ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τελικά, Hell για εσass...


(Το άρθρο με τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής βρίσκεται παρακάτω, όπως θα συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.)

Δεν χρίζει αγωνιστικής κριτικής το παιχνίδι της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ, καθώς από τη μία πλευρά είχαμε την ομάδα που έκανε το πιο θεαματικό ξεκίνημα στην… από εδώ πλευρά των ομίλων (μαντέψτε ποια έκανε το πιο θεαματικό συνολικά) και απέναντί της ένα συνονθύλευμα, που όποτε κατάφερνε να βρει στεφάνι σε σουτ έπρεπε να το πανηγυρίζει.

Δεν θα μειώσω περισσότερο τους Σκοπιανούς αγωνιστικά, ούτε όμως θα το παρακάνω ότι είναι καλή ομάδα που θα χτυπήσει… Μουντομπάσκετ, όπως είπε και ο Στεφάνοφ. Η λογική λέει ότι οι Σκοπιανοί πάνε για πολλά με λίγα και στα επόμενα παιχνίδια τους. Πάντως, θα έχουν μια ευκαιρία να αντιστρέψουν το κλίμα εναντίον του Ισραήλ, όπου θα παίξουν την πρόκριση.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο του αγώνα είναι ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εμφάνιση και των δώδεκα παικτών σήμερα. Όταν ένα παιχνίδι πηγαίνει σε τόσο μεγάλη διαφορά, το ενδιαφέρον είναι το αν θα βρουν οι παίκτες ρυθμό και σε τι βαθμό θα αποδώσουν ή θα δείξουν έτοιμοι για τη συνέχεια. Η Ελλάδα, λοιπόν, σε αυτόν τον τομέα πήρε άριστα. Οι βασικοί έκαναν τη δουλειά τους και είχαν διάθεση όταν χρειαζόταν, και όσοι ήρθαν από τον πάγκο προσέφεραν (είτε περισσότερο, είτε λιγότερο) δείχνοντας, έστω και με αντίπαλο αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας, ότι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν όποια ευκαιρία τους δοθεί. Ας ελπίσουμε ότι κάτι παρόμοιο θα δείξουν και στη συνέχεια.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας έκανε ουσιαστικά ροτέισον 9 παικτών ή αν προτιμάτε κράτησε τους χρόνους που θεωρητικά θα παίζουν οι παίκτες και στα ντέρμπι. Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκης και Κουφός έπαιξαν κάτω από 10 λεπτά, παρότι θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν περισσότερο χρόνο σε τέτοιο αγώνα.

Στα καλά που κρατάμε είναι ότι η Ελλάδα «λύθηκε» στην πρεμιέρα και βρήκε πατήματα στο γήπεδο χωρίς να προβληματιστεί. Δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα υποτιμήσουμε τους Κροάτες επειδή κάναμε περίπατο στην αρχή της διοργάνωσης.

Για τα 17 λάθη κρατάω μια επιφύλαξη, καθώς τα περισσότερα έγιναν με τη διαφορά στο 20+, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει χαλάρωση. Οπότε ας περιμένουμε το 2ο παιχνίδι για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα. Αυτό που είδαμε, πάντως, και που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσο αδύναμος κι αν ήταν ο αντίπαλος είναι η απίστευτη δύναμη στη ρακέτα που έχει αυτή η ομάδα. Το ξέραμε, αλλά τώρα που το βλέπουμε, μας αρέσει… να το λέμε! Πριν, αφήσουμε τα αγωνιστικά, θα πρέπει να σταθώ στην μεγάλη έμπνευση του Σκοπιανού προπονητή να ξεκινήσει χωρίς τον Μάσεϊ τον αγώνα, κόλπο που βραχυκύκλωσε την Ελλάδα. Ο Μάσεϊ μπήκε 5 λεπτά μετά την έναρξη με το σκορ στο 6-21…

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα παραλειπόμενα από το γήπεδο. Είδαμε πανό που έγραφε «Kick Hell-ASS», είδαμε τη μασκότ της διοργάνωσης να φωτογραφίζεται με κασκόλ που έγραφε «Macedonia», είδαμε οπαδό των Σκοπίων με αλεξανδρινή περικεφαλαία και τους Σκοπιανούς να απλώνουν ένα τεράστιο πανό με το αστέρι της Βεργίνας. Κυρίως, η τηλεοπτική κάρτα του σκορ που φαινόταν σε όλο τον κόσμο έγραφε MKD (το άσπρο που βλέπαμε εμείς είναι δουλειά της ΝΕΤ, όλος ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε το MKD, αλλά στην ΕΡΤ θεωρούν πως ό,τι δεν βλέπουμε εμείς… δεν υπάρχει, προφανώς θεωρώντας μας ηλίθιες στρουθοκαμήλους). Θα πρέπει, φυσικά, να αναφέρουμε ότι είναι αρμοδιότητα της διοργανώτριας αρχής να αποκλείεται κάθε προκλητικό πολιτικό υλικό από το γήπεδο. Συγχαρητήρια κύριε FIBA Europe, επιληφθήκατε όλων των θεμάτων. Και φυσικά τώρα, όπως συνηθίζετε, θα βγείτε για να σας αποθεώσουν που δεν έγραφε η φανέλα των Σκοπίων «Macedonia». Οι σημερινές του δηλώσεις ήταν «δεν τους πέρασε», ενώ το MKD στην τηλεόραση «δεν είναι δικό μου θέμα, η FIBA τους αναγνωρίζει ως FYROM», η τηλεόραση είναι άλλο πράγμα. Το δικό σας θέμα τελικά είναι μόνο οι φωτογραφίες στο τέλος των διοργανώσεων; Για όσους… ψάρωσαν, και στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης τα Σκόπια αναγράφονται ως MKD στη συντομογραφία!

By Rasheed & BEN


Υ.Γ.: Από τη Δευτέρα το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

7 σχόλια:

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Δεν θέλω να πω κάτι για το παιχνίδι. Η Εθνική ήταν ανώτερη και νίκησε δια περιπάτου.
Αλλά, αυτό το θέμα με τα Σκόπια, που αυτοχαρακτηρίζονται Μακεδονία και καλλιεργούν στο λαό τους αλυτρωτικές τάσεις εις βάρος της Βορείου Ελλάδος, έχει παραγίνει! Οιοσδήποτε γνωρίζει την ιστορική διαμόρφωση του κρατιδίου των Σκοπίων καταλαβαίνει ότι αυτό το Σλαβοσυνοθύλευμα (οι Σλάβοι εμφανίζονται περί τα 900 χρόνια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου...) δεν μπορεί επ' ουδενί να διεκδικεί τέτοιες αξιώσεις και να απειλεί μια χώρα που την στηρίζει εδώ και χρόνια οικονομικά... Τέλος πάντων...

περιούσιος είπε...

Εκείνοι οι 0 πόντοι του Φώτση φαάνταζαν παραφωνία στο χτεσινό ματς. Αν είναι να έχει τέτοια επιθετική απόδοση το βασικό "4" της ομάδας,τότε φοβάμαι λιγάκι για τη συνέχεια.

Unknown είπε...

Πολιτικά, οι Σκοπιανοί γελοιοποιούνται από μόνοι τους. Οι οπαδοί τους μάλλον δεν έχουν ιδέα από μπάσκετ, είναι προκλητικοί, και όχι τίποτ' άλλο, η ομάδα τους δεν επιτρέπει τόσο ψηλούς τόνους...Προσπαθούν να κάνουν το μπάσκετ πόλεμο (?) αλλά αν το κατάφερναν μάλλον δε θα τους άρεσε καθόλου. Σκεφτείτε μια αφηνιασμένη εθνική ελλάδος τι σκορ θα τους άφηνε...

Τέλος πάντων, επειδή με αυτούς δεν αξίζει να ασχολούμαστε, για μένα είναι βασικό ότι υπάρχει ανισορροπία στην δική μας εθνική στο βάθος πάγκου μεταξύ ψηλών και κοντών. Δεν ξέρω αν ήταν της ιδέας μου, αλλά διέκρινα αρκετή κούραση στο Σπανούλη (και στον Περπέρογλου), και είμαστε ακόμα στο πρώτο (και καθόλου απαιτητικό) ματς! Το ροτέισον με τον Καλαμπόκη δεν έγινε λόγω του αδύναμου αντιπάλου, ήταν απαραίτητο (και καλώς έγινε). Με πιο δύσκολο αντίπαλο; Σε πιο κουραστικό ματς; Δε θα χρειαζόταν ένας ακόμα;

Δεν περιμένω να βγάλω συμπεράσματα από ένα τέτοιο ματς, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα η άποψη μου ήταν εξ'αρχής ότι η ομάδα είναι βαριά και ...ασύμμετρη και ψάχνω τρόπο να διαψευστώ. Το σχήμα με Καϊμακόγλου και Πρίντεζη στο τρία (να σουτάρουν και τρίποντα...) δε μου άρεσε καθόλου και δε δούλεψε ούτε εναντίον Σκοπιανών. Η πεντάδα ήταν απίστευτα βαριά και δυσκίνητη, οι παίκτες τράκαραν μεταξύ τους μέσα στην αντίπαλη ρακέτα (οκ αυτό ήταν και προϊόν χαλάρωσης), γενικώς δε μου φάνηκαν καθόλου δεμένες τέτοιες πεντάδες.

Τέσσερις καθαρόαιμοι σέντερ, πόσο βάθος μπορεί να χρειάζεται σε αυτή τη θέση; (για ποιον χτυπάει η καμπάνα)
Ένας περιφεριακός δε θα ήταν πιο απαραίτητος; Μακάρι να κάνω λάθος...Αλλά δυστυχώς νομίζω πως έχουμε πέντε παίκτες (Ζήση,Σπανούλη,Καλάθη,Καλαμπόκη,Περπέρογλου) για τρείς θέσεις και αυτό δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με τον όμιλο,όλα κρίνονται σήμερα με τους Κροάτες. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο επίσημο (αλλά και καθοριστικό) ματς. Εδώ θα δείξουμε το...μέταλλο μας.
arisff

Koan είπε...

εγώ ακόμα εχω αμφιβολίες για την εθνική μας.. Δε πιστεύα οτι θα μπούμε τετράδα μέχρι που είδα και το ματς Ισπανία - Σερβία. Κακοδουλεμένες όλες οι ομάδες (δεν εχω δει κροατία και ισραήλ σημερα θα δω) . Πολλά λάθη και εμεις με ευκολο αντίπαλο και η ισπανια σε πολυ κακη μερα (Σε σημειο να γεννα ερωτηματικα- 1/10 βολες ο Γκαζολ?) αλλά και η σερβία αν και νίκησε. Όλα παίζονται σήμερα θα δουμε την πραγματική εικόνα για την ομάδα μας.

Σε σχέση τωρα με την χθεσινή εικόνα άνετη νίκη χωρίς ομως αυτό να είναι καθαρά προϊον δουλειάς και ομαδικότητας. Χαθηκαμε ακομα και σε αιφνιδιασμο με λαθος πάσα. Ατομικά έχουμε λιγότερες μονάδες απο αλλες χρονιές και αν δε βελτιωθούμε ομαδικά δύσκολα θα παιξουμε καλό μπάσκετ.

ζήσης - 7
σπανούλης -7,5
καλαμπόκης - 6,5
καλάθης - 6
φώτσης-6
πρίντεζης- 6,5
περπέρογλου- 6,5
καϊμακόγλου- δε μπορω να κρίθει
μπουρούσης- 7
σχορτσιανίτης- 7
γλυνιαδάκης - δε μπορεί να κριθει
κουφός - δε μπορει να κριθει (αλλα ακόμα δείχνει στοιχει αμερικανικής ανωριμότητας εστω και στο λιγο που έπαιξε , πιστευω οτι θα βγει κρυφο χαρτι και θα παρει λεπτα σε αυτο το ευρωμπασκετ)

Ανώνυμος είπε...

αν είναι μια φορά γραφική η στάση των "φυρομιτών", είναι 10 φορές γραφικό το αντίστοιχο πανυγήρι που στήθηκε εδώ, ήταν γραφικότατη η στάση της ερτ, γραφικότατες οι δηλώσεις του ζήση, γραφικοί όλοι οι δημοσιογράφοι που αποκαλούν μια χώρα διεθνώς αναγνωρισμένη ως πγδμ, ως σκόπια! αν ήταν προκλητική η στάση των πγδμιτών οπαδών, πολύ προκλητικότερο από την πλευρά μας είναι να τους αποκαλούμε "σλαβοσυνοθύλευμα" και το χώρα τους κρατίδιο...

Koan είπε...

17:24 δεν εχεις αδικο .. αλλα οταν δε σε σεβονται γιατι να σεβαστείς?

διεθνως αναγνωρισμενο ειναι το ΠΓΔΜ γιατι να γραψουν MKD?

υ.γ. ειμαι της αποψης της ονομασιας που θα περιγραφη γεωγραφικα τη θεση της ΠΓΔΜ δηλαδη βορεια μακεδονία - με οτι αυτο συνεπάγεται - αν εισαι διαβασμενος θα καταλαβεις πως οτι λεω δεν ειναι δεξια ή ακραια αποψη

Ανώνυμος είπε...

@κοαν
συμφωνώ στο υστερόγραφο σου...