ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγή ισορροπιών...


Η απόκτηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου από τον ΠΑΟΚ σίγουρα τάραξε τα νερά στην Α1, καθώς ελάχιστοι την περίμεναν. Ο Λάζος είναι παίκτης που κάνει τη διαφορά σε επίπεδο Ευρωλίγκας, πόσο μάλλον στην Α1 και στον ΠΑΟΚ.

Ο Παπαδόπουλος θα παίξει στον ΠΑΟΚ ως το καλοκαίρι και ήδη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός, καθώς φαίνεται πως αν το ρόστερ διατηρηθεί (αν πληρωθούν όλοι δηλαδή ως το τέλος) τότε ο ΠΑΟΚ είναι το πρώτο φαβορί για την Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή.

Τρία είναι τα βασικά σημεία της απόφασης του Παπαδόπουλου να υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Το πρώτο είναι το αγωνιστικό. Ο Λάζος έκανε προπονήσεις εδώ και μερικές εβδομάδες με τον ΠΑΟΚ. Αρχικά, από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ώστε να βελτιώσει διάφορα στοιχεία που εκείνος ήθελε και να τροποποιήσει το παιχνίδι του (η σωματική διαφορά είναι εμφανής και θα τη δείτε αμέσως). Μετά, περιμένοντας να βρει ομάδα, ζήτησε από τον ΠΑΟΚ (που δεν έχει την Ευρώπη, άρα κάνει πιο πολλές σκληρές προπονήσεις την εβδομάδα από μια ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις) να προπονείται στην Πυλαία μαζί του. Η απόφαση του Μαρκόπουλου να εντάξει πλήρως τον Λάζο στις προπονήσεις, από τις διατάσεις, μέχρι το διπλό και τα συστήματα (και όχι μόνο να συμμετέχει σε μέρος αυτής, όπως γίνεται με παίκτες που δεν ανήκουν στο δυναμικό του κάθε συλλόγου), προφανώς και δεν έγινε για να τον πείσει να πάει στον «δικέφαλο».

Όμως, λειτούργησε έτσι! Ο Λάζος είδε ότι ο ΠΑΟΚ πληρούσε τις δύο προϋποθέσεις που εκείνος είχε θέσει για την επόμενη ομάδα του (να έχει πολύ χρόνο συμμετοχής, ώστε να την ανεβάσει από τα μεσαία στρώματα στην υπέρβαση) και άρχισε να το σκέφτεται πιο σοβαρά. Ας μην κοροϊδευόμαστε, ο ΠΑΟΚ έχει και το ειδικό βάρος (γήπεδο, ιστορία, κόσμο) για να «σηκώσει» παίκτη τέτοιου βεληνεκούς, παρά τα όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, ο ίδιος ο Λάζος κάλεσε την ομάδα για να υπογράψει μαζί της, κάτι που η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν είχε καν ονειρευτεί, αφού ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να καλύψει το κασέ του Παπαδόπουλου. Αυτό μάλιστα τόνισε η διοίκηση στον παίκτη όταν της είπε ότι ενδιαφέρεται να υπογράψει.

Και πάμε στο δεύτερο βασικό σημείο: ο Παπαδόπουλος απέδειξε πόσο πολύ θέλει να παίξει μπάσκετ, καθώς είναι δεδομένο ότι φέτος είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους Έλληνες (από τα λεφτά της Ρεάλ). Βρήκε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που ήθελε και δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον ΠΑΟΚ. Η κίνησή του να υπογράψει συμβόλαιο (με μικρές γι’ αυτόν, καλές για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ) και να απαιτήσει όλα τα χρήματα να δοθούν στο «Χαμόγελο του παιδιού» και στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (ΟΣΕΚΚ) είναι χωρίς προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και παγκόσμια, υπάρχει μόνο το προηγούμενο του Τζόρνταν στο συμβόλαιο με τους Ουίζαρντς (το οποίο δόθηκε εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπίες). Όσα και να είναι τα λεφτά, δεν μπορούμε παρά να χαιρετήσουμε αυτή την κίνηση, που δείχνει σπάνιο ήθος και έναν ξεχωριστό άνθρωπο.

Το τρίτο βασικό σημείο είναι η ανακοίνωση του Ηρακλή, την οποία πραγματικά δεν καταλαβαίνω και θεωρώ μια τελείως ατυχή (τουλάχιστον) κίνηση. Ναι, ο Λάζαρος ξεκίνησε από τον Ηρακλή, αλλά από εκεί και πέρα, δεν τον δένει κάτι αιωνίως με την ομάδα. Δεν είναι υποχρεωμένος να παίζει εκεί επειδή και μόνο το θέλουν οι άνθρωποι της ομάδας.

Τα όσα γράφει η ανακοίνωση περί προδοσίας του… Ηρακληδισμού είναι απλώς αστεία και τραγελαφικά σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ο Ηρακλής παίζει στην Α2 και ο Λάζος δεν θεώρησε (πολύ φυσιολογικά και λογικά αν με ρωτάτε) ότι το να παίξει στην Α2 έχει αν του προσφέρει κάτι στην καριέρα του σε μια χρονιά που προσπαθεί να κάνει τη μεγάλη επιστροφή, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Βέβαια, στον Ηρακλή… την είχαν δει κάπως αλλιώς, μην μπορώντας να καταλάβουν αυτή τη βασική διαφορά Α1 και Α2.

Η ανακοίνωση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως παραλήρημα , αφού δεν έχει καν συνοχή, πηγαίνοντας από τις μπηχτές στο Λάζο, στα «συγγνώμη» προς τον κόσμο που δεν θέλησε ο Παπαδόπουλος να υπογράψει (!!!) και τέλος στο «ευχαριστώ» προς τους παίκτες που ο Ηρακλής είναι αήττητος στην Α2. Υπάρχει μια παλιά παροιμία που χαρακτηρίζει απόλυτα την ανακοίνωση αυτή: Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή…

Φτάνοντας στο συμπέρασμα, μπορούμε να μιλήσουμε για έναν παίκτη που αλλάζει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα; Θεωρώ σαφώς πως ναι, καθώς ο Παπαδόπουλος είναι σε άλλο επίπεδο, προσωπικά τον θεωρώ με διαφορά ακόμα τον καλύτερο Έλληνα σέντερ (ας μην ξεχνάμε τι έκανε πέρσι στην Ιταλία). Δεν είναι τυχαίο ότι όσο ήταν ελεύθερος τον είχε πλησιάσει ο Παναθηναϊκός (το είχα αφήσει να εννοηθεί σε παλιότερο άρθρο, χωρίς να γράψω την ομάδα, αφού ήταν off the record) για να τον αποκτήσει, αλλά δεν πληρούσε την προϋπόθεση του χρόνου συμμετοχής που ήθελε ο Παπαδόπουλος.

Πλέον, το πρωτάθλημα παίρνει άλλο χρώμα και η μάχη για την Ευρωλίγκα έχει έναν ακόμη μνηστήρα, που μάλιστα πια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους υπόλοιπους. Το αντίθετο μάλλον…

by Rasheed.

Υ.Γ.:
Στο fan club του Λάζαρου Παπαδόπουλου και στο αντίστοιχο γκρουπ του στο facebook μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και να πείτε τη γνώμη σας για τον Λάζαρο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα πάρα πολύ να μου σχολιάσετε το παρακάτω απόσπασμα (από το κείμενο του κου καβαλιεράτου στο blog του)..
αν όχι να μου πείτε (γιατί ελπίζω ότι θα γνωρίζετε) τι από αυτά ισχύει και τι όχι..

«Ακαθάριστες αποδοχές 950 ευρώ το μήνα. Τόσος είναι ο μισθός, για τον οποίο τόσα έχουμε ακούσει εσχάτως. Το δε πριμ είναι 110.000 ευρώ, αλλά είναι γενικό και αόριστο. Κάποιες κινήσεις όταν γίνονται για καλό σκοπό, πρέπει να μην ανακοινώνονται. Ειδικά όταν μερικά πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως διαδίδονται. Είναι εντελώς διαφορετικά. Α, υπάρχει κι ένας όρος στο συμβόλαιο, που αναφέρει ότι ο αθλητής μένει ελεύθερος ανά πάσα ώρα και στιγμή καταβάλλοντας το ποσό των 500 ευρώ! Δίχως να χρειάζεται συγκατάθεση σωματείου. Για Α1 μιλάμε, όχι για Β’ ΕΣΚΑ. Αυτό κι αν είναι φιλανθρωπία, αν ισχύουν όσα αναγράφονται στο χαρτί που κατατέθηκε.»


υ.γ.
προφανώς και αληθή να είναι όλα όσα αναφέρονται είναι μέρος του πολέμου που δέχεται ο λάζαρος

Age of Basketball είπε...

Φίλε, οι "αποδοχές" παικτών που οι ομάδες δηλώνουν στο ΙΚΑ, το οποίο εννοεί το χαρτί, δεν έχουν καμία σχέση με το συμβόλαιό τους. Και επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά, ξέρεις τι μισθό είχε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού στο ΙΚΑ πριν από 2 χρόνια; 750 ευρώ. Άλλο τα λεφτά του συμβολαίου, άλλο αυτό το νούμερο. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση αν ένας δημοσιογράφος δεν το γνωρίζει.

Για τον όρο περί ελευθερίας δεν γνωρίζω, αλλά υπόσχομαι ότι θα επανέλθω σε υστερόγραφο τις επόμενες ημέρες.

Βέβαια, ακόμη κι έτσι να ήταν τα πράγματα με το μισθό (που δεν είναι) δεν ξέρω γιατί κάποιος ειρωνεύεται κοντά 10.000 σε ιδρύματα (το ποσό επί του μήνες). Αλλά σου ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι τόσα. Πάντα είχα πρόβλημα με όσους ειρωνεύονταν ακόμη κι 1 ευρώ σε φιλανθρωπίες. Συνήθως, δε, είναι όσοι στη ζωή τους δεν έχουν δώσει ούτε 50 cents. Όπως διαφωνώ και με όσους δημοσιογράφους λένε ότι δεν πρέπει να προβάλλουμε τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες παικτών, γιατί το κάνουν για διαφήμιση. Δηλαδή όταν ο άλλος λέει μια βλακεία, ή βάζει 30 πόντους, ή τρακάρει, ή πίνει, ή δέρνει τη γυναίκα του, είναι καλό να το μαθαίνει η κοινωνία, αλλά όταν γίνεται παράδειγμα προς μίμηση... δεν είναι, γιατί η κοινωνία είναι γεμάτη από ανθρώπους που νοιάζονται...
Rasheed.

Giraios είπε...

Ειλικρινά σαν φίλαθλος του Ηρακλή, δεν μπόρεσα να καταλάβω την στάση της διοίκηση πάνω στο θέμα. Ίσως φταίει το ότι αποτελείται από συνδεσμητες που όπως και να έχει πάντα είναι λίγο θερμοκέφαλοι. Η πρόταση από την στιγμή που την έκαναν, γνώριζαν ότι δεν έχει μεγάλη τύχη. Ο Λάζαρος δηλώνει κατά καιρούς ότι είναι Ηρακλειδέας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει στην Α2. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να τινάξει τον οικονομικό προϋπολογισμό (και ας λένε ότι είναι δωρεά κάποιου επιχειρηματία 250.000), από την στιγμή που η ομάδα είναι αήττητη και δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει επιτέλους την άνοδο στην κατηγορία που πιστεύω ότι ανήκει το σωματείο.
Ελπίζω όταν θα ανέβει η ομάδα στην Α1 και φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο να μπορούμε τότε να προσεγγίσουμε τον Λάζαρο.

RedDragon είπε...

Το ότι πληρώνεται από τη Ρεάλ το συμβόλαιο του ενώ είναι ελεύθερος δε νομίζετε να έπαιξε ρόλο στην "φιλανθρωπική κίνηση"; Θα έκανε το ίδιο αν δεν είχε τα λεφτά αυτά;
Θα ήταν πιο έντιμο από πλευράς του να παίξει στον Ηρακλή (την ομάδα που τον ανέδειξε), να τον ανεβάσει στην Α1, να έχει όσο χρόνο συμμετοχής θέλει κ να γίνει κ ήρωας. Είναι βήμα παραπάνω να παίξει στον παοκ; Απο τη Ρεαλ στον παοκ είναι βήμα παραπάνω;
Αλλά αν ο παοκ βγει 7-8 όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια ο Λάζος θα την κάνει για άλλα βήματα παραπάνω...
Αλήθεια πιστεύετε ότι ένας παίχτης αλλάζει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα; Πολύ δύσκολο μου φαίνεται αλλά ο χρόνος θα δείξει.

Unknown είπε...

Μου φαίνονται απίστευτα όλα αυτά, και η λογική του Λάζου, τα χρήματα κοκ. Αλλά κρατάω και ένα μικρό καλάθι, γιατί μου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Εκεί που κρατάω μικρότερο καλάθι, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, και ακόμα περισσότερο ότι απορρίπτει τον... Παναθηναϊκό. Που δε συμπαθεί τα βαριά κορμιά, έχει ένα (ίσως το καλύτερο) και έκανε κρούση στον Παπαδόπουλο; Τέλος πάντων...

Όπως και να'χει, είναι μια καλή κίνηση για τον ΠΑΟΚ. Δε συμφωνώ ότι ο ΠΑΟΚ έγινε ξαφνικά πανίσχυρος, αλλά ανεβαίνει όπως και να'χει, κι αυτό είτε το θέλουμε είτε όχι είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ.

Εδώ θα είμαστε, να τα δούμε όλα αυτά...

arisff

Age of Basketball είπε...

@giraios: Συμφωνώ μαζί σου. Ο Ηρακλής δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει βρει ισορροπία για να ανέβει στην Α1.

@nick: Δεν μπορώ να κάνω κουβέντα όταν βάζεις τη φιλανθρωπική κίνηση σε εισαγωγικά. Το έγραψα και στο πιο πάνω σχόλιο.

Λέω μόνο ότι είναι ξεκάθαρα βήμα παραπάνω να παίζει στον ΠΑΟΚ από την Α2 και τον Ηρακλή. Και δεν καταλαβαίνω τα περί εντιμότητας. Ο Λάζος και ο κάθε Λαζος δεν χρωστά τίποτα στον Ηρακλή και τον κάθε Ηρακλή.

@arisff: Δεν συνηθίζω να λέω αρλούμπες. Ο Παναθηναϊκός είχε όντως κάνει πρόταση στον Λάζο και το ξέρω από 15 Σεπτέμβρη.
Rasheed.

Unknown είπε...

Δε θέλω να σε θίξω ρε Rasheed, αλλά εξακολουθεί να μου ακούγεται παράδοξο...

Απορία: Πως γίνεται να παίρνει κάποιος λεφτά από μία ομάδα, ενώ έχει υπογράψει σε μια άλλη; Δυσκολεύομαι να το καταλάβω αυτό το σχήμα.

arisff

Age of Basketball είπε...

Δεν είπα ρε παιδιά ότι παίρνει λεφτά τώρα από τη Ρεάλ! Έκανε συμβιβασμό το καλοκαίρι όταν έμεινε ελεύθερος και πληρώθηκε όσα συμφώνησαν. Θεωρούσα ότι το ξέρατε. Το συμβιβασμό που δεν έκανε ο Μάσεϊ και κάνει ακόμη ατομικό στο στίβο της Μαδρίτης.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Αν μπούμε στη διαδικασία να αμφισβητούμε και την κίνηση του Λάζου, ζήτω που καήκαμε.

Εγώ απλά δε συμφωνώ με την κίνησή του να υπογράψει στον ΠΑΟΚ. Τα λεφτά ο ΠΑΟΚ θα τα δώσει, απλά δε θα τα πάρει ο Λάζος. Το ζητούμενο είναι να μην υπογράφουν οι παίκτες με ακριβά συμβόλαια (δεν ξέρω πόσα θα πάρει ακριβώς, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι 6ψήφιο το νούμερο) σε ομάδες που έχουν χρωστούμενα.
Διαιωνίζεται η κατάσταση έτσι.

Η σύμπνοια των αθλητών, η επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους μπορεί να τους φέρει σε θέση να κάνουν ένα είδος εμπάργκο σε αυτές τις ομάδες. Είχα γράψει για το Δορκοφίκη και την ΑΕΚ, θα μπορούσε να υπογράψει στο Περιστέρι, ο Καλλινικίδης μπορούσε να πάει σε άλλη ομάδα επίσης ενώ ο Τσιάρας δεν έχει πάρει όλα τα λεφτά και παρόλα αυτά υπέγραψε πάλι στον ΠΑΟΚ...

Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντα και η λύση του εξωτερικού για αυτούς τους παίκτες και δε μου καίγεται καρφάκι αν νοσταλγούν ή αφήνουν οικογένεια ή γκόμενα πίσω γιατί και άλλοι ξενιτεύονται και όχι για 150.000 ευρώ αλλά για πολύ λιγότερα...

Κάκιστη κίνηση του Λάζου, τελείως αντιφατική με τις πράξεις και τα λεγόμενά του.

Εννοείται ότι δεν είναι μόνο ο Λάζος, απλά το πήρα σαν αφορμή όλο αυτό. Άλλωστε ανέφερα παραδείγματα και άλλων παικτών.