ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κάρφωσαν οι φιλοξενούμενοι!


Με δυνατά ντέρμπι και καλές εμφανίσεις ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική που είδε τους φιλοξενούμενους να επικρατούν σε όλα τα ματς πλην αυτού με το αυτονόητο αποτέλεσμα, με δύο μάλιστα από τα παιχνίδια να λήγουν με δραματική εξέλιξη!

Στην Καβάλα, ο Κολοσσός κατάφερε μία ακόμη τεράστιας σημασίας νίκη, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι οι κατεξοχήν ηγέτες του βρέθηκαν σε κακή ημέρα. Πρώτοι σκόρερ, και αυτοί που σήκωσαν το βάρος, ήταν σήμερα ο Παππάς και ο Μανωλόπουλος, ενώ ο Βασίλιεβιτς που έβαλε το buzzer-beater είχε μέχρι τότε 1/9 σουτ! Η Καβάλα ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, και παρότι στο δεύτερο βρέθηκε να «κυνηγάει» έμοιαζε ικανή να κάνει αυτό που έπρεπε για να πάρει την πολύτιμη νίκη, ειδικά όσο κρατούσε τα «όπλα» του φιλοξενούμενου άσφαιρα.

Η νίκη του Κολοσσού δείχνει ομάδα με χαρακτήρα και για ακόμη μία φορά υποχρεωνόμαστε να «βγάλουμε το καπέλο» στον Σφαιρόπουλο και τους ανθρώπους της Ρόδου για την ομάδα-μοντέλο που έχουν δημιουργήσει. Μια ματιά στη βαθμολογία προκαλεί εντύπωση πλέον, αφού ο Κολοσσός είναι μόνος πέμπτος και έχει πλέον 2 βαθμούς απόσταση από Πανιώνιο, Άρη, Περιστέρι και 3 από τον ΠΑΟΚ! Έχει, βέβαια, δύσκολο πρόγραμμα, αλλά σίγουρα κρατά ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή. Για την Καβάλα δεν άλλαξαν πολλά, δεδομένου ότι έχασαν Ηλυσιακός και Ολύμπια, αλλά χάθηκε μία ευκαιρία για να ξεφύγει λίγο.

Στο ΣΕΦ, ο αγώνας δεν αντέχει φυσικά σε κριτική. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ωραίο, επιθετικό μπάσκετ με όμορφες φάσεις, την ώρα που ο Ηλυσιακός έπαιζε χωρίς σκοπιμότητες. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δώδεκα παίκτες που έπαιξαν πάνω από 10 λεπτά, ενώ και οι νεαροί του Ηλυσιακού προσπάθησαν να δείξουν σημεία του ταλέντου τους. Αν αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία από το ματς είναι η τρίτη συνεχόμενη πολύ καλή εμφάνιση του Σχορτσιανίτη και τα 4/4 τρίποντα του Χαλπερίν στην τρίτη περίοδο. Ο Μαυροκεφαλίδης έδειξε ξανά την άριστη επαφή με το καλάθι, ενώ ο Σλούκας που πήρε χρόνο μας θύμισε ότι είναι καλός σκόρερ, με καλό χειρισμό και αθλητικά προσόντα, αλλά ένα πρόβλημα στην πάσα. Από την άλλη, πιο πολύ χρόνο έδωσε ο Κουφός στους Ιωάννου και Κασελάκη που δεν ήταν κακοί, έστω και αν δε θα ήταν εύκολο να παίξουν με καλά ποσοστό απέναντι σε αντίπαλο με τέτοια διαφορά δυναμικότητας.

Η ΑΕΚ πέτυχε νίκη καθοριστικής σημασίας στη Λάρισα. Μπορεί η ομάδα του Γκέκου να χειρίστηκε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τελευταία λεπτά, αλλά δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι γηπεδούχοι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη που έχασαν αυτό το ματς. Αν αναλογιστούμε ότι ήταν μπροστά με 7 πόντους, αλλά στα τελευταία 4 λεπτά είχαν 3/10 βολές, αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς πώς χάθηκε εύκολα η διαφορά. Επιπλέον, δύο καθοριστικές επιθέσεις στο τελευταίο λεπτό κατέληξαν σε ατομιστικές προσπάθειες από Αβράμοφ και Τζάκσον, καταδικασμένες να αποτύχουν. Την τελική σφραγίδα στην ήττα έβαλε ο Τζάκσον που ενώ είχε, έστω σχετικό, χώρο για τρίποντο στην τελευταία επίθεση πήγε για δίποντο ενώ η ΑΕΚ ήταν στο +3!

Έτσι, πήγε στράφι η μεγάλη εμφάνιση του Αμερικανού γκαρντ αλλά και η υπερπροσπάθεια της ομάδας του Καλαφατάκη λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του κατά τεκμήριο σημαντικότερου παίκτη της, του Κρις Μάσι ο οποίος δε δέχθηκε καθυστέρηση στην πληρωμή του, κάτι που θεωρήθηκε… παράλογο. Από την άλλη, η ΑΕΚ είχε πλουραλισμό με 5 παίκτες να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων, λιγότερα λάθη και περισσότερες ασίστ, αλλά κυρίως είχε υπομονή και θέληση να περιμένει ώστε να εκμεταλλευτεί τα λάθη του αντιπάλου, που ήρθαν μαζεμένα στο φινάλε. Έτσι, έφυγε από τον κάμπο με μία χρυσή νίκη που την απομακρύνει 3 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Στην Πυλαία, ο Παναθηναϊκός πήρε μία σχετικά δύσκολη νίκη, χωρίς πάντως να απολέσει ουσιαστικά τον έλεγχο του αγώνα σε κανένα σημείο του. Κράτησε σε μεγάλο διάστημα του ματς τη διαφορά στις παρυφές των 10 πόντων εκμεταλλευόμενος τα δυνατά του χαρτιά. Αυτά σήμερα ήταν οι ψηλοί, η τετράδα (Πέκοβιτς, Φώτσης, Χέισλιπ, Μπατίστ) των οποίων μοίρασε 46 πόντους. Ο ΠΑΟΚ είχε τον Μονρό να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα στο γήπεδο και καλό τον Παπαδόπουλο και προς στιγμή πίστεψε ότι θα μπορούσε να ολοκληρώσει μία σημαντική ανατροπή. Εκμεταλλεύτηκε ένα κενό διάστημα των «πρασίνων» στο τέλος της τρίτης περιόδου για να κάνει ένα σερί 13-2. Ήταν εκείνο το σημείο που μίλησε ξανά ο Ντρου Νίκολας, ο οποίος συνδέθηκε με το καλάθι από το τρίποντο πιστοποιώντας ότι αυτήν την περίοδο σε αυτόν θα πρέπει να «ακουμπήσει» ο Ομπράντοβιτς για να πάρει τις περισσότερες επιθετικές βοήθειες. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μοιάζει ότι είναι στη χειρότερη θέση για τα πλέι-οφ, αλλά το πρόγραμμά του από εδώ και στο εξής είναι σχετικά εύκολο καθώς δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να πετύχει ακόμα και το 100% στα υπόλοιπα 7 παιχνίδια του (χωρίς να εννοείται ότι κάτι τέτοια θα ήταν εύκολο, απλώς δεν έχει κανέναν αντίπαλο από την τετράδα).

“Good night, and good luck”

by BEN

ΥΓ. Το πανόραμα με όλους τους αγώνες της Α1 βρίσκεται εδώ αλλά και στα δεξιά της σελίδας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kalispera paidia, to mats tou osfp de xwraei se analusi. Apla tha ithela na kanw 1 erwtisi/episimansi. Pou pisteuete pws ofeiletai i kaki parousia tou osfp eksw apo ta 6.25? kai simera ksekinise polu asxima kai anevike logw tou xalperin me to 4/4. To rwtaw auto giati sti 1fasi tis euroleague o olubiakos itan apo tous pio eustoxous sta 3poda. episis megali entupwsi m kanei kai i dustokia tou kleiza apo ta 6.25. sti 2i fasi tis euroleague ta pososta tou sta 3ponta pesane polu. euxaristw

Aris

Age of Basketball είπε...

Δε θα έλεγα ότι είναι και τόσο κακή η παρουσία του Ολυμπιακού στα τρίποντα. Στο χθεσινό ματς που αναφέρεις, για παράδειγμα, ο Χαλπερίν πέταξε 3 φορές την μπάλα στο τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να τελειώσει το πρώτο ημίχρονο με 0/4. Όταν στο β' βρέθηκε ελεύθερος ανέβασε και το ποσοστό του. Στο top-16 ο Ολυμπιακός βρίσκεται κάπου στη μέση από άποψη ευστοχίας, ενώ συνολικά είναι 5ος.

Από εκεί και πέρα είναι μία ομάδα που έχει στηρίξει το παιχνίδι της σε συστήματα που καταλήγουν σε σουτ μέσα από τη ρακέτα. Αυτό έχει δουλέψει περισσότερο και αποτυπώνεται και στη στατιστική. Υπάρχουν λιγότερα συστήματα για τρίποντο, άρα και λογικά δεν είναι μία σταθερή ομάδα στην ευστοχία. Αν παρατηρήσεις, όμως, όσες ομάδες είχαν άνω του 40% στην κανονική περίοδο, στο top-16 έπεσαν, με την εξαίρεση της ΤΣΣΚΑ που είχε την τύχη να ανεβάσουν ταυτόχρονα την απόδοσή τους οι 3 καλύτεροί της παίκτες.

Όσο για τον Κλέιζα, είναι μεν ένας παίκτης που έχει την ευχέρεια να σκοράρει από παντού, αλλά το ποσοστό των τριπόντων του κυμαίνεται συνήθως στη δεκάδα του 30-39%.

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με πολύ παιχνίδι στη ρακέτα και λιγότερο στο τρίποντο, οπότε δεν μπορεί να έχει καθημερινά υψηλά ποσοστά έξω από τα 6,25. Τα εκάστοτε ποσοστά του τα καθορίζει κυρίως η ευστοχία των καλύτερών του σουτέρ σε κάθε ματς.
BEN