ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μας αρέσει... να το βλέπουμε!


Το πρωτάθλημα έφτασε στη χειμερινή διακοπή του, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λόγω Χριστουγέννων δεν έχουμε αγωνιστική, με την 9η να έρχεται σε 10 ημέρες. Μέχρι στιγμής, τα φαινόμενα μιλούν για το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Εντάξει, οι δύο «αιώνιοι» είναι πολλά σκαλιά πιο πάνω, αν και ούτε φέτος θα κάνουν το απόλυτο με τις άλλες ομάδες, καθώς ήδη φρόντισε ο Πανιώνιος γι’ αυτό, αλλά από εκεί και κάτω η μάχη μαίνεται.

Μπορεί κανείς να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το ποιες θα είναι οι δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν; Για την 3η που θα ακολουθήσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα; Για τις δύο που θα βγουν Eurocup; Όχι. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο και οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με βάση την εικόνα των ομάδων, αλλά με τα ίδια στοιχεία που είχαμε και το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής δύο είναι οι ομάδες που δεν έχουν χάσει από καμία άλλη πλην των «αιωνίων»: το Μαρούσι, που έχασε και από τους δύο, αλλά έχει 6-0 με τους υπόλοιπους και ο… Παναθηναϊκός, που έχασε από τον Ολυμπιακό. Με βάση αυτό μπορούμε να πούμε ότι το Μαρούσι έχει προβάδισμα σε σχέση με όλους τους άλλους προς το παρόν.

Όμως, ο Πανελλήνιος έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, έχοντας χάσει από το Περιστέρι, το Περιστέρι έχει νικήσει τον Πανιώνιο και τον Πανελλήνιο και έχει χάσει από το Μαρούσι και τον Άρη, ο Άρης έχει χάσει από τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, κερδίζοντας όμως το Περιστέρι, ο Πανιώνιος έχει χάσει από Περιστέρι, Μαρούσι και Πανελλήνιο αλλά έχει πάρει ένα βαθμό που είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει ούτε ένας άλλος να πάρει (το βαθμό νίκης με Ολυμπιακό) και έχει νικήσει την ΑΕΚ (με μη αναστρέψιμη διαφορά) και τον Άρη, ο ΠΑΟΚ έχει χάσει από τον Πανελλήνιο και το Μαρούσι όμως κέρδισε τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά, ενώ η ΑΕΚ έχει χάσει από Πανιώνιο, Περιστέρι, Πανελλήνιο, αλλά έχει νικήσει τον Άρη. Μόνο το Μαρούσι έχει μόνο νίκες (ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Περιστέρι), αλλά «χρωστά» ακόμη Άρη, ΑΕΚ και Πανελλήνιο.

Μέσα σε όλο αυτό το σύμπλεγμα βρίσκεται και ο Κολοσσός (νίκες με Πανιώνιο, ΑΕΚ, ήττες με Περιστέρι, Πανελλήνιο), ο οποίος ως τώρα «καθαρίζει» τις ομάδες που παλεύουν για υποβιβασμό και στέκεται ως ίσος προς ίσο με αυτή την επτάδα.

Οι 8 αυτές ομάδες, λέει η λογική, ότι θα παλέψουν για την οκτάδα, παρότι η ΑΕΚ έμεινε πολύ πίσω με το άσχημο ξεκίνημα που είχε για τους γνωστούς λόγους και έχει σαφές μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων (δεν «βγαίνει» στη βαθμολογία, αλλά φαίνεται αν κοιτάξουμε το πρόγραμμα). Όμως, στην οκτάδα χωρούν… 6 ομάδες, αφού η πρώτη και η δεύτερη θέση είναι «καπαρωμένες» από τους «αιώνιους».

Άρα, δύο από τις 8 θα μείνουν εκτός πλέι οφς. Επίσης, δεν φτάνει να μπουν οκτάδα, αλλά θα πρέπει να τερματίσουν από την 3η ως την 6η θέση, καθώς η 7η και η 8η σημαίνουν Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός με μειονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο των πλέι οφς, οπότε εκ προοιμίου «αντίο» τετράδα και τυπική παρουσία.

Άρα, ουσιαστικά μιλάμε για 8 ομάδες που παλεύουν για 4 θέσεις. Η άνοδος του Περιστερίου με τους καταπληκτικούς ξένους, η σταθεροποίηση του Κολοσσού που φαίνεται να ξεφεύγει από τη μάχη για σωτηρία και η βελτίωση του ρόστερ του Πανιωνίου με τον Έρτσεγκ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο πρωτάθλημα και μπλέκουν την κατάσταση.

Αν ένας από τους Περιστέρι, Κολοσσό μείνει στην πρώτη εξάδα ως το τέλος αυτό σημαίνει ότι ένα από τα τέσσερα φαβορί του καλοκαιριού (Μαρούσι, Πανελλήνιος, Άρης, ΠΑΟΚ) θα μείνει εκτός διεκδίκησης Ευρωλίγκας, αφού η 7η και η 8η θέσεις είναι καταδικαστικές.

Ανάλογη είναι και η μάχη παραμονής, όπου Ολύμπια, Τρίκαλα, Καβάλα και Ηλυσιακός θα μάχονται ως το τέλος. Η ΑΕΚ δείχνει να ξεφεύγει από αυτή την κατηγορία (άσχετο αν ίσως δεινοπαθήσει τις επόμενες 4 αγωνιστικές), ενώ ο Κολοσσός είναι ήδη 3 νίκες πάνω από τη ζώνη και το Περιστέρι 2, έχοντας επαναπροσδιορίσει (όχι επίσημα βέβαια) τους στόχους τους.

Το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό, ο ΓΣ «Ολύμπια», αυτή τη στιγμή είναι 1 νίκη πάνω από τις άλλες τρεις ομάδες, έχοντας ενισχύσει πολύ το ρόστερ του, ενώ Καβάλα και Τρίκαλα μοιάζουν να έχουν δυνατά ρόστερ που αξίζουν να βρίσκονται στην Α1 επίσης. Ο Ηλυσιακός έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά έχει κερδίσει με 47 πόντους διαφορά τον ΓΣ και ξέρει από τώρα ότι θα έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας τους. Απ’ την άλλη ο ΓΣ έχει πάρει και την Καβάλα και τα Τρίκαλα, ενώ το Καβάλα-Τρίκαλα έρχεται την 11η αγωνιστική.

Μπορεί η Α1 να έχει και φέτος άπειρα προβλήματα, μπορεί κάθε Σαββατοκύριακο να μην ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με όσα βλέπουμε, αλλά μέσα στο παρκέ μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα του 21ου αιώνα. Και αυτό αξίζει να το παρακολουθήσουμε…

by Rasheed.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Ρε παιδιά πότε κέρδισε το Μαρούσι τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά; Τι ακριβώς θέλετε να πείτε;

Κατά τα άλλα, συμφωνώ ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι πολύ υψηλό, ειδικά για τους δύο πρώτους και από τη μέση και κάτω. Στο ενδιάμεσο όμως, τη "δεύτερη ταχύτητα", αν εκεί βάλουμε τις τέσσερις ομάδες με στόχο ευρωλίγκα (Μαρούσι, Άρης, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος) το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Ένα καλό πρωτάθλημα θέλει αυτές τις ομάδες να μπορούν να κερδίσουν τους δύο πρώτους (εντός έδρας βέβαια) και υπό κάποιες εξαιρετικές συνθήκες, να διεκδικήσουν τίτλο. Εδώ το πρώτο θεωρείται μεγάλη έκπληξη και το δεύτερο δεν εξετάζεται καν έστω και ως πολύ μακρινό ενδεχόμενο. Ο τρόπος που αντιμετωπίζονται (όχι άδικα) αυτά τα δύο είναι ενδεικτικό κατάντιας, και όχι επιπέδου.

Μόνο υπό αυτή τη συνθήκη δέχομαι ότι το επίπεδο της Α1 θα είναι αξιοζήλευτο...Και δε μιλάμε για ουτοπία, μιλάμε για κατάσταση που έχει συμβεί στο παρελθόν.

arisff


ΥΓ. Βέβαια, τις σπάνιες φορές που μια ομάδα φτάνει να διεκδικήσει νίκη έναντι των αιωνίων, βρίσκει και τη διαιτησία απέναντι (ειδικά έναντι του ΠΑΟ, όχι τόσο έναντι του ΟΣΦΠ). Άποψη μου* είναι ότι με αντίστοιχη απόδοση ο ΠΑΟ (σε αντίθεση με τον ΟΣΦΠ) θα το'παιρνε το οριακό ματς με τον Πανιώνιο, με σφυριγματάκια όπως αυτά που πήρε εναντίον του ΠΑΟΚ. Μέσα στην αρρωστημένη αυτή κατάσταση, ίσως είχε κάποιο δίκιο ο Παπαλουκάς στην ανεκδιήγητη(?!) δήλωση του περί διαιτησίας (αν την κατάλαβα και καλά, κρατάω μια πισινή μην τον αδικώ).


*Συγνώμη για την εμμονή μου στη διαιτησία όσον αφορά τον ΠΑΟ, προσπαθώ να σέβομαι ότι εσείς επιλέγετε να μην ασχολείστε ιδιαίτερα με αυτό, γι' αυτό και την εξέθεσα σε υστερόγραφο.

Age of Basketball είπε...

@aris: Φίλε... θα στην πω τώρα. Διάβαζε πιο προσεχτικά: η πρόταση λέει "ο ΠΑΟΚ έχει χάσει από τον Πανελλήνιο και το Μαρούσι όμως κέρδισε τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά". Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά, όχι το Μαρούσι.

Όσο για το επίπεδο σε σχέση με τους πρώτους, δες και στην Ισπανία, που θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Δεν χωράνε εκπλήξεις στο μπάσκετ, έτσι είναι το παιχνίδι. Κανείς δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ. Τα τελευταία 11 χρόνια έχει πάρει ένα μόνο η Μάλαγα, τα τελευταία 17 χρόνια έχει πάρει ένα η Μανρέσα κι ένα η Μάλαγα, από καταβολής ACB (δηλάδή 26 χρόνια) οι υπόλοιπες έχουν πάρει 4 πρωταθλήματα, ενώ από καταβολής ισπανικού πρωταθλήματος (1957) συνολικά 6 φορές έχει σπάσει το δίδυμο. Ενώ αν βγάλεις και την Λαμποράλ (2 συνολικά) Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν πάρει 44 πρωταθλήματα σε 52 χρόνια. Συνολικά στην ιστορία έχουν πάρει τίτλο 6 ομάδες (8 συνολικά στην ιστορία οι άλλες).

Αντίστοιχα στην Α1, τα τελευταία 11 χρόνια, έχει πάρει (όπως και στην Ισπανία) ένα πρωτάθλημα άλλη ομάδα (ΑΕΚ), ενώ από καταβολής Α1 (1986) οι αιώνιοι έχουν 16/23 (άρα 7 οι υπόλοιποι). Στην Ελλάδα αντίστοιχα από το 1956 επίσης 6 ομάδες έχουν πάρει τίτλους συνολικά (αλλά οι άλλες έχουν 20 τίτλους). Οπότε δεν υπάρχει αλήθεια στο θέμα ότι η ACB είναι πιο ανταγωνιστική και κανείς δεν ξέρει ποιος θα πάρει τον τίτλο.
Rasheed & BEN

voyio είπε...

Παρά τα πολλά προβλήματα του χώρου, το επίπεδο του μπάσκετ που παρακολουθούμε στο πρωτάθλημα είναι αρκετά καλό. Τα περισσότερα ματς είναι απρόβλεπτα και κρίνονται στα τελευταία λεπτά. Ακόμα και οι "αιώνιοι" δυσκολεύονται σε καποια ματς. Ας ελπίσουμε να πάει έτσι μέχρι τέλους και να μην έχουμε αλλοιώσεις στις ομάδες και επόμενως και στο πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Τέλος θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις-καταγγελίες του προέδρου της Ολυμπιάδας Πατρών σχετικά με τους μάνατζερ που χειραγωγούν την διαιτησία και κατά συνέπεια ελέγχουν και το πρωτάθλημα της Α2.

Unknown είπε...

Κατ' αρχάς καλά κάνεις και μου τη λες, αλλά δεν ήταν θέμα προσεκτικής ανάγνωσης, κόλλησε το μυαλό μου! :P

Το διάβαζα "Ο ΠΑΟΚ έχει χάσει από τον Πανελλήνιο, και το Μαρούσι όμως κέρδισε τον Άρη με μη αναστρέψιμη διαφορά"
Αυτό που έγραψες δηλαδή, μόλις με ένα αθώο... κόμμα παραπάνω! :P

Το διάβασα πέντε φορές και λέω "μα είναι δυνατόν, πότε το Μαρούσι κέρδισε τον Άρη;!" Ούτε πήγε ο νους μου στη σωστή εκδοχή. Τέλος πάντων, δικό μου πρόβλημα αυτό.


Αναφορικά τώρα με το άλλο θέμα, και το παράδειγμα της ACB (αν κι εγώ δεν το ανέφερα). Κατ' αρχάς οι ομάδες είναι τρεις και όχι δύο. Για τον τίτλο, πάνω κάτω αυτό λέω, έστω ένας από τους τέσσερις (Άρη ΠΑΟΚ κοκ) να μπορεί να πάρει πρωτάθλημα. Εδώ το ενδεχόμενο τρίτης ομάδας ακούγεται ως ανέκδοτο. Επιπλέον, στην Ισπανία οι νίκες των τριών μεγάλων σε όλες τις έδρες μόνο δεδομένες δεν είναι...

Δεύτερον, ίσως δεν το διευκρίνησα, για μένα μεγάλη σημασία έχει και ο τελικός. Κατ' αρχάς εμείς έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τον ίδιο, εκεί παίζουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Είναι επίσης πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου να (ας) παίρνει μεν το πρωτάθλημα ο ΠΑΟ ή ο ΟΣΦΠ, αλλά σε τελικό με έναν (ανταγωνιστικό) Άρη-ΠΑΟΚ-κλπ παρά να παίζουν μονίμως μεταξύ τους σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Την τελευταία δεκαπενταετία (πάνω κάτω) όντως είναι τρεις οι ομάδες που πήραν πρωτάθλημα (ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-ΑΕΚ), όμως τελικό πήγαν επίσης ο ΠΑΟΚ (δύο φορές) και το Μαρούσι (πονεμένη σεζόν βέβαια), καθώς και ο Άρης έφτασε μια ανάσα πριν λίγα χρόνια. Το δε κύπελλο, το διεκδίκησαν (και το πήραν) αρκετές ομάδες επιπλέον - ο Άρης πχ κατέκτησε δύο τρόπαια.

Όλα αυτά έχουν λείψει εδώ και λίγα χρόνια. Δε σύγκρινα λοιπόν την Α1 με την ACB (ούτε με κριτήριο τα κατορθώματα των δύο πρώτων στην ευρώπη). Και δε φαίνεται φως στον ορίζοντα. Τρίτος πάμπλουτος επενδυτής δε φαίνεται ούτε με κυάλι στον ορίζοντα (και που να μπλεχτεί άλλωστε) και η μόνη περίπτωση να σπάσει το μονοπώλειο των δύο είναι να αποχωρήσει ένας (τουλάχιστον) εκ των δύο δύο ιδιοκτητών, που όμως είναι πισωγύρισμα.

Η μόνη περίπτωση υγειούς ανόδου όπως το σκέφτομαι εγώ είναι αύξηση εσόδων για τις ομάδες, διπλασιασμός του budget των 4 ομάδων για ευρωλίγκα, πολύ καλές επιλογές και δουλειά από μέρους τους, salary cap να αμβλύνει λίγο την ψαλίδα και μερικά δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Δηλαδή πρέπει να αλλάξω πλευρό για να μην πιαστώ...

Φαντάζομαι ότι ακούγομαι πολύ απαιτητικός, αλλά δε νομίζω να είναι τόσο τρομερή απαίτηση να μη βλέπουμε κάθε χρόνο σε κάθε διοργάνωση το ίδιο έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές και όλους τους άλλους να'ναι απλοί κομπάρσοι...Ακόμα και στο χαμηλότατου επιπέδου ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, οι άλλες ομάδες πριν των (πάλι δύο) διεκδικητών ρυθμίζουν πολλά. Εδώ ούτε καν την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια - και σίγουρα ούτε κατ' ελάχιστο τον πρωταθλητή.

arisff

grigoris είπε...

 
From: gr017931@hotmail.com
To: gr017931@hotmail.com
Subject:
Date: Tue, 22 Dec 2009 16:23:25 +0200

       Τα στοιχεια που αναφερουν ο Ben και ο Rasheed ειναι σωστα αλλα στην ουσια της παρατηρησης του ο Aris εχει απολυτο δικιο. Δεν συγκρινεται η ανταγωνσιστικοτητα του ισπανικου πρωταθληματος με το ελληνικο. Κατ'αρχην και μονο το γεγονος οτι εκει υπαρχουν 3 διεκδικητες για τον τιτλο και οχι 2 οπως εδω ειναι πολυ σημαντικο. Τα τελευταια χρονια εχουν παρει 4 ομαδες τον τιτλο στην ACB και ακομα και περυσι η Μαλαγα εφτασε 1 σουτ μακρια απο τους τελικους. Στα play off γινεται σφαγη και οι προημιτελικοι εχουν νοημα (εν αντιθεση με εδω οπου 7ος 8ος ειναι επι της ουσιας αποκλεισμενοι).Οπως λεει και ο Aris η ποιοτητα και το ενδιαφερον ενος πρωταθληματος καθοριζεται βασικα απο τις ομαδες 3-6. δειτε ας πουμε τις βαθμολογιες των περιοδων 92-93 και 93-94 για να γινω πιο κατανοητος (κανονικη περιοδοσ νικες-ηττες)
 
1992-1993
1.ΠΑΟΚ   22-4
2.Παναθηναικος  21-5
3.Πανιωνιος 21-5
4.Ολυμπιακος 20-6
5.Αρης 20-6
 
1993-1994
1.Ολυμπιακος 22-4
2.ΠΑΟΚ 22-4
3.Παναθηναικος 20-6
4.Πανιωνιος 20-6
5.Περιστερι 19-7
 
αυτα ειναι ανταγωνιστικα πρωταθληματα για μενα (καθως και τα 5-6 επομενα που ακολουθησαν) 
 
 
    Δυστυχως για το ελληνικο πρωταθλημα υπαρχουν 2 ομαδες (Μαρουσι,Πανελληνιος) που βρισκονται πολυ ψηλα αλλα δεν εχουν καθολου λαικο ερεισμα και η παρουσια τους σε ψηλες θεσεις μονο κακο κανει στο πρωταθλημα. Φανταστειτε ας πουμε να ειχε την ομαδα που εχει το Μαρουσι ο Κολοσσος. Ενα ολοκληρο νησι θα ζουσε για το μπασκετ. Οσο κυνικο και ασχημο αν ακουστει αυτο που θα πω, πιστευω οτι οσο πιο γρηγορα αποσυρθουν το Μαρουσι και ο Πανελληνιος απο τις πανω θεσεις του πρωταθληματος τοσο το καλυτερο για το ελληνικο πρωταθλημα απο καθε πλευρα.  
      Τελος για το θεμα της διαιτησιας...οσο και αν ειναι αχαρο να μιλαμε για αυτο δεν γινεται να εθελοτυφλουμε. Οταν εγω (ως ΠΑΟΚ) ξερω οτι ακομα και αν πιασω μεγαλη αποδοση (που επιασα) ο Παναθηναικος βρεθει σε κακη μερα (οπως και εγινε) καταφερω να παω το ματς στο ρυθμο που θελω (οπως και εγινε) αλλα και ΠΑΛΙ δεν μπορω να κερδισω εξαιτιας του φοβου των διαιτητων...εε συγνωμη αλλα αυτο ειναι απιστευτα ξενερωτικο