ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τους έκανε... Τούρκους!


Μια ανάσα από τα πλέι οφς πλέον στο NBA, καθώς από τις 30 ομάδες οι 22 έχουν λιγότερα από 10 παιχνίδια ακόμη στο πρόγραμμά τους (όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, πριν τα ματς της Δευτέρας) για το τέλος της χρονιάς.

Και όλοι κάτι κυνηγούν: Λέικερς και Καβαλίερς την πρωτιά και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, με τους Καβς να έχουν σαφές προβάδισμα, 7 ομάδες στη Δύση να ελπίζουν ότι μπορούν να τερματίσουν μέχρι και 2ες, Ατλάντα και Βοστόνη να παλεύουν για την 3η θέση, Μπακς, Χιτ, Μπόμπκατς να θέλουν ένα καλό πλασάρισμα στο 5-7 και Μπουλς, Ράπτορς να μάχονται για την τελευταία θέση της Ανατολής. Α, έχουμε και τους Νετς, που με 9-64 έχουν 9 παιχνίδια ακόμη για να μην ισοφαρίσουν το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας. Πάντως, ήδη κατάφεραν να μην είναι… μόνοι χειρότεροι, αφού έπιασαν τις 9 νίκες των Σίξερς.

Στο Τορόντο, οι Ράπτορς έχουν την αγωνία τους καθώς με 10 παιχνίδια να απομένουν είναι μόλις μια νίκη πάνω από τους 9ους Μπουλς, έχουν και το πρόσφατο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Χέντο Τούρκογλου.

Ο Τούρκογλου είναι στο… ψυγείο προς το παρόν, καθώς η ομάδα θεωρεί ότι φέρθηκε αντιεπαγγελματικά. Στο παιχνίδι με τους Γιούτα Τζαζ, ο Τούρκος αποχώρησε άρρωστος στα μισά και οι Ράπτορς έχασαν. Δύο μέρες μετά ήταν ακόμη άρρωστος και δεν έπαιξε με τους Νάγκετς (2η ήττα των Ράπτορς), αλλά μετά τον αγώνα τον είδαν… βόλτα στην πόλη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε απλώς πάει να φάει κάτι, αλλά οι Ράπτορς δεν πείστηκαν, νευρίασαν και αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν. Έτσι, ο Τζέι Τραϊάνο δεν τον χρησιμοποίησε στο παιχνίδι με τους Χιτ, παρότι ήταν στη δωδεκάδα, υγιής και έτοιμος και οι Ράπτορς έχασαν για φορά.

Ο Τούρκος στράβωσε, αλλά πιο πολύ έχουν στραβώσει οι συμπαίκτες του, που δεν ξέρουν ποιου το μέρος να πάρουν. Καλές οι σιωπηλές τιμωρίες (όπως υπονόησε ο Κολάντζελο ότι έχει επιβληθεί στον Τούρκογλου), αλλά οι Ράπτορς μετράνε 3 σερί ήττες και κοντεύουν να χάσουν πια τα πλέι οφς. Έτσι, αρκετοί συμπαίκτες του έκαναν δημόσια δηλώσεις ότι παρότι δεν αποφασίζουν αυτοί θα έπρεπε η ομάδα να χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις στην παρούσα φάση. Μένει να δούμε αν οι Ράπτορς μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού βάλουν νερό στο κρασί τους ή ρισκάρουν να χάσουν όλη τη σεζόν για να τιμωρήσουν τη συμπεριφορά του Τούρκογλου.

Οι Σπερς μοιάζουν αρκετά ανεβασμένοι σε μια χρονιά που όλοι έγραφαν για παρακμή, αποκαθήλωση, γερασμένη ομάδα, τίποτα καινούργιο, πτώση απόδοσης των αστέρων. Στην ανάλυση του NBA είχαμε γράψει ότι στα πλέι οφς κανείς δεν θα μπορεί να τους αποκλείσει εύκολα. Με το σημαντικό μέρος της χρονιάς να πλησιάζει, οι Σπερς βελτιώθηκαν από το 58% ποσοστό νικών (33-24) στο 61% (44-28), έχοντας 11-4 στον Μάρτιο, δηλαδή 73% ποσοστό νικών. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες τους νίκες είναι επί των Καβαλίερς και των Σέλτικς. Όσοι έσπευσαν πέρσι να βγάλουν «τελειωμένο» τον Τζινόμπιλι έχουν ήδη χωνέψει τη γλώσσα τους, αφότου την κατάπιαν!

Ή πώς το είπε ο Πολ Πιρς μετά το 94-73 των (χωρίς Πάρκερ) Σπερς επί της Βοστόνης; «Η ομάδα που είδατε, το Σαν Αντόνιο, ο τρόπος που έπαιξαν είναι ο τρόπος που παίζουμε εμείς συνήθως και σήμερα μας έριξαν ένα παραδοσιακό χέρι ξύλο στον ποπό». Ο Πόποβιτς χαμογελάει, γιατί «αυτός ο Τζινόμπιλι εδώ και ένα μήνα (τον μήνα που οι Σπερς πήγαν στο 73% ποσοστό νικών) είναι ο Τζινόμπιλι που είχαμε όταν παίρναμε τους τίτλους. Έχει πάρει την ομάδα στις πλάτες του πάλι» και γενικά στο Σαν Αντόνιο ελπίζουν.

Γενικά, πάντως, η κατάσταση στη Δύση είναι ιδιαίτερα ρευστή, με τον 2ο να βρίσκεται 3,5 νίκες μπροστά από τον 8ο (στην Ανατολή η αντίστοιχη απόσταση είναι 16 νίκες), κάτι που δείχνει και πόσο δυνατά θα είναι τα διασταυρώματα στα πλέι οφς και πόσο μεγάλες συγκινήσεις μπορούν θεωρητικά να μας προσφέρουν.

by Rasheed.

1 σχόλιο:

Patrick Star είπε...

Το απόλυτο πλεονέκτημα θα το πάρουν οι Καβαλίερς. Θεωρώ λίγο δύσκολο να κάνουν 4-5 ήττες μέχρι το τέλος (δε βλέπω τους Λέικερς να παίρνουν όλα τα ματς).
Στη Δύση τα πράγματα είναι περίπλοκα και ως φίλος των Λέικερς δε θέλω Ντάλας ή Ντένβερ στην 4η θέση. Να σου πω ότι δε θέλω ούτε το Πόρτλαντ 8ο αλλά τους Σπερς καθώς με τους μεν, δε ματσάρουν και πολύ καλά ενώ με τους δε, ματσάρουν σχετικά καλύτερα (παρότι οι Σπερς είναι σε ανοδική τροχιά). Και φάνηκε και στο τελευταίο παιχνίδι που έπαιξαν.

Μιας και ανέφερες την άνοδο των Σπερς, εκτός του Τζινόμπιλι, φέτος έχει παίξει ρόλο και η παρουσία ορισμένων νεαρών που έχουν δώσει μία φρεσκάδα στην ομάδα. Πάντως ο Ντάνκαν βρίσκεται σε πτωση και δε νομίζω ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Καμιά κηδεία μόνο στην πρώτη φάση και μετά τέλος.

Στην Ανατολή μόνο η 4άδα αξίζει όπου μάλλον (Ορλάντο?) οι Καβαλίερς θα το καθαρίσουν. Δυστυχώς οι Λέικερς στους τελικούς - αν φτάσουν, γιατί μέχρι τώρα δεν πολυπείθουν - δε θα είναι το φαβορί, όχι μόνο λόγω έδρας αλλά και λόγω της πολύ καλής περιφέρειας του Κλίβελαντ (ο βασικός λόγος που ο Λεμπρόν έχει πάρα πολλές ασίστ). Και βλέπω τον Μο Ουίλλιαμς να κάνει πάρτυ με το γερο-Φίσερ... Το κλειδί θα είναι ο Σακίλ. Αν γυρίσει σε κακή κατάσταση, τότε οι Λέικερς θα μπορούν να φορτώσουν ακόμα περισσότερο την front line.