ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ντέρμπι; Ποια ντέρμπι;


Το πιο σημαντικό παιχνίδι της ημέρας (μιας ημέρας που μας προϊδέαζε για πιο σκληρά παιχνίδια είναι η αλήθεια) γινόταν στο Αλεξάνδρειο, όχι τόσο λόγω της δυναμικότητας των δύο ομάδων, αλλά επειδή μιλάμε για δύο ομάδες με ακριβώς τους ίδιους στόχους και τη μία να είναι 3 βαθμούς πίσω μετά από μόλις 10 αγωνιστικές.

Τελικά, ντέρμπι δεν είδαμε, καθώς στο παρκέ κυριάρχησε μια ομάδα ολοκληρωτικά. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει ακόμη κι αν δεν είδε το ματς, απλά κοιτώντας το σκορ, με τον Άρη να τελειώνει με 48 πόντους και να έχει 7 πόντους στην πρώτη περίοδο. Μάλιστα, ο Άρης για τα 18 πρώτα λεπτά του αγώνα… έχανε στο σκορ από τον Ντεβίν Σμιθ, ο οποίος είχε ως τότε 16 πόντους με τους «κίτρινους» να έχουν 15.

Δυστυχώς για τον Άρη το παιχνίδι αυτό πήγε πολύ πίσω την ψυχολογία της ομάδας. Εκεί που έδειχνε σημάδια βελτίωσης και ανόδου, εμφάνισε ξανά τα ίδια συμπτώματα απέναντι σε μια ομάδα καλοστημένη με αγωνιστικό σκοπό και στόχο. Ο Πανελλήνιος έπαιξε όσο χρειαζόταν για να μην ανησυχήσει ποτέ, ενώ όταν ο Άρης με σπασμωδικές κινήσεις (δύο τρίποντα του Κλαρκ και 5 πόντοι του Μάιλς ουσιαστικά) έφερε το ματς στους 4 πόντους (37-41) ακολούθησε ένα 2-12 που τελείωσε οριστικά τον αγώνα. Ο Άρης, πλέον, ξέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει την τετράδα, αφού απέχει 4 νίκες από Πανελλήνιο (και λογικά και Μαρούσι αύριο), ενώ έχει χάσει με διψήφια διαφορά από τους «Ολυμπιονίκες», διαφορά που δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπεί στο δεύτερο ματς, άρα η απόστασή του από τον Πανελλήνιο πάει στις 5 νίκες οι οποίες πρέπει να ανατραπούν σε 15 αγώνες.

Πια, ο Άρης θα πρέπει να κυνηγήσει την 5η ή την 6η θέση, για να μην αποτύχει πλήρως στη σεζόν, καθώς η 7η και η 8η σημαίνουν πρόωρο τέλος στα πλέι οφς.

Στον αγώνα, ο Σμιθ είχε αναλάβει στο ξεκίνημα να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την ομάδα του εκμεταλλευόμενος την παντελή αδυναμία των παικτών του Άρη να τον μαρκάρουν. Μετά, ο Ντέιβις ανέλαβε στην άμυνα να κλείσει όλους τους διαδρόμους προς τη ρακέτα και οι Χαραλαμπίδης-Μπλάκνεϊ-Βουγιούκας να καθαρίσουν εκ του ασφαλούς το ματς.

Μάιλς, Ρίτσαρντσον και Κλαρκ είχαν 7/27 σουτ (26%), ο Κακιούζης και ο Ντικούδης ήταν απόντες, ο Πανελλήνιος έβγαλε εκτός αγώνα με χαρακτηριστική ευκολία τους δύο «καινούργιους», Πάουνιτς και Λάμποβιτς, με το τελευταίο να είναι λογικό για μια τόσο έμπειρη και καλή αμυντικά ομάδα. Ο Άρης επέστρεψε πάλι στα γνωστά του, εκτελώντας 25 δίποντα και 25 τρίποντα στο ματς, αναλογία που τις περισσότερες φορές είναι καταστροφική για σχεδόν όλες τις ομάδες. Μάλιστα, σε ένα ματς που έκανε μόνο 13 λάθη, ο Άρης ευστόχησε μόνο 15 φορές εντός παιδιάς. Με 15 καλάθια δεν κερδίζεις καμία ομάδα, πόσο μάλλον μια τόσο καλή ομάδα. Το καταδικαστικό στιλ που είχε ο Άρης στο ματς φαίνεται και από τις 4 ασίστ, που εύγλωττα δείχνουν ότι ο καθένας έκανε… ό,τι του κατέβαινε.

Στην Πυλαία είδαμε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που τις χωρίζουν μεν πια δύο βαθμοί, αλλά που ο ηττημένος έδειξε για ακόμη μία εβδομάδα ότι μπορεί στο δεύτερο γύρο να ανέβει αρκετά στον πίνακα. Πάντως, αν θέλουμε να το διαβάσουμε και ανάποδα το παιχνίδι, η ΑΕΚ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει το διπλό σε μια πάρα πολύ δύσκολη έδρα, αφού πέτυχε τον ΠΑΟΚ με το γήπεδο άδειο και μπόρεσε να προηγηθεί με 12 πόντους διαφορά στο πρώτο μέρος. Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πώς θα είχε πάει το παιχνίδι αν ο Αργύρης Πεδουλάκης (σαφώς πιο έμπειρος και ικανός) ήταν στον πάγκο της ομάδας και ποιοι ίσως είναι οι υπαίτιοι της ήττας της ΑΕΚ, που συνεχίζει να βγάζει τα μάτια της φέτος.

Ο ΠΑΟΚ ήταν πίσω στο σκορ μέχρι 8 λεπτά πριν το τέλος, αλλά όταν ξεκίνησε σερί, η ΑΕΚ (και ο πάγκος της) φάνηκε ανήμπορη να σταματήσει αυτό που γινόταν και το παιχνίδι χάθηκε απίστευτα εύκολα για την έως τότε εξέλιξή του. Ένα 10-0 έφτανε για να δώσει στον ΠΑΟΚ 8 πόντους διαφορά και μετά η ΑΕΚ δεν αντέδρασε ως το τέλος, απλά συμβιβάστηκε με την ιδέα της νίκης. Ο Τορίν Γκριν ήταν πραγματικά πολύ (μα πολύ) κακός και δεν υπήρχε κανείς από τον πάγκο για να τον μαζέψει και να τον καθίσει στην καρέκλα μέχρι να ηρεμήσει. Ή δεν υπήρχε κανείς να του βάλει χαλινάρια με αποτέλεσμα ο Γκριν να έχει 4/15 σουτ και 8 λάθη, να χάνει δηλαδή 19 επιθέσεις σε ματς που κρίθηκε στο τελευταίο πεντάλεπτο. Πάλι δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι θα είχε γίνει αν ήταν ο Πεδουλάκης στον πάγκο.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός έδειξε στο Περιστέρι πόσο εύκολα μπορεί ένα ματς να πάει στο… διασυρμό όταν παίζεις με τον πρωταθλητή. Το Περιστέρι είχε παλέψει όλους τους αγώνες του, αλλά το Σάββατο δεν κατάλαβε από πού του ήρθε. Ή, μάλλον, κατάλαβε: 39-22 τα ριμπάουντ, 21-9 οι ασίστ, 10/10 οι αιφνιδιασμοί του Παναθηναϊκού, 17/40 δίποντα το Περιστέρι και 6/9 βολές σε ένα ματς που οι παίκτες του δεν μπορούσαν να κερδίσουν ούτε φάουλ για βολές (μόλις 5 από τα 19 φάουλ που κέρδισε ήταν φάουλ σε προσπάθεια για σουτ). Ο Παναθηναϊκός, όπως συνηθίζει φέτος, δεν πάτησε το γκάζι στην πρώτη περίοδο, αλλά στη δεύτερη το παιχνίδι τελείωσε, για να πάει η διαφορά πολύ ψηλά στην τρίτη. Πάντως, αν θέλουμε να τα λέμε όλα, ισχύει μεν η φράση του Σκουρτόπουλου «ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα» για το πόση δουλειά θέλει ακόμη το Περιστέρι για να σταθεροποιηθεί ψηλά, αλλά ισχύει και το «τελικά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί αυτή η ήττα με τον τρόπο που ήρθε ώστε να χαμηλώσουμε το κεφάλι, να δουλέψουμε πιο σκληρά για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας». Εντάξει, κανείς δεν θέλει να χάνει 30 πόντους, αλλά ψυχολογικά και βαθμολογικά το Περιστέρι δεν έχασε τίποτα, ενώ αγωνιστικά είδε ότι θέλει ακόμη δουλειά και αυτή η ήττα θα το βοηθήσει να προσπαθήσει περισσότερο.

Ο Πανιώνιος πήρε μια σημαντική νίκη, καθώς κέρδισε τον Ηλυσιακό εκτός έδρας, μετά από έναν αγώνα στον οποίο είχε τον έλεγχο. Όταν παίζει ο τελευταίος με έναν από την πρώτη οκτάδα, τότε πολλοί μπορεί να πουν ότι η νίκη ήταν φυσιολογική. Όμως, δεν είναι έτσι. Μπορεί το πρόγραμμα του Πανιωνίου να φαντάζει εύκολο στο τέλος του γύρου, αφού παίζει με τις 3 τελευταίες ομάδες (Ηλυσιακό, Τρίκαλα, Καβάλα), αλλά παίζει με 3 ομάδες που καίγονται για βαθμούς και ιδίως στον δεύτερο γύρο θα δεινοπαθήσει, γιατί είναι πολύ πιθανό και οι τρεις τους να ψάχνουν τους βαθμούς σωτηρίας στις τελευταίες αγωνιστικές.

Με ηγέτη τον Έρτσεγκ, που έκλεισε την κακή παρένθεση και για έναν ακόμη αγώνα ήταν μακράν ο καλύτερος, ο Πανιώνιος πήρε δύο πολύτιμους βαθμούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ως τώρα ο Έρτσεγκ μοιάζει να έχει αλλάξει τη μοίρα του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα, μοίρα η οποία δεν φαινόταν ρόδινη μέχρι να έρθει ο Σέρβος. Στο παιχνίδι, ο Πανιώνιος ήταν ανώτερος σε πολλά σημεία (ριμπάουντ, ασίστ, ευστοχία), αλλά πραγματικά δεινοπάθησε στην απίστευτα σκληρή άμυνα του Ηλυσιακού, που επέφερε 18 λάθη για τους «κυανέρυθρους» και 11 κλεψίματα για τους γηπεδούχους. Όμως, ο Πανιώνιος μπόρεσε από την αρχή της δεύτερης περιόδου, που προσπέρασε στο σκορ, να κρατήσει το προβάδισμα ως το τέλος, σε αγώνα που δεν ξέφυγε και να κερδίσει σχετικά εύκολα (αφού ποτέ δεν απειλήθηκε ουσιαστικά να μείνει πίσω).

by Rasheed.

Υ.Γ.: Μετά τη νέα ξευτίλα στην Καισαριανή, πραγματικά περιμένουμε πότε θα διακοπεί αγώνας και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο υπαίτιος. Όποιος κι αν είναι αυτός. Πρωταθλητής ή τελευταίος...

6 σχόλια:

haridimos είπε...

Δυστυχώς η ομάδα μου συνεχίζει να βγάζει τα μάτια της μόνη της...
Αν είχαμε προπονητή χθες σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και σ'αυτο φταίει και ο Καραμανλής που εξώθησε τον Φλεβαράκη στην έξοδο και τα καλόπαιδα που την έπεσαν στον Πεδουλάκη.
Ακόμα και με το Ζιάγκο πάντως, αν είχαμε φέρει 2 κοινοτικούς που έλεγαν για 1-2 και 3-4, πάλι θα ήταν αλλιώς..
Μετράμε μέχρι τώρα 3 ήττες (Τρικαλα, Περιστέρι και ΠΑΟΚ) που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αν είμασταν στοιχειωδώς σοβαροί & οργανωμένοι

Unknown είπε...

Μη σκας ρε haridime, άλλοι φάγαν 40άρα εκεί μέσα...

Οι οποίοι άλλοι, δε μπορούν να παίξουν μπάσκετ (όχι να κερδίσουν, δε μιλάμε για τέτοιες πολυτέλειες) όταν ο αντίπαλος πιάσει καλή απόδοση στην άμυνα, κυρίως κοντά στο καλάθι.

Η βαριά front line μηδενίζεται, και μετά κόβει βόλτες στο τρίποντο.

Δε θυμάμαι την τελευταία φορά που ο Άρης έπαιξε τόσο άσχημα στο Αλεξάνδρειο (γιατί αντίστοιχο κατόρθωμα κακής εμφάνισης έχει στην αθήνα στον προκριματικό ή στην Πυλαία) και έμεινε στους 48 πόντους.

Δυστυχώς δε μπορώ να δεχτώ ότι η ομάδα "έτυχε" κι έπαιξε έτσι, ούτε ο Πανελλήνιος έχει ΤΗΝ ομαδάρα. Αυτό φάνηκε και όταν έγινε προσπάθεια στην άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο, η έδρα έγινε κόλαση και οι παίκτες του Πανελληνίου έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Εκει άλλωστε έγινε και η ανατροπή, αλλά αν δε βάζεις και πόντους, πως θα γίνει. Στο τέλος έπαιξε πεντάρι ο (ανέτοιμος?) Κακιούζης. Η απόλυτη τρικυμία.

Η μόνη περίπτωση να σωζώταν ένα παιχνίδι σαν το χτεσινό, θα ήταν κάποιος Ντίξον που δε θα καταλάβαινε τίποτα από τη μηδενική ομαδική λειτουργία, και θα έπαιρνε 40 σουτ, βάζοντας τα περισσότερα. Αλλά έτσι δεν παίζεται το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αφού είπα τον πόνο μου, ας εκφράσω και μια απορία. Ο Λάμποβιτς ενδεχομένως να είναι καλός παίκτης, η χτεσινή του εμφάνιση δεν επηρεάζει την κρίση γιατί είναι ακόμα εκτός κλίματος, ωστόσο έχω την εξής απορία: Είναι πασιφανές ότι η ομάδα θέλει έναν (τουλάχιστον) αθλητικό ψηλό, και ο Λάμποβιτς ακόμη κι αν γίνει Σάβιτς, τέτοια προσόντα δεν έχει. Ο Κατσικάρης το είχε δηλώσει για την ανάγκη αθλητικού ψηλού, δεν είναι μόνο δική μου άποψη, ωστόσο η επιλογή του ήταν ο Λάμποβιτς. Τι λογική σχεδιασμού είναι αυτή; Και τι μπορεί να γίνει;

arisff

Ανώνυμος είπε...

Παίχτης σαν τον ερτσεγκ δεν υπάρχει στην α1 (πλην των αιωνίων φυσικά). Αν τον είχαμε από την αρχή θα είχαμε κανά 2 νίκες παραπάνω αλλά δεν πειράζει. Έστω και έτσι προλαβαίνουμε ακόμα 6αδα (τουλάχιστον) και στα play off εχει ο Θεός. Αυτό που λείπει είναι ένας ακόμα ποιοτικος guard αλλά ας μην είμαστε και πλεονεκτες.

aba είπε...

Mporeite na kanete ena sxolio gia tin poreia tou Ari? Ti nomizete oti prepei na allaxei gia na erthoun epitelous kaluteres emfaniseis kai nikes? Tin grammi ton psilon mas pos tin blepete?

Euxaristo.

haridimos είπε...

Οι δανεικοί σέντερ του Ολυμπιακού, θεωρώ πως αλλοιώνουν τον χάρτη του πρωταθλήματος..
Ο Ερτσεγκ ανεβάζει επιπεδο τον Πανιωνιο, ο Βουγιούκας τον Πανελληνιο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τους ομάδες πάντα.

sterk είπε...

Χτες ο Άρης ήταν τελέιος απαράδεκτος. Είμαι απογοητευμένος από την εμφάνιση, δεν είναι δυνατόν επαγγελματίες παίκτες να έχουν 30% στα σουτ.

Είναι κρίμα για τον κόσμο, από τα λίγα γήπεδα φέτος που έχουν πάντα, να παρουσιάζεται τέτοιο θέαμα.

Ελπίζω με την προσθήκη των 2 νέων παικτών και με την επιστροφή των τραυματιών να σταματήσουμε τουλάχιστον να διασυρόμαστε...