ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Βραβεύσεις και κληρώσεις


Με το βραβείο της καλύτερης ομάδας της χρονιάς βραβεύτηκε ο Παναθηναϊκός από τον ΠΣΑΤ τη Δευτέρα. Απολύτως λογική και σωστή επιβράβευση για την ομάδα που πέρσι κατέκτησε το «triple crown» κυριαρχώντας σε μια απίστευτα δύσκολη Ευρωλίγκα και κρατώντας τα ηνία στο ελληνικό πρωτάθλημα, απέναντι σε έναν ισοδύναμο Ολυμπιακό, με μειονέκτημα μάλιστα έδρας στους τελικούς.

Δίπλα στον Παναθηναϊκό βραβεύτηκε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς. Λογικό δεν είναι ο καλύτερος προπονητής να είναι ο προπονητής της πιο επιτυχημένης ομάδας; Λογικό είναι, αλλά όχι και αυτονόητο στην Ελλάδα, όμως ο Ομπράντοβιτς άξιζε τον τίτλο.

Περνάω και στο φαιδρό του θέματος, καθώς ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ψηφίστηκε ως ο 6ος καλύτερος αθλητής για το 2009 (ανεξαρτήτως αθλήματος). Δεν αντέχω να μην σχολιάσω. Πιστεύω ότι πολλοί έμαθαν ότι ο Αλβέρτης ήταν… αθλητής το 2009 μόνο και μόνο από αυτή την ψηφοφορία. Ο γράφων είναι ανάμεσα στο σωρό, καθώς ο Αλβέρτης δεν έπαιξε κανένα παιχνίδι το 2009 (τη σεζόν 2008-09 μοναδικό του ματς ήταν με τη Ζαλγκίρις όταν ακόμη είχαμε 2008), πλην της φιλικής ξεπέτας προς τιμήν του (με την ΤΣΣΚΑ). Προφανώς και συμφωνώ που βραβεύτηκε για την προσφορά του, αλλά από πού και ως πού να ψηφιστεί ως ένας από τους καλύτερους; Ο Αλβέρτης συγκέντρωσε 247 βαθμούς στην ψηφοφορία και αναδείχτηκε 6ος πάνω από: Διαμαντίδη, Νικοπολίδη, Σαλπιγγίδη, Τζόρτζεβιτς, Κακλαμανάκη, Βολικάκη, Γρηγοριάδη και πολλού άλλους εν ενεργεία αθλητές (σε σύνολο πάνω από 80 άλλους που ψηφίστηκαν). Ζητώ συγγνώμη, αλλά αυτό πιο πολύ τραγικό μου κάνει για το επίπεδο αντίληψης του Έλληνα δημοσιογράφου ως προς το τι ψήφιζε και δυσφημιστικό για την υστεροφημία του Αλβέρτη, παρά τιμητικό για τον αθλητή. Αλλά μπορεί να είμαι απλά εγώ έτσι και να θέλω αθλητές που έχουν αγωνιστικά λεπτά στην ψηφοφορία για τους εν ενεργεία αθλητές…

Σε όλους αυτούς που έγραφαν τις τελευταίες ημέρες ότι η εθνική ποδοσφαίρου θα έπαιρνε το βραβείο από τον Παναθηναϊκό (και τη χάλκινη εθνική μπάσκετ) επειδή πέρασε στο Μουντιαλ μετά από 16 χρόνια κερδίζοντας κάποιες άλλες μέτριες ομάδες, απαντάμε ότι προφανώς η ποδοσφαιρική εθνική θα έχει την ευκαιρία να πάρει «εκδίκηση» του χρόνου. Όταν η μπασκετική θα είναι στα μετάλλια στο Μουντομπάσκετ, ενώ εκείνη θα προσπαθεί να μην φέρει πάλι το 4-4-2 του 1994. Με μια ισοπαλία… το έχει το βραβείο.

Μιας και ο λόγος στις εθνικές, το πρωί της Τρίτης, η εθνική μας θα μάθει τους αντιπάλους της στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό, καθώς το Μουντομπάσκετ είναι μακράν η πιο δύσκολη διοργάνωση στον κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που οι ομάδες είναι λιγότερες και το γεγονός ότι περνούν υποχρεωτικά (λίγες και) από κάθε ήπειρο ρίχνει το επίπεδο. Στην Τουρκία θα βρεθούν οι 10 καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες (Ελλάδα, Ισπανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Λιθουανία, Γερμανία, Κροατία, Ρωσία, Γαλλία), οι 5 καλύτερες της Αμερικής (Η.Π.Α., Αργεντινή, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Καναδάς), οι κατά τεκμήριο 3 καλύτερες ανατολικές (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα), οι καλύτερη αφρικανική ομάδα (Ανγκόλα) και ακόμη 5 εθνικές (Ιράν, Τυνησία, Λίβανος, Ιορδανία, Ακτή Ελεφαντοστού) που είναι πιο αδύναμες, διαφορετικού στιλ η μία από την άλλη.

Η Τουρκία είναι πραγματικά δίπλα, ο τουρκικός λαός είναι πολύ ευχάριστος και φιλικός προς τους Έλληνες, τα ξενοδοχεία δεν είναι πολύ ακριβά, οι καλύτερες ομάδες θα είναι εκεί, το μπάσκετ θα αναπνέει εκεί, τα μεγαλύτερα αστέρια θα είναι εκεί, οπότε είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία που μπορούμε να βρούμε για να βρεθούμε σε ένα Μουντομπάσκετ.

Όσον αφορά την κλήρωση, προφανώς και δεν έχουμε προτιμήσεις, καθώς… αν θες το χρυσό, πρέπει να τους κερδίσεις όλους. Η Ελλάδα είναι στο γκρουπ των ισχυρών και θα έχει μαζί της δύο ευρωπαϊκές ομάδες ακόμη (και άλλες τρεις). Εμείς απλώς ελπίζουμε όλα μας τα αστέρια να είναι εκεί, αλλά και όλα τα αστέρια του παγκόσμιου μπάσκετ. Για να… γεμίσει λίγο το μάτι μας!

by Rasheed.

Υ.Γ.:
Ο αναγνώστης που έστειλε ερώτημα σε σχόλιο για το πρόβλημα τραυματισμού που είχε στο χέρι και χρειάστηκε εγχείρηση, θα βρει την απάντηση του Dr. Ball στην ερώτηση που έθεσε στο ίδιο άρθρο όπου έγραψε κι αυτός πριν κάποιες ημέρες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα έχει το θέμα με τον συνταξιούχο Αλβέρτη. Το είχα δει κι εγώ ότι ήταν στις ψήφους ψηλά και είναι τελείως τραγικό. Μερικοί ψηφίζουν ως κάφροι οπαδοί και μετά εσείς απορείτε ρε παιδιά γιατί είναι έτσι το επίπεδο των... κανονικών κάφρων στην Ελλάδα. Όσο για τη βράβευση του Αλβέρτη για την προσφορά του στο μπάσκετ, θέλω να δω πόσοι άλλοι θα βραβευτούν, που έχουν προσφέρει απείρως περισσότερα.

Unknown είπε...

Πείτε τα ρε παιδιά...
Μας ζάλισαν μ'αυτό το "τοτέμ"...