ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Κύπελλο Απαξίωσης...


Μπήκαν οι ομάδες της Α1 στο Κύπελλο την Τετάρτη και ορισμένες από αυτές το έχουν ήδη μετανιώσει. Ο «θεσμός των εκπλήξεων», όπως έχει ονομαστεί, που έχει εδώ και δύο χρόνια δομή τέτοια για να μην γίνονται εκπλήξεις και για να έχουμε κάθε χρόνο τελικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, κατάφερε να ξεγυμνώσει ήδη αδυναμίες και προβλήματα.

Προφανώς και αναφέρομαι στα όσα έγιναν στη Λάρισα και στα όσα (δεν) έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα η Ολύμπια ή… ο Ολύμπια όπως λέγεται από πολλούς πλέον (λόγω της ύπαρξης και του ΓΣ στο όνομα) έπαιξε διαλυμένη τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Η Ολύμπια έπαιξε Οκτώβρη μήνα χωρίς 4 παίκτες, με επίσημη δικαιολογία ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα. Εν ολίγοις, δεν έχουν δελτία, δεν έχουν δικαίωμα για να παίξουν, λόγω των προβλημάτων της ομάδας ή δεν έχουν… έρθει ακόμη, καθώς η ομάδα δεν έχει συμπληρώσει το ρόστερ της (όπως εκείνη υποστηρίζει). Κι αυτό δύο βδομάδες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα και μετά… τον αποκλεισμό από το Κύπελλο. Βέβαια, η Ολύμπια έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στο θεσμό, που δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει εισιτήρια κι άφησε την είσοδο ελεύθερη, δείχνοντας απλώς ότι γι' αυτή η χρονιά δεν έχει αρχίσει ακόμη!

Τα Τρίκαλα τη διέλυσαν με 25 πόντους διαφορά περνώντας με περίπατο στην επόμενη φάση. Οι Τρικαλινοί πήραν 9 πόντους από τον Κασίμπ Πάουελ, ο οποίος στις 30 Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε ντοπαρισμένος και στις 7 Οκτώβρη, ανήμερα του αγώνα με την Ολύμπια ανακοινώθηκε η τιμωρία του (ένας μήνας και 30.000 ευρώ πρόστιμο). Άκρως ελληνικό φαινόμενο, ο παίκτης να αγωνίζεται τη μέρα που ανακοινώνεται η τιμωρία του. Βέβαια, ο Πάουελ είχε περάσει από έλεγχο στις 26 Αυγούστου, οπότε στις 26 Σεπτέμβρη είχε… λήξει η ποινή του, 11 μέρες… πριν ανακοινωθεί! Το θέατρο του παραλόγου. Για την ιστορία, ο Πάουελ είχε καπνίσει μαριχουάνα, δεν είχε πάρει στεροειδή.

Στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ έκανε προπόνηση, ενώ πιο δίπλα η ΑΕΚ έπαιζε με τη ΜΕΝΤ. Τελικά, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 20-0 την… ΑΕΚ και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Κάθε ιστορία έχει δύο όψεις, όμως το θέμα είναι ότι η ΑΕΚ έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Και ό,τι και να προσπαθούν να πουν οι διοικούντες, η FIBA σωστά δεν εξέδωσε τα δελτία. Το θέμα δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά την Τετάρτη. Υπάρχει από πριν το καλοκαίρι. Όμως, η ομάδα έκανε μετεγγραφές, διαβεβαίωνε τους παίκτες ότι όλα είναι υπό έλεγχο, κάτι που δεν ίσχυε προφανώς. Οι πληροφορίες μου λένε ότι οι παίκτες είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση ψυχολογικά, ότι αρκετοί νιώθουν ήδη αρνητικά για την επιλογή που έκαναν και νιώθουν ότι τους είπαν ψέματα. Πάντως, προς το παρόν κάνουν υπομονή και κανείς δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα. Μεταξύ μας, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν έτσι, παίκτες είναι, να παίζουν πρέπει. Όχι να κάνουν δύο μήνες προετοιμασία για ένα ματς απέναντι σε μια δυνατή ομάδα και τελικά να δίνουν… φιλικό! Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μην είναι ούτε στο πρωτάθλημα, κάτι που πάντως δεν θεωρώ πιθανό να γίνει. Ωραία ξεκίνησε η σεζόν… Η δική μου απορία πάντως είναι γιατί
ο θεσμός υπάρχει ενώ δεν ενδιαφέρονται οι περισσότερες ομάδες και είναι πλήρως απαξιωμένος από σωματεία και ομοσπονδία.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Άρης είχε ανακοινώσει το νέο του προπονητή, τον Φώτη Κατσικάρη, που όπως είχαμε γράψει ήδη πριν την πρόσληψη ήταν μονόδρομος για εκείνον να δεχτεί. Από τα όσα ξέρω ο Κατσικάρης είδε τα δύο ματς του Άρη με το Μαρούσι και αποφάσισε να αλλάξει/πάρει 2-3 παίκτες. Πήρε διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση ότι θα μπορεί να το κάνει, αλλά κι ο ίδιος δέχτηκε (ή θέλησε) να δώσει στους υπ’ ατμόν ευκαιρίες μέσα από τις προπονήσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας εκ τον Ντέι-Ρίτσαρντσον θα αποχωρήσει (αυτή τη στιγμή φαβορί ο πρώτος) για να έρθει Αμερικανός πλέι μέικερ, ενώ μάλλον θα έρθουν άλλος ένας ή δύο παίκτες, πιθανότατα ένα δυαροτριάρι κι ένα τεσσαροπεντάρι. Υπάρχει και το σενάριο να έρθει απλώς Αμερικανός άσος και να καλυφθεί η θέση στην περιφέρεια από τον Ντέι, εφόσον αυτός πείσει τον Κατσικάρη (εννοείται μαζί με τον Ρίτσαρντσον).

Γενικά, όπως είναι λογικό, ο Κατσικάρης θέλει λίγο καιρό για να αξιολογήσει το ρόστερ του και να προχωρήσει σε αλλαγές ή προσθήκες, εκτός από αυτή ενός πλέι μέικερ που πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Τραγελαφικές καταστάσεις

περιούσιος είπε...

Δεν με εκπλήσσει η τιμωρία της ΑΕΚ από τη ΦΙΜΠΑ. Άλλωστε, αν τηρούνταν ο νόμος στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ομάδα δεν θα είχε τολμήσει να κατέβει στο πρωτάθλημα, ακόμα και να δηλώσει συμμετοχή. Αλλά μήπως ο κ. Οικονομιδης ενδιαφέρθηκε να προστατεύσει το πρωτάθλημα;
Τώρα για τον Άρη, πιστεύω, ότι ο νέος προπονητής θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους μικρούς της ομάδας, ήτοι στους Μούρτο, Χρυσικόπουλο και Σκορδίλη, ώστε να δέσουν περισσότερο με την ομάδα, και κατά δεύτερο λόγο να αναζητήσει κάποιους καλούς ξένους για την ενίσχυσή του.

Patrick Star είπε...

Ας ξεκαθαρίσω τη θέση μου πρώτα...

Η ΑΕΚ κανονικά είτε πληρώνει είτε αποχαιρετά τα εγκόσμια... Απλά τα πράγματα. Όμως... Επειδή είμαι παράξενο πλάσμα, έχω ένα κακό. Όταν θέλουν να μου - εδώ μιλάω σαν οπαδός της ΑΕΚ και μόνο - κάνουν ό, τι δεν έκαναν στους άλλους, τρελαίνομαι!! Δε με νοιάζουν οι νόμοι, οι κανονισμοί και το Μπασκετικό Δίκαιο... Από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δε θα ξεκινήσουν σε μένα, τόσο απλό είναι. Ναι, ξέρω, διαιωνίζεται έτσι η κατάσταση, η αρρωστημένη νοοτροπία και η μιζέρια αλλά έχω δεί την ΕΟΚ να μπαίνει εγγυήτρια σε ομάδες, έχω δεί ειδικές εκκαθαρίσεις σε σωματεία που σφίζουν τώρα από υγεία - και με λεφτά που χάθηκαν βεβαίως βεβαίως - έχω δεί πολλά. Το κορόιδο δεν πρέπει να το κάνει η ΑΕΚ σε καμία περίπτωση και θα πρέπει να επιδιώξει να μπεί σε 99 άρθρα 99 προκειμένου να πετύχει διακανονισμούς.
Ωραία ως εδώ. Πάγια μου θέση, είναι ότι δεν πρέπει να χαρίζονται χρέη - παρά μόνο παράλογες προσαυξήσεις στο κράτος για λόγους που όποιος δεν καταλαβαίνει μπορώ να τους εξηγήσω άλλη φορά - ωστόσο πρέπει να γίνονται διακανονισμοί προς διευκόλυνση του (κακο)πληρωτή. Και υπενθυμίζω προς πάντες, η πτώχευση δεν είναι κούφια απειλή ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αλλά πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Αλλά κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 5 και καρτέρι (παραφράζω γιατί κανείς δεν πρέπει να χάσει δεκάρα). Βέβαια, σε πολύ μεγάλα ποσά έχουμε δεί διακανονισμούς και μειώσεις αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορήσει έναν παίκτη που ζήτησε όσα δικαιούταν.

Ο Καραμανλής από την άλλη, αντί να προσπαθήσει να έρθει σε διακανονισμό με τους παίκτες, μάνατζερ κλπ, απλώς προκαλούσε στέλνοντας φιλάκια... Αυτό μπορούσε να το κάνει, διαπραγματεύσεις, όμως, όχι... Αλλά δεν μπορώ να διαβάζω ότι ο Πάβιτς ήθελε μόνο τα δεδουλευμένα (τα οποία πόσα ήταν στην τελική, 20 χιλιάρικα?) και ότι κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί του... Δηλαδή τόσο καιρό τι έκαναν? Δεν μπορώ να πιστέψω πως αν πας στον Μπουρούση και του πείς ότι θα του δώσεις τα λεφτά σε 4 δόσεις μέσα σε 2 χρόνια αντί για τώρα, δε θα το δεχτεί...

Πραγματικά δε γνωρίζω τι κινήσεις έχουν γίνει από πλευράς διοικούντων αλλά αυτό της τελευταίας στιγμής με προβλημάτισε. Συν την έπαρση από την οποία διακατέχεται η διοίκηση... Ή μήπως να πω, που διακατείχε τη διοίκηση, γιατί μετά από όλα αυτά, μόνο αλαζονική συμπεριφορά δεν μπορείς να επιδείξεις...

ΥΓ Μετά το 99, μετά το διακανονισμό, μετά τις συμφωνίες, η πιθανότητα να είναι ο (κακο)πληρωτής, κακοπληρωτής με σφραγίδα υπουργείου και τελωνείου, είναι σημαντική... Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτός που δεν πληρώνει σήμερα, θα πληρώσει αύριο. Αλλά μία προσπάθεια ανασύνταξης νομίζω τη δικαιούνται όλοι, έτσι κι αλλιώς, αν δεν πλερώσει ο Καραμανλής, τι σημασία έχει αν είναι το '09 ή το '11? Το αποτέλεσμα το ίδιο θα είναι, πάνε τα λεφτά, πάνε κι η ομάδα...

Αυτά είχα να πω, αλλά πολλά διαβάζω τις τελευταίες μέρες και έχω τρελαθεί!

haridimos είπε...

Με κάλυψε ο Patrick Star στα περισσότερα.

Θεωρώ πως η διοικηση πιάστηκε αδιάβαστη και 'κρεμαστηκε' απο το νομικο της επιτελειο.

θα μπορούσε να είχε κρατήσει κάλλιστα τον περσινο ελληνικό κορμό, να μην ειχαν πλακωθει με Χατζη-Παπανικολάου δηλαδή, να είχαν μεινει οι περσινοι ξενοι (δεν ήταν κι άσχημοι οι ΝτιΤζει, Νεμεθ, Μπραιαντ) και να προσθεταν αμερικανους/ξενους που επαιξαν περσι στην Ελλαδα (ή Ελληνες που εμειναν χωρις ομαδα) και να κερδιζαν χρονο παρακαμπτοντας την ιστορια με τη Φιμπα.