ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Στιγμές φάιναλ φορ: Ρώμη 1997


Ο τελικός στη Ρώμη έχει ξεκινήσει λίγα λεπτά και η Μπαρτσελόνα έχει μπει καλύτερα, προηγείται και δείχνει να είναι διαβασμένη και να πατάει καλύτερα στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός χάνει επιθέσεις και βρίσκεται από την αρχή στο «κυνήγι» της αντιπάλου. Μια ματιά στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, απόλυτα ήρεμος, χειροκροτεί κάθε αποτυχημένη προσπάθεια των παικτών του. Το γιατί το κάνει αυτό θα ξετυλιχτεί στο παρκέ την υπόλοιπη βραδιά. Μια παράσταση για έναν ρόλο, ένα μπασκετικό πάρτι, ένα «ερυθρόλευκο» γλέντι.

Λίγα λεπτά χρειάστηκε ο Ολυμπιακός για να μπει στο κλίμα του τελικού και να παίξει ολοκληρωτικά για να «ισοπεδώσει» την Μπαρτσελόνα. Πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τους Πειραιώτες, δεύτερη συνεχόμενη ήττα σε τελικό από ελληνική ομάδα για τους Καταλανούς. Δύο τεράστιοι παίκτες, Τζόρτζεβιτς και Καρνισόβας έμειναν εκτός ρυθμού και η ισπανική ομάδα υποκλίθηκε στον οίστρο του Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο Αμερικανός γκαρντ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την μπασκετική υστεροφημία του ακόμη και μόνο με αυτό το τριήμερο. 27 πόντοι μ.ό. με δύο επιβλητικές παραστάσεις για να καταλήξει στα χέρια των συμπαικτών του με το κύπελλο αγκαλιά.

Οι ημιτελικοί στη Ρώμη είχαν φαβορί και αουτσάιντερ με τα πρώτα να επιβεβαιώνουν τον τίτλο τους, ο Ολυμπιακός εναντίον της Ολίμπια και η Μπαρτσελόνα εναντίον της Βιλερμπάν. Αυτό που πολλοί δεν είχαν καταλάβει ήταν η μεγάλη διαφορά των ομάδων και στον τελικό. Φρόντισε, όμως, να το κάνει κατανοητό ο Ίβκοβιτς που έχτισε μία ομάδα που δεν μπορούσε να χάσει αυτά τα ματς δείχνοντας τι έλειπε από τον Ολυμπιακό τα προηγούμενα χρόνια. Ρίβερς, Τόμιτς, Σιγάλας, Νάκιτς, Παπανικολάου, Τάρλατς (11 πόντοι, 14 ριμπάουντ στον τελικό), Φασούλας οδηγούσαν εκείνη την ομάδα που χρειάστηκε δύο «μπρέικ» στην έδρα της Παρτιζάν για να περάσει στους «8» και δύο μεγάλες εμφανίσεις εναντίον του Παναθηναϊκού για να προχωρήσει στο final-4.

Το φάιναλ φορ στη Ρώμη μένει στη μνήμη για τις μεγάλες εμφανίσεις του σπουδαίου Ρίβερς, για τη μαεστρία του Ίβκοβιτς, για την αποκορύφωση του φοβερού διδύμου της ρακέτας του Ολυμπιακού, για την τέταρτη καλύτερη αμυντική επίδοση σε τελικό, για την ξεκάθαρη υπεροχή του πρωταθλητή. Η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει στο έκτο της final-4 τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά έφευγε ξανά με σκυμμένο το κεφάλι. Ήταν η τέταρτή της ήττα από ελληνική ομάδα σε final-4. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη σεζόν με το πρώτο τριπλ-κράουν ελληνικής ομάδας σε μία μαγική χρονιά όπου τίποτα δεν προμήνυε την «πέτρινη» εποχή που πλησίαζε.

Το κόκκινο πλαίσιο του, τότε, Παλαέουρ (σήμερα Παλαλοτομάτικα) θυμίζει ακόμη το «καραβάνι» από οπαδούς του Ολυμπιακού που δημιούργησαν μία σπάνια ατμόσφαιρα δίνοντας την εντύπωση ότι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν εντός έδρας.

“Good night, and good luck”

by BEN

ΥΓ. Δείτε σε αυτό το βίντεο στιγμές από τον τελικό της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: