ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Παράδειγμα προς μίμηση, αλλά... λίγο καλύτερα


Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ο φιλικός αγώνας προς τιμήν του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ο Αλβέρτης αποχωρεί κι επισήμως πια, οπότε αυτό το ματς λειτούργησε ως αυλαία τιμής για τον σημαντικό παίκτη και επί χρόνια αρχηγό του Παναθηναϊκού.

Πρέπει να κάνουμε μια τιμητική αναφορά στους σχεδόν 16.000 φίλους του Παναθηναϊκού που πήγαν στο ΟΑΚΑ για να αποχαιρετήσουν τη σημαία της ομάδας τους, καθώς έδειξαν ότι δεν ξεχνούν, ότι σέβονται και ότι ήθελαν να τιμήσουν τον Αλβέρτη.

Πριν συνεχίσω, ξεκαθαρίζω ότι η κίνηση του Παναθηναϊκού για το φιλικό είναι τέτοια που θα άρμοζε στην ιστορία του Αλβέρτη και από αυτή (την κίνηση) θα έπρεπε να διδάσκονται κι άλλες ομάδες, που φέρθηκαν πολύ χειρότερα στις «σημαίες» τους (ξέρουμε όλοι για ποιες δύο ομάδες κυρίως χτυπάει η καμπάνα…). Όμως, θα μου άρεσε (και θα μπορούσε να γίνει) αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε αποφασίσει να κάνει… ξεπέτα (ή αν προτιμάτε, φιλικό προετοιμασίας) με την ΤΣΣΚΑ, αλλά αποφάσιζε να στηρίξει σοβαρά την κίνησή του και έφτιαχνε μια γιορτή αντάξια της προβολής και της λάμψης που ο ίδιος έχει θελήσει να δώσει στον Αλβέρτη. Και μη μου πει κανείς την περίφημη... δικαιολογία της ομάδας ότι η ΤΣΣΚΑ ήταν ο τελευταίος αντίπαλος του Αλβέρτη, γιατί ο τελευταίος αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ ο τελευταίος αντίπαλος στην Ευρωλίγκα ήταν... η Ζαλγκίρις, αφού εναντίον αυτής πάτησε τελευταία φορά παρκέ.

Αντί για την ΤΣΣΚΑ, ο Αλβέρτης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει (ή να βρεθεί συμπαίκτης) παλιούς συμπαίκτες του, όπως οι Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Νίκος Οικονόμου, Ντίνο Ράτζα, ακόμη και Μπάιρον Σκοτ, Αντόνιο Ντέιβις, Ντομινίκ Ουίλκινς, και πολλοί άλλοι, σε μια μπασκετική γιορτή ομάδας άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα. Αλλά ξέχασα: κάποια από αυτά τα ονόματα είναι ταμπού, καθώς στην κοντόφθαλμη Ελλάδα, τόλμησαν να βάλουν και κόκκινη στολή…

Θα μου άρεσε, πάντως, έστω στις τελετές μας, αφού δεν μπορούμε στους κανονικούς αγώνες, να μιμηθούμε τους ξένους, ας πούμε τη γιορτή προς τον Ντίβατς, όπου μαζεύτηκε η αφρόκρεμα του παγκόσμιου μπάσκετ. Ένα τέτοιο φιλικό, με τη σύνθεση που ανέφερα πιο πάνω, θα είχε μεγαλύτερη αξία, ο κόσμος θα το χαιρόταν και θα πλήρωνε εισιτήριο, το οποίο θα μπορούσε να δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς και θα ήταν εφικτό να βραβευτούν στο πλαίσιό του και άλλοι πρώην «πράσινοι». Όσο για τη φανέλα που κοσμεί την οροφή του ΟΑΚΑ, είναι πιστεύω καιρός να τιμήσουν οι ομάδες τους μεγάλους τους παίκτες με αυτόν τον τρόπο. Και αν δεν θέλετε να αποσύρετε νούμερο, βάλτε φανέλες με ονόματα μόνο... Νομίζω σε όλους θα αρεσε μια τέτοια κίνηση.

Αλλάζοντας θέμα, έχει πιστεύω αξία να δείτε τη συνέντευξη του Λάζαρου Παπαδόπουλου σε έναν από τους συντελεστές του AoB, η οποία εκτάκτως φιλοξενήθηκε στο Sportnet. Ο Λάζαρος μιλάει για πράγματα που άλλοι δεν τολμούν να αγγίξουν και δεν φοβάται να πει αυτά που όλοι οι λογικοί μπασκετάνθρωποι σκέφτονται, αλλά κανείς δεν εκστομίζει. Αυτό του έχει κοστίσει, βέβαια, αλλά σε εκείνους που πραγματικά ξέρουν, έχει βρει τη θέση που του αξίζει.

Αναφέρεται στη μαύρη περίοδο της ελληνικής διαιτησίας, όταν οι καλοί είχαν κοπεί από τον Βασιλακόπουλο, γιατί δεν τον υπάκουσαν στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Αναφέρεται στο τωρινό θέμα της διαιτησίας, στην κατάσταση της ΑΕΚ, στην εθνική και την απόφασή του, στον ΕΣΑΚΕ που και φέτος σφυρίζει κάνοντας τον Κινέζο, στην Ευρωλίγκα, στο Μαρούσι, ενώ προειδοποιεί όσους τόλμησαν να τον βγάλουν ξοφλημένο. Και κάτι που δεν θα δείτε στη συνέντευξη: ο Λάζος συζητά με δύο ελληνικές ομάδες, αμφότερες μεγάλες, αλλά το πιο πιθανό είναι να παίξει στο εξωτερικό φέτος.

Τέλος, στο Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τα αξιόμαχα Τρίκαλα, μετά από μια μεγάλη παράσταση του Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ. Όχι, δεν θα σχολιάσω την αξία του Ντρόμπνιακ, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν περιφερειακή σχέση με το άθλημα, αλλά θα ευχηθώ να μην αρχίσουν οι διαρροές στις ελληνικές ομάδες και φέτος, γιατί αν και οι 14 μείνουν πλήρεις, το πρωτάθλημα που θα αρχίσει σύντομα, θα είναι πολύ πολύ δυνατό.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Πέντε μέρες έμειναν για να δηλώσετε συμμετοχή στο διαγωνισμό του Age of Basketball στο fantasy challenge της Ευρωλίγκας. Μπείτε κι εσείς στην παρέα μας και διαγωνιστείτε με άλλους φίλους του μπάσκετ. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε είναι στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας μας.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποριες που ζητουν απαντησεις:

1)Τοσο χαλια παικτες ειναι για τα ευρωπαικα δεδομενα οι Μασει και Παπαδοπουλος και δεν εχουν βρει ακομα ομαδες;Δλδ πχ η Μακάμπι και η CSKA νομίζουν πως έχουν καλύτερα 5ρια;

2)Τοσο χαλια παικτες ειναι οι Κομματος και Σπανος και δεν βρισκουν ομαδες στο ελληνικο πρωταθλημα;Δηλαδη ο Πανιωνιος και τα Τρικανα εχουν σιγουρα καλυτερους παικτες;

3)Ειναι λογικο η Καβαλα να λυνει συμβολαια παικτων επειδη τραυματιστηκαν και θα αρχισουν τη σεζον απο τον τον Νοεμβρη(πχ Παπαιωακειμ);Πιστευει πως ετσι θα προσελκύσει νέους παίκτες στην ομάδα;

4)Ο Εσακε ποτε θα αποφασισει να φτιαξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την ιστοσελιδα του;Το ιδιο ισχυει και για πολλες ομαδες.

5)Στην Ευρωλιγκα πηραν πρεφα πως στο site εχουν τα περσινα κειμανα για πολλες ομαδες;

6)Ειναι σιγουροι στο Μαρουσι πως θελουν να παιζουν στο ΟΑΚΑ στην Ευρωλιγκα;
Γιατι αγωνα Ευρωλιγκα με 150 φιλαθλους στο ΟΑΚΑ δε θελω να τον φανταστω.

7)Γιατι τοσος κοσμος ξεχνα τη Σιενα οταν αναφερεται στα φαβορι για τη φετινη κουπα;Επισης κανεις δεν παιρνει στα σοβαρα την Εφες παροτι εχει Ρακοσεβιτς Σαντιαγκο Αρσλαν και Ναχμπαρ.


8)Τελος σε ποιο πρωταθλημα ομαδες οπως η ΑΕΚ ή η Ολύμπια δε θα ειχαν υποβιβαστει;

Age of Basketball είπε...

Για το Λάζο, ξέρω ότι περιμένει να βρει την καλύτερη πρόταση, όσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, ώστε να πάρει χρόνο και αν ανέβει ξανά εκεί που του αρμόζει. Από δική του επιλογή δεν συζήτησε τις προτάσεις που είχε τον Σεπτέμβρη, ώστε να προπονηθεί ατομικά και αν έρθει σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο Μάσεϊ έπρεπε να ξεμπερδέψει με Ρεάλ πρώτα.

Κόμματος και Σπανός μου προξένησαν τεράστια περιέργεια όταν αποφάσισαν να πάνε στην προετοιμασία του ΠΑΟ αντί να ψάξουν ομάδα. Όσο για το αν έχουν θέση στην Α1, προφανώς και ναι, σε περισσότερες από 8-9 ομάδες.

Η Ευρωλίγκα όντως έχει προβλήματα στο σάιτ της, κάτι που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι να αρχίσει η σεζόν και θα έπρεπε να διορθωθεί. Όσον αφορά τον ΕΣΑΚΕ και τις ελληνικές, ας μην το πιάσουμε καλύτερα το θέμα. Αν και ο ΕΣΑΚΕ έκανε τουλάχιστον μια μικρή προσπάθεια, η οποία βέβαια θεωρώ ότι απέτυχε στον τομέα της εύκολη χρήσης.

Το Μαρούσι δεν έχει κόσμο. Πάντως στο ματς με τον Άρη είχαν σχεδόν 2.000 στις εξέδρες στο ΟΑΚΑ. Προσπαθούν, αλλά θέλουν μεγάλη βελτίωση στον τομέα μάρκετινγκ. Θεωρώ πάντως ότι το φαινόμενο Πανιώνιος (επίσημα 1.200, ανεπίσημα περίπου 800), Πανελλήνιος (επίσημα 400, ανεπίσημα περίπου 200) που είχαμε πέρσι, δεν θα το δούμε.

Εμείς δεν... θα ξεχάσουμε ούτε Σιένα, ούτε Εφές. Εξάλλου, σε μας μπαίνεις για να διαβάσεις καλές αναλύσεις. (αν δεν βλογήσουμε και τα γένια μας...)

8) Απάντηση: στο ελληνικό.
Rasheed.

Unknown είπε...

Αν θέλετε δημοσιεύστε και την απάντηση της ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικότατη περίπτωση αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων από τους ...παράγοντες.

arisff

περιούσιος είπε...

Δεν έχω, ακόμα, διαβάσει τη συνέντευξη του Λάζαρου Παπαδόπουλου αλλά είμαι σίγουρος, ότι λέει ενδιαφέροντα πράγματα, που άλλοι δεν τολμούν να αγγίξουν. Πλην,όμως, πολύς κόσμος - και εγώ μαζί -βάλλει εναντίον του, διότι ναι μεν ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του επαγγελματικού κλάδου του αλλά παραμέλησε τα επαγγελματικά του (στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την Κροατία, ήταν απαράδεκτος). Θέλοντας και μη κάνω τη σύγκριση με το Φασούλα, ο οποιος, όντας πρόεδρος του ΠΣΑΚ στη δεκαετία του '90, συγκέντρωσε ουκ ολίγα πυρά εις βάρος του αλλά στο Μουντομπάσκετ του '94 έτρωγε σίδερα στο γήπεδο.
Αναφορικά με το Νέστορα Κόμματο, έχουν ακουστεί διάφορα αρνητικά για το χαρακτήρα του και όχι μόνο από κακοπληρώτριες ελληνικές ομάδες. Αν ισχύουν, έχουν άδικο όσες ομάδες δεν τον εμπιστεύονται;

Age of Basketball είπε...

@aris: Θα έχουμε άρθρο για την ΑΕΚ σήμερα. Μπορείς εκεί να σχολιάσεις αναλυτικά αυτό το θέμα.

@περιούσιος: Δεν νομίζω ότι ο Λάζος παραμέλησε την καριέρα του. Στο Ευρωμπάσκετ 2007 δέχτηκε μεγάλο πόλεμο από συγκεκριμένα άτομα, ενώ τότε μην ξεχνάμε ότι ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος σέντερ στην Ευρώπη. Άσχετο αν ο Πλάθα δεν ήξερε τι ήθελε... Όσο για τον Κόμματο, δεν έχω ιδία άποψη, αλλά έχω ακούσει αυτά που επισημαίνεις.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

(αρχικος ανωνυμος speaking):
Ο Παπαδοπουλος εκανε τη χαζομαρα να παει σε μια ομαδα που ουτε συστημα ειχε ,ουτε ο προπονητης της ηξερε την εννοια του "η μπαλα στους ψηλους".Αυτο φανηκε περσυ και στη σειρα με τον ΟΣΦΠ.Ποσες φορες αραγε ο Μασει ειχε βγει λογω αλλαγων με τον Γκριρ και τελικα η Ρεαλ σουταρε απο μακρια;
Οσο για το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ,αν αρχισουμε και μετραμε παιχνιδια καλων ή κακων παικτων θα γελασει και το παρδαλο κατσικι.Πχ ο Παπαλουκας εκανε καλο παιχνιδι πλην με τη Σλοβενια;
Ο Τσαρτσαρης;

Οσο για τον Κομματο τα γνωριζω.Ο δε Πνινι τον αποκαλουσε "Αστροναυτη"ακριβως επειδη εχει περιεργο χαρακτηρα.Ωστοσο φανταζομαι αλλο περιεργος χαρακτηρας και αλλο "μ..ς" που ζηταει μεχρι τελευταιο λεπτο τα χρηματα του.Ενταξει,δεν πειθαρχουσε ποτε 100% στα συστηματα αλλα αν πειθαρχουσε δε θα εψαχνε τωρα για ομαδα αλλα με το ταλεντο του θα επαιζε σε πρωτοκλασσατη ομαδα.Ετσι;
Παντως ακομα και με αυτα τα 2 μειονεκτηματα δεν μπορω να πω πως ομαδες οπως ο Πανιωνιος,η Καβάλα ή ο ΠΑΟΚ εχουν καλυτερους του.

περιούσιος είπε...

Ακριβώς τον ίδιο και ίσως χειρότερο πόλεμο δέχθηκε ο Φασούλας προ του Μουντομπάσκετ του 1994 και, όμως, έτρωγε σίδερα στο παρκέ. Ο Παπαδόπουλος, όμως, έπαιξε πολύ άσχημα (ξεχωρίζω το παιχνίδι με την Κροατία)με την Εθνική και εκεί δεν υπήρχε Πλάθα για να τον ταλαιπωρήσει. Όσον αφορά τον Παπαλουκά, συμφωνώ με τον ανώνυμο και δεν παραβλέπω, ότι και αυτός άκουσε τα εξ αμάξης για την απόδοσή του τότε.