ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Σαράντα λεπτά απόσταση...


Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, ΠΓΔΜ πήγαν κι επισήμως σπίτια τους και μπροστά μας έχουμε το αληθινό τουρνουά. Ό,τι έκαναν οι ομάδες ως τώρα σβήνεται με μονοκοντυλιά και όλοι έχουν 40 λεπτά ως την τετράδα. Σαράντα λεπτά από τη μετριότητα ως την επιτυχία. Ας δούμε τα τελευταία ματς του Β γύρου, αλλά και τους πρώτους προημιτελικούς.

ΣΕΡΒΙΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 89-79
Ένα ματς με μονόπλευρο ενδιαφέρον και προβλέψιμη εξέλιξη. Χωρίς άγχος οι Λιθουανοί ήταν εύστοχοι και έπαιζαν ανοιχτά και για όση ώρα ήταν μπροστά στο σκορ είχαν και διάθεση να παίξουν. Όταν πέρασαν μπροστά οι Σέρβοι στην τέταρτη περίοδο, η Λιθουανία δεν είχε φυσικά καμία ψυχολογία για να χτυπήσει ή να γυρίσει το ματς. Η Σερβία ήταν, αδικαιολόγητα, χαλαρή, υποτίμησε τον αδιάφορο αντίπαλο και δεν έπαιξε την καλή της άμυνα. Χρειάστηκε κάποια συστήματα για να βγουν ελεύθερα τρίποντα που μπήκαν στο φινάλε για να εξασφαλίσει τη νίκη και τον επιθυμητό αντίπαλο.

ΠΟΛΩΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 68-90
Οι Ισπανοί απλώς επιβεβαίωσαν τη διαφορά κλάσης και λύσεων απέναντι σε μια απλώς μαχητική ομάδα και πήραν το εισιτήριο για την οκτάδα εύκολα. Οι Πολωνοί δεν άντεξαν το βάρος του αγώνα και λύγισαν από την πίεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν 6 επιθετικά ριμπάουντ και δεν πήραν ούτε έναν πόντο από αυτά, ενώ ο Ιγκνέρσκι ήταν άποντος με 0/7 μέχρι να κριθεί το ματς και ο Λάμπε είχε 2 πόντους. Όταν η διαφορά πήγε στους 30 χαλάρωσαν και απέδωσαν καλύτερα, αλλά πια ήταν αργά. Οι Ισπανοί κουβάλησαν ως το τέλος τελικά την ήττα της πρεμιέρας από τους Σέρβους, αφού άλλο Ρωσία άλλο Γαλλία, ενώ έχουν και Γολγοθά μπροστά, αφού παίζουν σε 24 ώρες ξανά.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 67-69
Ο BEN είχε πει ότι οι Σλοβένοι ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά το γεγονός πως ο Ζντοβτς προτίμησε να προφυλάξει Ντράγκιτς και Ντ. Λόρμπεκ παραλίγο να τον… διαψεύσει. Μέχρι το 15ο λεπτό οι Σλοβένοι ήταν κυρίαρχοι, αλλά οι λίγες λύσεις στην περιφέρεια σε συνδυασμό με την αποπνιχτική άμυνα των Τούρκων και το ξύπνημα του Τούρκογλου οδήγησαν σε ένα 14-0 που έφτασε στο 30-10 μέχρι την πλήρη ανατροπή του σκηνικού. Τελικά, οι Σλοβένοι έδειξαν χαρακτήρα (δεν μας είχαν συνηθίσει σε άλλες διοργανώσεις) όσο κι αν προσπάθησε ο Ούντριχ να χάσει το ματς στο τέλος. Ο Τάνιεβιτς έβγαλε ξανά απίστευτο σύστημα στην τελευταία φάση (όπως και με Σέρβους) με ξεμαρκάριστο τρίποντο, αλλά οι παίκτες του αστόχησαν και έμειναν με τη γλύκα. Μπορεί η ΕΡΤ να προσπαθούσε φιλότιμα να μας πείσει ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε προτίμηση αντιπάλου, αλλά δεν μασήσαμε. Άλλο αυτή η Κροατία, που δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις τσιρλίντερ, άλλο η Ελλάδα. Το πρόγραμμα λέει ότι οι Σλοβένοι πια έγιναν φαβορί ακόμη και για την κατάκτηση του τουρνουά. Μένει να δούμε πώς θα τα πάνε στα νοκ άουτ και αν θα ξεφύγουν από τα… γνώριμα λάθη τους.

ΟΙ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΡΩΣΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ: Η μάχη ανάμεσα στις δύο θετικές εκπλήξεις του τουρνουά και στους δύο καλύτερους προπονητές. Η μαεστρία του Μπλατ έχει μετατρέψει ένα τσούρμο άπειρων και χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο παικτών σε ομάδα – κομπιούτερ που προσπαθεί κάθε δευτερόλεπτο να εφαρμόσει τις εντολές του προπονητή της. Οι ΜακΚάρτι και Μοζγκόφ κάνουν πραγματικά πολλά, αλλά και πάλι αυτή η Ρωσία περνά με μεγάλη δυσκολία τους 60-65 πόντους. Από την άλλη ο Ίβκοβιτς έχει ένα σαφώς πιο ταλαντούχο σύνολο, αλλά εξίσου άπειρο. Πριν το τουρνουά ξέραμε ότι η Σερβία θα δυσκολέψει κάθε αντίπαλο, αλλά πλέον έχει κάνει σημαντικές νίκες και έχει έρθει σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση για να μπει και στην τετράδα. Ο Ντούντα είναι ασυναγώνιστος στο να καθοδηγεί εθνικές ομάδες και έχει αρκετούς παίκτες που του δίνουν πολλά, στο τουρνουά έχουν ξεχωρίσει ο Κρστιτς και ο Τεόντοσιτς που είναι εκπληκτικός σε σκορ και οργάνωση και περνά τις καλύτερες μέρες της καριέρας του. Οι Ρώσοι είναι πολύ σκληροί για να χάσουν, αλλά πολύ μέτριο ρόστερ για να χωρέσουν στην τετράδα. Ακόμη και με την παροιμιώδη αδυναμία τους στα τελευταία λεπτά, οι Σέρβοι είναι το φαβορί, σε ένα ματς που λογικά θα μείνει σε χαμηλό σκορ, και μοιάζουν ικανότεροι για να πετύχουν ειδικά τώρα που έχουν καταφέρει να φθάσουν ένα βήμα πριν την ιστορική επαναφορά στην ελίτ.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ: Κανείς δεν ήθελε τον άλλον στην οκτάδα προφανώς. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τελικός του Ευρωμπάσκετ. Όμως, μία από τις δύο θα μείνει εκτός τετράδας. Οι Γάλλοι έκαναν τα πάντα σωστά μέχρι το 39:57 του αγώνα με την Ελλάδα για να αποφύγουν την Ισπανία, αλλά ο Ντε Κολό είναι τόσο καλός σουτέρ που μάλλον την πάτησε όπως ο… Γκριρ («δεν έχω προπονηθεί για να αστοχώ»). Όμως, μην παραπλανήσει κανέναν το γεγονός ότι οι Γάλλοι απογοητεύτηκαν με τη νίκη τους επί της Ελλάδας, δεν θα μπουν φοβισμένοι απέναντι στους Ισπανούς. Και μάλιστα, με βάση την εικόνα των δύο ομάδων, είναι το φαβορί. Η Ισπανία έχει καταφέρει να πιάσει καλή εμφάνιση μόνο με τη χειρότερη απογοήτευση του τουρνουά (Λιθουανία) και με μια ομάδα κατώτερή της (Πολωνία). Επίσης, έπαιζε ως τις 21:00 την Τετάρτη και θα ξαναμπεί στο παρκέ την Πέμπτη στις 22:00, έχοντας μάλιστα στο ενδιάμεσο κι ένα ταξίδι σε άλλη πόλη, καθώς η τελική φάση γίνεται στο Κατοβίτσε. Οι Γάλλοι έχουν πιο αθλητική ομάδα, πιο γρήγορη ομάδα, οι Ισπανοί είναι πιο εύστοχοι και πιο έμπειροι από τέτοια παιχνίδια (τουλάχιστον πιο έμπειροι στο να… τα κερδίζουν). Στον άσο οι Γάλλοι υπερτερούν ξεκάθαρα (και όχι μόνο λόγω Πάρκερ), γεγονός που είναι πιθανό να κρίνει την αναμέτρηση. Στους ψηλούς η Ισπανία έχει περισσότερο ταλέντο, αλλά οι Γάλλοι είναι πιο αθλητικοί και σκληροί αμυντικοί. Στην περιφέρεια, ο Πιετρούς μπορεί να κλείσει όποιον από τους Ναβάρο-Ρούντι βρεθεί στη μέρα του, αρκεί να έχει βοήθειες. Σκληρό ντέρμπι, δύσκολο σε προγνωστικά, χωρίς φαβορί, καθώς το μομέντουμ λέει Γαλλία, αλλά η Ισπανία παίζει το τελευταίο της χαρτί να μη φύγει πλήρως αποτυχημένη από το τουρνουά, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις των παικτών της. Α, και μην ξεχνιόμαστε. Ο νικητής (ή ο χαμένος, αν και το απευχόμαστε) το Σάββατο παίζει με την Ελλάδα.

by BEN & Rasheed

Υ.Γ.: Το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΛεπω Σερβία-Γαλλία

Stefanos είπε...

Επανάληψη χθεσινοβραδινού σχολίου (στο προηγούμενο άρθρο), προς συζήτηση:
"Τουρκία τελικά! Ίσως η καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε όλες (όχι, ΔΕΝ είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι τον Ντούντα τον τρώμε για ...δεκατιανό). Λιγότερο ομάδα από τη Σλοβενία, μικρότερο ειδικό βάρος από την Ισπανία, όχι τόσο απρόβλεπτη όσο η Σερβία. Έχουν τους 2 σούπερσταρ τους, αλλά τίποτα δε με έχει κάνει να πιστέψω ότι είναι άλλη κλάση από την Εθνική μας (θυμηθείτε και το ματς με τη Σερβία -εδώ πάει το σχόλιο περί "απρόβλεπτης").

Τουρκία και μετά Ισπανία, σε ένα ωραίο re-match (fingers crossed). Ωραία!

PS: Ο Τεόντοσιτς, αυτός με το 6 της Σερβίας έχει καμιά σχέση με ένα παληκαράκι που παίζει στον Ολυμπιακό; Συνωνυμία, ε;"

PS2: Μόλις είδα, ώρα μετάδοσης του Ισπανία-Γαλλία, 19.15!!! Ισχύει ή λάθος; Αν ισχύει, οι Ισπανοί θα παίξουν με <24 ωρών "ξεκούραση";

Age of Basketball είπε...

Το πρώτο ματς είναι το Ρωσία-Σερβία.

Τὰ εἰς ἑαυτὸν είπε...

Ελλάδα-Τουρκία, λοιπόν... Μάλιστα... Επικίνδυνο παιχνίδι με μια σκληρή ομάδα. Κι ας μην λησμονούμε τις συναισθηματικές ιδιαιτερότητες...
Καλή επιτυχία στην εθνική μας ομάδα!