ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Euroleague on AoB - Group A: Όμιλος δύο ταχυτήτων


Όμιλος δύο ταχυτήτων, με δύο μεγαθήρια και μία ανερχόμενη δύναμη από τη μία, και 3 μέτρια ρόστερ χωρίς σημαντικές βλέψεις από την άλλη. Μπαρτσελόνα και Σιένα θα διεκδικήσουν την πρωτιά, η αξιόλογη Φενέρ καραδοκεί για ό,τι καλύτερο, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα διεκδικήσουν στα ίσια μία θέση στον επόμενο γύρο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Αρκετές και σημαντικές κινήσεις έκανε η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι και παραμένει στο υψηλότατο επίπεδο με ένα γεμάτο ρόστερ. Στον «άσο» έριξε τα λεφτά για να φέρει τον Ρούμπιο που βρίσκει τον Λάκοβιτς και τον Σάντα για μία πλήρη θέση, όπου ο Σλοβένος θα αναλάβει τον κύριο ρόλο. Στην περιφέρεια υπάρχει ίσως το καλύτερο «δυάρι» στην Ευρώπη, ο Ναβάρο, και οι πολυδιάστατοι Μάικλ και Μπάρτον, με τον ανεβασμένο Γκριμάου να δίνει βοήθειες από τον πάγκο. Στη φροντ-λάιν έγιναν οι περισσότερες αλλαγές όπου η ομάδα της Καταλονίας αντικατέστησε 3 εξαιρετικούς ψηλούς που έχασε (Ιλιασόβα, Άντερσεν, Σαντιάγο) με 3 νέους. Πρώτο όνομα ο συνεχώς ανερχόμενος Λόρμπεκ, μαζί με τους αποτελεσματικούς Μόρις και ΕνΝτόνγκ. Παρέμειναν ο Βάθκεθ, που αρνήθηκε ξανά το NBA, και ο ρολίστας Τρίας. Πρόβλεψη: Ρόστερ αστέρων με τον Πασκουάλ να έχει αποδείξει από πέρσι ότι μπορεί να το καθοδηγήσει. Θα τα δώσει όλα για την κούπα και είναι ένα από τα φαβορί.

ΣΙΕΝΑ: Ενισχυμένη εμφανίζεται η Σιένα με στόχο φέτος να κάνει την υπέρβαση και να κατακτήσει την κούπα. ΜακΙντάιρ και Ζήσης συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο «1», ενώ Ντόμερκαντ, Σάτο, Χόκινς και Καραρέτο θα κάνουν όλες τις δουλειές. Η φροντ-λάιν είναι κι αυτή γεμάτη: ξεκινώντας από τον σπουδαίο Λαβρίνοβιτς, μαζί με Έζε, Στόουνρουκ, Μαρκονάτο και Ρες, υπάρχουν πολλά κορμιά. Στη γνωστή συνταγή της άμυνας που σπάει κόκκαλα και της… αθεράπευτης νοοτροπίας νικητή, η Σιένα φέτος, με την προσθήκη και του Χόκινς, έχει σχηματίσει μια ικανότατη γραμμή σκόρερ, και ελπίζει ότι θα καταφέρει να πάρει όλα τα ματς που χρειάζεται. Πρόβλεψη: Θα κάνει και πάλι ελάχιστες ήττες, ο Πιανιτζάνι θα ακολουθήσει την τακτική του, αλλά έχει δύσκολο έργο αν θέλει φέτος το βήμα παραπάνω. Είναι πάντως ένα από τα φαβορί.

ΤΣΙΜΠΟΝΑ: Ακόμη μία σεζόν σαν αουτσάιντερ ξεκινά η Τσιμπόνα. Με καθαρά κροατικό ρόστερ συν δύο Αμερικανούς, η ομάδα του Περάσοβιτς έχει ως βασικό στόχο την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Πληθώρα σημαντικών και έμπειρων Κροατών παικτών γεμίζουν τη σύνθεση: κατά σειρά Τόμας, Ρόζιτς, Μπάγκαριτς, Άντριτς, Τρόχα και Βούκουσιτς προσφέρουν από λίγα έως αρκετά, μαζί και κάποιοι νέοι (Μπογκντάνοβιτς, Ραντόσεβιτς, Ζούμπσιτς). Οι δύο Αμερικανοί, Γκόρντον και Γκρέιβς, είναι αρκετά καλοί παίκτες, και οι δύο έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και θα αναλάβουν ως επί το πλείστον το σκοράρισμα. Πρόβλεψη: Ομάδα με ταβάνι και χωρίς πολλές δυνατότητες. Συνήθως εμφανίζεται καλύτερη απ’ ό,τι την περιμένουμε, αλλά δεν μπορεί να κτυπήσει τις καλύτερες ομάδες. Θα παλέψει με Ζαλγκίρις και Βιλερμπάν για την πρόκριση και έχει καλές πιθανότητες να την πετύχει.

ΦΕΝΕΡ/ΟΥΛΚΕΡ: Μια ματιά στο ρόστερ της Φενέρ αρκεί για να πείσει ότι είναι ομάδα ικανή για σπουδαία πράγματα. Ένα από τα καλύτερα και πιο nice-to-watch δίδυμα Αμερικανών στην Ευρώπη (και σίγουρα το αγαπημένο του AoB!), οι Σόλομον και Γκριρ μπορούν να «καταπιούν» οποιαδήποτε άμυνα στην καλή τους ημέρα. Ο Γκίριτσεκ είναι μεγάλος παίκτης και φέτος θα προσπαθήσει να το δείξει αφήνοντας πίσω τον τραυματισμό του. Ο Πρέλντζιτς απέδειξε από πέρσι ότι είναι ένας καλός, πληθωρικός παίκτης, μαζί ο σουίνγκμαν Κινσέι και ο αειθαλής σουτέρ Μρσιτς. Το εγχώριο υλικό εμφανίζει κορυφαίους Τούρκους παίκτες που στελεχώνουν και την εθνική: Ασίκ, Σαβάς, Ερντέν (όλη η φροντλάιν της εθνικής), Ονάν, συν τους Μπασάκ και Τσέτιν, αλλά και τον πολύ καλό και έμπειρο, μετρ των ριμπάουντ, Τουρκσάν. Σύνολο, ένα καλοστημένο, γεμάτο ρόστερ που μπορεί να απειλήσει οποιαδήποτε ομάδα. Στον πάγκο ένας προπονητής – εγγύηση, ο Τάνιεβιτς θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μία ομάδα που θα λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι σεβόμενος παράλληλα τις… ποικιλίες των πιο ταλαντούχων παικτών του. Πρόβλεψη: Εάν δέσει και εμφανιστεί να το πιστεύει, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Νεανικό και άπειρο το ρόστερ της Ζαλγκίρις στο μέσο όρο του, πλαισιώνεται από δύο πολύπειρους Αμερικανούς: τον μετρ του σκορ Μάρκους Μπράουν και τον μετρ των ριμπάουντ Τράβις Ουάτσον. Στην ομάδα υπάρχει και η περσινή αποκάλυψη της Ευρωλίγκας, ο Σλοβένος σέντερ Μίρσα Μπέγκιτς. Κατά τ’ άλλα, Λιθουανικό υλικό και όχι πρώτης γραμμής: Σαλένγκα, Καλνιέτις, Κλιμαβίτσιους, Τσούκινας, Γιαναβίτσιους και ο Πότσιους που έρχεται από το Ντιουκ για να γίνει γνωστός στην Ευρώπη. Πρόβλεψη: Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα δυνατά της όπλα, θα στηριχθεί στη δύναμη της έδρας για να διεκδικήσει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Οι αντίπαλοί της, πάντως, Τσιμπόνα και Βιλερμπάν, δεν είναι και καλύτεροι, οπότε μπορεί να προκριθεί.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Επιστροφή στην κορυφαία διοργάνωση για τη Βιλερμπάν με ένα αξιόλογο ρόστερ. Όλοι της οι Αμερικανοί είναι καλοί, με τον Μπόρτσαρντ να κάνει καλές χρονιές εδώ και 4 χρόνια με τη Γρανάδα, τον Κάμπελ να έχει εμπειρία Ευρωλίγκας και τους Ντιούαρ και Ντίξον να είναι χρήσιμοι. Υπάρχουν ακόμη ο έμπειρος Λιθουανός Λουκάουσκις και ο Εσθονός Κανγκούρ, ενώ από Γάλλους ξεχωρίζουν οι Τραορέ, Ζανό, Φουαρές. Στον πάγκο ο αξιόλογος Βενσάν Κολέ. Πρόβλεψη: Χωρίς τα μεγάλα ονόματα, αλλά με κάποιους καλούς παίκτες, η Βιλερμπάν θα διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει στα ματς με Τσιμπόνα και Ζαλγκίρις.

“Good night, and good luck”

by BEN

10 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Η Μπαρτσελόνα είναι πιο δυνατή φέτος εξαιτίας της προσθήκης των Ρούμπιο και Μάικλ. Στους ψηλούς ίσως είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τη διαφορά ότι μες στο καλάθι είναι πιο δυνατή αλλά περιφερειακά είναι αποδυναμωμένη.

Η Σιένα ελαφρώς καλύτερη - λόγω Ζήση που αντικατέστησε τον κανένα - αλλά και πάλι δεν μπορώ να τη δω να κάνει κάτι.

Η Ούλκερ είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, με Γκριρ, Σόλομον αλλά και Γκίριτσεκ να αποτελούν την καλύτερη (?) επιθετική τριάδα στην Ευρωλίγκα, ενώ η φροντ λάιν είναι πολύ δυνατή (μην ξεχνάμε ότι ο Ασίκ πέρυσι ήταν τραυματίας). Επίσης, BEN, ξέχασες να αναφέρεις τον Τουρκσάν.
Αμυντικά δεν ξέρω πόσο καλά μπορεί να σταθεί.

Age of Basketball είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο για τον Τουρκσάν, είναι παράλειψη. Διορθώθηκε.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Η Σιένα θα έχει επίσης στη γραμμή των ψηλών της και τον Μαρκονάτο.
Γιώργος Β.

Age of Basketball είπε...

@Γιώργος: Ναι, είναι φετινή προσθήκη. Το είχαμε αναφέρει στο κείμενο ότι είναι στο ρόστερ.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Η Φενερ έχει καταπληκτικό ρόστερ. Σίγουρα θα είναι μακράν η πιο απρόβλεπτη ομάδα και η πιο ωραία να τη βλέπεις, ειδικά σε παιχνίδια που κρίνονται στον πόντο.

PS Ο Φουαρές είναι ο ίδιος Φουαρές της Πο Ορτέζ που θυμάμαι από τα νιάτα μου?

pdiablo

Ανώνυμος είπε...

1)Η Μπαρτσα ενισχυθηκε στο 3 με την προσθήκη του Pete Michael ωστοσο οι ψηλοι που ηρθαν δε μου φαινονται πως μπορουν να σταθουν στο υψος των "φυγάδων".Ωστόσο και έτσι ειναι ενα απο τα φαβορι.

2)Η Σιενα στη θεση του Φινλει(καλος σκορερ) πήρε τον Ζήση(καλος point guard)που θα απελευθερώσει τον ΜcIntyre και τον Χοκινς.Ενισχυθηκε απο περσι αφου πηρε αλλον εναν εμπειρο ψηλο,τον Μαρκονατο που θα δωσει μεχρι και ποιοτικο δεκαλεπτο(περσι στους αγωνες με τον ΠΑΟ ηταν σαφεστατα πως ελειπε).Αν ειναι τυχερη και δεν βρει καμμια ζορικη ομαδα στους 8,φετος σιγουρα θα προκριθει στο f4 οπου ολα ειναι δυνατα.Αλλιως παιζεται.Εγω παντως θα πονταρα πανω της ειδικα εφοσον ειναι ετοιμη ομαδα και εμπειρη.

3)Για την Φενερ δεν ξερω.Μεχρι τους 16 θα φτασει αλλα μεχρι εκει

4)Οι Τσιμπονα και Ζαλγκιρις εξαρταται ποσο θα δουλεψουν με τους νεαρους παικτες τους.Ταλεντο εχουν αφθονο αλλα θελουν δουλεια αρκετη...

Age of Basketball είπε...

@pdiablo: Ναι, ο ίδιος είναι! Έπαιζε 96-99 και 03-06 στην Ορτέζ. Το καλοκαίρι κλείνει 21 χρόνια επαγγελματικής καριέρας από το 1989.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Όπως ειπώθηκε ήδη, η Montepaschi πήρε τον Ζήση στη θεση του Finley που πήγε στο Μιλάνο και 'οχι στην θέση του κανένα. Θα ήταν 'ατοπο να επιχειρήσουμε σύγκριση θεωρητική αλλά ένα στοιχείο που πιθανόν οδήγησε σε αυτήν την επιλογή είναι 'οτι ο Έλληνας παίκτης ακολουθεί ευλαβικά τις οδηγίες του εκάστοτε προπονητή. Η ικανότητα της Montepaschi να παίζει πειθαρχημένο μπάσκετ και σκληρή άμυνα είναι από τα μεγάλα όπλα της και το επίπεδό της σε αυτους τους τομείς ήταν σχεδόν το ίδιο με του Παναθηναικού και της CSKA επί Messina.

Όσο για τον Hawkins σίγουρα είναι ικανός να παίξει εξαιρετική άμυνα και επιθετικά είναι ακόμη πιο δύσκολος στο μαρκάρισμα από τον παίκτη τον οποίο αντικαθιστά (Kaukenas). Το ερωτηματικό είναι αν θα μπορέσει να μοιραστεί τις επιθετικές προσπάθειες σύμφωνα με το σύστημα της ομάδας. Εγώ νομίζω πως ναι, διότι δίνει την εντύπωση έξυπνου παίκτη που έπαιρνε ευθύνες επειδή έπρεπε, όχι από εγωκεντρισμό.

Για τη Σιένα το ερωτηματικό είναι στους ψηλούς όπου θεωρητικά έχει λιγότερες επιλογές από ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Πάντως αξίζει μια διάκριση αυτή η ομάδα, έχουν δουλέψει σκληρά, είναι πολυ επαγγελματική η προσέγγισή τους και ο κόσμος της πόλης τους έχει αγκαλιάσει.


Όσον αφορά στην Barcelona (ενδεχομένως δεν ενδιαφέρει αυτό αλλά η προφορά του ονόματος είναι Μπαρσ(α/ε)λόνα - το C είναι μαλακό σαν σίγμα και το φωνήεν ουδέτερο μεταξύ α και ε - τέλος παρένθεσης και συγνώμη), εγώ τη θεωρώ φαβορί για το κύπελο. Το μπάσκετ που παίζει δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους μεγάλους αντιπάλους γιατί είναι αντισυμβατικό και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα από Montepaschi, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και RM που παίζουν στο ίδιο καλούπι. Αν καταφέρει να μην καεί κάνοντας επίδειξη δύναμης στην κανονική διάρκεια, τότε είναι φοβερή και τρομερή αντίπαλος για όλους.

Age of Basketball είπε...

Θεωρώ ότι το "στη θέση του κανένα" που είπε ο patrick είχε σχέση με την προσφορά του Φίνλεϊ και όχι με αυτή καθ' εαυτή τη θέση του παίκτη στην ομάδα.

Ο Φίνλεϊ είχε 4,5 ράνκινγκ και έπαιζε όλο και λιγότερο για να φτάσει τα 6 λεπτά μέσο όρο στη σειρά με ΠΑΟ.

Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, απλώς πώς αντιλήφθηκα εγώ το πρώτο σχόλιο.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Rasheed, ευχαριστώ, ναι και εγώ έτσι το αντιλήφθηκα το σχόλιο, αλλά δεν νομίζω ότι ο Ζήσης θα κάνει κάτι το τρομερά διαφορετικό σε επίπεδο πόντων - θα παίξει όμως πολύ περισσότερο επειδή κάνει αυτό που του ζητάνε και όχι ότι του κατέβει. Η συμμετοχή (και η φυγή) του Finley νομίζω ότι οφείλεται στην ασυμβατότητα του με το σύστημα της Siena, και όχι στην ανικανότητά του. Με αυτή την έννοια είναι λίγο απόλυτος ο ('εμμεσος) χαρακτηρισμός "κανένας". Σε μια ομάδα λιγότερο πειθαρχημένη επιθετικά με αυτοσχεδιασμούς και ατομικές προσπάθειες, ο Ζήσης ενδεχομένως να υστερούσε.