ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο Μίρο της τελευταίας στιγμής ξαναχτύπησε!


Τελικά, η 23η αγωνιστική ήταν γεμάτη με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η Καβάλα την Κυριακή έδωσε άλλο χρώμα στη μάχη της ουράς, καθώς πήρε μια νίκη ξεκάθαρα εκτός προγράμματος, και μαζί με αυτή πήρε κεφάλι στη μάχη για την παραμονή.

Ο Αλεξανδρής ρίσκαρε πάρα πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα του το πλήρωσε ακριβά στο ματς με τον Ηλυσιακό, το οποίο και έχασε, αλλά τώρα φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της με τις δύο νέες προσθήκες. Από τις τρεις που παλεύουν για παραμονή είναι το πιο υγιές σωματείο (έχει περισσότερο κόσμο να τη στηρίζει, περισσότερους χορηγούς, έκανε μεγαλύτερες επενδύσεις και δεν χάνει παίκτες επειδή τους χρωστάει λεφτά) και πλέον είναι και στην καλύτερη θέση.

Ο Κόλινς αντικαταστάθηκε από έναν ξένο ανάλογου επιπέδου (λίγο χειρότερο, αλλά πιο νέο), ενώ και ο Σίμονς θα βοηθήσει ως το τέλος. Ο Πανελλήνιος παρότι έδειξε ότι είχε τον έλεγχο του ματς, αλλά στο τέλος την πάτησε… σαν πρωτάρης. Ο Ζούρος σαφώς και έκανε καλά που ανέλαβε την ευθύνη, γιατί μπορεί οι παίκτες του να μην έπρεπε να χαλαρώσουν όσο περνούσε το ματς, αλλά στο τέλος ο προπονητής τους έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά.

Ο Πανελλήνιος γινόταν ολοένα και χειρότερος με το πέρασμα του χρόνου στο ματς. Χαρακτηριστικό είναι ότι προηγήθηκε 14 πόντους στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει την Καβάλα εκτός διεκδίκησης νίκης. Η Καβάλα πάλεψε, έπαιξε ορθολογικό μπάσκετ (μόλις 10 λάθη) και «σκυλίσια» άμυνα (10-3 τα κλεψίματα) και προηγήθηκε για πρώτη φορά στο ματς στο 59-57 με 7 λεπτά για τη λήξη, ενώ μέσα σε 50 δευτερόλεπτα μπόρεσε και ανέτρεψε το -6 του 66-72. Ο Ραΐτσεβιτς έδειξε για ακόμη μία φορά στην καριέρα του ότι είναι… «clutch» και πήρε το ματς μόνος του, βάζοντας δύο τρίποντα και παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ στο τέλος από το οποίο έκανε το 74-73 με βολές.

Ο Ζούρος έπρεπε να έχει ζητήσει φάουλ στο 69-72 και όχι να ρισκάρει το τρίποντο, αλλά, πέραν αυτού, στα τελευταία 6,5 δευτερόλεπτα οι παίκτες του θα μπορούσαν να έχουν βάλει την μπάλα στο παρκέ και όχι να επιχειρήσουν πάσα στο άλλο μισό του γηπέδου μέσα στην απόγνωσή τους. Μιλάμε για έμπειρους παίκτες με παραστάσεις, κάτι τέτοιο είναι απλά απαράδεκτο. Ο Ντιν έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με το τρίποντο στο τέλος, τρίποντο που δεν θα έπρεπε να κάνει (τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα), γιατί αν αστοχούσε ο Πανελλήνιος θα είχε 2 δευτερόλεπτα για να πετάξει την μπάλα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Οι πιθανότητες να μπει ένα τέτοιο σουτ είναι απειροελάχιστες, αλλά γιατί να παίζει κάποιος με τις πιθανότητες χωρίς λόγο;

Ο Πανελλήνιος με το ματς έχασε πιθανότατα και την 3η θέση, καθώς τώρα θέλει νίκη με διαφορά επί του Αμαρουσίου, αλλά και νίκες επί Άρη και Ολυμπιακού για να έρθει τρίτος. Θα μπορεί να χάσει από τον Ολυμπιακό (ή τον Άρη) μόνο αν και το Μαρούσι στραβοπατήσει στο ματς με τους «κιτρίνους». Όμως, πια, μόνος έβγαλε τα μάτια του, καθώς το πρόγραμμα λέει ότι έχει σοβαρό μειονέκτημα, ακόμη κι αν κερδίσει το Μαρούσι στον Άγιο Θωμά.

Ο Ηλυσιακός στην έδρα του κέρδισε τα Τρίκαλα, βυθίζοντάς τα ακόμη πιο βαθιά στα προβλήματά τους και στέλνοντάς τα αυτή τη στιγμή κάτω από τη ζώνη σωτηρίας. Με τον Ζούπαν να έχει αποχωρήσει απλήρωτος, τα Τρίκαλα έμοιαζαν άλλη ομάδα, κατά πολύ χειρότερη από αυτή που ήταν ως τώρα. Απολύτως φυσιολογικό, αφού ο Ζούπαν ήταν εκείνος που τα ανέβαζε επίπεδο. Ο Ηλυσιακός ήταν καλύτερος, ήλεγξε το ματς σε όλη τη διάρκειά του και κέρδισε δίκαια, παίρνοντας και τη διαφορά από τα Τρίκαλα. Στον πλουραλισμό του Ηλυσιακού, τα Τρίκαλα είχαν να αντιπαρατάξουν μόνο τον Γιανγκ, που έπαιζε… μόνος του και όταν κανείς δεν ακολουθούσε, αλλά και όταν δεν έπρεπε.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα Τρίκαλα υποδέχονται την Καβάλα και αν χάσουν τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αν μάλιστα ο Ηλυσιακός κερδίσει τον Πανιώνιο, τότε αποχαιρετούν (ουσιαστικά) την Α1, αλλιώς θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία με τον Πανιώνιο. Πάντως, δεν δείχνουν ικανά να εκμεταλλευτούν κάποια από αυτές. Πάντως, στην τριπλή ισοβαθμία ως τώρα πέφτει η Καβάλα (και αν κερδίσουν τα Τρίκαλα το μεταξύ τους αγώνα αυτό θα παραμείνει έτσι).

Στο Αλεξάνδρειο, ο Άρης έκανε αυτό που έπρεπε, κερδίζοντας το προφανές από τα 4 παιχνίδια που του απέμεναν, απέναντι στην Ολύμπια. Οι «κίτρινοι» βρίσκονται ακόμη στο κυνήγι του ΠΑΟΚ, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τον ξεπεράσουν για την 6η θέση, αφού έχουν σαφώς δυσκολότερο πρόγραμμα (Πανελλήνιο εκτός, Καβάλα εκτός, Μαρούσι, έναντι ΑΕΚ εκτός, Κολοσσός, Ολύμπια εκτός του ΠΑΟΚ), ενώ έχουν και 2 νίκες διαφορά, αφού έχουν μειονέκτημα στην ισοβαθμία. Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την 7η θέση, που σημαίνει Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο των πλέι οφς.

Στο ματς με την Ολύμπια, ο Άρης δεν συνάντησε προβλήματα, αφού η Ολύμπια πια δεν δείχνει καν διάθεση να παλέψει τα παιχνίδια της. Στην πρώτη δυσκολία οι παίκτες της παρατάνε το ματς, το οποίο πάντα ξεφεύγει σε μεγάλες διαφορές. Απορία προκαλεί γιατί πήρε παίκτη στη διακοπή, αφού η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική. Ο Άρης είχε την ευκαιρία να περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα και να σκεφτεί τα πολύ δύσκολα ματς της συνέχειας στα οποία πρέπει να κάνει το 3/3 αν θέλει να έχει ελπίδες για την 6η θέση (ελπίζοντας παράλληλα σε δύο ήττες του ΠΑΟΚ).

Στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ πρόσφεραν ένα ωραίο παιχνίδι, ουσιαστικά μόνο από την πλευρά του γηπεδούχου, πάντως, αφού η ΑΕΚ άντεξε ως το ημίχρονο και μετά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει επιθετικά, ώστε να περιορίσει την ήττα της. Ο Ολυμπιακός έκανε ξεμούδιασμα ενόψει του Παρισιού, ο Γιαννάκης έκανε ροτέισον αφήνοντας εκτός Κλέιζα και Βούισιτς και χρησιμοποιώντας από 10 έως 27 λεπτά τους παίκτες που είχε στη δωδεκάδα του και μοναδικό άσχημο νέο για τον Ολυμπιακό, το γεγονός ότι ο Χαλπερίν εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει τον εαυτό του (όπως και πέρσι μετά τον Φεβρουάριο). Ο προπονητής του Ολυμπιακού σίγουρα το βλέπει, γι’ αυτό και επέμεινε στον Ισραηλινό στον αγώνα, παρά το ότι δεν βοηθούσε.

Η ΑΕΚ έχει σώσει τη χρονιά και απλά θα πρέπει να βρει κίνητρο στα 3 τελευταία παιχνίδια της για να την ολοκληρώσει με αξιοπρέπεια, αφού ο βασικός στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Βέβαια, σε μια νίκη κανείς δεν λέει ποτέ «όχι». Το θέμα είναι του χρόνου να μπορέσει να συνεχίσει από το σημείο που σταμάτησε φέτος και όχι να παλεύει πάλι από το μηδέν. Όσον αφορά το θέμα του Φράνσις, δυστυχώς και πάλι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει, απλά τον στάμπαραν ως «κοπανατζή» για 6 ημέρες μέχρι να μάθει ο κόσμος τι Γολγοθά περνά ο παίκτης. Μακάρι όλα να πάνε κατ’ ευχήν.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανόραμα της Α1 μετά και την 23η αγωνιστική.

5 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Αυτό για τον Φράνσις ξαναπέστο. Κι εγώ διάβασα μερικά κακεντρεχή σχόλια και με πείραξαν.

Σε τελική ανάλυση, ακόμα κι έτσι να ήταν, δλδ ο Φράνσις να'ταν κολπατζής, πως είναι δυνατόν να απαιτείς από κάποιον να είναι τυπικός απέναντί σου όταν εσύ δεν είσαι?

haridimos είπε...

Σόρρυ, αλλά ειδικά μετά τα χθεσινά αποτελέσματα η Α.Ε.Κ. μόνο σωμένη δεν έχει τη χρονιά.

Ο Πανιώνιος πλέον είναι και μαθηματικά εκτός οκτάδας και βαθμολογικά αδιάφορος (πέρα από ακραίο σενάριο πενταπλής ισοβαθμίας στις 9 νίκες που δεν έχω κοιτάξει τι παιζει) και έχει να παίξει με Ηλυσιακό εντός, Τρίκαλα εκτός & Καβάλα εντός. Πες μου γιατί είναι περίεργο να χάσει και τα τρία ματς..

Επίσης αν η ΑΕΚ χάσει από τον ΠΑΟΚ, τότε ο Αρης ακόμα κι αν έχει κερδίσει στην Κυψέλη τον Πανελλήνιο (χλωμότατο) δεν τον φτάνει με τίποτα - αφού ο Σούλης έχει να παίξει και με Λαρισα = σίγουρη νίκη και θα είναι στις 14 οπότε ο Αρης ακομα και με 3-3 δεν τον περνάει. Άρα θα πάει για τουρισμό στην Καβάλα...

Τα Τρικαλα θα πάρουν την Καβάλα εντός και μαζί με Πανιώνιο θα φτάσουν τις 8 νίκες και θα έχουν κάβα το ματς με το μάλλον αδιάφορο (αφου ειναι σιγουρα 8άδα και δεν πάει για 6άδα) Περιστέρι τελευταία αγωνιστική για να κυνηγήσει το διπλό που θα το εξασφαλίζει αν το χρειάζεται.

Ο Ηλυσιακός νικάει στη Νέα Σμύρνη, νικά και το Περιστέρι κι έρχεται στο Ελληνικό με 8 νίκες και με τη διαφορά υπέρ του κι αν πάρει το διπλό σώνεται ότι και να γίνει. Μπορεί να σωθεί ακόμα και με ήττα, αν μείνει στις 8 τα Τρικαλα ή η Καβάλα.

Η Καβάλα, χάνει από Τρίκαλα, νικά τον Άρη κι έχοντας 8 νίκες θα πάει Νέα Σμύρνη να πάρει το διπλό σωτηρίας φτάνοντας στις 9.

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ακραίο αυτό το σενάριο.
Η Α.Ε.Κ. σωζεται ΣΙΓΟΥΡΑ μόνο αν νικήσει τον Ηλυσιακό.

Ανώνυμος είπε...

@haridimos
Δεν καταλαβαίνω από που εβγαλες το συμπέρασμα ότι ο Πανιωνιος είναι εκτός 8αδας και μαθηματικά (!!!). Ο Πανιωνιος θέλει 2 νίκες παραπάνω από το Περιστερι και αν δεις το προγραμμα των 2 ομάδων δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό (αν και αχρειαστο γιατί οι θέσεις 7,8 ως γνωστόν είναι δώρο άδωρο). Οι πιθανότητες μεταξύ Περιστεριου Πανιωνιου είναι στο 50-50 αυτή τη στιγμή

Henry Turner

haridimos είπε...

Αν θυμάμαι καλά στην ισοβαθμία χάνει ο Πανιώνιος και από τον Αρη και από το Περιστέρι και από τον ΠΑΟΚ (που πρέπει να χάσει και τα 3 ματς για να τον φτάσει). Αρα ακόμα και 3 νικες να κάνει, πάλι δεν μπαίνει 8άδα γιατί πρεπει οι άλλοι να μη σταυρώσουν νίκη.
Οκ, μαθηματικά μπορεί να ελπίζει σε κάποιο απίθανο συνδυασμό, αλλά ουσιαστικά τέλειωσε η ιστορία με την ηττα απο τον ΠΑΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς λάθος ο Πανιωνιος υπερτερεί στην ισοβαθμία με Περιστερι

Henry Turner