ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ημέρα συμπερασμάτων


Ενδιαφέροντα αλλά και αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στα τρία πρώτα προημιτελικά του Κυπέλλου. Οι «αιώνιοι» πέρασαν νικηφόρα στην τετράδα, ενώ το ίδιο έκανε και ο Άρης. Κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος, αφού και οι τηλεθεατές που πια ζητούσαν τη «δόση» τους από ΕΡΤ (αφού έχουμε πάθει στέρηση με τη μη τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος ως τώρα), μετά από μια εξάωρη υπερπαραγωγή μπούρδας, όπου ακούσαμε ξανά ό,τι βλακεία μπορεί να ειπωθεί σε αθλητικά πλαίσια, βρήκαν δύναμη να συνεχίσουν…

Μακράν το χειρότερο που ακούστηκε (όχι το πιο βλακώδες, το πιο απερίσκεπτο) ήταν η ειρωνεία ενός εκ των δύο σχολιαστών στο ματς του Αλεξανδρείου προς τον Αντρέα Ματσόν, όταν 1:38 πριν το τέλος με τη διαφορά στους 11 πόντους είπε «ο Άρης είναι νικητής, δεν είναι προπονητής ο Ματσόν για να χάσει το ματς». Το τι λες στον καναπέ σου στο σπίτι σου είναι δικό σου θέμα, το τι θα πεις στο μικρόφωνο, όμως, διαφέρει. Ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να διαφέρει. Για μένα η φράση αυτή είναι λόγος απόλυσης. Για όσους δεν κατάλαβαν, η προηγούμενη πρόταση ήταν το ανέκδοτο της ημέρας. Δυστυχώς το επίπεδο της δημοσιογραφίας ακολουθεί (ήτοι είναι ακόμη πιο κάτω) εκείνο των ανεγκέφαλων της εξέδρας (εννοείται ότι δεν αναφέρομαι σε όλους τους φιλάθλους του μπάσκετ, για να μην παρεξηγούμαστε).

Στο Αλεξάνδρειο το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στην πρώτη περίοδο. Το Μαρούσι μπήκε χωρίς ιδιαίτερη όρεξη, αρκετά νωθρό και διστακτικό, την ώρα που ο Άρης ήταν απίστευτα εύστοχος και προσηλωμένος στο ματς, με τη σωστή ψυχολογία. Οι δικαιολογίες για τους Αμαρουσιώτες είναι αρκετές, όπως ας πούμε οι σημαντικές απουσίες. Αλλά το ματς χάθηκε στο πρώτο εφτάλεπτο, οπότε… ποιες απουσίες; Η τεχνική ποινή που απερίσκεπτα δέχτηκε ο πάγκος της ομάδας τη στιγμή που οι παίκτες στο παρκέ είχαν βάλει όλους κι όλους 5 πόντους έκανε το σκορ 19-5, εκνεύρισε ακόμη περισσότερο το Μαρούσι για να πάμε στο 26-8. Όσο κι αν προσπάθησε το Μαρούσι να αντιδράσει, ο Άρης δεν το άφησε. Οι «κίτρινοι» έκαναν το καλύτερό τους φετινό παιχνίδι και μένει να δούμε (τις επόμενες αγωνιστικές) αν ήταν τυχαίο ή αν άρχισαν να βρίσκουν το αγωνιστικό πρόσωπο που θέλει ο κόσμος και ο Κατσικάρης.

Πάντως, η πρόκριση στην τετράδα του Κυπέλλου δεν είναι «εκδίκηση» για τον αποκλεισμό (δύο συνεχόμενες χρονιές) από την Ευρωλίγκα από το Μαρούσι, όπως άκουσα (ή διάβασα) σε πάρα πολλά μέσα. Άλλη σεζόν, άλλοι παίκτες, άλλη διοργάνωση, άλλοι στόχοι, άλλες συνθήκες. Το Μαρούσι μοιάζει αποπροσανατολισμένο, δείχνοντας ότι η Ευρωλίγκα δεν του έχει κάνει καλό, καθώς αντί να βρει ρυθμό, τον έχει χάσει. Ξεκάθαρα ως τώρα δεν έχει σταθεί αντάξιο των απαιτήσεων.

Στην Πυλαία, σε μια πάρα πολύ ζεστή ατμόσφαιρα (απ’ όπου δυστυχώς δεν έλειψαν τα έκτροπα, που ακόμη πιο δυστυχώς έχουμε συνηθίσει και δεν μας κάνουν αίσθηση) ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που το ματς ήταν στους 5 πόντους μπαίνοντας στην τέταρτη περίοδο, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε, καθώς οι δύο ομάδες έχουν διαφορά δυναμικότητας για να αντέξει ο ΠΑΟΚ στην πίεση.

Όμως, απ’ την άλλη, όσοι είδαν το ματς και τον ΠΑΟΚ και πρόσθεσαν σε αυτό που είδαν και τον Παπαδόπουλο, θα κατάλαβαν ότι ο ΠΑΟΚ έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να παλέψει για την Ευρωλίγκα με το γνωστό «εφόσον» που λέμε από το καλοκαίρι.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε έξυπνα, ποντάροντας στο γεγονός ότι παρά την παροιμιώδη αστοχία του από το τρίποντο έβρισκε τρόπους να μείνει κοντά, άρα όταν έβαζε 2-3 σουτ θα έπαιρνε το ματς. Έτσι κι έγινε. Το -12 και το 0/14 τρίποντα έγινε +1 για τον Ολυμπιακό με δύο κολλητά τρίποντα στο 63-64.

Βέβαια, το άλλο που είδαμε στο ματς ήταν ο Χαλπερίν σε σύγκριση με τον Ουέιφερ. Όποιος καταφέρει να εξηγήσει με λογικά αγωνιστικά επιχειρήματα γιατί ο Αμερικανός ήταν στο ρόστερ αντί του Ισραηλινού, κερδίζει ένα μπλουζάκι Age of Basketball. Και δεν εννοώ να πούμε ότι… ήρθε από το NBA, παίρνει 1,3 το χρόνο και ο Αγγελόπουλος ακούει NBA, ακούει καλό για να παραφράσω γνωστή διαφήμιση. Η συζήτηση για τον Ουέιφερ θα γίνει προσεχώς πιο αναλυτικά.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός μπήκε μέτρια κι έχανε με 11-15. Μετά έσφιξε την άμυνά του σε τέτοιο βαθμό που ο Πανελλήνιος πέταγε την μπάλα στο ταμπλό, πέταγε πάσες στον… πάγκο της ομάδας και δεν μπορούσε να μπει μέσα από το τρίποντο, για να κάνει ένα 11-0 και το 22-15. Κάπου εκεί τελείωσε ο αγώνας. Οι «Ολυμπιονίκες» ξεκάθαρα δεν είχαν πιστέψει το ματς και μόλις έμειναν πίσω στο σκορ δεν είχαν την ηρεμία και το σχέδιο για να το γυρίσουν. Έκαναν απερίσκεπτες ενέργειες που έδειχναν ότι δεν ήταν συγκεντρωμένοι ή ότι δεν πίστευαν πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

Η συνέχεια έχει Ολυμπιακό με Άρη και Παναθηναϊκό με τον νικητή του Ηρακλής-Πανιώνιος. Κλείνοντας, μπορούμε να κάνουμε μια κριτική στη μέρα, καθώς είδαμε τις 6 ομάδες που λογικά θα βρεθούν στις 6 πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στο τέλος του πρωταθλήματος και μάλιστα να παίζουν μεταξύ τους. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, αν και οι δύο «αιώνιοι» απέχουν πολύ από τους υπόλοιπους. Όμως, η μάχη για την Ευρωλίγκα νομίζω θα κρατήσει πολλούς σε αγωνία ως το τέλος, κάτι που μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Α1.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Παρακαλούνται τα διάφορα αθλητικά sites που παίρνουν τα blogs που γράφουν οι αθλητές στο Age of Basketball να βάζουν την πηγή στο κείμενο. Στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας που ακόμη και ο Έλληνας αθλητικογράφος θα έπρεπε να ξέρει.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για το άρης-μαρούσι...
νομίζω ότι το ματς κρίθηκε αποκλειστικά στη θέληση. το μαρούσι δεν έχει να κερδίσει τίποτα από δυο αγώνες-ήττες που θα επιβαρύνουν το πρόγραμμά του, ενώ ο άρης δε θα άντεχε κι άλλη ήττα και μάλιστα στην έδρα του. ήθελα να σχολιάσω ωστόσο κάτι άλλο. νομίζω ότι οι διαιτητές έσπρωξαν πολύ τον άρη επιτρέποντας του το σκληρό παιχνίδι. μπορεί να είναι της ιδέας μου καθώς συμπαθώ πολύ το μαρούσι ενώ από την άλλη κάποιοι με έχουν κάνει να αντιπαθήσω τον άρη. αυτό όμως που 100% δεν είναι της ιδέας μου, είναι ότι η παραγωγή απέφευγε συστηματικά να δείξει έστω και ένα ριπλέυ για αμφισβητούμενη φάση κατά του αμαρουσίου. το μόνο ριπλέυ που έδειξε ήταν το σωστά ακυρωθέν καλάθι του χόμαν (που ωστόσο υπάρχει καθαρό φάουλ που δεν σχολιάστηκε).
μπορεί να το θεωρήσετε κάπως τραβηγμένο αλλά πραγματικά δεν υπήρχε ούτε μια φάση!! δεν είδαμε ούτε τα αντιαθλητικά ούτε τίποτα.


για το παοκ-ολυμπιακός τρεις παρατηρήσεις: α) ο γιαννάκης δεν μπορεί να διαχειριστεί αγώνες σε δύσκολες έδρες. όταν το ματς πάει στους 11 πόντους θεωρεί ότι έχει λήξει αλλάζει πεντάδα και δίνει την ευκαιρία στον παοκ να αλλάξει το μομέντουμ (που λέει και ο φίλιπας). β) ο παοκ με λάζαρο όπως θα τον χρησιμοποιήσει ο σούλης πάει φουριόζος για 4άδα. γ) αυτοί που επέλεξαν τον ουέιφερ κατά 99% δεν τον είδαν να αγωνίζεται. δέχομαι το ότι δεν έχει προσαρμοστεί, δέχομαι ότι το ευρωπαικό μπάσκετ είναι περίεργο και σε κάποιους δεν ταιριάζει (βλέπε τζέννινγκς.) αλλά οποιοσδήποτε απλός θεατής (όχι ειδικός για μεταγραφές) δει έστω μια άμυνα του παίκτη συμπεραίνει ότι δεν κάνει και τέλος. ο άνθρωπος δε λυγίζει το κορμί του! παίζει άμυνα όρθιος!!


τέλος, να σχολιάσω την μεγάλη επίδειξη γραφικότητας του ηρακλή με την ανακοίνωση κατά του λάζου, που δεν ήθελε να παίξει α2.. έλεος

Unknown είπε...

Το σχόλιο (του Καλημερίδη) είναι κατακριτέο γιατί βγάζει "οπαδισμό". Ως εκεί συμφωνώ απόλυτα. Δεν επιτρέπεται ένας δημοσιογράφος να παίρνω θέση υπέρ μιας ομάδας (αν και ο συγκεκριμένος είναι γνωστός και μη εξαιρετέος) και ειδικά με τέτοιο τρόπο.

Αλλά αν πάρω την ουσία του σχολίου, ήταν απόλυτα εύστοχο. Η απίστευτη ζημιά που έχει κάνει ο Ματσόν στον Άρη είναι ακόμα εμφανής, και από τα πράγματα που έχουν αλλάξει (μέσα σε μόλις 3 βδομάδες), κι από αυτά που δεν έχουν αλλάξει -με κυριότερο το ανισόρροπο ρόστερ.

Όπως και να'χει το πράγμα, ο κ. Ματσόν συνεχίζει να δείχνει το ποιόν του με τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το συμβόλαιο του. Δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί, μετά την καλοκαιρινή αποτυχία (που για να μην ξεχνιόμαστε, έχασε τη διαφορά των 11 πόντων κοιτώντας το ταβάνι). Απέτυχε να στήσει ομάδα. Απέτυχε να διαχειριστεί την κατάσταση. Και τώρα ζητάει τα λεφτά που ΘΑ έπαιρνε αν έμενε όλη τη χρονιά - για να τη καταστρέψει ακόμα περισσότερο;

Τον ξέρουμε καλά, είναι ένας αποτυχημένος προπονητής. Καλά ως εδώ, δεκτό. Εκτός από αυτό όμως, είναι και ένας μικρός άνθρωπος. Το έκανε στη Φορτιτούτο, το κάνει και στον Άρη. Ε όπως και να'χει, τέτοιος άνθρωπος μόνο σεβασμό δεν εκπέμπει.

Φυσικά, κανείς (εγώ σίγουρα όχι) δεν κατηγορεί το Ματσόν για τα χάλια της ομάδας. Είναι καθαρά ευθύνη της διοίκησης η απόκτηση ενός προπονητή τόσο χαμηλού επιπέδου, και μάλιστα με κλειστό συμβόλαιο. Αλλά καταλαβαίνω τον άνθρωπο-δημοσιογράφο που δε μπόρεσε να κρατηθεί. Όσο κι αν αυτό είναι λάθος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Κατά τα άλλα, τα αγωνιστικά, ο Άρης επιτέλους αρχίζει και δείχνει ότι θα αποκτήσει ταυτότητα. Η μεγαλύτερη πρόοδος σήμερα είναι ότι κατάφερε παρά τα κενά του διαστήματα να βάζει κάποιους πόντους, και παράλληλα να διατηρήσει σκληρή άμυνα καθόλη τη διάρκεια του ματς, ώστε να αντιμετωπίζει με ασφάλεια τα σκαμπανευάσματα στην επίθεση. Όμως είναι φανερά τα δύο κενά της ομάδας, στο 1 και στους ψηλούς.
Όταν έβγαινε ο Miles, η ομάδα πελαγοδρομούσε. Ο Κλαρκ είναι εκτός τόπου και χρόνου, ο Ντίξον από σκόρερ του NBA δε νομίζω να μπορεί να γίνει ...πλέι μέικερ στην ευρώπη. Για την επίλυση, ο Άρης ελπίζει μόνο στον...Αργυρόπουλο;!
Για τους ψηλούς τα'χουμε πει χίλιες φορές, μετά τον Μπετς υπάρχει το χάος στο πέντε, ενώ ο Μπάρλος πρόσθεσε άλλη μια καταπληκτική εμφάνιση -μπαλώνει τρύπες. Όμως το δίδυμο Κακιούζη-Ντικούδη στους ψηλούς ήταν ένα μαύρο χάλι. Γενικώς η πεντάδα Miles,Dixon,Χατζηβρέττας,Μπάρλος,Μπετς ήταν η μέρα με τη νύχτα με την Klark,(Χατζηβρέτα),Richardson,Κακιούζη,Ντικούδη.

Πάντως ο Κατσικάρης κατάφερε να βγάλει κάποια βασικά πράγματα στον Μπετς (παράξενο,για τόσο έμπειρο παίκτη) όπως το να κάνει κανονικά σκριν (επί Ματσόν δεν υπήρχε ποτέ επαφή του με τον αντίπαλο κοντό), να κόψει τη βλακεία να παίρνει τη μπάλα στην κορυφή στην αρχή κάθε επίθεσης, καθώς και την πιο αποτελεσματική άμυνα (κυρίως στα pic'n roll). Με αυτή τη λογική, ίσως καταφέρει να διορθώσει κάπως και το Ντικούδη, που ως τώρα το μόνο που προσφέρει είναι (κακώς εννοούμενο) τσαμπουκά και νεύρα...

arisff

Ανώνυμος είπε...

Έχω βαρεθεί το ύφος των δημοσιογράφων στις περιγραφές -κυρίως- των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟ στις ελληνικές διοργανώσεις, με εξαίρεση φυσικά τα ματς με ΟΣΦΠ. Όπως έγινε και χθες, μόλις ο ΠΑΟ πάρει μια διαφορά χάνεται κάθε ίχνος σεβασμού προς την άλλη ομάδα, κάνουν πλάκα, άκαιρα σχόλια, λένε οτιδήποτε τους κατέβει και κάπου εκεί ανάμεσα θυμούνται να περιγράψουν 1-2 φάσεις ή ν'αναφέρουν το σκορ. Επίσης, μπορεί οι ελάχιστες αναφορές προς την αντίπαλη ομάδα να σε κάνουν να νομίζεις ότι προέρχεται από άλλη χώρα. Κανένα μέτρο! Χειρότερα και απ'ότι θ'αντιμετώπιζαν αγώνα ΝΒΑ.

Όσον αφορά την μεταγραφή του Παπαδόπουλου στον ΠΑΟΚ, δεν κατανοώ γιατί προσβλήθηκε τόσο πολύ ο Ηρακλής που εξέδωσε και ανακοίνωση. Επειδή ο Παπαδόπουλος δεν θέλησε να κατέβει τόσο πολύ επίπεδο; Προσωπικά θεωρώ ότι ο Λάζος έκανε και καλό στον Ηρακλή που δεν επέλεξε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Ο γηραιός είναι μια ομάδα χιλιοταλαιπωρημένη από τα οικονομικά προβλήματα και φέτος δείχνει με την ενασχόληση νέων προσώπων να γίνεται σοβαρή προσπάθει επανόδου του στην Α1. Μόλις λοιπόν πάει να νοικοκυρευτεί και να συμμαζευτεί θέλει να κάνει ανοίγματα και προτείνει στον Λάζο 150.000Ε. Με τέτοιες κινήσεις κατά την γνώμη χαλάει ο προγραμματισμός μιας ομάδας που ήδη έχει δείξει ότι διαθέτει γεμάτο ρόστερ για την Α2.
Τέλος, θα ήθελα την γνώμη σας για την απόφαση της ΕΟΚ να μην δεχτεί την πρόταση του Conn-X TV για την προβολή της Α2, κάτι που είχαν δεχτεί και συμφωνήσει οι ομάδες της κατηγορίας. Από την μεριά μου ακατανόητη κίνηση.
Γιώργος Β.

Ανώνυμος είπε...

Ο μονος καταλληλος προπονητης για τον Αρη ειναι ο ΜΕΣΙΝΑ.ΤΕΛΟΣ.
(ισως και ο Πασκουαλ αν δεν ανανεωσει στην Μπαρτσελονα).

ΑΝ ειναι ειρωνικο το σχολιο;ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ.ΤΙ αλλο μπορεις να κανεις οταν ενας προπονητης σε οδηγει 2 φορες στην Ευρωλιγκα,στους 8 και μια φορα τερματιζεις 3ος στην κανονικη διαρκεια;
Και επειδη εχασε απο το εξαιρετο Μαρουσι ξαφνικα εγινε μικρος προπονητης και καταστρεφει ομαδες.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΜΕΣΙΝΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ!

Age of Basketball είπε...

Για το Λάζο θα τα πούμε το βράδυ.

ανώνυμος1: Συμφωνώ για τον Ουέιφερ. Έχω ξεκάθαρα πει ότι πιστεύω πως τον φόρτωσε η διοίκηση στην ομάδα.

@Aris: Στον οπαδισμό του σχολίου αναφέρομαι. Πάντως, ο Άρης χρωστά πολλά στον Ματσόν. Ας μην τα ισοπεδώνουμε ολα.

@Γιώργος Β.: Έχεις απόλυτο δίκιο για το ύφος στις μεταδόσεις, ιδίως του ΠΑΟ. Η υποτίμηση κάθε αντίπαλου δεν θα γινόταν σε τέτοιο βαθμό ούτε από τον Θ. Γιαννακόπουλο. Κουράζει και δεν είναι δημοσιογραφική περιγραφή, αλλά σχολιασμός καναπέ.

Δεν ξέρω γιατί απορείς που η ΕΟΚ αρνήθηκε την προσφορά. Η Α2 είναι πολύ δυνατό πρωτάθλημα και δεν χρειάζεται λεφτά από τα τηλεοπτικά του Conn-x...

@ανώνυμος: δεν ξέρω αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Άρη ο Μεσίνα! Πάντως, συμφωνούμε για Ματσόν.
Rasheed.

Unknown είπε...

Με αυτή τη λογική, περιμένω και κάποιες τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τη γυμνή ομάδα που παρουσιάστηκε φέτος, που δεν έχασε από κάποιο "εξαίρετο" Μαρούσι.

Δεν ξέρω τι βίτσια έχετε, αλλά από αυτά που λέτε μάλλον δεν (πόνεσαν τα μάτια σας να) βλέπατε τον Άρη του Ματσόν σε κάθε παιχνίδι. Ο οποίος, θυσιάζοντας τα πάντα χάρην αποτελέσματος, έπαιζε σχεδόν το χειρότερο μπάσκετ στην Ελλάδα. Και εν τέλει κατάφερε στα κρίσιμα παιχνίδια να μην παίρνει ΟΥΤΕ τα αποτελέσματα.

Ο Ματσόν είναι (μάλλον) εξαιρετικός ψυχολόγος, αλλά από μπάσκετ δεν ξέρει ούτε βασικά πράγματα - ή δε μπορεί να τα επιβάλλει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ομάδα παιδική χαρά, βασιζόμενη στον ίστρο κάποιων παικτών και σε μια υποτιθέμενη σκληρή άμυνα (κάποιος που τώρα μου διαφεύγει, του Αμαρουσίου, δήλωσε χτες για τη βελτίωση του Άρη ...αμυντικά). Τρία λάθη για μένα αρκούν: Έχασε διαφορά 10 πόντων σε ελάχιστα λεπτά. Σχεδίασε την ομάδα το καλοκαίρι εντελώς ερασιτεχνικά (και πολύ λέω...) και τέλος, την παρουσίασε ανέτοιμη έναντι ενός όχι και τόσο καλού Αμαρουσίου όπως το περσινό.

Ο Κατσικάρης είναι ελάχιστο καιρό στην ομάδα, κι όμως κάποια βασικά στοιχεία κατάφερε και τα πέρασε ήδη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε. Αυτό αναφέρεται στο φίλτατο ανώνυμο, που μιλάει για το Μεσίνα -ευτυχώς που το διευκρίνησε, δεν θα το καταλάβαινα ότι είναι ειρωνικό. Εκτός αν εξισώνει τον Μεσίνα με τον Κατσικάρη, οπότε συμφωνούμε (σε τι άραγε? Τέλος πάντων).
Δε θέλω να σχολιάσω το συλλογισμό ("δε σας κάνει ο Ματσόν;Μόνο ο Μεσίνα σας κάνει τότε!") γιατί προσπαθώ να διατηρούμαι στο επίπεδο του blog...
Αλλά ο Ματσόν "δεν έχασε από το εξαίρετο Μαρούσι" μόνο. Ούτε περιμέναμε δύο ματς για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ήδη από την επάνοδο του πέρσι οι μισοί αρειανοί στράβωσαν... Ανέφερα κι άλλα στοιχεία πριν. Και για όποιον ξέρει λίγο μπάσκετ, και δεν κρίνει μόνο βάση του αποτελέσματος, κάποια πράγματα είναι εμφανή. Πέραν αυτού, δε μπορώ να κάνω κάτι...

Αν πρόσφερε κάτι; Σίγουρα πρόσφερε. Κάτω από ποιες συνθήκες, με τι υλικό, και τι πιστώνεται σε αυτόν, μπορούμε ελεύθερα να το συζητήσουμε αν θέλετε...Βέβαια επαναλαμβάνω ότι κάπου υπάρχει η τεράστια αντίφαση της φετινής σχεδίασης-προετοιμασίας-εμφάνισης.

Τέλος, θα ήθελα μια γνώμη και γι' αυτό που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο περί των οικονομικών αιτημάτων του...

arisff

ΥΓ. Ο Χέρμπερτ έφυγε ως αποτυχημένος από τον Άρη, ενώ η ομάδα που παρουσίασε (είχε βέβαια και καλύτερο υλικό) ήταν αρκετά αξιόλογη. Ωστόσο, όταν τα πράγματα έσφιγγαν, οι αντιδράσεις του ήταν τραγικές, όπως και η διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στο τέλος της χρονιάς (μετά την έλευση Ουάσιγκτον). Ο Ματσόν σε τι ακριβώς τα κατάφερε καλύτερα; Αν το Μαρούσι που έχασε πέρσι με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό ήταν εξαιρετικό, το προπέρσινο που έχασε τον τελικό για ένα σουτ, τι ήταν;

Ανώνυμος είπε...

Βασικα εγω πιστευω πως ο ματσον ειχε την ατυχια(ευθύνη ίσως; ) να δεχθει απο την διοικηση ενα ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΟ ροστερ.Ας ειμαστε ειλικρινης: Κλαρκ,Χατζηβρεττας,Μπεττς,Κακιουζης και Ντικουδης δεν κανουν ροστερ ανταξιο του Αμαρουσιου ή του Πανεληνίου.Του φαιρανε χαμηλου κοστους αμερικανους,του πανε πως θα ρθει ο Μασει(που ειναι καλε;) και για 2ο πλέι μέικερ του πανε τον Αργυροπουλο,παροτι ηταν τραυματιας.
Ε πως να μην αποκλειστει;
Τωρα με τον Κατσικαρη εχει εναν Μάιλς(και βασικα πιστευω πως ο Κατσικαρης κακως δεν βαζει τον Μαιλς μαζι με τον Κλαρκ για να δει πραγματα και θαυματα) και ο Ντιξον εχει φορμαριστει περισσοτερο.

ΥΓ.Καλα εσεις ασχολειστε ακομα με την ΕΡΤ;Εδω λεμε δειχνει την ACB αλλα την την Α1 ΟΧΙ!

Age of Basketball είπε...

Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μαλώσετε για τον Ματσόν, αφού προφανώς έχετε διαφορετική θεώρηση του ζητήματος.

Συμφωνώ με τον ανώνυμο ότι ο Ματσόν πρόσφερε πολλά στην πρώτη του περίοδο στον Άρη, φέρνοντάς τον ξανά στην Ευρωλίγκα, αλλά συμφωνώ με τον arisff ότι απέτυχε παταγωδώς στη δεύτερη σε όλα τα μέτωπα. Ξεκάθαρο αυτό.

Δεν πιστεύω ότι το ρόστερ του Άρη είναι μετριότατο (ιδίως Κλαρκ και Χατζηβρέττας), αλλά είναι πια κατώτερο από Πανελλήνιο και ΠΑΟΚ, στα χαρτιά πάντα.

Δεν μπορώ να σχολιάσω τις οικονομικές απαιτήσεις του Ματσόν. Πάγια άποψή μου είναι ο εργαζόμενος να παίρνει αυτά που έχει δουλέψει και αποζημίωση όταν απολύεται. Ο χώρος του μπάσκετ είναι διαφορετικός, καθώς τα ποσά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι οι παίκτες/προπονητές να παίρνουν όσα δουλεύουν και μια αποζημίωση πιθανότατα κοντά στο 10% του ποσού που απομένει, εφόσον απολύονται. Διαφωνώ με το να παίρνουν όλο το συμβόλαιο εφόσον δεν το δούλεψαν. Ελπίζω να σε κάλυψα.

@ανώνυμος: Συμφωνώ ότι ο Άρης θα είναι πολύ καλός επιθετικά με Μάιλς-Κλαρκ στην ίδια πεντάδα, αλλά ο Κατσικάρης μάλλον φοβάται την άμυνα. Λογικά θα το δούμε το σχήμα μέσα στη χρονιά.
Rasheed.

Unknown είπε...

Δεν έχει γενικώς νόημα να μαλώνουν δύο άγνωστοι για ένα αθλητικό ζήτημα. Ούτε δύο γνωστοί φυσικά. Άλλα είναι τα θέματα τα οποία χρήζουν (και) καυγάδων.

Μου αρέσει η διαφορετική άποψη (εν προκειμένω ακόμα για το Ματσόν), όσο κι αν διαφωνώ, όταν γίνεται με επιχειρήματα. Αυτό που πραγματικά μου τη δίνει στα νεύρα είναι η ειρωνία, και μάλιστα χωρίς σοβαρό πάτημα...

Στα αθλητικά τώρα, το ρόστερ δεν το έφτιαξα εγώ. Ο Ματσόν ήταν ο προπονητής. Όφειλε να είχε λόγο. Either way φταίει (που είχε και έφτιαξε αυτό το πράγμα, που δεν είχε και δε μίλησε). Επίσης δε μου κάνει για τύπος που τον νοιάζει κάτι παραπάνω από τα χρήματα. Προτίμησε να μείνει τόσο καιρό άνεργος για να πάρει τα λεφτά της Φορτιτούτο...Ή να είναι Yesman στις (εξίσου καταστροφικές) επιλογές της διοίκησης. Επιπλέον, δε μιλάμε μόνο για τους παίκτες που άλλαξαν. Τη μεγαλύτερη διαφορά την έχω εντοπίσει στο στιλ παιχνιδιού, αλλά και στον Μπετς. Ήταν εμφανής η έλλειψη επιθετικής φιλοσοφίας στην ομάδα, ακόμα και όταν πέτυχε (στο παρελθόν δηλαδή).

Ανεξάρτητα αν το ρόστερ είναι μέτριο ή όχι (εδώ συμφωνούμε), τα χρήματα που πήραν οι Κακιούζης-Ντικούδης κοκ δεν ήταν λίγα. Στίνστον και Ντέι νομίζω ήταν και δικές του επιλογές.
(για το Χατζηβρέττα δεν το συζητώ, είναι ακόμα παίκτης επιπέδου ΠΑΟ)
Όπως έχουμε χιλιοπει, αν δεν είχε λεφτά ο Άρης, ας κρατούσε τη φτηνή περσινή ομάδα, με δύο προσθήκες, έναν καλό ψηλό και έναν άσσο, και δύο αλλαγές (ένα ξένο στη θέση του απόντα Ράιτ, και το Σκορδίλη έναντι του Αγαδάκου). Μαζί και τον Παπανικολάου, κι ας έλειπαν τα μεγαλοπιάσματα με τα τέως μέλη της εθνικής. Τότε θα βλέπαμε όντως όραμα από πλευράς διοίκισης αλλά και αποτελέσματα, εφόσον η ομάδα θα ήταν δεμένη.

Αν πέρσι ο κακός Άρης έφτασε ένα λεπτό από την ευρωλίγκα, φέτος με λίγο βελτιωμένη ομάδα έναντι της σαφώς υποδεέστερης φετινής του Αμαρουσίου, θα ήταν στους ομίλους. Τα "αν" δεν παίζουν μπάσκετ, νομίζω όμως πως ο συλλογισμός μου έχει ρεαλιστική βάση. Ειδικά αν αναλογιστούμε την απόσταση από τη φετινή σαραντάρα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω, εκτός από όραμα, χρειάζονταν και αντίστοιχο προπονητή.

Αναφορικά με το δίδυμο Miles-Κλαρκ, δε συμφωνώ. Κατ'αρχάς δε συμφωνώ ότι ο Κλαρκ μπορεί να είναι βασικός σε μια ομάδα επιπέδου ευρωλίγκα (δεν υποννοώ ότι είναι ο Άρης τέτοια, αλλά όπως και να'χει, θέλει να γίνει). Δυστυχώς θέλει μια μπάλα μόνος του. Χαρισματικός σκόρερ, αλλά ως εκεί. Ως play maker στερείται των στοιχειωδών, για δυάρι είναι πάρα πολύ κοντός. Εδώ και για άσσος είναι κοντός, και αμυντικά λίγος. Δυστυχώς όπως έχει η ομάδα ως τώρα, δείχνει να μην έχει ρόλο. Πρέπει να προσαρμοστεί αυτός στην ομάδα (δηλαδή έκτος παίκτης, από τον πάγκο, να προσφέρει μερικά καλά σουτ) και όχι η ομάδα σ' αυτόν...

arisff

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΣΙΝΑ ΤΩΡΑ στον Αρη.
Αφου το βλεπω πως εκει θα καταληξουμε γιατι το κουραζουμε;

Καποιοι δεν εννοουν να καταλαβουν την κατασταση.Νομιζουν πως βρισκομαστε στο 1989 που ο Αρης ειναι ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ και ειμαστε κυριαρχοι σε Ελλαδα σε Ευρωπη.Ελα ομως που την τελευταια φορα που κοιταξα το ημερολογιο εγραφε 2009.
Και εχουμε βγει μετα απο μεγαλες κρισεις οικονομικες και διοικητικες ασταθειες.Και βρισκομαστε σε μια εποχη που το πρωταθλημα και το κυπελο ειναι καπαρωμενα απο 2 ομαδες λογω κολοσσιαιας διαφορας προυπολογισμου και οι υπολοιπες ομαδες μπορουν να διεκδικήσουν μονο την 3η θεση για την εξοδο στην Ευρωλιγκα και μια καλη πορεια στο Eurocup(αντε και κανενα κυπελλο σε καμμια υπερβαση).Ωστοσο καποιοι απαιτουν αν δεν κερδιζουμε τους παντες μονο με τις φανελες ,τουλαχιστον να κερδιζουμε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που παιζουμε με τις υπολοιπες ομαδες λογω ΙΣΤΟΡΙΑΣ και προσφεροντας ΘΕΑΜΑ ταυτοχρονα με πενταδα λαρκ ,Αργυροπουλο,Μπετς,Νελσον και Τσαλδαρη (και οχι Σαρας Μακ Ιντάιρ Σισκαουσκας Τελετοβιτς και Βουισιτς)

Το οποιο φυσικα ειναι δυσκολο να συνδυαστει και στην Ευρωπη,πχ ο Γκερσον προσφερει θεαμα και δεν πονανε τα ματακια του φιλαθλου της ομαδας του(αλλα απο τιτλους γιοκ) ενω ο Μεσσινα δεν μπορουμε να πουμε πως προσφερει θεαμα αλλα απο τιτλους μια χαρα τα παει.

Ε ναι,ο Ματσον δεν ειναι Μεσσινα ή Ιβανοβιτς.Ουτε καν Γιαννακης ή Μαρκοπουλος.ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ.Και τα αμυντικα του συστηματα ειναι κατα γενικη ομολογεια εξαιρετικα και καλη αμυνα ΝΑΙ επαιζε ο Αρης.Και διαφορες 10 ποντων χανονται ΚΥΡΙΩΣ λογω ψυχολογιας αναμεσα σε ισοδυναμες ομαδες αλλα ειπαμε ο Ματσον ηταν καλος ψυχολογος(αρα τι φταιει; )...

Καποιοι δεν εχουν καταλαβει πως και η ΑΠΟΤΥΧΙΑ μια χρονια ειναι μεσα στο παιχνιδι,ειδικα σε ομαδες με μικρομεσαιο προυπολογισμο για τα δεδομενα του αθληματος.
Αλλα ειπαμε: θα παιρνουμε τα παιχνιδια με τη φανελα προσφεροντας ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ.Βεβαια ο προπονητης φευγει οταν δεν βγαινουμε 3οι στην Ευρωλιγκα αλλα εμας μας ανησυχει το θεαμα και η γκρινια της κερκιδας και του καφενειου.

Και επειδη το λεει η κερκιδα και το καφενειο ,φταιει ο προπονητης επειδη η ομαδα δεν ειναι ετοιμη να κανει τους παντες να παραμιλανε ,ε την πρωτη χρονια οπως η Μακαμπι το 2004.Και οχι η διοικηση επειδη δεν ανοιγει την κανουλα για μεγαλυτερο και βαθυτερο ροστερ.

Και φυσικα αν δεν βγουμε 3οι προσφεροντας θεαμα φετος θα φτιαει παλι ο ασχετος ο ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ (ή ο οιοσδηποτε Κατσικαρης)που δεν ειναι ανταξιος της ιστοριας της ομαδας μας και επειδη ειναι ασχετος.
Και οχι επειδη η διοικηση δεν προσφερει βαθυ ροστερ παρομοιο με τις υπολοιπες ομαδες ή επειδη δεν αφηνει τον ΙΔΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ (οταν στην προηγουμενη θητεια του ηταν πετυχημενος) ή ούτε καν επειδη και η ΗΤΤΑ ειναι μεσα στο παιχνιδι στον αθλητισμο.

Ε για αυτο ας μην το κουραζουμε: Ας φερουμε τον Μεσσινα τωρα στον Αρη για να ειναι ικανοποιημενη η κερκιδα ,το καφενειο και η ιστορια.
Και ας ζουμε σε μεγαλομανειες αλλων εποχων οπως η Madame Ranevskaya στο Βυσσινοκηπο του Τσεχοφ.
Αλλα να μην κατανοουμε πως οι εποχες εχουν αλλαξει και πως θα πρεπει να δουμε πως θα εκμεταλευθουμε το ΤΩΡΑ οσο καλυτερα γινεται...

aba είπε...

Anonume, diakrino mia uperboliki prostasia ston Matzon. Me kanei kai problimatizomai.

Ki ego, opos kai polloi alloi, ekana tin kardia mou petra meta ton perusino apokleismo apo to Marousi kai eipa "mia atuxi stigmi itan, as tou dosoume alli mia eukairia tou Matzon". Omos auto pou eidame stin arxi tis xronias den itan omada. Itan skorpoxori. Paidiki xara. As bgei enas kai as mou pei oti se auto exo adiko.

Poios eftaige gi'auto? Oi euthines ksekinane apo pano pros ta kato. Prota i dioikisi pou ofeilei na exei ton sosto timonieri, meta o timonieris pou prepei na dialexei ta sosta ergaleia kai na xerei na kanei koumanto kai meta ta ergaleia.

Esto kai an sto parelthon o Matzon eixe parousiasei ergo (den mporo na dexto oti enas proponitis einai panta kakos i panta kalos - tha exei kales kai kakes stigmes), pleon itan fanero oti den mporouse na diaxeiristei tin omada. Eprepe na fugei.

Poios arage protimaei simera ton Matzon anti tou Katsikari?

Age of Basketball είπε...

Δεν έχω κάτι να προσθέσω, απλά επειδή δεν θέλω να αρχίσω να... κόβω σχόλια και προς τα εκεί πάει η συζήτηση, κρατείστε το επίπεδο που έχετε τώρα, γιατί είναι κρίμα να γράφετε τόσα και για μια φράση να μην τα διαβάσουμε.

Ευχαριστούμε για τις απόψεις!

Unknown είπε...

Αγόρι μου αδυνατείς να καταλάβεις βασικά πράγματα για το μπάσκετ. Πραγματικά, ως εκεί φτάνεις;

Δηλαδή από που κι ως που με ειρωνεύεσαι;!

Είπα τίποτα για τίτλους ή μεγαλεία; Για θέαμα NBA; Έθιξα έστω και λίγο τον Κατσικάρη;

Ίσα ίσα, αν μπορείς να διακρίνεις τι γράφω, αυτό ακριβώς εννοώ: Η διαφορά που έχει ένας σοβαρός προπονητής (Κατσικάρης) από κάποιον τύπου Ματσόν. Βέβαια ως γνήσιος μελλοντολόγος, προβλέπεις ότι τα ίδια θα πω και για τον Κατσικάρη. Σε πληροφορώ ότι πριν μιλήσω για το Ματσόν έκανα τεράστια υπομονή...Και ειδικά ο συγκεκριμένος προπονητής μόνο ότι δεν είχε χρόνο δε μπορώ να διανοηθώ...Για τον δε Χέρμπερτ, ακόμα αναγνωρίζω (και μετά την παταγώδη αποτυχία με το πλούσιο ρόστερ) το πολύ γρήγορο δέσιμο της ομάδας στην αρχή της χρονιάς. Άλλα πράγματα του καταμαρτηρούμε (όλοι).

Κι επειδή πολλά ακούμε τόσα χρόνια για την άμυνα του Άρη, σου βάζω ένα προβληματισμό: Πόσους πόντους μπορεί να δεχτεί μια ομάδα, όταν ρίχνει το ρυθμό στο ναδίρ και εκδηλώνει επιθέσεις μετά τα 20 δευτερόλεπτα; Και κάτι ακόμα: Δεν υπάρχουν αμυντικά "συστήματα", κι αν υπάρχουν, σίγουρα δεν είναι στο ένα τέταρτο του γηπέδου. Είναι zone-press, παγίδες, ταχύτητα. Πες μας ότι έπαιζε και τέτοια άμυνα ο Άρης, με κλεψίματα και αιφνιδιασμούς, και θα τρελαθώ.Εκτός αν εσύ εννοείς τα συνηθισμένα double-team στα πεντάρια και το rotation για την κάλυψη (κυρίως της αδύνατης πλευράς) στα pic'n roll. Η καλή άμυνα πρέπει να δώσει και αιφνιδιασμούς -ειδικά για να καλύψει μια τόσο κακή επίθεση. Πόσους αιφνιδιασμούς (και τι είδους) έβγαζε ο Άρης από την "κατά κοινή ομολογία καλή του άμυνα"; Πόσους πόντους έπαιρνε έτσι; Ή ήταν πολυτέλεια, επειδή έπαιζε καλά στο σετ παιχνίδι; Όταν είχε απίστευτα κενά διαστήματα (μέτρηση σε λεπτά).

Ποιος Μεσίνα και αηδίες. Απλά βασικά πράγματα λέμε -και δεν τα λέω μόνο εγώ. Αλλά ή πρωτάθλημα, ή ευρωλίγκα, ή μπάσκετ. Ουγκ. Πιο σύνθετες σκέψεις δε μπορούμε να κάνουμε.

arisff

ΥΓ. Το προσπαθώ φιλότιμα να διατηρήσω το επίπεδο, ειλικρινά.

yiannis kalozymis είπε...

Paidia na po k go kati sto thema:
1) den nomizo oti uparxei logos na tsakonontai duo arianoi gia tetoia themata. Pragmatika, auti tin antipalotitata anamesa stin omada den tin exo ksanadei pouthena. K i istoria leei oti auta mas odigisan piso, blepe Galis pou ton brizame ston proto agona me tin fanela tou panathinaikou (k tora ton apotheonoume), Ioannidis, na min po k Giannakis, pou ton parakalagame meta na erhei san proponitis. Exoume pollous ksenous, gkriniazoume giati den exoume ellines, pairnoume fetos ellines, gkriniazoume giati einai k kala gerontia ktl.
2) Sto thema Matson, nomizo oti prosefere genika, alla ontos irthe i ora tis allagis. Oute emena mou arese to mpasket pou paizame, alla apo tin alli ksero oti me to uliko pou eixame perisi (k ton klark, pou ksafnika fetos pame na ton bgaloume axristo k kala) bgikame tritoi pragmatika apo to pouthena (esto k stin kanoniki periodo).
3) Kata t alla i agonistiki periodos molis exei arxisei, opote as perimenoume ligo. To dexomai oti oi ittes apo Marousi-Paok itan pragmatika ntropiastikes, oxi gia tin ektasi tou skor, alla giati paiksame xoris psixi (apo tin alli thumamai kati mats me Tofas ekso, k to kupelo pou sikosame me AEK k emeis me eksi paixtes k ta anapolo). Alla eimai sigouros oti sta duskola tha eimaste opos prepei k ekei pou prepei.
4) Mexri stigmis, exo apogoiteutei apo Kakiouzi k Ntikoudi, alla eimai sigouros oti me tin empeiria tous tha ginoun opla mas siga siga. Min ksexname oti o protos den epaize mpasket os ton Augousto k o deuteros traumatistike k genikotera eixe traumatismous ta teleutaia xronia. Sigoura xreiazetai enas psilos, k me ton Masei den blepo na ginetai kati telika, alla tha prepei na paroume kapoion pou paizei k 4 k 5 me efesi sto ribound k na afisoume ton richardson o opoios einai katastrofi.
5) Gia Papadopoulo, ton ithela ston Ari (an k einai sto stil tou Mpets) alla den nomizo oti tha kanei tin diafora ston Paok. Exei perasei i mpogia tou kata tin gnomi mou k etsi k allios panta itan psilos palaias kopis. Tora ta 5aria soutaroun triponta me 40%.
Opos k na exei, tha doume ti tha ginei, apla elpizo oti fetos tha nai i xronia mas k episis pisteuo oti to tabani einai i proti, oxi i triti thesi eidika an paroume ton Jeremy.

Ανώνυμος είπε...

Tora ta 5aria soutaroun triponta me 40%;;;;

Ποιους έχεις στο μυαλό σου; Πέκοβιτς; Σπλίτερ; Εδώ ο Ναβάρο και ο Σπανούλης ζήτημα να πιάσουν το 35%, ποια 5άρια είναι αυτά;

Λάζος παικταράς!

yiannis kalozymis είπε...

Enas proxeiros: Mpourousis.

yiannis kalozymis είπε...

K allos enas: Erazem Lorbek.

Age of Basketball είπε...

Επεμβαίνω στη συζήτηση, απλώς για να ξέρουμε τι λέμε: Το 40% στα τρίποντα είναι, κακά τα ψέματα, τεράστιο ποσοστό που ελάχιστοι παίκτες το πετυχαίνουν σε μία σεζόν. Ο Λόρμπεκ κάνει μία επιλογή στα σουτ και έχει αξιοπρεπή ποσοστό, ο Μπουρούσης επίσης έχει επαφή, αλλά μην τον θεωρήσουμε σουτέρ, 25% είχε πέρυσι στην Ευρωλίγκα.

Η αλήθεια είναι ότι είναι στα "συν" του σέντερ να έχει το τρίποντο, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Πάρε τους ψηλούς που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα σε απόδοση στην Ευρωλίγκα (βάσει ranking): Σπλίτερ, Μάριτς, Πέκοβιτς, Τραορέ, Μαυροειδής δεν έχουν σουτάρει τρίποντο, ο Ουάτσον έχει 0/1 και ο Λαβρίνοβιτς 2/2.

Τα αδέλφια Λαβρίνοβιτς είναι οι πλέον αξιόπιστοι σουτέρ από σέντερ, αλλά το γεγονός είναι ότι είναι σπάνιο να βρεις σέντερ με καλά ποσοστά. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο καταφανής αν περάσουμε στο NBA για να βρούμε σέντερ με τρίποντο.

Οπότε, αν δε σας αρέσει ο Λάζος είναι προφανές ότι αυτό είναι υποκειμενικό. Αλλά το ότι δεν έχει τρίποντο δεν τον καθιστά κακό σέντερ.
BEN

Unknown είπε...

E όχι ρε παιδιά να κρίνουμε το σέντερ από το τρίποντο...Για μένα είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να έχει ένας σέντερ, υπάρχουν πολλά στοιχεία πριν από αυτό που είναι πολύ πιο απαραίτητα...

Είναι αλήθεια ότι το σύγχρονο μπάσκετ έχει γίνει πολύ πιο απαιτητικό για τους σέντερ, κι αυτό έχει δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τη ζωή τους.

Υπάρχει ήδη η απαίτηση να έχει γρήγορα πόδια, ώστε να μπορεί να σπάει τα pic 'n roll ή να μπορεί να παίξει αξιοπρεπή άμυνα ακόμα και σε guard, πράγματα αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια. Έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ύψους τους, η παραγωγικότητα τους στην επίθεση, και συχνά ακομα και το μπασκετικό τους ταλέντο -θυσία για τα περισσότερα αθλητικά προσόντα, κυρίως στον τομέα της ταχύτητας.

Όλα δε γίνονται, και πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Ούτε να πετάμε στον καιάδα παίκτες επειδή διατηρούνται στον "παλιό" τρόπο παιχνιδιού. Άλλωστε, αν το κάνουν καλά, δεν ξεπερνιούνται. Ο Πέκοβιτς είναι νομίζω εντελώς "παλαιάς" κοπής σέντερ, με ό,τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτό συνεπάγεται. Ποιος τον αμφισβητεί;

Ο Λάζος αντίστοιχα, στα καλά του, δε σταματιέται. Με μια καλή περιφέρεια γύρω του, ώστε να μη μπορεί να κλείσει ΟΛΗ η αντίπαλη άμυνα πάνω του, έχει/είχε τρομακτική αποτελεσματικότητα, ακόμα και έναντι double team. Ο Μπουρούσης μπορεί να έχει το τρίποντο, να είναι γρήγορος, καλός αμυντικός και χίλια δυο επιπλέον προσόντα, αλλά αυτό ούτε το είχε ποτέ, ούτε και πιστεύω πως θα το αποκτήσει. Κάθε παίκτης έχει το στιλ του, και δε συμφωνώ καθόλου με την προσπάθεια να τους βάζουμε σε καλούπια.

Εδώ διατηρούνται ακόμα τα "παλαιάς γενιάς" τεσσάρια, όταν μπορούν να καρφώνουν σε φόλοου, να τρέχουν στον αιφνιδιασμό, να κατεβάζουν τα μισά rebound της ομάδας κοκ, έχοντας τραγικά ποσοστά στα τρίποντα. Οι καλοί παίκτες δε χάνονται, απλά το σύγχρονο μπάσκετ δίνει τη δυνατότητα σε παίκτες με διαφορετικά προσόντα από την παλαιότερη μόδα (αδύναμους pf αλλά με τρίποντο, center χωρίς παιχνίδι με πλάτη αλλά γρήγορους) να αναδειχθούν.

Το NBA δεν ακολουθεί την ευρώπη σε αυτή την "πρόοδο", και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί...Έπεται, σύντομα νομίζω, η αύξηση των διαστάσεων του γηπέδου και στην ευρώπη, που θα ανατρέψει τον τρίποντο τρόπο παιχνιδιού και θα ξαναβάλει τους ψηλούς μέσα στη ρακέτα.

arisff

yiannis kalozymis είπε...

Nai, ma k ego den eipa oti einai kakos paixtis, kathe allo malista, nomizo oti akoma einai aparaititos stin Ethniki. Apla eipa oti einai 'palaias kopis' diladi argos, k xoris kanena idiaitero sout. Auto tou meionei tis epithetikes epiloges.
Oute eipa oti einai souter oi center pou anefera, apla exoun ena triponto sto repertorio tous, k o mporousis perisi stin A1 eixe pososta konta sto 40%. Apo ekei k pera k kathos oles oi theseis ekselisontai, to na exei sout apo to triponto enas center se ligo tha nai epibeblimeno. An skeftoume px oti prin 20 xronia to na soutarei 3ponto to tessari itan anikousto (px fantasteite to tessari tis tote ethnikis dil o Kampouris i k o Filipou akoma pou eixe kaluteri mpasketiki paideia k kiniseis na soutarei triponto, tha emene olo to gipedo me to stoma anouxto) k pleon oi perissoteroi to exoun (tsatsaris, printezis ktl) einai dedomeno gia emema oti to na exeis sout san center einai epibeblimeno.
Apo ekei k pera to pos paizei o Papadopoulos, o Sxortsianitis ktl einai diko tous thema k efoson einai apotelesmatikoi einai k xrisimoi gia tin omada tous. Apla me tin upokeimeniki mou gnomi tous theoro kseperasmenous (ton proto, oxi ton deutero kathoti pisteuo oti tha ekselixthei poly akoma).