ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Τρεις και... να καίνε!


Με τον αγώνα του Ολυμπιακού με το Περιστέρι για την 22η αγωνιστική ολοκληρώθηκαν οι… 23 πρώτες αγωνιστικές ημέρες του πρωταθλήματος και απομένουν μόλις 3 αγώνες για να μάθουμε τους 8 των πλέι οφς, αλλά και για να δούμε ποιες ομάδες του χρόνου δεν θα βρίσκονται στην Α1.

Ήδη, 6 ομάδες έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά τα πλέι οφς, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, το Μαρούσι, ο Πανελλήνιος, ο Κολοσσός και ο ΠΑΟΚ. Για 2 θέσεις παλεύουν ο Άρης, το Περιστέρι και ο Πανιώνιος, ενώ στη μάχη της ουράς 4 ομάδες αγωνιούν (Ολύμπια, Ηλυσιακός, Τρίκαλα, Καβάλα) και μία λογικά έχει σωθεί, αλλά όχι μαθηματικά ακόμα.

Στο Περιστέρι, ο Ολυμπιακός έκανε μια από τις τελευταίες του πρόβες ενόψει του Παρισιού, προσπαθώντας παράλληλα να μην έχει κάποιο απρόοπτο. Οι παίκτες του Γιαννάκη έπαιξαν για περίπου 20 λεπτά διαστημικό μπάσκετ στην επίθεση (είχαν 60 πόντους στο ημίχρονο) με 17 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, δηλαδή σχεδόν 1 ανά λεπτό αγώνα (συγκεκριμένα 1 ανά 1:10 λεπτά)! Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παίζει το καλύτερο επιθετικό μπάσκετ στην Ευρώπη (πιο οργανωμένο, με τα περισσότερα plays, τις πιο γρήγορες κινήσεις και τις περισσότερες διεξόδους σε κάθε σύστημα) και μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί το φάιναλ φορ. Οι επιλογές των «ερυθρολεύκων» τους κάνουν απίστευτα εύστοχους και αποτελεσματικούς και όλα αυτά πιστώνονται αποκλειστικά και μόνο στον Γιαννάκη.

Η αλλαγή του Χαλπερίν με τον Μπέβερλι για τα 4 εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου έγινε για να κινήσει τα νερά, να αφυπνίσει τον Ισραηλινό, αλλά και για να φέρει τον Μπέβερλι σε καλή αγωνιστική κατάσταση ενόψει φάιναλ φορ. Ο Γιαννάκης έχει δουλέψει πάρα πολύ με τον Μπέβερλι από την αρχή της χρονιάς και αυτό φαίνεται στις κινήσεις του Αμερικανού στο παρκέ και στην αυτοπεποίθηση που βγάζει στις κινήσεις του. Πάντως, και ο ίδιος φαίνεται να θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για να είναι στο ρόστερ στα πλέι οφς. Χαμόγελα φέρνει και η παρουσία του Βασιλόπουλου (έχουμε και την εθνική σε λίγους μήνες) που για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έδειχνε αλλαγμένος. Είχαμε αναφερθεί παλιότερα στους λόγους που τον άφηναν εκτός ομάδας, φαίνεται ότι αυτό που δοκίμασε ο Γιαννάκης λειτουργεί και μάλιστα όταν σε 20 μέρες έρχεται το φάιναλ φορ.

Το Περιστέρι δεν είχε να χάσει κάτι στον αγώνα και ο Σκουρτόπουλος άφησε τους παίκτες του πιο χαλαρούς, μην μπορώντας και στο ξεκίνημα να βρει τρόπο για να σταματήσει τα επιθετικά όπλα του Ολυμπιακού. Στα θετικά το γεγονός ότι ο Άρνολντ πήρε χρόνο και βρήκε ξανά τρόπο σύνδεσης με το καλάθι για το Περιστέρι που πια είναι πολύ κοντά στο όνειρο των πλέι οφς. Μπορεί η 7η ή η 8η θέση να μην σημαίνουν κάτι για τη συνέχεια (πάντα με τη λογική), αλλά για μια ομάδα που πέρσι έπαιζε στην Α2 το να μπει πλέι οφς σημαίνει πάρα πολλά.

Ουσιαστικά από τις 14 οι μόνες αδιάφορες μαθηματικά ομάδες είναι οι δύο πρώτες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Μαθηματικά μπορεί η κορυφή να αλλάξει, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει 2 ήττες σε 3 αγώνες ως το τέλος για να γίνει αυτό.

Η τετράδα

Μαρούσι και Πανελλήνιος μάχονται για την 3η θέση, που σημαίνει πλεονέκτημα έδρας στον «πόλεμο» για την Ευρωλίγκα, με το Μαρούσι να έχει ένα βαθμό πλεονέκτημα. Για να αλλάξει ο 3ος θα πρέπει ο Πανελλήνιος να κερδίσει το Μαρούσι μέσα στον Άγιο Θωμά (και πάνω από 2 πόντους) και το Μαρούσι να χάσει ένα από τα παιχνίδια με Άρη (εκτός) και Ολύμπια, την ώρα που ο Πανελλήνιος θα κερδίσει και Άρη (εντός) και Ολυμπιακό (εντός). Ο Πανελλήνιος θα είναι 4ος ακόμη κι αν κερδίσει το Μαρούσι, εφόσον χάσει ένα από τα άλλα δύο παιχνίδια του και παράλληλα κερδίσει το Μαρούσι τα δύο δικά του. Αν το Μαρούσι κερδίσει τον Πανελλήνιο είναι σίγουρα 3ο ακόμη και με 2 ήττες στα άλλα δύο παιχνίδια. Τέλος, αν ο Πανελλήνιος κερδίσει το Μαρούσι και χάσει από τον Ολυμπιακό, είναι 3ος μόνο αν κερδίσει αυτός τον Άρη και το Μαρούσι χάσει από τους «κιτρίνους».

5η-6η θέση

Πιο κάτω τα πράγματα είναι το ίδιο πολύπλοκα. Αν και το Περιστέρι έχει θεωρητικά ελπίδες για την 5η θέση (μόνο με 3 νίκες και συνδυασμό αποτελεσμάτων), ρεαλιστικά γι’ αυτή παλεύουν ο ΠΑΟΚ και ο Κολοσσός. Ο Κολοσσός είναι 2 βαθμούς πιο πάνω και οι δύο ομάδες παίζουν μεταξύ τους την 25η αγωνιστική. Ξεκάθαρα, αν θέλει ο ΠΑΟΚ να τερματίσει 5ος θα πρέπει να κερδίσει αυτό το ματς και μάλιστα με περισσότερους από 3 πόντους, ώστε να «έχει» και την ισοβαθμία. Από εκεί και πέρα, ο Κολοσσός έχει να παίξει με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ με ΑΕΚ και Ολύμπια. Αν ο Κολοσσός κάνει 3 ήττες, ο ΠΑΟΚ θέλει είτε νίκη με διαφορά στο μεταξύ τους παιχνίδι και μία ακόμη νίκη για να είναι 5ος είτε 3 νίκες. Αν ο Κολοσσός κερδίσει ένα ματς απέναντι στους «αιωνίους», ο ΠΑΟΚ θέλει οπωσδήποτε νίκη με διαφορά στο ματς με τους Ροδίτες, αλλά και 2 ακόμη νίκες για την 5η θέση. Ο Κολοσσός με νίκη επί του ΠΑΟΚ ή δύο νίκες επί των «αιωνίων» είναι σίγουρα 5ος.

Ο Άρης κυνηγά τον ΠΑΟΚ για την 6η θέση (την 5η θέση δεν μπορεί να την προλάβει) και είναι 1 βαθμό πίσω, χωρίς να έχει την ισοβαθμία. Στα 3 ματς που του απομένουν θέλει οπωσδήποτε 3 νίκες (με Μαρούσι, Πανελλήνιο και Καβάλα εκτός) και παράλληλα (δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει την Ολύμπια) να χάσει ο ΠΑΟΚ και από Κολοσσό και από ΑΕΚ (ή σε κάθε περίπτωση να κάνει 2 ήττες στα 3 ματς). Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει 2 ματς ο Άρης δεν προλαβαίνει την 6η θέση.

Η οκτάδα

Από εκεί και πέρα, ο Άρης, το Περιστέρι και ο Πανιώνιος μάχονται για την οκτάδα. Ο Πανιώνιος είναι 2 βαθμούς πίσω και έχει μειονέκτημα στην ισοβαθμία με τον Άρη, αλλά πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με το Περιστέρι. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, ο Άρης είναι 1ος, ο Πανιώνιος 2ος και το Περιστέρι 3ο. Σε ισοβαθμία Άρη-Περιστερίου, πλεονέκτημα έχει ο «αυτοκράτορας» (δηλαδή ο Άρης έχει πλεονέκτημα σε κάθε είδους ισοβαθμία).

Ο Άρης μπορεί να μείνει εκτός οκτάδας μόνο αν κάνει 3 ήττες και ο Πανιώνιος κάνει 3 νίκες με το Περιστέρι να κάνει τουλάχιστον 1 νίκη. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο Άρης είναι οκτάδα. Το Περιστέρι μπορεί να περάσει οκτάδα στην παραπάνω περίπτωση, αν κάνει 2 νίκες (σίγουρα οκτάδα) ή αν κάνει το πολύ μία νίκη λιγότερη από όσες ο Πανιώνιος. Ο Πανιώνιος μπορεί να μπει οκτάδα στην πρώτη περίπτωση (τις 3 ήττες του Άρη και 3 νίκες δικές του), αλλά και αν κάνει τουλάχιστον 2 νίκες περισσότερες απ’ όσες το Περιστέρι στα τρία ματς που απομένουν.

Το Περιστέρι θα παίξει με Παναθηναϊκό (εντός), Ηλυσιακό (εκτός) και Τρίκαλα (εντός). Ο Πανιώνιος έχει αγώνες με Ηλυσιακό (εντός), Τρίκαλα (εκτός), Καβάλα (εκτός). Πέρα από το ματς με τον Παναθηναϊκό, δηλαδή, τα αποτελέσματα των δύο αυτών ομάδων θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη μάχη της παραμονής.

Η παραμονή

Στην ουρά, η ΑΕΚ θέλει ακόμη μία νίκη για να είναι σίγουρη (αν και μπορεί να μην της χρειαστεί, ανάλογα με τα άλλα αποτελέσματα) και έχει αγώνες με ΠΑΟΚ (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός) και Ηλυσιακό (εντός) για να την πετύχει. Εκτίμηση ότι δεν κινδυνεύει, ενώ αν πάρει τον Ηλυσιακό δεν θα κινδυνεύει ούτε μαθηματικά. Αλλά το θέμα είναι ότι το παιχνίδι εκείνο είναι την τελευταία αγωνιστική και μέχρι τότε μπορεί είτε να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση, είτε να παίζει αγώνα ζωής και θανάτου η ΑΕΚ.

Απ’ τους τέσσερις της ουράς, η Ολύμπια μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με την μοίρα της. Για να σωθεί θέλει 3 νίκες και έχει αγώνες με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Μαρούσι. Οπότε ουσιαστικά ψάχνουμε ποιος θα την ακολουθήσει στην Α2.

Το ματς της 24ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Τρίκαλα και Καβάλα θα κρίνει πολλά, αφού με νίκη η Καβάλα παραμένει οριστικά στην κατηγορία. Μετά από αυτό το ματς θα μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά κρατήστε ότι ο Ηλυσιακός έχει πλεονέκτημα σε κάθε ισοβαθμία, ενώ στην τριπλή ισοβαθμία (που μπορεί να έρθει μόνο αν τα Τρίκαλα κερδίσουν την Καβάλα) πέφτει η Καβάλα.

Η Καβάλα έχει να παίξει με Τρίκαλα (εκτός), Άρη (εντός), Πανιώνιο (εκτός) και μένει σίγουρα αν κερδίσει τα Τρίκαλα. Ο Ηλυσιακός έχει να παίξει με Πανιώνιο (εκτός), Περιστέρι (εντός), ΑΕΚ (εκτός) και μένει σίγουρα αν κάνει όσες νίκες κάνουν και τα Τρίκαλα, ή αν κάνει μία νίκη παραπάνω από την Καβάλα (ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν τα Τρίκαλα). Τα Τρίκαλα έχουν αγώνες με την Καβάλα (εντός), με τον Πανιώνιο (εκτός), με το Περιστέρι (εκτός) και μένουν σίγουρα αν κερδίσουν και τα 3 ματς τους (ανεξαρτήτως των άλλων) ή αν κερδίσουν την Καβάλα με περισσότερους από 10 πόντους και κάνουν μία ακόμη νίκη περισσότερη από τους Καβαλιώτες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον μας θα μείνει αμείωτο μέχρι το τέλος και οι τελευταίες 3 αγωνιστικές θα είναι γεμάτες συγκινήσεις.

by Rasheed.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια δίορθωση ο Παο και με δυο νίκες χάνει τη πρώτη θέση

Age of Basketball είπε...

Έχεις δίκιο, είχε ξεφύγει.