ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πλήρωσε τα λάθη του


Αυτό που φοβόντουσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού ότι θα γίνει στο 3ο παιχνίδι της σειράς με την Προκόμ, αυτό και έγινε. Ο Ολυμπιακός πήγε στην Πολωνία όχι αποφασισμένος για να τελειώσει τη σειρά και να πάρει… δύο παραπάνω μέρες ρεπό, αλλά για να δώσει στους Πολωνούς πάτημα για να ελπίζουν και να νιώθουν ότι μπορούν να σπρώξουν τη σειρά σε 5ο αγώνα.

Στο πρώτο ματς της σειράς που ο Τσίλντρες ήταν εμφανώς καλύτερος του Γουντς στο παρκέ και κέρδισε την προσωπική τους μονομαχία, ο Ολυμπιακός δυστυχώς είδε τον Λίνας Κλέιζα να κάνει το χειρότερο φετινό του παιχνίδι στην Ευρώπη και να μην μπορεί να βρει ούτε στο ελάχιστο ρυθμό. Ο Λιθουανός έχασε πολλά ελεύθερα σουτ, σουτ που σε κάθε ματς βάζει με ευκολία. Έτσι, μετά από 18 αγώνες έσπασε το τρομερό ρεκόρ του, αφού ως την Τρίτη είχε σε κάθε ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που κανένας άλλος παίκτης της διοργάνωσης δεν είχε καταφέρει.

Το θέμα για τον Ολυμπιακό ήταν ότι εκτός του Τσίλντρες μόνο ο Τεόντοσιτς και ο Βούισιτς έπιασαν ικανοποιητικό επίπεδο απόδοσης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κινήθηκαν σε ρηχά νερά, μεταξύ τους και ο Γιαννάκης. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν τόλμησε στις αλλαγές του και αυτό του πιστώνεται περισσότερο, αφού δεν ανακάτεψε την τράπουλα όσο έβλεπε ότι η ομάδα δυσκολεύεται. Έκανε κάποιες καλές κινήσεις (όπως την παράλληλη χρησιμοποίηση Βούισιτς-Μπουρούση στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου που έφερε την ανατροπή της διψήφιας διαφοράς), αλλά γενικά «έχασε» τη μονομαχία του με τον Πατσέσας και εννοείται ότι θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Μαυροκεφαλίδης, Βασιλόπουλος, Χαλπερίν και Μπέβερλι θα έπρεπε να έπαιζαν περισσότερο (οι τρεις πρώτοι) ή να έπαιζαν γενικά (ο τέταρτος), ιδίως με τους Πεν, Σχορτσανίτη, Κλέιζα, Μπουρούση σε πολύ κακή βραδιά.

Ο Ολυμπιακός έκανε το χειρότερό του παιχνίδι στο 2010 και δικαιολογημένα έχασε, αφού δεν μπόρεσε να επιβάλει το ρυθμό του παρά μόνο για ελάχιστα λεπτά στο ματς. Η Προκόμ απ’ ότι φαίνεται… δεν του πηγαίνει ως ομάδα και θα πρέπει στο 4ο ματς να δείξει τελείως διαφορετικό πρόσωπο για να πάρει την πρόκριση και να μην επιβαρυνθεί περισσότερο με 5ο αγώνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός αίφνης είδε ένα νέο πρόβλημα, αυτό της κυριαρχίας στη ρακέτα. Οι Πολωνοί ήταν καλύτεροι στη ρακέτα, αφού τα μπλοκ άουτ δεν λειτουργούσαν και οι Μπουρούσης, Σχορτσανίτης, Κλέιζα έχασαν αμέτρητα ριμπάουντ. Η Προκόμ δεν πιέστηκε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλά ποσοστά, τα οποία και δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να γυρίσει τον αγώνα. Σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να παίξουν καλύτερη άμυνα για να κερδίσουν ή, τουλάχιστον, να δείξουν το κλασικό τους πρόσωπο στην επίθεση.

Το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν στην ομαδική συνεργασία και προσπάθεια, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Αυτό ήταν πιο σημαντικό από τις ατομικά κακές εμφανίσεις των παικτών του και αυτό του κόστισε περισσότερο. Θέμα διάθεσης, ενέργειας, αλλά πιθανότατα και ψυχολογίας, καθώς ο Ολυμπιακός έδειξε ότι θεωρούσε το ματς σίγουρο (τουλάχιστον έτσι διάβασα εγώ την έλλειψη μαχητικότητας στο πρώτο ημίχρονο).

Στη Βιτόρια η Κάχα Λαμποράλ βρήκε τη χαμένη της περηφάνια και κέρδισε την ΤΣΣΚΑ ωθώντας 4ο παιχνίδι στη σειρά. Μπορεί οι Βάσκοι να μην κέρδισαν τόσο θεαματικά όσο οι αντίπαλοί τους τα 2 πρώτα ματς, αλλά η ουσία είναι ότι απέδειξαν στους εαυτούς τους πως μπορούν να κερδίσουν και θέλουν να το επαναλάβουν και στο 4ο παιχνίδι για να ταξιδέψουν στη Μόσχα και πάλι. Πάντως, η Λαμποράλ απέδειξε στην ΤΣΣΚΑ ότι μπορεί να την κερδίσει και σε χαμηλό σκορ, σταματώντας τους Ρώσους στους 53 πόντους. Μάλιστα, οι 53 πόντοι είναι οι λιγότεροι που έχει σημειώσει η ΤΣΣΚΑ από το μακρινό 1996-97 (9 Ιανουαρίου 1997) και την ήττα της με 82-51 από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για τη δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από τότε μεσολάβησαν 225 ευρωπαϊκοί αγώνες στους οποίους καμία ομάδα δεν κράτησε την ΤΣΣΚΑ κάτω από τους 54 πόντους, με το 53 να είναι η χειρότερη επιθετική επίδοση των Ρώσων τα τελευταία 13 χρόνια! Άλλο ένα ρεκόρ του… Πασούτιν, που έδωσε μαθήματα κακής προπονητικής στο ματς, ιδίως με τον τρόπο που έχασε τον Καούν με 5 φάουλ.

Στο Βελιγράδι η Μπεογκράντ Αρίνα είχε σχεδόν 21.000 οπαδούς της Παρτιζάν και η Μακάμπι έμοιαζε σα να «έλιωσε» από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Το τελικό 81-73 την κολακεύει σαφώς αφού από το 31-20 και μετά πλησίασε κάτω από τους 10 πόντους στο 47-40 και μετά… στο τελικό αποτέλεσμα. Η Παρτιζάν κέρδισε κατά κράτος και αν οι Ισραηλινοί δεν βελτιωθούν πολύ στο επόμενο ματς, τότε δεν θα έχουν καμία τύχη για να κερδίσουν στο «καμίνι» των Σέρβων.

Τέλος, στη Μαδρίτη, η Μπαρτσελόνα πήρε πίσω το πλεονέκτημα έδρας, μετά από ένα πολύ καλό ματς. Η τρομερή ευστοχία στα τρίποντα που είχε στο ξεκίνημα της επέτρεψαν να ελέγχει τον αγώνα ως το τέλος του, με τη διαφορά να φτάνει τους 23 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Η Ρεάλ αντέδρασε, πλησίασε κάτω από τους 10 πόντους, αλλά μετά ήταν σαφές ότι δεν είχε πλέον τις δυνάμεις για δεύτερο ξέσπασμα που θα την έφερνε μπροστά. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε δίκαια και εύκολα, αφού με τα τρίποντα στο ξεκίνημα ξεπέρασε τον αμυντικό γρίφο του Μεσίνα. Πλέον περιμένουμε τον 4ο αγώνα, αναμένοντας την απάντηση της Ρεάλ.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, βέβαια, γίναμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες βλακείες που έχουν ακουστεί ποτέ από μικροφώνου σε αναμετάδοση (επαγγελματικά απαράδεκτο αυτό που έγινε). Ο Μεσίνα παίρνει τάιμ άουτ, η κάμερα μένει στο γήπεδο και ο σχολιαστής ακούει τον Ιταλό να λέει μέσα σε 3-4 προτάσεις τις λέξεις «tres» και «Φελίπε Ρέγιες». Προφανώς αγνοώντας οποιαδήποτε άλλη ισπανική λέξη από τις εντολές του Μεσίνα (που μιλούσε ένα λεπτό), συμπέρανε ότι ο Μεσίνα… έδωσε εντολή για τρίποντο του Ρέγιες («δεν ξέρω ιδιαίτερα ισπανικά, αλλά απ’ ότι άκουσα ο Μεσίνα ζήτησε να σουτάρει τρίποντο ο Ρέγιες»), περνώντας το επόμενο λεπτό σχολιάζοντας αν η εντολή αυτή ήταν η ιδανική, αφού ο Ρέγιες δεν είναι καλός σουτέρ!

Η Ρεάλ έβγαλε σύστημα με σκριν του Ρέγιες στον Γιουλ για τρίποντο (το σουτ δεν βγήκε) και τον Γιουλ να σουτάρει τρίποντο λίγο αργότερα για να ακούσουμε τον σχολιαστή να λέει «το τρίποντο βγήκε, αλλά όχι από τον Ρέγιες, όπως ζήτησε ο Μεσίνα». Το πρόβλημα είναι πως σίγουρα θα υπήρχαν φίλοι του μπάσκετ που έβλεπαν τον αγώνα και δεν κατάλαβαν το μέγεθος της βλακείας και της αμάθειας του σχολιαστή (και έτσι γίνεται συνεχώς στις ελληνικές μεταδόσεις), που επιχειρηματολογούσε ότι ο Μεσίνα πήρε τάιμ άουτ για να βγάλει σύστημα με τρίποντο του Ρέγιες, ο οποίος έχει σουτάρει 2 τρίποντα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των τελευταίων 6 χρόνων! Δυστυχώς, έτσι είναι οι περισσότερες ελληνικές μεταδόσεις, με το επίπεδο να είναι απίστευτα χαμηλό.

by Rasheed.

7 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Χαχαχαχα!!! Απίστευτη η βλακεία του τύπου! Σίγουρα από τα "μαργαριτάρια" που δε θα ξεχαστούν...

Πάντως ακόμα και αν ήταν εύστοχος στα τρίποντα ο Ρέγιες, πάλι δε θα έβγαζε και πολύ νόημα. Είναι σαν να βγάζει σύστημα για τον Τσαρτσαρή ο Ζοτς ενώ έχει μέσα Νίκολας, Διαμαντίδη και Σπανούλη.

Stefanos είπε...

Σωστό σχόλιο σχετικά με τον παρουσιαστή του novasports 2 για τον αγώνα Ρεάλ-Μπατσελόνα χθες το βράδυ. Επειδή ξέρω ισπανικά, κατάλαβα ήδη από ένα τάιμ άουτ στο πρώτο ημίχρονο που έμεινε η κάμερα (και το μικρόφωνο) στους 2 πάγκους, ότι ο τύπος δεν καταλαβαίνει γρι τη γλώσσα και απλά "μεταφράζει" ονόματα. Στο τέλος είχα τον αγώνα στο mute και ήμουνα στο τηλέφωνο, οπότε αυτό που περιγράφεις δεν το έπιασα.

Ο Ολυμπιακός απαράδεκτος στην Πολωνία. Οι 33 πόντοι στο α' ημίχρονο και η αδυναμία του να πιάσει οποιοδήποτε ρυθμό για πάνω από 2 λεπτά απλά απαγορεύονται πλέον, ενώ έχουμε σχεδόν Απρίλη. Δηλαδή, αν τα κάνει αυτά στον ημιτελικό με Παρτιζάν π.χ. και περάσει ο Βουγιόσεβιτς στον τελικό, τι θα λέμε μετά; Πάμε για του χρόνου; Σοβαρευτείτε παίχτες και προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού, 2 ματς έμειναν για τον τελικό της Ευρωλίγκας, μην τα σκ@τώσετε τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λες εσύ, αλλά έγραψε ιστορία ο Καρύδας. Κάτι τέτοιο δεν το έχει πει ούτε ο Χατζηγεωργίου που είναι και ο βασιλιάς της βλακείας στη χώρα. Οι άλλοι πια, βέβαια, προσπαθούν να του πάρουν τα πρωτεία. Περιμένω την απάντηση του ζεν πρεμιέ.

Ανώνυμος είπε...

Στο παιχνίδι της Μαδρίτης τα ποσοστά ευστοχίας και των δύο ομάδων ήταν εκπληκτικά, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας την κρισιμότητα του αγώνα.

Η Μπάρσα
62% τρίποντα
50% δίποντα
94.7% βολές

Η Ρεαλ
55.5% τρίποντα
40% δίποντα
91.3% βολές

Αν δεν σοβαρευτεί η Μακάμπι σύντομα (αύριο δηλαδή) αφήνοντας κατα μέρος το streetball του Άντερσον και δίνοντας καμία πάσα, θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο οι Μαδριλένιοι για την ανόητη ήττα που τους στοίχισε την πρώτη θέση στον όμιλο και, ίσως (έχουμε ακόμα), την πρόκριση.

Ούτως ή άλλως, οι υπόλοιπες ομάδες και δη ο Ολυμπιακός πρέπει να σοβαρευτούν σημαντικά για να πιάσουν ανταγωνιστικό επίπεδο απόδοσης γιατί όποια ισπανική ομάδα περάσει θα είναι και το λογικό φαβορί...

Razorblade Fish είπε...

H Ρεαλ δεν θα ειναι φαβορι για κανενα λογο.Δεν θα περασει ετσι και αλλιως.Η Μπαρτσελονα πραγματι ειναι ενα σκαλι πανω γιατι ειναι πολυ καλη ΚΑΙ στις 2 μεριες του γηπεδου σε αντιθεση με τον Ολυμπιακο,που μπορει να ειναι καταπληκτικος στην επιθεση αλλα στην αμυνα υστερει...

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία επίθεση του ΟΣΦΠ με 2 δεύτερα να απομένουν πώς τη σχολιάζετε? (Θυμίζω: ψηλή διαγώνια πάσα από το κέντρο στην απέναντι γωνία του γηπέδου)
Νικηφόρος

Ανώνυμος είπε...

@Razorblade Fish

Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι (πολύ) πιθανότερη η πρόκριση της Μπάρσα. Αλλά αν τυχόν περάσει η Ρεάλ, με τον Μεσίνα στον πάγκο με την τεράστια πείρα του και με τόσους έμπειρους, ταλαντούχους και πεινασμένους παίκτες, δεν βλέπω γιατί δεν θα ήταν φαβορί. Ο Ολυμπιακός όπως σωστά λες, μοιάζει σαν ομάδα του Γκέρσον όπως (δεν) παίζει 'αμυνα. Είναι πάντως το λογικό αουτσάιντερ λόγω επιθετικού οίστρου. Η Μακάμπι φαβορί δεν μπορεί να θεωρηθεί αν περάσει, ούτε και η Παρτιζάν. Μας έμεινε η άνοστη αλλά υπολογίσιμη ΤΣΕ.ΕΣ.ΚΑ. Διαφωνείς σε κάτι απο αυτά ;