ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Διεκδικώντας τα αυτονόητα...


Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η απεργία που είχε εξαγγείλει ο ΠΣΑΚ για το Σάββατο που πέρασε. Οι παίκτες έστειλαν μήνυμα σε Ομοσπονδία, παράγοντες και Πολιτεία για το τι θα ακολουθήσει από το νέο έτος αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Ανέφερα και τους παράγοντες, καθώς τις τελευταίες ημέρες έτυχε να ακούσω τις απόψεις αρκετών εξ αυτών (μεγάλων, περιφερειακών, μικρών και μεγάλων ομάδων) και κάποιες με ενόχλησαν πραγματικά. Θεωρώ τουλάχιστον άσχημο οι άνθρωποι που φαινομενικά αφιερώνονται στο μπάσκετ να είναι τόσο κοντόφθαλμοι που να μη βλέπουν τι γίνεται.

Μπορεί αρκετοί να αναφέρουν (όχι μόνο στην περίπτωση του ΠΣΑΚ και του μπάσκετ, αλλά γενικά) ότι η απεργία δεν είναι λύση, όμως, αν το καλοσκεφτείτε, θα δείτε ότι οι παίκτες δεν είχαν άλλη λύση. Θα δανειστώ μια φράση του Κώστα Χαραλαμπίδη, σχετικά με το πόσο έχουν ενδιαφερθεί ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ για τα αιτήματα των αθλητών: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι πως τα αιτήματα είναι εδώ και μήνες γνωστά, αλλά ο ΕΣΑΚΕ μας κάλεσε σε συζήτηση, δύο ημέρες πριν κάνουμε την απεργία».

Θα συμπληρώσω σε αυτό ότι ο ΕΣΑΚΕ δεν κάλεσε σε ουσιαστική συζήτηση, αλλά σε συζήτηση καθυστέρησης και αναβολής της απεργίας. Γιατί πραγματικά: πόσο καιρό τώρα ξέρουμε όλοι για την απεργία; Από το καλοκαίρι. Πολύ πριν βγει το πρόγραμμα της Α1.

Όμως, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ αδιαφόρησαν και θυμήθηκαν την… Πέμπτη ότι δεν θα γινόταν η αγωνιστική. Τι θα προλάβαινε να αλλάξει σε μία ουσιαστικά ημέρα; Θα συζητούσαν και θα συμφωνούσαν και θα έδειχναν ομοσπονδία και ΕΣΑΚΕ έμπρακτα ότι θα τηρήσουν τα όσα είπαν (λέω έμπρακτα γιατί και τις προηγούμενες φορές είχαν συμφωνήσει, αλλά μετά δεν έγινε κάτι); Προφανώς και όχι. Άρα, μόνο για τις εντυπώσεις έγινε το κάλεσμα προς τους παίκτες. Για να λένε μετά ότι «εμείς καλέσαμε τον ΠΣΑΚ, εκείνοι επέμειναν στην απεργία».

Όλοι στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους, ιδίως όσοι είναι προνομιούχοι. Αυτό μετράει. Το να υπάρχει ένα τόσο ισχυρό μέτωπο ανάμεσα στους παίκτες κάτι δείχνει. Κι όσο για την επιεικώς φαιδρή ατάκα που άκουσα από παράγοντα μεγάλης ομάδας ότι «τα προβλήματα υπάρχουν 15 χρόνια, γιατί οι παίκτες τα θυμήθηκαν τώρα» (με διάθεση επικριτική προς τους τωρινούς παίκτες) δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να απαντήσει χωρίς να του ανέβει πρώτα το αίμα στο κεφάλι γιατί 25χρονοι επαγγελματίες αθλητές δεν έκαναν… απεργία όταν ήταν 10 χρονών και ούτε επαγγελματίες ούτε αθλητές…

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο οι Έλληνες αθλητές, αλλά και οι ξένοι. Η απεργία είναι προφανώς κάτι που δεν τους αφορά άμεσα, καθώς οι ξένοι έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ δεν υπάγονται και στις ίδιες διατάξεις, αφού δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Όμως, προφανώς και πλέον ξέρουν τι γίνεται και τους λόγους που πήγαν οι Έλληνες παίκτες σε απεργία. Περιττό να πω ότι οι περισσότεροι γελάσανε ακούγοντας το πώς έχει η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ ξέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα που απλώς… νόμιζαν ότι οι Έλληνες τους έκαναν πλάκα, μην μπορώντας να πιστέψουν αυτά που άκουγαν.

Βέβαια, σε μας όλα αυτά φαίνονται φυσιολογικά. Δυστυχώς, δεν γίνεται να είσαι στον πάτο της Ευρώπης σε όλα τα υπόλοιπα θέματα από το εργασιακό μέχρι το βιοτικό επίπεδο και να έχεις… υποδειγματικές συνθήκες στο μπάσκετ. Ούτε και το ανάποδο βεβαίως. Η μάχη των παικτών είναι πολύ δύσκολη και μακρά, καθώς όλη η ελληνική κοινωνία σαπίζει, οπότε και δεν είναι μόνο το μπάσκετ που αιμορραγεί για να λυθεί εύκολα το πρόβλημα.

Η εικόνα στα γήπεδα το Σάββατο ήταν ιδιαίτερη, με τους παίκτες των λεγόμενων «προνομιούχων» ομάδων να βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους της Α2, της οποίας η κατάσταση είναι χειρότερα από τραγική. Στην... ζάμπλουτη Α2 η ΕΟΚ αποφάσισε η αγωνιστική να γίνει κανονικά (κάτι που δεν έκανε ο ΕΣΑΚΕ) προσπαθώντας με αυτόν (και κάποιους άλλους πολύ χειρότερους) τον τρόπο να πιέσει τους παίκτες να παίξουν.

Στο παιχνίδι συνένοχες ήταν και οι διοικήσεις των ομάδων που προτίμησαν να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς (εκτός της Ολυμπιάδας που από την αρχή είχε διαχωρίσει τη στάση της), που είναι σημαντικά για το οικονομικό τους επίπεδο, μόνο και μόνο για να ασκήσουν πίεση στους παίκτες τους με διάφορα μέσα. Ακόμη και ο Αρκαδικός που έφτασε το θέμα στα άκρα, δεν αγωνίστηκε τελικά, παρότι προσπάθησε να εξωθήσει τους παίκτες του να αγωνιστούν με "απειλητικές" ανακοινώσεις (και μετά αποφάσισε να παίξει με το εφηβικό), καθώς οι παίκτες του Πανελληνίου με πρώτο τον Παπαμακάριο ήταν εκεί και στήριξαν τους συναδέλφους τους που ήθελαν να απεργήσουν.

Η προειδοποιητική απεργία τελείωσε και το θέμα είναι τι μήνυμα πήραν η Πολιτεία, η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε καλύτερα να διακοπεί επ’ αόριστον το πρωτάθλημα και να αραχνιάσουν οι μπασκέτες, γιατί κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το «να βάζεις μια μπάλα στο σωλήνα». Το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;

by Rasheed.

Υ.Γ.: Ο
Νώντας Παπαντωνίου στο blog του στο Age of Basketball την Κυριακή γράφει για πρώτη φορά ως παίκτης της ΑΕΚ και δεν μασάει τα λόγια του για κανέναν. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν.

Υ.Υ.Γ.: Η αγωνιστική στο Age of Basketball Champion θα δημοσιευτεί πριν το άρθρο του Νώντα Παπαντωνίου αύριο.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το να παιρνεις συνεντευξη απο απεργοσπαστες του 91 ενοψιν της απεργιας και να λες για "ευκολες ταμπελες" και "συναινεσεις" πως κρινεται δηλαδη;

Age of Basketball είπε...

Το κάθε site ή περιοδικό επιλέγει τη γραμμή που θα ακολουθήσει φίλε. Οι αναγνώστες θα επιλέξουν με ποιον συμφωνούν.

Age of Basketball είπε...

Να συμπληρώσω εγώ ότι δεν ξέρω αν είχες δει το εν λόγω υστερόγραφο τότε, αλλά πια δεν έχει σχέση με το εν λόγω σάιτ κάποιος από τους συντελεστές μας. Όχι ότι το υπονόησες, αλλά επειδή ίσως δεν είναι γνωστό σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, πως βλέπετε την ανακοίνωση του ΟΣΦΠ για την απεργία?

bot4ats

Age of Basketball είπε...

@bot4ats: Με μία λέξη γελοία.

Πιο αναλυτικά, δείχνει αυτή ακριβώς τη νοοτροπία ότι η απεργία είναι αυτή που απαξιώνει και όχι όσα έχουν οδηγήσει μέχρι αυτή. Νομίζω το έχουμε καλύψει στο άρθρο αυτό.

Περιμένουμε να δούμε τι ενέργειες θα κάνει ο ΟΣΦΠ για να βοηθήσει το άθλημα, ενώ είναι η μία από τις δύο ομάδες που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο θέμα της βίας κι εκεί δεν έχει ενδιαφερθεί καν.

Πέραν τούτων, δεν μας προξένησε έκπληξη, καθώς οι "παράγοντες μεγάλης ομάδας" με τους οποίους έλεγα ότι είχα μιλήσει και ήξερα τη γνώμη τους, ήταν και του ΟΣΦΠ.

Τέλος, ο ΟΣΦΠ έδειξε "ενδιαφέρον" μετά την απεργία, ενώ εδώ και 3 μήνες που είναι γνωστή, δεν ασχολήθηκε καν. Γενικώς, οι ανακοινώσεις εντυπωσιασμού (και πίεσης προς παίκτες όπως αυτή) πάντα μας πείραζαν εδώ στο AoB.

Koan είπε...

kalaaaaaaa απεργια σε ενα επαγγελμα που οι μισθοι ξεπερνανε τον μισθο του μεσου εργαζομένου κατα πολλες χιλιάδες ευρώ ... μισθοι για ενα "επάγγελμα" που δε προσφερει πρακτικά τίποτα στην κοινωνια ως έργο παρα μόνο πνευματικά θέαμα και διασκέδαση (ουτε καν ψυχαγωγία) .. θελουνε και απεργία .. εξευτελιση του οπλου των εργαζομένων είναι αυτη η απεργία.. ελεοοοοοοςςςς

Patrick Star είπε...

Ενώ η απεργία είναι ένα μέτρο πίεσης που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι κιόλας, το αίτημα για τους 8 γηγενείς το βρίσκω υπερβολικό και καθαρά συντεχνιακό. Δε μου άρεσε καθόλου που το ενέταξαν στο σύνολο των αιτημάτων τους καθώς ενώ τα υπόλοιπα αιτήματα στοχεύουν άμεσα στη λύση των προβλημάτων τους, ο περιορισμός των ξένων (στο συγκεκριμένο αριθμό, δεν είναι ότι έχουμε ανεξέλεγκτη εισροή ξένων στο πρωτάθλημα, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο όπου μπορείς να δείς ενδεκάδα με 11 ξένους) δεν αποσκοπεί εκεί. Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω, άλλο αν θεωρητικά εκεί στοχεύει και αυτό το μέτρο...

Για το Ελληνικό και την "έξωση" της ΑΕΚ, έχω να πω το εξής:
Σε μία εποχή που το να έχει μία ομάδα το δικό της γήπεδο είναι πρακτικά αδύνατο, σε μία εποχή που τα διαθέσιμα μπασκετικά και ασφαλή, με προδιαγραφές γήπεδα είναι ελάχιστα, είναι τραγικό να απομακρύνουν μία ομάδα έτσι και για αυτό το χρονικό διάστημα.
Από τη μία κατέκριναν την ΑΕΚ που έπαιζε στο Σπόρτιγκ, από την άλλη όταν πάει στο Ελληνικό, τη διώχνουν για 15 μέρες για ένα συνέδριο... Ε αποφασίστε επιτέλους, ποιοι εχουν προτεραιότητα στα γήπεδα, οι ομάδες ή τα λεωφορεία?

ΥΓ Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού είναι άστοχη, άκαιρη και κάκιστα διατυπωμένη. Λέει όμως μία μεγάλη αλήθεια. Όλες οι ομάδες μπαίνουν μέσα. Τηλεοπτικά, χορηγίες, κόσμος δεν... οπότε έσοδα μηδέν...
Πρέπει εκεί στον ΕΣΑΚΕ να κοιτάξουν να βρούν μία λύση για τη χρηματοδότηση των ομάδων. Εξακολουθώ να πιστεύω πως η κλειστή λίγκα με κεντρική διαχείριση (όχι μόνο τηλεοπτικών) είναι μονόδρομος.

Age of Basketball είπε...

@koan: Φίλε μην παρασύρεσαι από τις καλές ομάδες. Στην Α2, σε περισσότερες από μισές ομάδες, ένας παίκτης θα είναι ικανοποιημένος αν πάρει 1000-1500 ευρώ. Και σκέψου, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημα, χωρίς κάλυψη για τραυματισμό.

Τα ποσά που παίρνουν οι παίκτες είναι ανάλογα του ενδιαφέροντος. Γύρω από τον αθλητισμό περιστρέφονται τεράστια ποσά, εξ ου και οι αμοιβές των καλύτερων. Τώρα για το τι προσφέρουν στην κοινωνία, μεγάλη κουβέντα.

@patrick star: Συμφωνώ απόλυτα για το γήπεδο της ΑΕΚ, και για το ότι μπαίνουν μέσα οι ομάδες, αλλά θα έπρεπε κι αυτές να ενδιαφερθούν για το πρωτάθλημα και όχι να το έχουν αφήσει στη μοίρα του. Ιδίως ομάδες με τη δύναμη του ΟΣΦΠ. Όσον αφορά τους ξένους, κι εγώ από την αρχή δεν είμαι σίγουρος για το αίτημα αυτό.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

@koan: Όσο για τα χρήματα πο παίρνουν οι αστέρες, προφανώς και συμφωνούμε στο ότι είναι εξωφρενικά και παράλογα.

Koan είπε...

η αληθεια ειναι οτι δε ξερω για αμοιβες μικρομεσαίων παικτών απο Α2 και κάτω πάντως και εκει οι καλοί αμοίβονται μια χαρά κάνωντας το χομπυ τους .. Αρκετοί έχωντας ήδη μια άλλη δουλειά..

Age of Basketball είπε...

Δεν είναι ακριβώς όπως τα λες τα πράγματα, η Α2 είναι σε πλήρη απαξίωση, κανείς από όσους παίζει δε λέει "μια χαρά". Και δε βρίσκω τι το καλό έχει το ότι αρκετοί έχουν δεύτερη δουλειά, είναι μία πρόταση στην οποία εγώ δε δίνω καμία θετική υφή. Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες η δεύτερη κατηγορία είναι επαγγελματική.

Θα το θίξουμε στο μέλλον το ζήτημα του επαγγελματικού αθλητισμού και της σημασίας του. Πάντως, μη γελιέστε από τους μισθούς του Παπαλουκά, του Γιασικεβίτσιους ή του Λεμπρόν, δεν είναι ζάμπλουτος όποιος ασχολείται με το μπάσκετ. Αν βγάλεις τις καλές ομάδες, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Πάτρικ σε κάτι. Ότι το αίτημα για λιγότερους ξένους είναι ψευδό-αίτημα γιατί αναιρείται από την λύση των υπολοίπων προβλημάτων.

Σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με υγιείς ΚΑΕ θα υπάρχει χώρος και για τους έλληνες και για τους ξένους.

Ρασίντ οι ξένοι γενικά έχουν καλύτερη μεταχείριση οικονομική (εννοώ ασφαλιστικό, πληρωμές στην ώρα τους κτλ) από τις μικρομεσαίες ΚΑΕ απ ότι οι Έλληνες?

pdiablo

Age of Basketball είπε...

@pdiablo: Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους ξένους. Πρώτα από όλα δεν τους ενδιαφέρει το ασφαλιστικό, καθώς δεν θα συνταξιοδοτηθούν στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις πληρωμές, οι ξένοι πληρώνονται πάντα πρώτοι, γιατί συνήθως είναι και αυτοί που φέυγουν αν μείνουν απλήρωτοι. Ξέρω περιστατικα (πολλά) τα τελευταία δύο χρόνια, που παράγοντες ομάδων της Α1 καλούσαν τους Έλληνες παίκτες και τους έλεγαν ότι τους μισθούς τους θα τους δώσουν στους ξένους, κι εκείνοι θα έπρεπε να περιμένουν για να πληρωθούν.

Επίσης, αν υπάρχουν 50.000 ευρώ και πρέπει να πληρωθούν όλοι οι αθλητές, τότε εξοφλούνται οι μισθοί των ξένων και μετά αρχίζουν τους Έλληνες, με ό,τι περισσέψει.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι Έλληνες έχουν υπογράψει για μέρος των τηλεοπτικών, της επιχορήγησης, ή κάτι άλλο, οπότε πληρώνονται όταν έρθουν τα λεφτά αυτά.

Γενικά, η μέρα με τη νύχτα το πώς αντιμετωπίζονται οι ξένοι στην Ελλάδα και πώς οι Έλληνες.
Rasheed.

Radical Fans United είπε...

Πληροφοριακά (κι αρχειακά) :

http://rfu.blogspot.com/2009/11/blog-post_14.html