ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ελπιδοφόρα νίκη...


Η ΑΕΚ κέρδισε την Καβάλα στο ματς που έκλεισε την 4η αγωνιστική και έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρωτάθλημα δεν υπάρχει καμία ομάδα χωρίς νίκη πια, κάτι που δείχνει και πόσο ανταγωνιστικό θα είναι φέτος. Επίσης, η χαρά όλων μεγάλωσε βλέποντας ότι ο Γαλάνης μετά την συμπλήρωση 4 αγωνιστικών αποφάσισε να βάλει συγκεντρωτικά στατιστικά ανά παίκτη στην ιστοσελίδα του. Προφανώς, μέχρι 3 παιχνίδια ήταν εύκολο να τα υπολογίζουμε μόνοι μας και δεν είχε ασχοληθεί κανείς.

Η ΑΕΚ έδειξε τη Δευτέρα ότι έχει αρκετά αξιόμαχη ομάδα, κάτι που άλλωστε το ξέραμε ήδη. Το άγχος των παικτών της ήταν πάρα πολύ μεγάλο για τη νίκη, καθώς όλοι ένιωθαν ότι έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο. Μάλιστα, μιλώντας με ορισμένους από αυτούς τις μέρες πριν τον αγώνα, αυτό το παιχνίδι αντιμετωπιζόταν σαν… τελικός Ευρωλίγκας.

Το παιχνίδι προφανώς και δεν ήταν εύκολο. Η Καβάλα έχει αρκετά δυνατή ομάδα και πλέον με τον Κόλινς στη σύνθεσή της θα κάνει… πολλές κηδείες στο πρωτάθλημα. Το γιατί ένας παίκτης σαν τον Κόλινς φτάσαμε σχεδόν Δεκέμβρη για να υπογράψει στην Καβάλα είναι απορίας άξιο. Ιδίως, για ομάδες… που τον ήξεραν και έψαχναν παίκτη στη θέση του (όλοι ξέρουμε για ποιον χτυπά η καμπάνα). Αυτό που είχαμε πει από το καλοκαίρι, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση έχει ρίξει τα κασέ των παικτών και αυτό θα βοηθήσει τις (μικρομεσαίες) ελληνικές ομάδες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές με παίκτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπαιρναν αποδεικνύεται και στην πράξη.

Η ΑΕΚ, πάντως, ήθελε περισσότερο το παιχνίδι, έδειξε ότι σταδιακά βρίσκει την αγωνιστική της ταυτότητα και ότι έχει δυνατότητες να βελτιωθεί πολύ στις επόμενες αγωνιστικές. Ο Τορίν Φράνσις είναι απίστευτη εγγύηση κάτω από τα καλάθια, ενώ η περιφέρεια είναι πολύ δυνατή επιθετικά. Δύο προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η ΑΕΚ είναι η κάποιες φορές μέτρια άμυνα, όταν οι Αμερικάνοι ξεχνιούνται και δεν υπάρχουν Καλλινικίδης, Παπαντωνίου, Νικολαΐδης για να τους κρατήσουν σε αμυντική εγρήγορση, αλλά και το αμυντικό ριμπάουντ, καθώς δεν υπάρχει κλασικός ψηλός σέντερ. Ο Φράνσις έχει έφεση, αλλά δεν μπορεί να μαζέψει μόνος του όλα τα ριμπάουντ του αγώνα. Βέβαια, και τα δύο προβλήματα επιδέχονται διόρθωσης.

Η Καβάλα, απ’ την άλλη, είναι αρκετά αξιόμαχη, αλλά φαίνεται να πέφτει θύμα του ίδιου της του ενθουσιασμού. Ο Κόλινς είναι εγγύηση που λίγες ομάδες στην Ελλάδα (για να μην το τραβήξω περισσότερο) έχουν, αλλά δεν φτάνει αυτό. Οι άλλοι δύο Αμερικανοί της ομάδας φαίνεται ότι μπορούν να καταστρέψουν πολύ εύκολα ό,τι οι ίδιοι ή οι συμπαίκτες τους έχουν χτίσει. Ο Αλεξάντερ δικαιολογημένα έχει απόλυτη ελευθερία στη ρακέτα και είναι πάντα η πρώτη λύση στους ψηλούς, αλλά παίκτης που παίζει στο 4-5 και έχει 7/19 σουτ δεν έχει κάνει καλό παιχνίδι κι ας λένε τα στατιστικά 17 πόντους και 7 ριμπάουντ. Πρέπει να κάνει σωστή επιλογή προσπαθειών και να μειώσει δραστικά εκείνες που είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες.

Και φτάνουμε στον Σιλντς, που είναι όντως αρκετά καλός παίκτης. Όμως, είναι κλασικός Αμερικάνος, και μάλιστα έχει το ελεύθερο από τον Πιλαφίδη (ή το παίρνει από τη σημαία χωρίς επιπτώσεις). «Τρελαίνεται», παρασύρεται, καταστρέφει από οργανωμένες επιθέσεις μέχρι κι αιφνιδιασμούς, ουσιαστικά ήταν ο λόγος που η Καβάλα δεν μπήκε με καλύτερες προϋποθέσεις στα τελευταία λεπτά. Πρέπει γρήγορα να τον χαλιναγωγήσει ο Πιλαφίδης, καθώς έτσι θα χάσει αρκετά ματς που μπορεί να τα πάρει. Με την ΑΕΚ, ο Σιλντς είχε 3/11 εντός παιδιάς και 6 λάθη, δηλαδή έχασε 14 επιθέσεις. Άλλες 15 (12 σουτ και 3 λάθη) έχασε ο Αλεξάντερ. Μια ομάδα σαν την Καβάλα δεν έχει την πολυτέλεια σε τέτοια ματς να «πετάει» τόσες επιθέσεις. Βέβαια, ο Πιλαφίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι ένας από τους ξένους (υπάρχουν και οι Ραΐτσεβιτς, Τσέρανιτς, Γκούστας) θα φύγει. Μέχρι πρόσφατα φαβορί ήταν ο Σιλντς, αλλά με Ηλιάδη και Κυρίτση τραυματίες αυτό μάλλον αλλάζει.

Η ΑΕΚ μετά την πρώτη της νίκη έχει δύο αγώνες τους οποίους μπορεί να χτυπήσει στα ίσια (εκτός με Κολοσσό, εντός με ΓΣ «Ολύμπια») και επιβάλλεται να πάρει τουλάχιστον τον έναν πριν την «Κόλαση» των 6 αγωνιστικών που ακολουθούν (Πανελλήνιος, Άρης, Μαρούσι, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός). Δύο νίκες στα επόμενα δύο ματς θα της δώσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια, όπου ελπίζει να πάρει τουλάχιστον δύο ματς ως το τέλος του πρώτου γύρου (υπάρχει κι ο Ηλυσιακός).

Προφανώς, καταλάβατε ότι για τα τηλεοπτικά και για το θέμα με τους νεαρούς διεθνείς (αυτό ήταν που με έχει ενοχλήσει) θα τα πούμε αναλυτικά στο αυριανό άρθρο.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Είναι καλό να βλέπεις ότι στις «λιγότερο ανεπτυγμένες» χώρες, όπως αρέσκεται να βαυκαλίζεται ο Νεοέλληνας, οι αθλητικοί νόμοι τηρούνται και βγάζουν νόημα…

3 σχόλια:

haridimos είπε...

Η ομάδα πήρε τη νίκη και στην παρούσα φάση αυτό είναι που μετράει.
Αυτό όμως που είδαμε και στον Αγιο Θωμά, είναι πως έχουμε πολλά & βασικά κενά..
Δεν θεωρώ τυχαίο πως πήραμε τη διαφορά όταν δεν ειχαμε και Γκριν και ΜακΓκραθ μέσα στο παρκέ - κι ακόμα περισσότερο πως με τον Μελς μέσα η ομάδα παίζει απείρως πιο στρωτά.. Με Περιστέρι μ'αυτον μεσα καλυψαμε διαφορα, χθες μ'αυτον και τον Νωντα γκαζώσαμε και πήγαμε στο +16. Γιατι αυτοι οι δυο ξερουν τι θελουν να κανουν στο παρκε, και η μπαλα κυκλοφοραει σωστα, ενώ πιέζουμε ψηλά και υποδειγματικά στην άμυνα..

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι παίκτες δεν κάνουν κάποια προφανή πράγματα. Πχ όταν εχεις φάουλ να δώσεις χωρίς βολές, δεν έχεις κανένα λόγο να αφήσεις τον αντίπαλο να κάνει μπάσιμο, ή πολύ περισσότερο να τον κόβεις την ώρα που σουτάρει ώστε να πάει για 2+1..
Ενα φαουλ ειχαμε στο α' δεκαλεπτο με Περιστερι ... 15 ομαδικα αθροιστικα καναμε με Πανιωνιο... Τα ίδια συμπτωματα ειχαμε και με την Καβάλα.

Ο Κόλλινς πολύ καλός παίκτης. Θα κάνει κηδείες στη συνέχεια.

υ.γ. Δεν κατάλαβα αυτό που έγραψες για τον Γαλάνη. Δε βλέπω κάτι διαφορετικό στο site του στα στατιστικά ..

Age of Basketball είπε...

Έχεις δίκιο στα όσα επισημαίνεις για την άμυνα και τους Αμερικάνους.

Όσο για τον Γαλάνη, εννοούσα ότι ως την αρχή της 4ης αγωνιστικής το Link team totals --> regular season με τα συγκεντρωτικά στατιστικά ανά παίκτη ανά ομάδα έβγαζε σε μια σελίδα που έλεγε not available yet.
Rasheed.

haridimos είπε...

ααα
δεν το είχα προσέξει.
Πάντως στο esake.gr, στις σελίδες των παικτών εχουν μέσους όρους.
(Και μετά την 3η αγωνιστική σωστά νούμερα, γιατί την 2η όσους κοίταζα τους είχαν με 3 αγώνες :-)