ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Euroleague on AoB - Group B: Ελληνο-τουρκική υπόθεση


Αφήνουμε στην άκρη λίγο το αφιέρωμα στην Α1 και πάμε στην Ευρωλίγκα που ξεκινά την Τετάρτη. Θα αναλύσουμε τους ομίλους με διπλό άρθρο σήμερα και διπλό αύριο. Όμιλος Α και Β σήμερα (ο Α ακολουθεί παρακάτω). Επίσης, μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη νέα στήλη του Age of Basketball, "ο fantasyόπληκτος"!

Το ρόστερ του Ολυμπιακού και της Εφές ξεχωρίζουν στο δεύτερο όμιλο, με τη Μάλαγα να είναι η πιο έμπειρη από τις υπόλοιπες ομάδες. Παρτιζάν και Λιέτουβος είναι χειρότερες από τα προηγούμενα έτη και η «ρούκι» Ορλεάν θα καραδοκεί για τις περισσότερες νίκες που θα μπορεί. Η πρώτη θέση του ομίλου είναι ο ρεαλιστικός στόχος για τους «ερυθρολεύκους».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ομάδα με στόχο την κατάκτηση όλων των τίτλων έχτισε ο Ολυμπιακός και το ρόστερ του είναι αξιοπρόσεκτα γεμάτο: Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Μπέβερλι, Σλούκας στον «άσο». Ουέιφερ, Χαλπερίν, Τσίλντρες, Βασιλόπουλος, Παπανικολάου στην περιφέρεια. Κλέιζα, Μαυροκεφαλίδης, Βούισιτς, Μπουρούσης, Σχορτσανίτης, Γλυνιαδάκης στη φροντ-λάιν. Υπάρχουν παίκτες για κάθε δουλειά, αλλά και αρκετά ερωτηματικά. Πρόβλεψη: Οι δυνατότητες μοιάζουν απεριόριστες, αλλά θα πρέπει να δούμε καλύτερα το πώς θα εμφανιστούν οι Αμερικανοί και ποιο πρόσωπο θα επιφυλάξουν για φέτος οι Τεόντοσιτς-Σχορτσανίτης. Είναι το φαβορί του ομίλου και από τα φαβορί για να βρεθεί στο φάιναλ-φορ.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Κάθε χρόνο αποδυναμώνεται η Παρτιζάν, αλλά κάθε χρόνο ο Βουγιόσεβιτς βρίσκει τρόπο για να εμφανίσει ένα αποτελεσματικό, ταλαντούχο και ομοιογενές σύνολο. Φέτος, πάντως, το ρόστερ της μοιάζει πιο φτωχό από ποτέ, με τον μοναδικό μη Ευρωπαίο να είναι ο Μπο ΜακΚάλεμπ, ένας εξίσου άπειρος με τους υπόλοιπους, αλλά και ταλαντούχος πλέι-μέικερ που πέρυσι έδειξε πολύ καλό πρόσωπο στην Τουρκία με τη Μερσίν. Κατά τ’ άλλα πολύ και ταλαντούχο Σερβικό υλικό: Ράσιτς, Μιλόσεβιτς, Βράνιες, Μπόζιτς, Μάριτς, Λούτσιτς, Σίνοβετς, Λέσιτς, Μίτροβιτς, Ντέκιτς και ο έμπειρος Κέτσμαν. Μαζί ο Μαυροβούνιος Ρακόσεβιτς και ο Τσέχος Βέσελι, που έδεσαν από πέρσι με την ομάδα. Πρόβλεψη: Στην πιο αδύναμη χρονιά της για τα τελευταία χρόνια, η Παρτιζάν καλείται να αποδείξει ότι μπορεί κάθε χρόνο να αναδεικνύει ταλέντα και να στέκεται ψηλά. Η οχτάδα, πάντως, των δύο τελευταίων χρόνων, φέτος μοιάζει πιο μακρινό όνειρο. Πρώτος στόχος, να περάσει από τον όμιλο, κάτι όχι τόσο εύκολο φέτος.

ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ: Ορισμένα ερωτηματικά έχει δημιουργήσει φέτος η Μάλαγα, ειδικά σε συνδυασμό με το «χλωμό» ξεκίνημά της στην ACB. Πάντως, το ρόστερ της είναι αξιόλογο και σίγουρα θα ρολάρει στη συνέχεια. Στον «άσο» έχει τον μετρ των ασίστ, Ομάρ Κουκ, ενώ και ο Τζέτερ που αποκτήθηκε είναι πολύ καλός οργανωτικά. Μπλάνκο, Μπέρνι, Ντιν, Χιμένεθ και Βελς μοιράζουν τις δουλειές σε μία καλοστημένη περιφέρεια, χωρίς όμως το κάτι εξαιρετικό. Ο Πρίντεζης δείχνει έτοιμος να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στην ισπανική ομάδα και μαζί με τους καλούς παίκτες Άρτσιμπαλντ, Φρίλαντ, Ρούμπιο, Λίμα θα στηρίξουν τη φροντ-λάιν. Συμπερασματικά, η Μάλαγα θα είναι μία καλή ομάδα, με τον πολύπειρο Ρενέσες να αποτελεί δύναμη στον πάγκο, αλλά δείχνει κατώτερη από τις καλύτερες ομάδες της ηπείρου. Πρόβλεψη: Θα δυσκολευτεί να χωρέσει στην οχτάδα.

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Εδώ και πολλά χρόνια η Εφές ψάχνει, χωρίς επιτυχία, την υπέρβαση. Δεν αποκλείεται, όμως, να είναι φέτος η χρονιά της. Η ομάδα του Αταμάν ήταν από τους πρωταγωνιστές των μετεγγραφών, υπογράφοντας μερικά από τα καλύτερα ονόματα στην Ευρώπη. Πρώτος και καλύτερος ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, ένας αγνός, χαρισματικός σκόρερ, ο πρώτος της περσινής Ευρωλίγκας. Μαζί του ο Μπόστιαν Νάχμπαρ, παίκτης υψηλής κλάσης και ένας ακόμη πολύ καλός σκόρερ. Το ρόστερ συμπληρώνουν ακόμη 11 παίκτες υψηλού επιπέδου. Ο Αρσλάν και ο Τουντσερί είναι οι δύο καλύτεροι Τούρκοι πλέι-μέικερ, οι σκόρερ Σμιθ και Σούμπερτ, μαζί με τον πολυτάλαντο Θόρντον και την αμυντική δύναμη Σινάν Γκιουλέρ πλαισιώνουν μία εξαιρετική περιφερειακή γραμμή. Στους ψηλούς υπάρχουν δύο σέντερ που γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση τους, οι Κασούν και Σαντιάγο, μαζί με τους έμπειρους γηγενείς Πεκέρ, Κούγκο και Γκονλούμ (τιμωρημένος). Στο σύνολό της μία ομάδα με λύσεις πρώτης γραμμής σε κάθε θέση. Πρόβλεψη: Εάν πετύχει καλή χημεία θα είναι παρούσα στην οκτάδα και εάν δείξει επιτέλους χαρακτήρα μεγάλης ομάδας θα μπορέσει να κοιτάξει στα ίσια τα φαβορί. Ξεκινά με στόχο μίνιμουμ τη δεύτερη θέση στον όμιλο και θα χτυπήσει τον Ολυμπιακό για την πρώτη.

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ: Αποδυναμωμένη εμφανίζεται φέτος η Λιέτουβος σε σύγκριση με την ομάδα που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ομάδα που, με τη συνέπειά της, κέρδισε πανάξια το δικαίωμα να συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μπόγιαν Πόποβιτς, Μπαμπράουσκας και Τζεσεβίτσιους κάνουν τη δουλειά στα γκαρντ, αξιοπρεπώς αλλά χωρίς σημαντικές εμπνεύσεις. Γνωστά ονόματα ακόμη στην περιφέρεια είναι ο Γιομάντας και ο Ζαβάτσκας, ενώ στη φροντ-λάιν ο Αυστραλός Μπέινς έρχεται απευθείας από το κολλέγιο για να ψάξει την ευρωπαϊκή καριέρα, δίπλα στο αρκετά καλό «τεσσάρι» Μπιέλιτσα και τον, επίσης, Σέρβο, Μπορόβνιακ. Χωρίς το μεγάλο όνομα και, πιθανώς χωρίς μεγάλες προσδοκίες στήθηκε φέτος η Λιέτουβος, με τον Κουρτινάιτις, που έχει δείξει εξαιρετικά προπονητικά χαρακτηριστικά, να είναι αυτός που θα προσπαθήσει να χτίσει ένα αξιόμαχο σύνολο. Πρόβλεψη: Δύσκολη η πρόκριση στο δεύτερο γύρο για τη φετινή Λιέτουβος, που θα την παλέψει, κυρίως, με την Παρτιζάν και με την Ορλεάν.

ΟΡΛΕΑΝ: Μια κλασική Γαλλική ομάδα θα είναι φέτος η Ορλεάν, αθλητική με έφεση στο άλμα και το δυνατό παιχνίδι. Το ρόστερ της στήθηκε αποκλειστικά με Γάλλους και Αμερικανούς παίκτες, ενώ έδειξε καλό πρόσωπο στα προκριματικά. Από τους γηγενείς, περισσότερο υπολογίζονται οι Κουρτί, Βατί, Μοερμάν και ο αειθαλής Σκιαρά που έχει αναλάβει να βάζει την οργανωτική ποικιλία στο παιχνίδι της ομάδας του καλού προπονητή Ερβέ. Όλο το παιχνίδι, πάντως, της ομάδα περιστρέφεται γύρω από τους 4 Αμερικανούς που είχαν όλοι διψήφιο μέσο όρο πόντων στα προκριματικά. Καλύτερος όλων, ξεχωρίζει ο Σέντρικ Μπανκς, με τους Κόβαϊλ και Ντόιλμαν να παίζουν μέσα στη ρακέτα και τον Νίκολς να είναι ένας καλός σκόρερ. Το ρόστερ συμπληρώνει ο Ιταλοαμερικανός ρολίστας Άντονι Ντόμπινς. Πρόβλεψη: Χαμηλά το κεφάλι, αλλά θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των χειρότερων ομάδων του ομίλου για να επιχειρήσει την έκπληξη και να προκριθεί στο δεύτερο γύρο. Αν είναι σοβαρή, πάντως, δεν είναι και τόσο απίθανο.

“Good night, and good luck”

by BEN

2 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Όπως λες κι εσύ - και όλοι πιστεύω - το δίδυμο Τεόντοσιτς - Σόφο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Ολυμπιακού. Ο Τεόντοσιτς θα "ρυθμίσει" την απόδοση του Παπαλουκά και αν δέσει και ο Μπέβερλι τότε ο Ολυμπιακός θα είναι υπερπλήρης σε όλες τις γραμμές. Συν το περιφερειακό σουτ του Κλέιζα (δε θα προσφέρει μόνο αυτό αλλά πέρυσι είχε λείψει).

Τα πλέι της Εφές είναι καλά αλλά έως εκεί, δεν τους έχω και σε τόση εκτίμηση. Ειδικά αυτόν τον Τουντσερί, ο οποίος είναι τελείως αψυχολόγητος. Επίσης, στους ψηλούς οι Σαντιάγκο και Κασούν είναι καλοί και έμπειροι αλλά δε νομίζω να μπορούν να κάνουν τη διαφορά και δεν ξέρω πόσο συνεπείς θα είναι οι εμφανίσεις τους (ειδικά του Σαντιάγκο). Δε νομίζω να έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός με την πρώτη θέση πάντως...

Ανώνυμος είπε...

η Εφες μοιαζει ικανη για την εκπληξη φετος
η Μάλαγα ειναι αρκετά αποδυναμωμένη και θα θελει και χρονο να δεσει
η Παρτιζαν καθε χρονο ξεκινα με τα προγνωστικα εναντιον της και καθε χρονο μας εκπλησει
ισως επειδη ο Βουγιοσεβιτς ειδικευεται στο να βελτιωνει τους παικτες του
οσο για τον Οσφπ;
αγνωστος Χ
Αραγε πως θα παρουσιαστουν φετος Ουειφερ,Μπεβερλι,Τεοντοσιτς και Σοφο και πως θα τους διαχειριστούν στο επιτελειο;
Ποσο καιρο θα παρει στον ΟΣΦΠ να παιζει γρηγορα;
Και οταν το καταφερει θα το κανει αραγε καλυτερα απο τον αιωνιο αντιπαλο του ΠΑΟ που θα ναι ηδη η 2η χρονια που θα παιζει στο ιδιο τεμπο και θα εχει μεγαλυτερη εμπειρια;