ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Βδομάδα Κυπελλούχων!


Δεν είχαμε μόνο το ελληνικό Κύπελλο αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού εκμεταλλευόμενες τη διακοπή της Ευρωλίγκας, οι εγχώριες Ομοσπονδίες είχαν κανονίσει την… πρώτη κούπα της χρονιάς.

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο που 7 ομάδες Ευρωλίγκας πήραν τα 7 Κύπελλα σε 7 από τις πιο προηγμένες μπασκετικά χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα και οι δύο ομάδες του τελικού ήταν ομάδες Ευρωλίγκας, με τον Ολυμπιακό να παίρνει το πρώτο του τρόπαιο από το 2002 και τον Παναθηναϊκό να χάνει το πρώτο του από το 2005, αλλά και σε 3 άλλες χώρες (Ισπανία, Λιθουανία, Γαλλία) οι αντίπαλοι του τελικού ήταν ομάδες Ευρωλίγκας και οι δύο.

Στην Ισπανία, το θεαματικό Copa Del Rey έριξε αυλαία με την ακόμα πιο θεαματική νίκη της Μπαρτσελόνα στον τελικό επί της Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 80-61 και οι 19 πόντοι είναι η μεγαλύτερη διαφορά στην 77χρονη ιστορία του θεσμού σε τελικό! Μάλιστα, δεν είναι εναντίον όποιας κι όποιας ομάδας, αλλά της πανίσχυρης Ρεάλ (είχε διαλύσει τη Λαμποράλ με 78-50 στον ημιτελικό), που όμως στον τελικό ηττήθηκε κατά κράτος και είχε ρόλο κομπάρσου στο πάρτι των Καταλανών. Το 64-37 της τρίτης περιόδου δείχνει εύγλωττα πόσο κολακευτικό είναι το τελικό -19 για τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι δεν μπόρεσαν ούτε για μια στιγμή να μπουν στη νοοτροπία του αγώνα, ατύχησαν γιατί δεν είχαν κανέναν παίκτη σε πραγματικά μεγάλη βραδιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι χάθηκε στην άμυνα της Μπαρτσελόνα, εκεί όπου «έπνιξε» τους παίκτες του Μεσίνα. Ο Φραν Βάθκεθ αναδείχτηκε MVP, ο Φελίπε Ρέγιες πέρασε πρώτος ριμπάουντερ όλων των εποχών στο θεσμό, ο Πριτζιόνι πρώτος πασέρ και οι 14.814 που είδαν τον τελικό αποτελούν ρεκόρ προσέλευσης, στον τελικό των ρεκόρ! Αυτό ήταν το 21ο τρόπαιο για την Μπαρτσελόνα, ενώ η Ρεάλ προηγείται ακόμη με 22, αλλά έκλεισε 17 χρόνια χωρίς Κύπελλο (από το 1993) και η καταμέτρηση συνεχίζεται…

Στη Λιθουανία, το Σάββατο, Ζαλγκίρις και Λιέτουβος σε ένα γνώριμο σκηνικό πάλεψαν για την πρώτη κούπα της χρονιάς, όπως αναμένεται να κάνουν και για όλες τις υπόλοιπες. Η Λιέτουβος συνέχισε το απόλυτο σερί της, που ξεκίνησε πέρσι, και πήρε το τρόπαιο, κερδίζοντας κατά κράτος την αντίπαλό της. Η διαφορά κι εδώ ήταν διψήφια, με το 77-65 να δείχνει ξεκάθαρα ποια ομάδα ήταν το αφεντικό στο παρκέ. Το 8-0 της Λιέτουβος προς το τέλος (για το 61-48) έκρινε και τυπικά το νικητή και κυπελλούχο.


Δύο ομάδες Ευρωλίγκας συγκρούστηκαν και στη Γαλλία, όπου είχαμε τον μακράν πιο σκληρό και αμφίρροπο τελικό του Σαββατοκύριακου. Ορλεάν και Βιλερμπάν έφτασαν στα όριά τους για την κούπα, με τους πρωταθλητές Γαλλίας να χαμογελούν τελευταίοι χάρη σε ένα τρίποντο του Έρικ Κάμπελ 9 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, που έγραψε το 70-69. Πριν δύο εβδομάδες η Ορλεάν είχε διαλύσει τη Βιλερμπάν με 55-76 για το πρωτάθλημα, ενώ 2 λεπτά πριν το τέλος του τελικού έμοιαζε ότι θα πάρει το τρόπαιο. Προηγούταν με 64-69, αλλά δεν ξανασκόραρε. Η Βιλερμπάν έπαιξε σκληρή άμυνα, πήρε ένα καλάθι και φάουλ από τον Ρόουλι Μάρσαλ και βεβαίως το τρίποντο τίτλου από τον Έρικ Κάμπελ, που έπαιζε τραυματίας.

«Το Κύπελλο γύρισε σπίτι του»: έτσι υποδέχτηκαν (την Πέμπτη) στη Μακάμπι τη νίκη της ομάδας τους επί της Μπνέι Χασαρόν στον τελικό, νίκη που τους χάρισε το πρώτο Κύπελλο Ισραήλ από το 2006. Η Μακάμπι έφτασε τα 37 Κύπελλα, αλλά αυτό ήταν το πρώτο μετά από 3 χαμένες χρονιές.

Η νίκη δεν ήταν εύκολη, παρότι η Μακάμπι προηγήθηκε για 39 λεπτά στο ματς (από το 2ο). Ο Νταν Σαμίρ, προπονητής της Μπνέι Χασαρόν, δεν είχε χάσει μέχρι την Πέμπτη ποτέ στην καριέρα του αγώνα Κυπέλλου (!) ως πρώτος προπονητής, έχοντας δύο τίτλους το 2007 και το 2008 (το 2009 ήταν βοηθός στην Ντιναμό). Για να σηκώσει ο Ντέρικ Σαρπ το 37ο Κύπελλο της Μακάμπι και το 7ο στην πλούσια καριέρα του χρειάστηκε να… το πάρει εκείνος! Το τοτέμ της Μακάμπι μπήκε στο παρκέ προς το τέλος και με 2 τρίποντα και 2 βολές έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.


Τίτλος και για τη Σιένα στην Ιταλία, για τον πιο αναμενόμενο ίσως νικητή στην Ευρώπη. Οι παίκτες του Σιμόνε Πιανιτζιάνι έβγαλαν νικηφόρα και αυτό το Final-8 έχοντας ένα θεαματικό σκορ στον ημιτελικό (83-53 επί της Μπιέλα) και μια σχετικά άνετη νίκη επί της Βίρτους Μπολόνια (Κανάντιαν Σόλαν Μπολόνια φέτος). Η Σιένα είχε καλύτερο παίκτη τον Στόουνρουκ κι έφτασε στο δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιό της στο θεσμό, στην επανάληψη του περσινού τελικού, με τον ίδιο τελικό νικητή. Η Βίρτους έχασε τον 4ο συνεχόμενο τελικό της, ενώ για 5η συνεχόμενη φορά είχαμε Αμερικανό MVP στον τελικό, με τον Σον Στόουνρουκ να παίρνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο.

Τέλος, ομάδα Ευρωλίγκας κέρδισε το Κύπελλο και στην Τουρκία. Η Φενέρμπαχτσε νίκησε στον τελικό τη Μερσίν με 72-68, αφού πρώτα, το Σάββατο, είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την Εφές Πίλσεν. Στο ματς του τίτλου η Φενέρ είχε 4 παίκτες με 11 πόντους, ενώ στον ημιτελικό ο Ταρίκ Κινσέι (αναδείχτηκε MVP) με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν μαζί με τον Ρόκο-Λένι Ούκιτς οι καλύτεροι. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος Κυπέλλου για τη Φενέρ μετά από… 43 χρόνια και το μακρινό 1967!

by Rasheed.

6 σχόλια:

haridimos είπε...

final-8 έγινε και στη Σερβία, που η Παρτιζάν (ομάδα Ευρωλίγκας επίσης) κέρδισε 72-62 την FMP Zeleznik του Βλάντο Τζούροβιτς στον τελικό.

Age of Basketball είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Παράλειψη. Ευχαριστούμε για τη συμπλήρωση.

haridimos είπε...

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η διαφορά στα websites των άλλων λιγκών με τα δικά μας... Μπαίνεις στο acb.com σου έχει όλα τα ματς online μαζι με παλιούς τελικούς, μπαίνεις μετά σε esake.gr/basket.gr και σε πιάνει κατάθλιψη..

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΉ Η ΜΠΆΡΤΣΑ. Είδα το ματς από την ιστοσελίδα της ACB και έμεινα έκπληκτος από τον πλουραλισμό της. Δεύτερη φορά φέτος που ο Πασκουαλ δίνει μαθήματα στον Μεσίνα.
Είναι ιδέα μου ή η μπάρτσα έχει συστήματα για κάθε παίκτη της? Συμφωνείται με την άποψη ότι ο Λόρμπεκ είναι ο κορυφαίος ψηλός στην Ευρώπη απο τη στιγμή που εχει κινήσεις για να απειλείσει από παντόυ? (πόστ ,τρίποντο διείσδυση από μακριά)

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 17:48

Και η δική μου εντύπωση βλέποντας τη φετινή Barça συχνά (και ενίοτε από κοντά το οποίο και είναι μια υπέροχη εμπειρία λόγω της εξαιρετικής και απόλυτα πολιτισμένης ατμόσφαιρας) είναι ότι ο Pascual έχει χτίσει δίαφορα μίνι-συστήματα τα οποία εφαρμόζουν κατά βούληση συγκεκριμένα ζευγάρια παικτών όταν βλέπουν κενά. Οι Navarro και Basile συχνά βγαίνουν απο τα σκρην για τρίποντο ενώ οι συνδυασμοί ενός από τους Sada, Rubio ή Navarro από τη μία και N'Dong ή Vazquez από την άλλη, καταλήγουν συνεχώς σε κάρφωμα. Οι Navarro, Mickeal, Rubio, Grimau προκαλούν πανικό στο 1-1 καταλήγοντας ή σε καλάθι-φάουλ η σε πάσα σίγουρο καλάθι, οι δε Lorbek, Vazquez, N'Dong kai Mikael έχουν σουτ μέσης απόστασης και ο Lakovic τρίποντο,δίποντο,μπάσιμο.Και παέι λέγοντας. Με εξάιρεση τον Trias που πάσχει από έλειψη αυτοπεποίθησης,'εχει τρομερές μονάδες,χειρουργικά επιλεγμένες (φαντάσου ότι ξέχασα τον Morris που τα κάνει όλα, για να μην πω για τον μικρό το Rabaseda που καρφώνει από το φάουλ και, βέβαια δεν παίζει και τον Barton που είναι κοψιά Siskauskas αλλά είναι τραυματίας).Ποιόν να πρωτομαρκάρεις και πως;

Όσο για την άμυνα,είναι ένας κι ένας.Ακόμη και ο Navarro σκίζεται. Αυτή η ομάδα κοντράρεται μόνο απο Ολυ, CSKA, Maccabi που έχουν μονάδες με προσωπικότητες. Ενώ δεν μπορούσα να φαντάστω Φ4 χωρίς Siena, Real, ΠΑΟ, τώρα παρακαλάω για Ολυ, CSKA, Maccabi και Barça. (είναι εφικτό;)

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος17:48: Ο Λόρμπεκ είναι από τους καλύτερους, αλλά δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος. Μετά από ένα σημείο είναι και θέμα... προτίμησης (ανάμεσα στους 4-5 καλύτερους).

@ανώνυμος00:56: Αυτό που ρωτάς είναι εφικτό αν ανά δύο τερματίσουν στην ίδια θέση. Δηλαδή, αν Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ τερματίσουν και οι δύο πρώτοι ή δεύτεροι και αν γίνει το ίδιο με Μακάμπι και Μπάρτσα. Αλλιώς παίζουν μεταξύ τους στα προημιτελικά.

Πάντως, όντως το να βλέπεις αγώνες από κοντά σε ισπανικό γήπεδο είναι πολύ ωραία εμπειρία. Πόσο μάλλον αγώνες της Μπαρτσελόνα.
Rasheed.