ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Διπλό... Κολοσσός!


Η 23η αγωνιστική ξεκίνησε με μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ο Κολοσσός μπόρεσε και άλωσε τον Άγιο Θωμά με απίστευτα θεαματικό τρόπο άλλωστε. Έτσι, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η πειστική νίκη του ΠΑΟΚ επί του Περιστερίου που τον έφερε ουσιαστικά μόνο 6ο (το Περιστέρι θα πάρει λογικά έναν βαθμό από το ματς με τον Ολυμπιακό που χρωστάει).

Στον Άγιο Θωμά, το Μαρούσι έπαιξε εκπληκτικά για 20 λεπτά. Στο πρώτο ημίχρονο έκανε ελάχιστα λάθη, έπαιξε πάρα πολύ σκληρή άμυνα (στα όρια του νόμιμου), υποχρέωνε τον Κολοσσό σε συνεχή λάθη και έκλεισε το ημίχρονο με +16 έχοντας σκοράρει 48 πόντους. Όποιος άνοιξε την τηλεόρασή του στο 38ο λεπτό δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψει τίποτε από όλα αυτά, καθώς το σκορ ήταν 70-70 και το Μαρούσι έμοιαζε να πελαγοδρομεί.

Ο Σφαιρόπουλος πήρε την… ταυτότητα όχι μόνο του Μπαρτζώκα, αλλά και… όλων των υπολοίπων στο κλειστό, με την ομάδα του να περιορίζει το Μαρούσι σε μόλις 23 πόντους στο δεύτερο μέρος, να παίζει απίστευτη άμυνα υποχρεώνοντας τους αντιπάλους του σε 4/14 δίποντα και 1/16 τρίποντα (συνολικά 5/30 σουτ εντός παιδιάς) και να παίζει μυαλωμένα και με οργάνωση προσπαθώντας να γυρίσει ένα «χαμένο» παιχνίδι με τον ορθολογικό τρόπο με έναν Χάρις που τα... έκανε όλα (και τον Βασίλιεβιτς να ακολουθεί).

Προφανώς και το Μαρούσι είναι απαράδεκτο για το γεγονός ότι έχασε διαφορά 18 πόντους (48-30) μέσα σε 21 λεπτά, προφανώς και ο Μπαρτζώκας έχει ευθύνη, προφανώς και επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι το Μαρούσι έχει πρόβλημα (ντεφορμαρίσματος, αλλά και συνέπειας, καθώς οι «οικονομικές» γκρίνιες δεν έχουν λείψει τον τελευταίο καιρό), αλλά σίγουρα αυτή η ανατροπή πιστώνεται βασικά στον Σφαιρόπουλο και την απίστευτη ομάδα που αυτός έχει δημιουργήσει φέτος.

Ο Κολοσσός είναι με 3 ματς να απομένουν 2 βαθμούς πάνω από τον ΠΑΟΚ, αλλά ξέρει ότι είναι πολύ πιθανό να παίξει την 5η θέση στο ματς στην Πυλαία. Αν εκεί χάσει ματς και διαφορά (3 πόντοι), τότε θα πρέπει να κερδίσει… Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (αν ο ΠΑΟΚ τελειώσει με 3-0) για να είναι 5ο. Αν κερδίσει στην Πυλαία ή κρατήσει τη διαφορά, τότε το βάρος πέφτει στον ΠΑΟΚ. Σίγουρα αναμένεται ένα πολύ ενδιαφέρον φινάλε.

Το ίδιο συμβαίνει και στην τετράδα, με τον Πανελλήνιο να φτάνει πλέον το Μαρούσι αν κερδίσει την Καβάλα. Αλλά κι ένα βαθμό πίσω να μείνει, τότε με νίκη στον Άγιο Θωμά θα πάρει αυτός την 3η θέση.

Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ με τον Τόμας Ντελινινκάιτις για πρώτη φορά στη σύνθεσή του επέβαλλε πλήρως το ρυθμό του για 40 λεπτά απέναντι στο Περιστέρι που εμφανίστηκε κατώτερο των προσδοκιών. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε ωραίο μπάσκετ, στηρίχτηκε στον Γκρέγκορι στο ξεκίνημα και όταν ο Ντελινινκάιτις μπήκε στο παρκέ για να καταδείξει πασιφανώς τους λόγους για τους οποίους τον επέλεξε ο Μαρκόπουλος, τότε το παιχνίδι έγινε εύκολο για τον ΠΑΟΚ. Με τον Άρνολντ να μην έχει βρει ακόμα τον εαυτό του μετά τον τραυματισμό και να μην μπορεί να παίξει στα γνωστά του στάνταρ, το Περιστέρι είχε πρόβλημα να ακολουθήσει στο σκορ, αφού η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν καλή και μόνο ο Χάμοντς με τον Μπράμο είχαν συχνή επαφή με το καλάθι. Ο κόσμος αρχίζει να στηρίζει την προσπάθεια του ΠΑΟΚ και αυτό κάνει ακόμη πιο όμορφο το φετινό πρωτάθλημα.

Στο ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός και Πανιώνιος έδιναν ουσιαστικά αγώνα χωρίς ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι πολύ μεγάλη (ιδίως στην έδρα του ισχυρού), ενώ και οι δύο λογικά ξέρουν τη θέση που θα τερματίσουν στο τέλος της κανονικής περιόδου (ο Παναθηναϊκός σίγουρα πρώτος, ο Πανιώνιος πολύ δύσκολα να προλάβει την οκτάδα).

Έτσι, το παιχνίδι ήταν χαλαρό με ωραίες φάσεις και χωρίς ιδιαίτερο νεύρο και πίεση. Και οι δύο προπονητές δοκίμασαν σχήματα και χρησιμοποίησαν σχεδόν όλους τους παίκτες που είχαν στη διάθεσή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός του Μπόγρη, που δεν πάτησε παρκέ, όσοι παίκτες βρέθηκαν στην αποστολή των δύο ομάδων έπαιξαν τουλάχιστον 9 λεπτά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού κυμάνθηκαν στο 13,5-27 και οι του Πανιωνίου στο 9-32.

Ο Πανιώνιος δεν πήγε στο ΟΑΚΑ να καταστρέψει το ματς, το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ γρήγορο από την πρώτη περίοδο, με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει 33 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, τελειώνοντας ουσιαστικά από τότε τον αγώνα. Πιο ορεξάτος ο Φώτσης, ενώ καλοί ήταν και οι Πέκοβιτς-Διαμαντίδης από τον Παναθηναϊκό, με τον Ράις να προσπαθεί για τον Πανιώνιο (που είχε αρκετές απουσίες), αλλά να έχει 1/9 δίποντα. Ο Γιαννόπουλος έδειξε ότι ίσως θα έπρεπε να έχει πάρει περισσότερες ευκαιρίες μέσα στη χρονιά, κάτι που όμως δεν έγινε.

Η αγωνιστική συνεχίζεται την Κυριακή, με δύο πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια για τη μάχη της παραμονής, που αναμένεται να μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι τέλους.

by Rasheed.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Το διπλό του Κολοσσού έβαλε ταφόπλακα και στα όποια όνειρα θερινής νυκτός του Άρη για εξάδα, καθώς ο μοναδικός δρόμος περνούσε από τις 4 ήττες του Κολοσσού (λογικά τις άλλες τρεις θα τις κάνει). Φυσικά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Άρης μπορεί να κάνει το δικό του 4/4 και όλοι πλέον ασχολούνται με την παραμονή του Μπλατ τη νέα χρονιά.

Όσον αφορά το Μαρούσι, η αδιαφορία είναι πάντα επικίνδυνη για μια ομάδα ως προς την αξιοπρέπεια της. Το Μαρούσι δεν ήθελε να κερδίσει και ενδεχομένως να προτιμάει τον Κολοσσό για τα play off.

Ο ΠΑΟΚ ίσως θέτει πια σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση της Ευρωλίγκα, καθώς η ψαλίδα από τις ομάδες της Αθήνας έχει μικρύνει, το Μαρούσι δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (άραγε υπάρχει πλάνο για του χρόνου?) και ο Πανελλήνιος έχει το final 4 μπροστά του που είναι πιο κρίσιμο και λογικά θα αφοσιωθεί εκεί. Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ, που κάνει μια σοβαρή προσπάθεια χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια, χτίζοντας σιγά σιγά την ομάδα και βγάζοντας επιτέλους το σύλλογο από την ανυποληψία. Στον αντίποδα ακριβώς του συμπολίτη. Πάντως αν οι ΠΑΟΚτζήδες δεν έρθουν κοντά στην ομάδα και ονειρεύονται μόνο champions league και πρωτάθλημα, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

arisff

Age of Basketball είπε...

Όσον αφορά το Μαρούσι, αν κέρδιζε ήταν πιο πιθανό ο Κολοσσός να τερμάτιζε 6ος παρά τώρα που οι Ροδίτες πήραν 2 βαθμούς. Οπότε δεν υπάρχει, θεωρώ, σενάριο συνομωσίας, παρά μόνο κακής εμφάνισης.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με Rasheed. Μετά από αυτή τη νίκη ο Κολοσσος παει καρφί για 6η θέση. Οι πιθανότητες να παει είτε παραπάνω είτε παρακάτω είναι ελάχιστες. Ο ΠΑΟΚ θα βγει 5ος και πέφτει με Πανελληνιο (μάλλον)όπου για μένα είναι το φαβορί.

Henry Turner

Age of Basketball είπε...

Δεν είναι θέμα συμφωνίας, είναι θέμα μαθηματικών. Όταν κερδίζεις έχεις πιο πολλές πιθανότητες να πας σε υψηλότερη θέση. Αν ο Κολοσσός έχανε, στον ΠΑΟΚ θα έφτανε νίκη με διαφορά στο μεταξύ τους ματς για να πάει 5ος, τώρα θέλει και άλλη μια ήττα του Κολοσσού. Το Μαρούσι ξεκάθαρα δεν... πούλησε τον αγώνα, φαινόταν σε όποιον είδε το ματς. Με τη νίκη αυτή ο Κολοσσός αναπτέρωσε τις ελπίδες του για την 5η θέση, ασχέτως αν είναι δύσκολο να παραμείνει εκεί.
Rasheed.

Unknown είπε...

Μα ο Κολοσσός έχει δύο επιπλέον σχεδόν σίγουρες ήττες (ΠΑΟ και ΟΣΦΠ).
Ενώ ο ΠΑΟΚ τουλάχιστον μια σίγουρη νίκη (Ολύμπια).

Τέλος πάντων το σενάριο είναι λίγο επιστημονικής φαντασίας, αλλά όχι πως δεν είχε συμφέρον το Μαρούσι. Με ήττα του Κολοσσού έμπαινε (θεωρητικά τουλάχιστον) και ο Άρης στο παιχνίδι.

arisff

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα ότι πούλησε το ματς το Μαρουσι. Ο Κολοσσος ομως έχει 3 σχεδόν βέβαιες ήττες από αιωνιους και ΠΑΟΚ. Αν έχανε και από το Μαρουσι ο Αρης θα είχε ελπίδες να τον περάσει. Τώρα ομως πέταξε το πουλάκι (για τον Αρη)

Henry Turner