ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η κυρίαρχη βασίλισσα και ο «αιώνιος» μνηστήρας


ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα κοντράρονται στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ του Παρισιού σε ένα ζευγάρι που έχει ξεκάθαρο νικητή όσον αφορά την ιστορία και την παράδοση. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα έχοντας το απίστευτο σερί των 8 συνεχόμενων φάιναλ φορ και η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα που προσωποποιεί καλύτερα απ’ όλες το χαρακτηρισμό «loser».

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Η ΤΣΣΚΑ φτάνει τις 8 συνεχόμενες παρουσίες σε φάιναλ φορ (10 συνολικά), 2 τίτλους, έχει 2-1 στις μάχες της στα φάιναλ φορ εναντίον της Μπαρτσελόνα και 5-2 απέναντι γενικά σε ισπανικές ομάδες (4-0 τα τελευταία 5 χρόνια). Και, γενικά, η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα που έχουμε συνηθίσει περισσότερο από κάθε άλλη να βλέπουμε στη μεγαλύτερη γιορτή του συλλογικού μπάσκετ.

Η Μπαρτσελόνα έχει 11 (με τη φετινή) παρουσίες σε φάιναλ φορ, αριθμός ρεκόρ για οποιαδήποτε ομάδα, έχει 1 τίτλο, τον πιο αμφισβητούμενο του 21ου αιώνα, αφού τον πήρε στην έδρα της και με όλους τους αντιπάλους να… φωνάζουν ακόμη για τη διαιτησία του φάιναλ φορ και κάθε φορά στα φάιναλ φορ προσπαθεί να ξορκίσει τα δικά της «φαντάσματα» που τη στοιχειώνουν.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Η ΤΣΣΚΑ, όχι άδικα, θεωρείται η ομάδα με τις μεγαλύτερες μπασκετικές προσωπικότητες στην Ευρώπη, με τους περισσότερο ψημένους παίκτες στα δύσκολα. Στο ρόστερ της έχει 8 παίκτες που έχουν πάρει τίτλο Ευρωλίγκας, 12 παίκτες που έχουν φτάσει στο φάιναλ φορ στο παρελθόν και μόλις 2 παίκτες που φέτος παίζουν για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ. Ο Τζ. Ρ. Χόλντεν φτάνει στο 8ο συνεχόμενο φάιναλ φορ του (ρεκόρ που κατέχει μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά), ρεκόρ απίστευτο και έχει 2 τίτλους (2006, 2008 με ΤΣΣΚΑ). Ο Ραμούνας Σισκάουσκας φτάνει στο 4ο συνεχόμενο φάιναλ φορ του και έχει ήδη 2 τίτλους τα προηγούμενα 3 χρόνια (2007 με ΠΑΟ, 2008 με ΤΣΣΚΑ). Ο Τράγιαν Λάνγκντον θα παίξει στο 5ο συνεχόμενο φάιναλ φορ του με 2 τίτλους κι αυτός (2006, 2008 με ΤΣΣΚΑ). Ο Ματίας Σμόντις θα αγωνιστεί στο 6ο φάιναλ φορ του, ενώ έχει ήδη 3 τίτλους (2006, 2008 με ΤΣΣΚΑ, 2001 με Κίντερ Μπολόνια, τότε δεν έγινε φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα). Ο Βίκτορ Χριάπα θα παίξει στο 3ο φάιναλ φορ του, έχοντας έναν τίτλο το 2008 με την ΤΣΣΚΑ. Ο Νικίτα Κουρμπάνοφ θα βρεθεί στο 5ο φάιναλ φορ του, έχοντας 2 τίτλους το 2006 και το 2008 με την ΤΣΣΚΑ. Ο Αντρέι Βορόντσεβιτς ταξιδεύει στο 4ο φάιναλ φορ του, έχοντας 1 τίτλο το 2008 με την ΤΣΣΚΑ. Τίτλο έχει και ο Αρτέμ Ζαμπέλιν (2008), που επίσης θα βρεθεί στο 3ο φάιναλ φορ του. Ο Ζόραν Πλάνινιτς θα βρεθεί στο 4ο φάιναλ φορ της καριέρας του και ακόμη αναζητά τον πρώτο του τίτλο. Σάσα Καούν, Βίνσεντ Κεϊρού και Αντόν Πονκρασόφ είναι οι υπόλοιποι από το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ που έχουν βρεθεί σε φάιναλ φορ (από 1) και δεν έχουν πάρει τίτλο. Οι μοναδικοί δύο παίκτες στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ που δεν έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε φάιναλ φορ είναι ο Ποπς Μένσα-Μπόνσου και ο Ντιμίτρι Σοκόλοφ.

Η Μπαρτσελόνα στο ρόστερ της έχει 11 παίκτες που έχουν παίξει ξανά σε φάιναλ φορ, αλλά μόνο 1 που έχει ήδη κατακτήσει Ευρωλίγκα, ενώ 2 παίκτες θα παίξουν φέτος σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι ο μόνος που έχει κατακτήσει τίτλο και φέτος θα παίξει στο 5ο του φάιναλ φορ, έχοντας 1/4. Ο Τζανλούκα Μπαζίλε θα παίξει στο 4ο φάιναλ φορ του, έχοντας ως τώρα 0/3. Οι Γιάκα Λάκοβιτς, Έραζεμ Λόρμπεκ, Τέρενς Μόρις, Ρότζερ Γκριμάου, Χόρντι Τρίας, Βίκτορ Σάντα θα παίξουν στο 3ο τους φάιναλ φορ, έχοντας ήδη 0/2. Οι Φραν Βάσκες, Πιτ Μάικλ, Λιούμπος Μπάρτον θα παίξουν στο 2ο φάιναλ φορ τους έχοντας 0/1 μέχρι φέτος. Ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Μπονιφάς Εντόνγκ θα παίξουν φέτος στο 1ο τους φάιναλ φορ.

Η ΧΡΟΝΙΑ

Λίγοι περίμεναν ότι η ΤΣΣΚΑ θα ήταν και φέτος στο φάιναλ φορ. Όταν ξεκίνησε η σεζόν έμοιαζε αποδυναμωμένη έχοντας χάσει τους Λόρμπεκ, Μόρις και Ζήση, με τον Σμόντις να θεωρείται ότι δεν θα παίξει καθόλου φέτος και, πάνω απ’ όλα, τον Ετόρε Μεσίνα να φεύγει για να αντικατασταθεί από τον τελείως άπειρο Εβγκένι Πασούτιν. Η σιγουριά και το προπονητικό μεγαλείο του Μεσίνα σίγουρα έλειψαν από τη φετινή ΤΣΣΚΑ, αλλά οι Ρώσοι έχουν ευτυχήσει να έχουν πολλές τεράστιες μπασκετικές προσωπικότητες μαζί στο παρκέ. Χόλντεν, Λάνγκντον, Σισκάουσκας, Πλάνινιτς και Χριάπα ξέρουν τι χρειάζεται για να φτάσει μια ομάδα στο φάιναλ φορ και το έκαναν και φέτος. Ο Καούν με τον Σοκόλοφ (ιδίως ο πρώτος) κάλυψαν επαρκώς το κενό στη ρακέτα, κενό το οποίο σβήστηκε πλήρως όταν ήρθε ο Μένσα-Μπόνσου και επέστρεψε ο Σμόντις (που παίζει εδώ και ένα μήνα και πια μοιάζει σε κανονικούς ρυθμούς). Φέτος είχε 16-4 στα 20 παιχνίδια της, με 2 από τις 4 ήττες να έρχονται στα πρώτο τρία ματς. Μετά ακολούθησε ένα θεαματικό 15-2 μέχρι το φάιναλ φορ. Η ΤΣΣΚΑ χρησιμοποίησε το αμυντικό στιλ του Πασούτιν για να καλύψει κάθε της αδυναμία, είχε τους παίκτες για να καταστρέφει τον αντίπαλο και, πια, φτάνει στο φάιναλ φορ, στην καλύτερή της στιγμή, πρώτη φορά
φέτος πλήρης.

Η Μπαρτσελόνα συνέχισε φέτος με την ίδια συνταγή. Ο ίδιος προπονητής, νεαρός, πολλά υποσχόμενος και με θεαματικό ξεκίνημα, Τσάβι Πασκουάλ, δεν άλλαξε το στιλ μιας ομάδας, που αν την αφήσεις θα θελήσει να σε διασύρει. Το καλοκαίρι δεν έχασε λίγους παίκτες, αφού Άντερσεν, Ιλιασόβα, Σαντιάγκο και Μπάρετ αποχώρησαν. Όμως, αντικαταστάθηκαν επαρκώς από Μάικλ, Εντόνγκ, Λόρμπεκ και Μόρις. Από την αρχή η Μπαρτσελόνα φαινόταν παντοδύναμη. Και μέσα στη σεζόν… απέδειξε ότι όντως είναι. Βρίσκεται το φάιναλ φορ με 18-2 στα 20 παιχνίδια που έπαιξε, κερδίζοντας μάλιστα 2 φορές Σιένα και Παναθηναϊκό. Φέτος δικαιολογίες απειρίας για τον Πασκουάλ δεν υπάρχουν και η Μπαρτσελόνα βρίσκεται μπροστά στον καθρέπτη αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό, αυτόν που συνήθως βγάζει στα φάιναλ φορ. Πρώτα πρέπει να νικήσει αυτόν, την ψυχολογία που την κατατρέχει, και μετά να δει τι θα κάνει στον ημιτελικό.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα με την 3η επίθεση, η 2η πιο εύστοχη στα δίποντα και πιο εύστοχη στις βολές, σκοράροντας 79 πόντους ανά αγώνα και δεχόμενη 65.2 σε κάθε παιχνίδι της. Η ΤΣΣΚΑ σκοράρει 76 πόντους ανά αγώνα, ενώ δέχεται 70.5 σε κάθε ματς. Είναι η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης στα τρίποντα, η 3η πιο εύστοχη στα δίποντα και η 3η στα κλεψίματα. Βασική τους διαφορά; Η ΤΣΣΚΑ νιώθει πολύ πιο άνετα στα χαμηλά σκορ απ’ ότι η αντίπαλός της που φέτος έχει 50% όταν μένει κάτω από τους 70 πόντους και πάντα δείχνει να βρίσκεται έξω από τα νερά της όταν το ματς παίζεται σε αργό τέμπο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει σίγουρα να «τρέξει» το ματς, να το φέρει στα μέτρα της, ακόμη και στους 90 πόντους αν γίνεται. Φέτος έχει συνηθίσει να παίζει καλή άμυνα σε αγώνες που έχουν υψηλό σκορ και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και στον ημιτελικό. Η λογική λέει ότι αν το καταφέρει αυτομάτως είναι και το φαβορί της αναμέτρησης.

Απ’ την άλλη, η ΤΣΣΚΑ λογικά θα κινηθεί αργά. Έχουν τους παίκτες ώστε να σκοράρουν με ευκολία γύρω στους 75 πόντους, οπότε στόχος τους είναι να πάνε το ματς σε πιο αργό ρυθμό. Η άμυνα της Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι εξίσου «επιθετική» με αυτή της ΤΣΣΚΑ, αλλά οι Ρώσοι παίζουν πολύ πιο σκληρά. Μάλιστα, αυτή που φαίνεται να έχει θέμα στα ματσαρίσματα στην άμυνα είναι η Μπαρτσελόνα, αφού θα πρέπει να βρει λύση για Λάνγκντον, Σισκάουσκας, Χριάπα και Χόλντεν, προσπαθώντας παράλληλα να μη θυσιάσει την επίθεσή της. Σε πεντάδες, όμως, με Ναβάρο ή Μπαζίλε θα δημιουργηθούν καταστάσεις για τους σκόρερ της ΤΣΣΚΑ. Απ’ την άλλη, ο Χριάπα μπορεί να μαρκάρει όποιον παίκτη της Μπαρτσελόνα βρεθεί σε πολύ καλή μέρα στις θέσεις «3» και «4» (ακόμη και στο «2» κατά διαστήματα αν χρειαστεί), όντας πολυτέλεια την οποία δεν έχουν οι Καταλανοί. Όπως δεν έχουν και τις ίδιες μπασκετικές προσωπικότητες όπως οι Ρώσοι (με κριτήρια κατορθωμάτων και τίτλων).

Τα παιχνίδια αυτά συνήθως κρίνονται στις λεπτομέρειες, λεπτομέρειες στις οποίες ξεχωρίζουν οι παίκτες που έχουν το μεγαλύτερο άστρο. Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έχουν αποδείξει ότι το έχουν, οι αντίπαλοί τους όχι. Σε μια σειρά «best of 5» η Μπαρτσελόνα θα ήταν λογικά το φαβορί. Όμως σε ένα ματς ημιτελικού φάιναλ φορ, 40 λεπτών, «do or die», με φόντο το τρόπαιο, τα πράγματα αλλάζουν και αυτή που καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να προκριθεί είναι η Μπαρτσελόνα, με τους Ρώσους να βρίσκονται στη θέση του οδηγού όσον αφορά και την ιστορία και την παράδοση και την πνευματική ετοιμότητα αλλά και την ψυχολογία τέτοιων αγώνων.

by Rasheed.

Υ.Γ.:
Η εικόνα του άρθρου είναι ένα από τα δύο wallpaper που θα λάβετε αν απαντήσετε (έστω και λανθασμένα) στο quiz και το σταυρόλεξο του Age of Basketball. Εδώ προφανώς και βρίσκεται σε μειωμένη ανάλυση. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να το λάβετε!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pedia tha to dixi apo to inernet to skai ta pexnidia?

Ανώνυμος είπε...

85-15 υπέρ μπαρτσα οι πιθανότητες

Henry Turner

Age of Basketball είπε...

Ναι φίλε, απ' όσο ξέρω θα τα δείξει και διαδικτυακά. Τουλάχιστον, έτσι διαφημίζει.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

συγγνωμη ρε παιδια αλλα απο που προκυπτει οτι η τσσκα ειναι η καλυτερη ομαδα της δεκαετιας?δηλαδη ο παναθηναικος που πηρε 4 ευρωπαικα σε αυτο το διαστημα και επαιξε αλλον εναν τελικο τι ειναι?

για μενα 1.Παο
2.Τσσκα
3Μακαμπι

Ανώνυμος είπε...

Η τσσκα ειναι πιο συνεπης.ειναι καθε χρονο στις καλυτερες.ο πανααθηναικος εχει μεινει 2 φορες εκτος οχταδας.η τσσκα ειναι σιγουρα η πιο συνεπης ομαδα της δεκαετιας και γιαυτο η καλυτερη.9 φαιναλφορ ειναι αυτα.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος11:36: Σου απάντησε ο επόμενος αναγνώστης. Έτσι είναι. Ο Παναθηναϊκός έχει τα περισσότερα τρόπαια, αλλά έχει και μεγάλη αστάθεια στις κακές του σεζόν. Οι Ρώσοι είναι κάθε χρόνο εκεί. Όπως έχω πει και άλλες φορές, η χρονιά κρίνεται ως το φάιναλ φορ για μένα και η ΤΣΣΚΑ είναι η μόνη ομάδα που κάθε χρόνο είναι εκεί. Αυτό την κάνει όχι απλά την καλύτερη, αλλά μακράν την καλύτερη.
Rasheed.