ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Αγγίζοντας την τελειότητα...


Η 18η αγωνιστική συνέχισε να είναι γεμάτη εκπλήξεις, με τον Ηλυσιακό να αναστατώνει ακόμη περισσότερο τα χαμηλότερα στρώματα της κατηγορίας. Στο «αιώνιο» ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες φτάνοντας μια ανάσα από το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς, με τον Διαμαντίδη να κάνει το σχεδόν τέλειο παιχνίδι.

Το ματς του Ηλυσιακού με το Μαρούσι ήταν περίεργο, καθώς από τη μία βρισκόταν μια από τις πλέον φερέγγυες ομάδες της Ευρώπης, που όμως μετρούσε τρεις συνεχόμενες ήττες (Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Παρτιζάν) και απ’ την άλλη μια μέτρια ομάδα, που όμως πλέον παίζει σε κάθε ματς την κατηγορία.

Το Μαρούσι έκανε μακράν το χειρότερο παιχνίδι του φέτος και δικαιολογημένα έχασε. Για 40 λεπτά οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκονταν εκτός τόπου και χρόνου, αγωνίζονταν χωρίς καμία λογική, χωρίς ηρεμία, χωρίς τη σωστή οργάνωση στο παιχνίδι τους. Ο Ηλυσιακός είχε χρυσή ευκαιρία να πάρει την αναμέτρηση, ευκαιρία την οποία δεν άφησε να πάει χαμένη.

Με ηγέτη τον μεγάλο Βοντίγκο Κάμινγκς, ο Ηλυσιακός έφτασε στην 4η νίκη του και έκανε Τρίκαλα, ΑΕΚ και Καβάλα να ανησυχούν ξανά για τη μάχη της παραμονής, (ιδίως με το πρόγραμμα που έχει η ομάδα του Κουφού στη συνέχεια) αφού η νίκη του ήταν ξεκάθαρα εκτός προγράμματος (και κανείς άλλος δεν είχε υπολογίσει ότι η ομάδα του Κουφού θα την έπαιρνε).

Σε ένα κακό ματς, το Μαρούσι ήταν το χειρότερο. Με 19 λάθη, 30% στα τρίποντα και το απογοητευτικό 40% στις βολές, οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν τύχη. Οι 14/35 βολές είναι αριθμός άθλιος και οι 21 χαμένοι πόντοι ξεκάθαρα στοίχισαν τη νίκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όταν κερδίζεις 25 φάουλ, όταν πηγαίνεις συνολικά 35 φορές στις βολές, δηλαδή 10 φορές περισσότερες από τον αντίπαλό σου και τελικά σκοράρεις… 4 πόντους λιγότερους από τις βολές (18/25 ο Ηλυσιακός) με το ματς να τελειώνει στους 5 πόντους, ε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει τι έφταιξε που έχασες.

Το Μαρούσι ήταν μια από τις σπάνιες φορές που έχασε εύκολα τη διαφορά που πήρε στο πρώτο μέρος (στο 16΄ ήταν στο +8), ενώ στην επανάληψη κυνηγούσε για 20 λεπτά, χωρίς καν να ισοφαρίσει έστω μία φορά. Ο Ηλυσιακός κέρδισε καθαρά και απόλυτα δίκαια. Ο Κάμινγκς ήταν καταπληκτικός, ενώ πάρα πολύ καλός ήταν και ο Κάρτερ. Τέλος, η ενέργεια του Χόμαν στο τέλος είναι, προφανώς, κατακριτέα και παράλογη (και η αρχική και μετά στη φυσούνα) και, θεωρώ, ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί και με περαιτέρω αγωνιστικές, όχι απλά με το αδιάφορο (εκείνη τη χρονική στιγμή) ντεσκαλιφιέ που δέχτηκε στο ματς. Επειδή φτάσαμε κοντά στο να δούμε φαινόμενα… Αβλέεφ, θα πρέπει η διοργανώτρια αρχή να τιμωρήσει τον παίκτη, ώστε ο επόμενος να το σκεφτεί περισσότερο όταν «θολώσει».

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό μετά από ένα ιδιαίτερα θεαματικό και όμορφο παιχνίδι., διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ. Θεωρώ το αποτέλεσμα απόλυτα φυσιολογικό με βάση τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο αγώνας, ενώ δεν το θεωρώ καν ιδιαίτερα σημαντικό για το πρωτάθλημα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησα και με το ματς του Ηλυσιακού, του οποίου τη νίκη θεωρώ πιο σημαντική.

Τα δεδομένα ήταν τα εξής: από τη μια πλευρά ο Ολυμπιακός ξέρει ότι έως το τέλος της χρονιάς θέλει μια νίκη στο ΟΑΚΑ για να πάρει τον τίτλο (είτε στην κανονική περίοδο για να έχει το πλεονέκτημα, είτε σε έναν από τους 3 τελικούς εφόσον δεν το έχει, όπως όλα δείχνουν πια). Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν χωρίς τον Μπουρούση και χωρίς τον καλύτερό τους παίκτη και τον πιο βασικό στον τρόπο παιχνιδιού τους. Απ’ την άλλη, ο Παναθηναϊκός έπαιζε αγώνα επιβίωσης με βάση τη διαμορφωμένη κατάσταση, αφού δεν έχει άλλους στόχους. Είναι ομαδάρα και έπαιζε με πληγωμένο εγωισμό και για πρώτη φορά με αμφισβήτηση. Έχασε πριν από 7 μέρες από τον Ολυμπιακό και ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να ξαναχάσει μέσα σε τόσο μικρό διάστημα δεύτερη φορά.

Από όλους τους λόγους θεωρώ σημαντικότερο την απουσία του Κλέιζα, που ουσιαστικά «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό περισσότερο. Θεωρώ ότι μετά από αυτό το ματς ακόμη και όσοι άνοιξαν… κατά λάθος τις τηλεοράσεις τους θα κατάλαβαν γιατί ο Γιαννάκης αφήνει τον Κλέιζα τόση ώρα στο παρκέ ανεξαρτήτως αν σκοράρει ή αν είναι καταπληκτικό ή όχι. Ο Λιθουανός φτιάχνει το παιχνίδι για όλη την περιφέρεια, απελευθερώνοντας τους πάντες, από τον Τεόντοσιτς μέχρι τον Παπαλουκά και από τον Πεν ως τον Χαλπερίν, ενώ παίζοντας στο «4» και μακριά από το καλάθι, αφήνει χώρους και διαδρόμους για τον Τσίλντρες και τον εκάστοτε σέντερ. Αυτό έλειψε πάρα πολύ από τον Ολυμπιακό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να το καλύψει, αφού η απουσία ήταν έκτακτη και ουσιαστικά αποφασίστηκε τη μέρα του αγώνα.

Το ματς πιστεύω ότι το πήγαν σχετικά καλά και οι δύο προπονητές. Ο Ομπράντοβιτς θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη διαχείριση των ψηλών (και ιδίως του Πέκοβιτς που τον έβαζε με 3 φάουλ σε λάθος στιγμές), ώστε να γλιτώσει τη μεγάλη φθορά, ενώ ο Γιαννάκης θα έπρεπε να έβαζε χέρι στους παίκτες του στο πρώτο ημίχρονο, για τη γενική χαλαρότητα στην περιφερειακή άμυνα.

Από εκεί και πέρα, ο Γιαννάκης επέμεινε στο πολύ καλό στιλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που του έδινε συνεχείς εύκολους πόντους από τη ρακέτα και έφτασε το ματς να είναι ντέρμπι στο τέλος. Μάλιστα, παρότι λίγοι το κατάλαβαν, ο Ολυμπιακός έχασε τον αγώνα για τρία εντελώς ελεύθερα τρίποντα (Χαλπερίν από γωνία, Βασιλόπουλος από κορυφή και Τσίλντρες). Η ηρεμία που αρχίζει να δείχνει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του ακόμη κι όταν μένει πολύ πίσω είναι άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να πιστωθεί στον Γιαννάκη.

Απ’ την άλλη, ο Ομπράντοβιτς έπρεπε να διαχειριστεί τη φθορά στους ψηλούς, όπου ο Παναθηναϊκός είχε τεράστιο πρόβλημα λόγω του Σχορτσανίτη και του Τσίλντρες, κυρίως. Το έκανε όσο καλύτερα μπορούσε, κατέβασε το ρυθμό του αγώνα (κάτι που και ο Ολυμπιακός ήθελε ουσιαστικά όσο ήταν πολύ πίσω), με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιθέσεις του Ολυμπιακού και να «αντέξουν» οι ψηλοί. Σε αυτό μεγάλο μερίδιο έχει ο Σπανούλης που ήταν πολύ καλός οργανωτικά και στον έλεγχο του ρυθμού (ο Παναθηναϊκός φέτος δυσκολεύεται γενικά να ελέγξει το ρυθμό του ματς). Επίσης, βλέποντας σε τόσο καλή μέρα τους Διαμαντίδη και Νίκολας, περιέστρεψε όλες τις επιθέσεις γύρω τους και δικαιώθηκε ως το τέλος. Ο Διαμαντίδης έκανε καταπληκτικό παιχνίδι, μετά από πολύ καιρό, ενώ ο Νίκολας… ξεμπούκωσε, δείχνοντας σε όλους ότι όταν ένας τόσο μεγάλος σουτέρ είναι στη βραδιά του, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Πάντως, αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιον, αυτός είναι ο Διαμαντίδης. Με 26 πόντους, 11 ασίστ, 7 ριμπάουντ, μόλις 1 λάθος, 8 κερδισμένα φάουλ και 48 ranking (!) το… τερμάτισε σε μια μοναδική παράσταση. Ο Νίκολας ήταν αλάνθαστος με 4 ασίστ και 27 πόντους για τους οποίους χρειάστηκε 15 μόνο σουτ, πράγμα σπάνιο! Μάλιστα, όταν έφτασε τους 27 πόντους είχε κάνει μόνο 12 σουτ (μετά έχασε άλλα 3 τρίποντα) έχοντας αστοχήσει σε 2 από αυτά!

Ο Ολυμπιακός έπαιξε πιο ορθολογικά, πέρασε την μπάλα στο καλάθι, είχε σωστές επιλογές, αλλά οι περιφερειακοί του ήταν σε… μαύρη βραδιά και παρέπαιαν: Τεόντοσιτς, Παπαλουκάς, Πεν και Χαλπερίν έδειξαν πόσο σημαντικός είναι ο Κλέιζα, ώστε να γίνονται όλοι οι υπόλοιποι… μάγκες στον αγώνα με ανοιχτούς διαδρόμους και ελεύθερα σουτ.

Χωρίς τον πονοκέφαλο του Κλέιζα, ο Ομπράντοβιτς έκλεισε καταπληκτικά τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού, αλλά δεν είχε λύση για τους ψηλούς και τον Τσίλντρες. Ο Τσίλντρες ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού (26 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 7 κερδισμένα φάουλ, 2 τάπες, 33 ranking), αλλά δεν έφτανε. Το καλύτερο φετινό του (και… περσινό και προπέρσινο) παιχνίδι έκανε ο Σχορτσανίτης, με τον Βούισιτς και τον Μαυροκεφαλίδη να είναι εξίσου καλοί. Οι τρεις ψηλοί είχαν 43 πόντους με 14/19 δίποντα (74%), 16 κερδισμένα φάουλ (και άλλα 7 ο Τσίλντρες) και 15/18 βολές. Εκεί θέλησε να πάει ο Γιαννάκης το ματς βλέποντας το πρόβλημα στην περιφέρεια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν «πράσινο». Λογικό, αφού ανάμεσα σε ισοδύναμες ομάδες που παίζουν και οι δύο καλά, νικήτρια βγαίνει αυτή που έχει ένα αστέρι της στην καλύτερη μέρα. Και ο Διαμαντίδης ήταν... δυο ορχήστρες μόνος του στο ματς.

Τέλος, θα θέλαμε να σχολιάσουμε τη στάση των παικτών απέναντι στους διαιτητές. Οι παίκτες και των δύο ομάδων μπήκαν με εμφανή διάθεση να μην διαμαρτύρονται στα σφυρίγματα και μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου αυτό ίσχυσε απόλυτα σχεδόν (και συνεχίστηκε ως το ημίχρονο). Όμως, δυστυχώς, η διαιτησία ήταν ξανά τραγελαφική, με δυσανάλογα σφυρίγματα (εναντίον και των δύο), παράλογες αποφάσεις και πολλά, πολλά, πολλά λάθη και στις δύο πλευρές. Οπότε, μέσα στην ένταση του ματς, ήρθε ο εκνευρισμός τους παίκτες και στην τέταρτη περίοδο και οι 10 που ήταν στο παρκέ κάθε στιγμή, και οι δύο προπονητές, αλλά και οι δύο πάγκοι διαμαρτύρονταν σε κάθε σφύριγμα. Από τις λίγες φορές που θεωρώ ότι το φταίξιμο είναι όλο στους διαιτητές για την κατάσταση αυτή, γιατί κυριολεκτικά έδωσαν ρεσιτάλ λαθών.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Το πανόραμα της Α1 μετά και τη 18η αγωνιστική.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΜΜΕΤΙΚΗ!!!

Stefanos είπε...

Περίεργη αίσθηση μου άφησε το χθεσινό ματς. Δε μπορώ να έχω παράπονο από την ομάδα μου που έβαλε 91 πόντους μέσα στο ΟΑΚΑ χωρίς τον Κλέιζα και τον Μπουρούση και, επιπρόσθετα, με την περιφέρειά της συνολικά σε τραγική βραδιά. Δε μπορώ επίσης να στενοχωρηθώ που χρειάστηκε τρεις παίκτες του ΠΑΟ να κάνουν το καλύτερο αγώνα τους εδώ και μήνες για να ...φτάσουν να κερδίσουν το πρώτο ματς απέναντι σε ισοδύναμο αντίπαλο στη σεζόν.

Συνολικά η γεύση δεν είναι πικρή, νομίζω, και ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεχάσει αυτό το ματς για να επικεντρωθεί στην Ευρωλίγκα που είναι, μέχρι τις 9 του Μαΐου, ο σημαντικότερος στόχος του. Το επόμενο σημαντικό ματς για την Α1 (και για τον ΠΑΟ) είναι ο πρώτος τελικός στο ΟΑΚΑ τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, μπορεί να έχουμε δυο διαφορετικές ομάδες να κοντράρονται.

Συγχαρητήρια στον ΠΑΟ για την νίκη του , πέρα για πέρα δίκαιη (και σε ένα βαθμό αναμενόμενη).

Ανώνυμος είπε...

Profanws opoios exei dei basket sti zwi tou kai meta to xthesino mats tha katalave oti o PAO se seira 5 agwnwn duskola tha parei to prwtathlima. O osfp epaize xwris ton 1o kai 2o rimpaounter tis omadas kai de mporese na ananewsei etsi polles epitheseis. Parolo auta omws kai pali oi psiloi ekana parti stin epithesi me sunolika apo sofo, maurokefalidi kai vuicic 43 pontous. O pao den exei apantisi gia ton sofo. Krima pou autos o paiktis de borei panw apo 17-18 lepta. Sto 2o imixrono itan fanera kourasmenos kai sto telos exane kalathia monos tou. O pao an xreiazetai to teleio paixnidi apo tous 3 guard tou kai 98 pontous gia na kerdisei klafta. Telospantwn ola tha krithoun stous telikous.

ps 1. Bravo sto giannaki gia tis emfaniseis maurokefalidi.

ps 2. oxi bravo sto giannaki gia tin eksafanisi vasilopoulou kai ti kaki xrisimopoiisi tou xalperin. de lew oti tha prepei na einai vasikos. alla to teleutaio kairo exei xathei kai tha ton xreiastei o osfp zesto kai oxi kruo opws xthes.

ps 3. overall o giannakis xthes de ta pige asxima kat'eme. kakws (ek tou apotelesmatos) afise tosa eleuthera sout sto a'imixrono, alla de borei na einai ola teleia! xthes apla tou pao tou bainan ola. stous telikous omws apithano na einai kathe mera tou ai gianniou kai na to vlepoun to kalathi sa vareli kai sta 5 mats, kai gi' auto kai pisteuw pws o pliris osfp exei pleonektima!

Aris

kukoc7 είπε...

Ο φετεινος ΠΑΟ (με τα πολλα προβληματα του) κερδισε τον περσινο ΟΛΥ (χωρις τον Κλειζα).
Ο ΠΑΟ δεν μου αρεσε γιατι επρεπε να κανει ενα απιστευτο παιχνιδι στα 3ποντα για να κερδισει ενα πολυ καλο ΟΛΥ στην περιφερεια. Αν ο Βασιλοπουλος ηταν πιο προσεκτικος και συγκεντρωμενος ο ΟΛΥ θα μπορουσε να κερδισει.

Stefanos είπε...

Θα πω συγκεκριμένα ότι ο Μαυροκεφαλίδης δε μου άρεσε καθόλου, όπως και ο Παπαλουκάς.
Ο μεν Λουκάς έκανε λάθη στην επίθεση έχοντας κακές επιλογές και μην κοιτάτε μόνο τους πόντους που έβαλε αλλά το πόσο λίγο εκμεταλλεύτηκε (και βοήθησε με το παιχνίδι του) τους γύρω του. Επίσης στην άμυνα έδωσε πολλούς διαδρόμους και ο Χάισλιπ συγκεκριμένα έβγαλε 2 εύκολα καλάθια εξαιτίας του. Συγγνώμη, (και χωρίς να θέλω να γίνω επιθετικός άνευ λόγου) αλλά τον Πρίντεζη τον αφήσαμε πίσω μας πέρσι και δε μου λέει τίποτα ένα ακόμα 4άρι που απλά την ψιλοπαλεύει επιθετικά επειδή είναι ευκίνητος.

Ο δε Παπαλουκάς δεν έδωσε ποτέ φαντασία και λύσεις σε μια νεκρή περιφέρεια. Δε διαφωνώ ότι η απουσία του Κλέιζα και η απίστευτη μέρα των περιφερειακών του ΠΑΟ έκαναν τα πάντα τρεις φορές πιο δύσκολα, αλλά φέτος ο Θοδωρής έχει γίνει ο 6ος παίχτης και έχει βρει την "καλή" του φόρμα. Ε, ας κάνει την υπέρβαση στο ντέρμπι που θα αφήσει τον ΠΑΟ αναίσθητο για 6 μήνες...

Η περιγραφή του κ. Μπατή απλά απαράδεκτη. Δε θα μπω καν στον κόπο να ασχοληθώ με το τι "χρώμα" είχαν τα σχόλιά του, θα κάνω απλά πλάκα λέγοντας ότι με βάση τα Μπατήstics (Μπατής statistics) ο Ολυμπιακός έχει ένα επιθετικό φάουλ παραπάνω (και όποιος θυμήθηκε, θυμήθηκε)...

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ απόλυτα με τους Aris και kukoc7. Πού ήταν η καλή περιφέρεια του Ολυμπιακού? Στην επίθεση ή στην άμυνα? Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν εξωπραγματική η ευστοχία του ΠΑΟ στα τρίποντα, όχι! Το λογικό θα ήταν να είναι ακόμα μεγαλύτερη, από τη στιγμή που όλα τα σουτ(πλην δύο) ήταν ελεύθερα. Δηλαδή πιστεύατε ότι ο Nickolas, ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης θα αστοχούν από μόνοι τους κομπλαρισμένοι από την αδιαφορία των περιφερειακών του Ολυμπιακού? Για δείτε τα περσινά και τα προπερσινά παιχνίδια των δύο ομάδων και θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί σε άπειρες μάλιστα επαναλήψεις! Ο ΠΑΟ έχει αποδείξει ότι δε χαρίζεται σε όσους κάνουν τέτοια αφελή λάθη. Έπαθε και έμαθε ο Obradovic μετά από τις συνεχόμενες σφαλιάρες που δέχτηκε στις άλλες δύο διοργανώσεις και αποφάσισε να γυρίσει στο παλιό στυλ επίθεσης που του είχε δώσει ένα σωρό νικών επί του Ολυμπιακού. Από την άλλη ο Γιαννάκης έκανε ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Εγκατέλειψε την τακτική που του έδωσε μετά από πολλά χρόνια μία τόσο επιβλητική νίκη και ένα κύπελλο κόντρα στον αιώνιο. Περίμενε πάλι μοιρολατρικά μήπως βαρεθούν κάποια στιγμή να φορτώνουν το καλάθι του με τρίποντα και καταφέρει να πλησιάσει λίγο στο σκορ. Δε μπορώ ειλικρινά να καταλάβω με ποια λογική επιμένει σ΄αυτή την εξ αποτελέσματος χρεωκοπημένη τακτική ο κόουτς. Πόσες φορές ακόμα πρέπει να χάσει αυτό το στοίχημα για να το καταλάβει: όσες φορές θα αφήνεις ελεύθερα τα τρίποντα στον ΠΑΟ θα χάνεις! Άλλωστε εκέι είναι η δύναμη του, στην περιφέρεια. Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που γίνεται αυτό, καθώς είναι κρίμα για τον Ολυμπιακό να μπαίνει έτσι ξεβράκωτος σ΄αυτά τα ντέρμπι και να τα χάνει πριν καν ξεκινήσουν, αλλά και επειδή έχω βαρεθεί αυτό το deja vu.
Νικηφόρος
ΥΓ. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα το σχόλιο σας επ΄αυτού.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα απλώς να πω και για τις αριθμητικές ικανότητες του σχολιαστή όπου 2 φορές τουλάχιστον θαλάσσωσε την διαφορά χωρίς να το διορθώσει από 14 πόντους τους πήγε στους 18 και στο τέλος από 8 τους μείωσε στους 6 κάνοντας το ακόμα πιο δραματικό :-).
Επίσης μου έμεινε η απορία αν όταν μπήκε ο Φώτσης μέσα ήταν τελικά Τεχνική Ποινή ή όχι, τι ισχύει;
Κατά τ' άλλα όμορφο παιχνίδι που μου άφησε όμως μια αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να νικήσει 3 φορές έναν πλήρη και με διάθεση Ολυμπιακό.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος

Den eipa pote oti oi guard tou osfp paiksane kala. To antitheto malista. Kai den eipa oti i taktiki tou giannaki itan swsti. An diavases prosextika eipa oti ekane lathos. Oson afora ta triponta de kserw poses fores exei dei basket alla to 8/10 pou ksekinise o pao oute se diagwnismo 3pontwn de ginetai. Episis den einai mono 2 ta mi eleuthera 3ponta pou evale o PAO. Kai sti teliki kai o OSFP eixe 3 eleuthera sto telos alla ta exase (eksou kai to sxolio m gia ton xalperin o opoios einai eksairetikos souter). Ta 3ponta den einai voles gia na paizeis me 70 kai 80%. Einai apla ta pragmata. Oute egw eimai fanatikos tou giannaki, alla as mi ta isopedwsoume kai ola. Kai sta alla mats varouse 3ponta o PAO kai de bainane, tote dld ti? itan kalos? As teleiwsei i xronia kai meta vlepoume. Kai epanalmvanw oti se seira 5 agwnws me pliri o osfp o pao exei meionektima. Den einai kathe mera tou ai gianniou.

ps : an dinotan stous 7 pontous i texniki ston pao kai eustoxousame stis voles kai se kalathi stin epanafora, o pao polu pithanon na exane, opote tha ithela polu ti gnwmi sou gia auto. Giati tote o giannakis tha sou ekane swsta? Anyway o osfp to palepse kai to gurise kai se leptomereies de to ekane super derby sto telos (3 xamena eleutera 3ponta kai 1 texniki poini), opote prepei na pistwthei sto giannaki, opws kai to xeiristo a imixrono stin amuna.

Aris

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Φίλε, όταν μπήκε ο Φώτσης προς το τέλος ήταν ξεκάθαρα τεχνική ποινή. Μπορεί από το μικρόφωνο να ακούσαμε την αμίμητη βλακεία "κάποιος θα είχε δηλώσει αλλαγή, οπότε δεν είναι τ.π.", αλλά αυτό είναι απλά... βλακεία.

Οι κανονισμοί ορίζουν ότι ο μόνος που μπορεί να δηλώσει την αλλαγή του είναι ο παίκτης που μπαίνει, γι' αυτό εξάλλου πρέπει να πηγαίνει από τη γραμματεία (ώστε να σιγουρεύονται για το ποιος μπαίνει κάθε φορά και να μην γίνονται λάθη στο φύλλο αγώνα). Ο Φώτσης πήγε από τον πάγκο στο παρκέ, άρα δεν τη δήλωσε, οπότε είναι τεχνική ποινή.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

@ Stefanos

Epeidi ksexasa na apantisw. Kaneis den eipe oti o maurokefalidis egine vasikos. Egw apla eipa bravo gia tis emfaniseis pou kanei. Einai anevasmenos polu kai fainetai. Kai ase ligo xrono na doulepsie kai na enswmatothei stin omada. Gia na doume ti poulia pianei. Stin epithesi pantws einai kaluteros tou pridezi paizontas basket me tin omada 4 mines enw o pridezis epi seira etwn. Ara sugrineis anomoies katastaseis. Kai telos o antikatastatis tou pridezi legetai kleiza kai oxi muarokefalidis.

Aris

Stefanos είπε...

Ανώνυμε @02:02

Συμφωνώ με τη γενική κριτική σου για τον Μαυροκεφαλίδη. Είναι πολύ καλύτερος από τη σεζόν 2007-08 πριν το δανεισμό του (το έχω άλλωστε γράψει σε κάποιο σχόλιό μου πολύ νωρίτερα στη σεζόν). Η κριτική μου επικεντρώθηκε στα λεπτά που έπαιξε μέσα στο ΟΑΚΑ. Βασικός ή όχι, ένας παίχτης που παίρνει λεπτά και έχει συμμετοχή, θα δεχθεί και την κριτική του. Θυμήσου ότι το ματς της Κυριακής μπορούσε δυνητικά να αφήσει αναίσθητο και ανενεργό τον ΠΑΟ για τους επόμενους 6 μήνες.

Και όχι, ο αντικαταστάτης του Πρίντεζη δε λέγεται Κλέιζα. Λέγεται Μαυροκεφαλίδης. Ο Κλέιζα είναι ένα από τα κορυφαία 4άρια στον κόσμο που ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενο του Ολυμπιακού και να τον σπρώξει στην κορυφή. Με την ίδια λογική, αν του χρόνου πάρουμε, π.χ. το Ρακότσεβιτς, θα είναι ο αντικαταστάτης του ...Ουέιφερ;

Ανώνυμος είπε...

@ Aris

Φιλε Aris, καταρχήν δε γράφω ανώνυμα, έχω αναφέρει το όνομά μου. Έπειτα σε πληροφορώ ότι δεν είμαι οπαδός του Ολυμπιακού, επομένως το σχόλιο "tote o giannakis tha sou ekane swsta?" είναι άστοχο. Δεν τίθεται θέμα αν κάνει σε μένα ο Γιαννάκης, αρκεί να κάνει στην ομάδα του. Επίσης ποτέ δεν υποστήριξα ότι δεν είναι καλός προπονητής, απλά ότι κάθε φορά που χάνει από τον ΠΑΟ, χάνει κυρίως λόγω της δικής του λανθασμένης αμυντικής τακτικής και όχι λόγω του οίστρου των αντιπάλων. Το σχόλιό μου για την περιφέρεια του ΟΣΦΠ δεν απευθυνόταν σε σένα, αλλά στον kukoc7 που αναφέρει "Ο ΠΑΟ δεν μου αρεσε γιατι επρεπε να κανει ενα απιστευτο παιχνιδι στα 3ποντα για να κερδισει ενα πολυ καλο ΟΛΥ στην περιφερεια.", κάτι με το οποίο, όπως εξήγησα, διαφωνώ απόλυτα. Θυμήσου όλα τα ματς που έχασε ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟ τα τελευταία 2 χρόνια και δες πόσα τρίποντα εκτέλεσε ο ΠΑΟ και τι ποσοστό ευστοχίας είχε. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Γιαννάκης με την άμυνα που επέλεξε, προκάλεσε τους περιφερειακούς του ΠΑΟ να τον εκτελέσουν, και σουτέρ σαν τους Nickolas, Διαμαντίδη, Jasikevicius και Σπανούλη έχουν όντως το ελεύθερο τρίποντο σα βολή. Δες επίσης όλα τα ματς που κέρδισε και θα δεις ότι εκεί η άμυνά που έπαιξε ήταν τελείως διαφορετική, κλείνοντας αποτελεσματικά και βραχυκυκλώνωντας την περιφέρεια. Το ματς ήταν ένας συνεχής μονόλογος με τη διαφορά παγιωμένη στους 10 πόντους (η οποία θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν ο ΠΑΟ δεν έχανε τόσες βολές), αυτό σημαίνει άνετη επικράτηση, τα τελευταία λεπτά ήταν απλώς μια προσπάθεια του ΟΣΦΠ να κλέψει τη νίκη εκμεταλλευόμενος τον εφησυχασμό του αντιπάλου, όμοια με την αντίστοιχη προσπάθεια του ΠΑΟ στο ματς του κυπέλλου (που ήταν αντίστροφα μια άνετη επικράτηση του ΟΣΦΠ). Πώς σχολιάζεις την επιλογή της ζώνης την ώρα που ο ΠΑΟ έπαιζε με 4 παίχτες στημένους γύρω στη γραμμή του τριπόντου και βομβάρδιζε συνεχώς? Μήπως προσπάθησε έτσι να κλείσει τη ρακέτα για να αποτρέψει το παιχνίδι των ψηλών και τις διεισδύσεις? Όταν βλέπεις ότι ο αντίπαλος έχει τέτοια ευστοχία τον προκαλείς να ρίξει κι άλλα, σαν τον Rocky που στήνεται μπροστά στα χτυπήματα του ρώσου μποξέρ?
Προφανώς και δεν εννοώ ότι υπάρχει ζήτημα προπονητή στην ομάδα, απλά δε μπορώ να κατανοήσω τις επιλογές του σ΄ αυτά τα ματς, βλέποντας μάλιστα τον τελικό του κυπέλλου είχα πειστεί ότι τις είχε ξεπεράσει. Συμφωνώ μαζί σου στο ότι ο ΟΣΦΠ έχει πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΟ, καθώς χωρίς τον Jasikevicius o ΠΑΟ έχει χειρότερο ρόστερ και πολύ ρηχότερο πάγκο από τον πλήρη ΟΣΦΠ. Αρκεί βέβαια να αποκυρήξει αυτή την τόσο λανθασμένη άμυνα που επιτρέπει στον ΠΑΟ να αξιοποιήσει το μοναδικό σημείο που υπερτερεί: τα τρίποντα.
Νικηφόρος
ΥΓ: είναι η τρίτη φορά που σχολιάζω το συγκεκριμένο θέμα και ειλικρινά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω την άποψη των Ben και Sheed για αυτό.

Age of Basketball είπε...

Χαίρομαι για τη συζήτηση που γίνεται, ελπίζω να παραμείνει στα κόσμια πλαίσια στα οποία βρίσκεται ως τώρα.

@Stefanos: Φίλε είσαι πολύ φάουλ. Κανένας παίκτης στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Ουέιφερ. Είναι απλά αναντικατάστατος. Ρώτα και τον Καρλάιλ που τον έχει για να του βγαίνει το διπλό στην προπόνηση των Μάβερικς. Σερι 8 νικών έχει το Ντάλας. Όχι, παίζουμε...

@Νικηφόρος: Έγραψα και στο άρθρο ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να παίξει καλύτερη περιφερειακή άμυνα. Ιδίως από τη στιγμή που οι ψηλοί του Παναθηναϊκού φορτώθηκαν με φάουλ και ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί, θα έπρεπε η άμυνα να προσαρμοστεί στην περιφέρεια. Και πάλι, βέβαια, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά, το ματς έκλεισε στο τέλος, αλλά όπως λες, ο Παναθηναϊκός το πήρε χωρίς ουσιαστικά να πιεστεί στο μεγαλύτερο διάστημά του.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

@ Stefanos

Diafwnw katheta, an o Pridezis eixe meinei o Kleiza mallon de tha erxotan! Alitheia poia einai i gnwmi sas paidia?

@ Nikoforos

Ontws den eida to onoma sou kai zitw sugnwmi. Ousiastika de diafwnoumai se kati. Den eipa oti o giannakis ekane swsta pou afise ta 3ponta. Alla epimenw oti kai i eustoxia tou Panathinaikou itan arketa afusiki! I diafwneis? Genika omws sumfwnoumai.

Aris

Ανώνυμος είπε...

@ Aris

Το 15/32 (47%) είναι σίγουρα πολύ υψηλό για σουτ τριών πόντων απέναντι σε άμυνα, αλλά για τελείως ελεύθερα, όπως ήταν τα σουτ του ΠΑΟ, είναι σχεδόν αναμενόμενο.
Αν δε θυμάσαι, δες τα προηγούμενα ματς κ θα συμφωνήσεις:
Α)Αυτά που κέρδισε ο ΟΣΦΠ: Στον τελικό κυπέλλου ο ΠΑΟ είχε 6/19 (32%), στο πρώτο παιχνίδι της περιόδου είχε 5/19 (26%) και στον τρίτο περσινό τελικό 7/25 (28%).
Β)Δες τώρα και αυτά που έχασε: Στον περσινό τελικό κυπέλλου είχε 10/20 (50%), στον δεύτερο περσινό τελικό είχε 11/20 (55%) και στον τέταρτο περσινό τελικό 10/18 (56%).
Αυτή η απόκλιση δεν οφείλεται στην "καλή μέρα" των σουτέρ του ΠΑΟ, αλλά στη διαφορά στο αμυντικό σύστημα του ΟΣΦΠ. ΟΛΕΣ τις φορές που άφησε τα τρίποντα έχασε! Δε γίνεται να είμαι ο μόνος που παρατηρεί ένα μοτίβο εδώ πέρα και σίγουρα δε γίνεται να μην το έχει δει και ο Γιαννάκης. Παρ΄όλα αυτά επιμένει να χρησιμοποιεί σε κάποια από αυτά τα ντέρμπι αυτή την λανθασμένη συνταγή. Έχω σπάσει το κεφάλι μου προσπαθώντας να μπω στο μυαλό του και να καταλάβω τι είναι αυτό που τον φοβίζει ή τον εμποδίζει να πιέσει τα μακρινά σουτ και δεν το έχω βρει ακόμα. Όσες φορές το έκανε πάντως κέρδισε, με μοναδική εξαίρεση τον πρώτο περσινό τελικό που κρίθηκε στον πόντο.
Πλέον, από τα πρώτα λεπτά αυτών των αναμετρήσεων μπορεί κάποιος να πρπβλέψει με σχετική ασφάλεια το νικητή. Και αυτό, γιατί ο Γιαννάκης έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο του έχει βγει κάποιες φορές σε καλό (ιδίως όταν ήταν στον πάγκο της εθνικής), άλλες φορές όμως καταδίκασε σε άδικη ήττα την ομάδα του: αρνείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να αναδιατάξει την άμυνά του και να την προσαρμόσει στα δεδομένα του αγώνα και του αντιπάλου. Αποτέλεσμα: να κάθεται και να βλέπει την ομάδα του να χάνει ματς που εύκολα θα χτυπούσε, χωρίς να τη βοηθάει. Θυμήσου με στους επόμενους τελικούς του πρωταθλήματος: αν, με το που αρχίσει το ματς, δεις 3-4 παίχτες του ΠΑΟ στημένους γύρω στη γραμμή του τριπόντου και τους παίχτες του ΟΣΦΠ να έχουν χάσει τη μπάλα με τις αλλαγές και να τρέχουν σαν έντομα γύρω από φως ή να αμύνονται σε ζώνη, πόνταρε άφοβα.
Φιλικά, Νικηφόρος