ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Στάση Ο-Μόνια


Αυτό που κατάφερε η εθνική την Κυριακή ήταν πραγματικά… δύσκολο. Ξεκαθαρίζω ότι τα όσα ακολουθούν είναι ανάλυση του αγώνα και όχι γενική κριτική της εθνικής. Εξάλλου από την αρχή του τουρνουά, αυτό κάνουμε: ανάλυση της εικόνας του κάθε αγώνα ξεχωριστά. Αυτά για να μην παρεξηγούμαστε τώρα χωρίς λόγο.

Και έχοντας πει τα παραπάνω… εδώ και μια βδομάδα λέω για το ροτέισον του Καζλάουσκας. Τελικά, πολύ νωρίτερα απ’ όσο πίστευα δυστυχώς δικαιώθηκα απόλυτα. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Καζλάουσκας το υλικό της ομάδας στο ματς με τη Ρωσία, δεν έβγαζε απολύτως κανένα νόημα. Ίσως αυτός να ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να χαθεί το ματς, να το χάσουμε δηλαδή μόνοι μας. Γιατί αυτό έκανε ο Λιθουανός.

Οι Ρώσοι πήραν 11 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, ο Κουφός ήταν εκτός αγώνα και ο Καζλάουσκας δεν δοκίμασε για λίγο τον Γλυνιαδάκη, ενώ ο Μπουρούσης απλώς παρακολουθούσε το ματς. Ή μάλλον, καλύτερα να το παρακολουθούσε από το να δέχεται 5 τάπες (!) από Μόνια και Μοζγκόφ. Αν δεν πίστευε ότι χρειαζόταν στην Πολωνία τον Γλυνιαδάκη ας έπαιρνε περιφερειακό, δεν νομίζω να είχε ανάγκη το παιδί από τις πληρωμένες διακοπές. Γιατί η ομάδα τον χρειαζόταν, ασχέτως αν ο Λιθουανός δεν μπορούσε να το καταλάβει.

Την ίδια ώρα, εκτός από τον Γλυνιαδάκη, στον πάγκο έμενε και ο Καλάθης σε όλο το σαραντάλεπτο, ενώ ο Σπανούλης στο παρκέ έκανε ένα από τα χειρότερα ματς της καριέρας του. Ο Βασίλης πελαγοδρομούσε, κρατούσε την μπάλα αδικαιολόγητα πολύ, όποτε ξεκινούσε προσπάθεια κατέληγε σε λάθος ή σε έμμεσο λάθος και γενικά είχε ένα «μαύρο» βράδυ. Αλλά, ο αντίλογος λέει ότι δεν προστατεύθηκε καθόλου από τον Καζλάουσκας, ότι ο Λιθουανός τον ξεθέωσε σε σημείο που να τον λυπάσαι κρατώντας τον σχεδόν 38 λεπτά στο παρκέ και, μοιραία, αφαιρώντας το καθαρό μυαλό και την ενέργεια στην οργάνωση της επίθεσης από την ομάδα.

Ο Καϊμακόγλου μπήκε πολύ νωρίς και αρχικά ήταν εμφανώς κρύος, καθώς είχε μείνει εκτός στα προηγούμενα ματς και οι ενδιάμεσες προπονήσεις πιο πολύ θυμίζουν… επίπεδο NBA (δηλαδή σουτάκια και συστηματάκια), οπότε ήταν δικαιολογημένα εκτός ρυθμού (να και πάλι το ροτέισον μπροστά μας). Όμως και πάλι βοήθησε. Και πόσο έπαιξε;

Καϊμακόγλου και Καλαμπόκης έπαιξαν από 8 λεπτά έκαστος, με την τράπουλα να μην ανακατεύεται καθόλου. Φοβήθηκε ο Καζλάουσκας ότι αν επεκτείνει το ροτέισον πέραν των… 7, θα χάσει το ματς; Το έχασε ακριβώς επειδή δεν το έκανε. Και η Ελλάδα κατάντησε Βουλγαρία στον αγώνα να βγάζει το ματς με 7 παίκτες.

Όμως, πέραν του Λιθουανού προπονητή, και οι παίκτες έχουν σαφώς μερίδιο ευθύνης. Σε ένα τουρνουά που η Μεγάλη Βρετανία φτάνει στο τσακ να κερδίσει την Ισπανία, ακόμη κι ένα παιδί καταλαβαίνει ότι η ψαλίδα έχει κλείσει. Δεν μπαίνεις σε αγώνα με υφάκι και νιώθοντας αστέρι γιατί μετά αυτά είναι τα αποτελέσματα: φεύγεις ντροπιασμένος και με σκυμμένο το κεφάλι, χάνοντας από μια κατά πολύ κατώτερη ομάδα και μάλιστα, χάνοντας καθαρά.Όσον αφορά τη διάθεση των παικτών, ας το αφήσουμε καλύτερα. Άμυνα ούτε με τα μάτια, απλώς για να βγάλουμε την υποχρέωση και να πάμε επίθεση, ο Μόνια φάνταζε κάτι μεταξύ Πίπεν και Νοβίτσκι, καμία μάχη για ριμπάουντ στο πρώτο μέρος.

Ακόμη και οι τελευταίες φάσεις έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είχε καθαρό μυαλό. Η επιλογή του να γίνουν 3 τρίποντα από τεσσάρια και μάλιστα από τη γωνία, προφανώς και δεν είναι σοβαρή, λογική και βγαλμένη από την προπόνηση. Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα ψέξω τον Πρίντεζη που έχασε τρίποντο από τη γωνία, αλλά την ομάδα που του έδωσε την μπάλα και τον προπονητή που δεν έβγαλε άλλο σύστημα. Στ’ αλήθεια, μόλις πήρε την μπάλα στα χέρια του, πόσοι περιμένατε ο Πρίντεζης να «κολλήσει» και δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο από τη γωνία και πόσοι αναφωνήσατε ότι τελείωσε το ματς πριν σουτάρει; Αυτό δείχνει λάθος επιλογή του πλέι μέικερ.

Τέλος πάντων, το ματς τελείωσε, εγώ είμαι της άποψης ότι καμία ήττα δεν κάνει καλό, αλλά όταν έρχεται αναγκαστικά πρέπει να την ξεπερνάς. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να παλέψει για την πρωτιά και όχι να αφεθεί να βγει 3η στον όμιλο. Ένα ματς ομίλου στην ουσία δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να λειτουργήσει ως χαστούκι αφύπνισης για τα απανωτά λάθη που επισημαίναμε επί τρία συνεχόμενα παιχνίδια.

Αυτό που με προβλημάτισε ήταν το γεγονός ότι οι παίκτες άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν απογοητευμένοι από το κοουτσάρισμα του Καζλάουσκας στις δηλώσεις τους. Μόνο αυτό δεν μας χρειάζεται τώρα, κόντρα στα αποδυτήρια.

ΠΓΔΜ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 86-75
Αν το δικό μας πρόκειται μια φορά για κατόρθωμα, των Γερμανών είναι δέκα. Εκεί που είχαν αγκαλιά την πρόκριση και έπρεπε απλώς να κερδίσουν τους ανεκδιήγητους, δεν άντεξαν το βάρος του φαβορί, όπως είπε ο Μπάουερμαν. Όταν δέχεσαι 86 πόντους από αυτή την ομάδα είσαι άξιος της μοίρας σου. Ο Μπάουερμαν ήταν σα να βλέπει τον καλοκαιρινό του εφιάλτη στο παρκέ, ανήμπορος να αντιδράσει στο απίστευτα κακό μπάσκετ των παικτών του. Απ’ την άλλη, η ΠΓΔΜ μας ανάγκασε για πρώτη φορά από την αρχή του τουρνουά να της βγάλουμε το καπέλο, γιατί την Κυριακή έπαιξε όντως ωραίο μπάσκετ, μυαλωμένο, οργανωμένο. Βοήθησαν λίγο τα τρίποντα που έμπαιναν και τους επέτρεψαν να μείνουν εντός συστήματος, αλλά και γενικά για τα 40 αυτά λεπτά φάνηκε ομάδα καλού επιπέδου. Με νίκη επί της Ρωσίας, η ΠΓΔΜ περνάει στους «8» αν κερδίσει με 7 πόντους και άνω στην περίπτωση που οι Κροάτες κερδίσουν τους Γερμανούς (τότε μένει έξω η Ρωσία) και με απλή νίκη αν οι Γερμανοί κερδίσουν τους Κροάτες (πάλι μένουν έξω οι Ρώσοι).

ΓΑΛΛΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 87-79
Για ένα ημίχρονο οι Κροάτες θύμισαν την… αυτοδιαφημιζόμενη ομάδα για μετάλλιο των καλοκαιρινών φιλικών. Μετά θυμήθηκαν το κλασικό τους πρόσωπο και αν δεν ήταν ο εκπληκτικός οίστρος του Μάρκο Πόποβιτς, θα είχαν χάσει πολύ πιο εύκολα το ματς. Οι Γάλλοι μέσα σε 10 λεπτά πήγαν από το -9 στο +11 και πήραν δίκαια τη νίκη, δείχνοντας ότι βελτιώνονται και ξεκολλούν επιθετικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που ξεκίνησε στραβά (23 πόντοι στα 14 πρώτα λεπτά). Οι Κροάτες, πάντως, στην ουσία ήταν αδιάφοροι, καθώς και να κέρδιζαν το ματς, αν έχαναν από τους Γερμανούς θα έμεναν εκτός συνέχειας. Βέβαια, και πάλι παρουσίασαν μέτριο πρόσωπο και μη μας ξεγελάει το γεγονός ότι το ματς ήταν ντέρμπι, ουσιαστικά ο Πόποβιτς έπαιζε μόνος του εκτός συστημάτων και κράτησε τον αγώνα. Ο Ρέπεσα και πάλι ήταν μέτριος, κάνοντας παράλογη διαχείριση παικτών, λες και είχε προαποφασίσει πότε θα κάνει την κάθε αλλαγή.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Από τη Δευτέρα το Age of Basketball συνεργάζεται με την εταιρεία Stan James. Όσοι από εσάς θελήσετε να ανοίξετε λογαριασμό στην εν λόγω εταιρεία (είτε για αθλητικά στοιχήματα, είτε για παιχνίδια πόκερ και καζίνο) μπορείτε να το κάνετε μέσα από τα banners στην ιστοσελίδα μας, ενισχύοντας έτσι και το AoB, χωρίς προφανώς εσείς να επιβαρύνεστε περισσότερο με κάποιον τρόπο.

21 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν έλεγα τίποτ' άλλο!

Όπως έλεγα και στο προηγούμενο θέμα (σχόλιο), κάθε ομάδα δικαιούται -και συνήθως κάνει- ένα κακό παιχνίδι σε κάθε διοργάνωση. Με αυτή την έννοια, καλύτερα που το κάναμε τώρα.

Συμφωνώ αρκετά με την ανάλυση, ειδικά για την υπερκόπωση Σπανούλη και τη μη χρησιμοποίηση Καλάθη. Για το Γλυνιαδάκη δε συμφωνώ, αφενός γιατί δε θεωρώ ότι είναι στο επίπεδο των υπολοίπων (και κακώς τον πήρε κατά τη γνώμη μου), αφεταίρου γιατί ο Σχορτσιανίτης έπαιξε καλά και εφόσον δεν τραβούσε ο Μπουρούσης, προηγείται ο ...Κουφός (που κακώς δεν έπαιξε).

Πάντως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν παίζουμε μόνοι μας. Η κυριαρχία των Ρώσων στον αέρα δεν ήταν μόνο λόγω διάθεσης των δικών μας, αλλά και λόγω ικανότητας των αντιπάλων. Το αυτό ισχύει και για την τελευταία επίθεση: Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να την πάρει ο Σπανούλης, αλλά οι Ρώσοι δεν ήταν χαζοί να τον αφήσουν.

Στον αγώνα με τους Κροάτες, οι Γάλλοι έδειξαν για μια ακομα φορά ότι είναι πολύ δυνατοί. Επιμένω λοιπόν ότι σε αυτό το ματς θα δείξει και η δική μας εθνική τις δυνατότητες της, καθώς και την ικανότητα διαχείρισης της ήττας.

arisff

Age of Basketball είπε...

Κάθε ομάδα δικαιούται ένα κακό παιχνίδι, αλλά η Ελλάδα παίζει χαλαρά εδώ και 3 ματς και θα πρέπει να συνέλθει.

Ο Κουφός ήταν άρρωστος, όσο για τον Σχορτσιανίτη, εμένα δε μου άρεσε χθες και, κακά τα ψέματα, είχε 4/12 σουτ και πέταξε πολλές επιθέσεις και βολές. Εφόσον λοιπόν ούτε ο Μπουρούσης ήταν καλός, δε βρίσκεις ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον Γλυνιαδάκη; Ούτε για ριμπάουντ και άμυνα; Πιθανώς να μην είναι στο επίπεδο των υπολοίπων Ελλήνων ψηλών (αν και αυτό είναι θεωρητικό, όταν ο Μπουορύσης δέχεται 5 τάπες, ποιος δεν είναι σε αυτό το επίπεδο;;) αλλά δεν είναι ούτε στο επίπεδο του Σοκόλοφ;;

Όσο για την τελευταία επίθεση, εντελώς λάθος διαχείριση. Εφόσον οι Ρώσοι έκλεισαν τον Σπανούλη έπρεπε να είχαμε βγάλει ένα καλό σύστημα. Σαφώς και δεν παίζουμε μόνοι μας, αλλά τέτοια ματς ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τα κερδίζεις ή τα χάνεις.

Για να πω και τη γνώμη μου, η Ελλάδα έχει παραχαλαρώσει μετά τους δύο πρώτους αγώνες, έχει υποτιμήσει τους αντιπάλους της, και θα πρέπει μέσα σε μία ημέρα να αλλάξει ξανά πρόσωπο. Για να δούμε...
BEN

Stefanos είπε...

Ξεκινώ από το τέλος, λέγοντας ότι οι ομάδες αλλάζουν πρόσωπο εύκολα μέσα στα πλαίσια ενός τέτοιου τουρνουά (δες, λ.χ. τα Σκόπια), οπότε δε θεωρώ απίθανο να μασάει σίδερα η Εθνική με τη Γαλλία.

Για την τελευταία επίθεση, τα πράγματα είναι απλά: έκλεισαν το Σπανούλη, δεν είχαμε (κακώς) Plan B. Τώρα, το σουτ που πήρε ο Γεώργιος ο Πρίντεζης ο Μαλαγομάχος ήταν και τραβηγμένο και λάθος, οπότε καμιά ευθύνη στο παληκάρι που το έχασε.

Στο βασικό κομμάτι τώρα: Από τη μία η Εθνική μπήκε όντως χαλαρά στο ματς και φάνηκε ήδη από το 3-11 ότι δε θα κέρδιζε εύκολα (το λιγότερο). Μάλιστα, ακριβώς εκείνη τη στιγμή την έπαιξα κόντρα και στο στοίχημα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, όμως, την απίστευτη φυσική δύναμη των Ρώσων κάτω από το καλάθι, με αυτόν το Μοζγκόφ να είναι κανονική ...στάση! Τα ξύλο που έφαγαν οι ψηλοί μας ήταν πρωτόγνωρο (για αυτό το τουρνουά) και τα κάκιστα ποσοστά τους έχουν μάλλον αυτήν την αιτία. Τσατίστηκα πάντως και εγώ με τα τόσα χαμένα σουτ, περιμέναμε 4 επιθέσεις για να προσπεράσουμε στο σκορ!

In the bottom line, συμφωνώ με τις φωνές σου για το "πάγωμα" Καλάθη και Γλυνιαδάκη χθες. Αν είναι να μη βάζει τους 12 που μετά από τόσο κόπο διάλεξε, γ@μησέ τα!

Κακή αρχή, πολλές χαμένες βολές, κακή μέρα του "άσσου" (και παντελής απουσία του δεύτερου "άσσου"), τραγικά ποσοστά ολοκληρωμένων επιθέσεων από τους ψηλούς μας, δυνατοί αντίπαλοι ψηλοί, πανέξυπνος αντίπαλος προπονητής -ήττα με 3 πόντους. Όχι μόνο δεν ακούγεται άσχημο, αλλά σχεδόν λογικό!

Unknown είπε...

Δεν χρειάζεται να κάνω κουβέντα για το αν η εθνική έχει υψηλο επίπεδο ή όχι. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που επίσης αρχίζει να γίνεται δεδομένο είναι ότι ο Καζλάουσκας αποδεικνύεται λίγος μέρα με την μέρα. Από το πρώτο παιχνίδι της εθνικής στο Ευρωμάσκετ κόντρα σε ένα εύκολο αντίπαλο έδειξε αδυναμίες. Οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες όσο οι αντίπαλοι μας γίνονται πιο δύσκολοι. Θα συμφωνήσω με τον Age περί διάθεσης από πλευράς παιχτών...αλλά να το πάω λίγο παραπέρα και να ρωτήσω. Αφού δεν υπάρχει....ο προπονητής δεν είναι αυτός που πρέπει να λύσει τον γρίφο? Είτε βρίσκοντας τους παίχτες που έχουν την διάθεση είτε "εμπνέοντας" την σε αυτούς που βαριούνται? Εκτός αυτού νομίζω ότι μας λείπει και η τέχνη στην άμυνα. Ούτε block out είδα, ούτε αλληλοβοήθειες ούτε double team.

Να τελειώσω με το εξής περίεργο το οποίο μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση. Η απόδοση του Μπουρούση στο χθεσινό παιχνίδι. Είχα την αίσθηση ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αποδώσει έτσι όπως απέδωσε.

Ανώνυμος είπε...

έχετε γράψει ανάποδα το σκορ γαλλία κροατία...

rod higgins είπε...

Φίλε μου κατα τη γνώμη μου τα ριμπάουντ δε χάθηκαν επειδή έπαιζε ο Μπουρούσης αντί του Γλυνιαδάκη, αλλά γιατί είχαμε κακή αντιμετώπιση στο πικ εν ρολ. Αλλάζαμε συνεχώς μαρκαρίσματα, δημιουργούνταν πολλά μις ματς και αντί να κάνουμε μπλοκ άουτ βρισκόμασταν σε μια διαρκή ανισορροπία με τους παίκτες να ψάχνουν ποιον μαρκάρουν. Ίσως σεβαστήκαμε περισσότερο απ'ό,τι έπρεπε τα γκαρντ τους. Λάθος ήταν η χρησιμοποίηση του Μπουρούση για μεγάλο διάστημα δίπλα στον Σχορτσιανίτη, τη στιγμή που οι Ρώσοι έπαιζαν ζώνη και χρειαζόμασταν ένα πιο ευέλικτο 4αρι. Και βέβαια μπορεί ο Μόνια να σεληνιάστηκε, αλλά βρήκε και τα έκανε, γιατί ο Μπουρούσης είναι πολύ πιο αργός και τον έπαιζε από απόσταση. Για τον Καλάθη συμφωνώ, οι αμυντικές του αδυναμίες δε θα φαίνονταν τόσο απέναντι σε αυτά τα γκαρντ,ενώ ίσως να μπορούσε να μοιράσει καλύτερα το παιχνίδι από τον Σπανούλη, τον οποίο κυνηγούσαν σε κάθε φάση δύο και τρεις Ρώσοι. Και ας δώσουμε ένα πόντο στους Ρώσους, ως εδώ έχουν φτάσει χάρη στη φοβερή τους άμυνα. τέλος πάντων προσωπικά περιμένω βελτίωση σε βολές και 3ποντα γιατί χτες το ματς χάθηκε στην επίθεση (εκτός αν δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερους από 68 πόντους, οπότε να το κλείσουμε το μαγαζί). Αμυντικά πρέπει να βελτιωθούμε στη αντιμετώπιση περιφερειακών που απειλούν από μακρινή και μέση απόσταση γιατί μετά τον απίθανο Γερμανό άσο και ο ΜακΚάρτι μας έκανε γιο γιο.

the glove είπε...

Ρε Rasheed, οι παίκτες έλεγαν ότι παίζουν πολύ πιο ελεύθερα και ότι το ευχαριστιούνται περισσότερο, κλπ κλπ. Πώς ξαφνικά βγαίνει τώρα κόντρα αποδυτηρίων;

Κλασσικοί Έλληνες, μέχρι προχθές είχαμε βλέψεις μέχρι και για χρυσό και από εχθές δεν έχουμε ούτε...προπονητή.

Ηρεμία λέω εγώ, ας τελειώσει το τουρνουά και μετά κάουμε ολοκληρωμένη κριτική και σχολιασμό.

Age of Basketball είπε...

@Ανώνυμος 11:59: Σε ευχαριστούμε, διορθώθηκε.

@the glove: Για την "κόντρα αποδυτηρίων" είναι ξεκάθαρο στο κείμενο το τι εννοεί ο Rasheed. Αυτό που λες περί ελεύθερου παιχνιδιού είναι παλιότερο από αυτό που γράφουμε εμείς. Τα πράγματα αλλάζουν. Ας ελπίσουμε πάντως να μην προκύψει τέτοιο θέμα.

Όσο για την κριτική στο ροτέισον του Καζλάουσκας έχει ξεκινήσει στο δικό μας blog ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ (βλ. άρθρο 8ης Σεπτέμβρη), και σε κάθε αγώνα ο Rasheed επισημαίνει το πρόβλημα με το ροτέισον στην Εθνική. Για χρυσό γράψαμε εμείς, και ήμασταν από τους ελάχιστους και δεν τα γυρίζουμε τώρα, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε κριτική μέχρι να τελειώσει το τουρνουά! Δεν κατάλαβα τι εννοείς, δηλαδή, τι θα γράφουμε κάθε μέρα αν δεν κάνουμε σχολιασμό των αγώνων, των παικτών και των προπονητών;;;

Η φράση του τύπου "Κλασικοί Έλληνες" παρακαλώ να μην επαναληφθεί για εμάς εφόσον είναι αβάσιμη, άστοχη και μη ρεαλιστική χωρίς να στηρίζεται σε αναφερόμενα επιχειρήματα.

Παρακαλώ, ξανά όλους, να διαβάζετε καλά όλα τα άρθρα πριν σχολιάσετε...

BEN

George είπε...

Αυτό που με προβλημάτισε εμένα είναι το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο ματς περίμεναν οι παίκτες μας ότι θα κερδίσουν το ματς από τα αποδυτήρια.

Θεωρητικά, δε λέω, και στα δύο ματς ήμασταν φαβορί, αλλά έχω την αίσθηση πως δεν είχαν την όρεξη να παλέψουν τα ματς όσο θα έπρεπε.

Οσο για το πάρτυ που έστησαν οι Ρώσοι στη ρακέτα μας, τι να πω. Σίγουρα αθλητική ομάδα η Ρωσία, αλλά έχουμε παίξει και με άλλες αντιστοιχα δυνατες ομάδες, και δεν έπεζαν... volley στη ρακετα μας.

Αν μη τι άλλο, για κάτι τέτοια χρειαζεσαι το Γλυνιαδάκη που έχει το σωματότυπο για να ανταπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες.

Να δούμε τωρα ενάντια στη Γαλλία που θα είναι ντέρμπυ αν θα έχουν πιο μεγάλο κίνητρο για τη νίκη.

Ανώνυμος είπε...

μου φάνηκε ή όντως δε σχολίασε κανείς το ανεκδιήγητο επιθετικό φάουλ που έδωσε λίγο πριν το τέλος υπέρ του σπανούλη;;

Age of Basketball είπε...

Φίλε, όντως το φάουλ που κέρδισε ο Σπανούλης ήταν σφύριγμα υπέρ μας που ήταν λάθος. Αλλά αφού χάσαμε, δεν έχει λόγο να το πούμε.

Στους άλλους φίλους πάντησε ο BEN, εγώ απλώς να πω ότι δεν τα γυρνάει κανείς, διαβάζετε όλο το κείμενο. Λέω ξεκάθαρα στην αρχή ότι κάνω ανάλυση του αγώνα. Όσο για τις μουρμούρες που υπονοώ εναντίον του προπονητή, απλά παραπέμπω στις δηλώσεις Σχορτσανίτη.
Rasheed.

aba είπε...

Ek ton proteron, auto pou perimena na do itan ena psilo sxima stin arxiki pentada. Kati san Gluniadakis, Bourousis, Kaimakoglou, Zisis, Spanoulis.

Giati theorousa dedomeno oti eixame meionektima sto upsos apenanti stous Rossous. Opos antistoixo meionektima exoume kai apenanti stous Lithouanous.

Telika argisame polu na doume to proto sxima me 2 psilous. An den kano lathos, tote isorropise kapos gia proti fora i katastasi sta rebounds. Argise polu o Kazlaouskas na dokimasei tous 2 psilous.

Episis gia ton Gluniadaki to fonazo kai ego. Dikaioutai perissoteres eukairies, mporei na prosferei. Kurios amuntika. Alla kai epithetika exei ton tropo tou.

Na simeioso oti kapoioi paiktes itan emfanos trakarismenoi. O Zisis pou to skeftotan polu gia to sout (fainotan oti den eixe sigouria ston eauto tou), opos kai o Kalampokis pou se fasi pou itan anoixtos gia 3ponto den to epixeirise kai ekane bimata.

Telos, afou eidame oti oi Rossoi itan kaloi stin amuna mesa sto kalathi (polles oi tapes!!!) eprepe na akoumpame tin mpala mesa kai otan ekleinan oi Rossoi stous psilous na dinoume exo gia to eleuthero sout. Den eprepe? Afou o Sofo toulaxiston tin exei auti tin pasa.

Unknown είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο Ben για τη χαλαρότητα. Πάνω σ'αυτό επιμένω ότι θα κάνει καλό η ήττα. Αν ο Μόνια δε σεληνιαζόταν (σωστή παρατήρηση :P) ή ο Πρίντεζης (ή οποιοσδήποτε) έβαζε το τρίποντο και πέρναμε το ματς στην παράταση, με την ίδια απόδοση, τότε δύσκολα θα άλλαζε κάτι. Και απλά θα μιλούσαμε για "την καρδιά της ομάδας" κοκ. Τώρα με την ήττα, που βαθμολογικά ήταν σχεδόν σα φιλικό, ταρακουνηθήκαμε. Αισιοδοξώ.

Δεύτερον, για το Σοφοκλή, είχε όντως κακά ποσοστά. Αλλά σε συνάρτηση με το χαμηλό σκορ, κρίνω αρκετά θετική την παρουσία του. Σε ματς που θα έληγε 95-90 θα συμφωνούσα, αλλά όταν το καλάθι μπαίνει με τόσο κόπο, τα χαμηλά ποσοστά συγχωρούνται. Συν τοις άλλοις από τη ρακέτα δεν παίρναμε σχεδόν καθόλου πόντους.

Ο Μπουρούσης έκανε τραγικό ματς. Πραγματικά αγνώριστος, τόσες τάπες δεν ξέρω αν έχει ξαναφάει μαζεμένες. Αλλά ο Γλυνιαδάκης δε μου φάνηκε καλή λύση όχι μόνο γιατί γενικά δεν τον εκτιμώ (κόλλημα μου!), αλλά γιατί είναι αργός, και θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις αλλαγές των pic 'n roll. Επίσης πολύ αμφιβάλλω αν θα είχε την ικανότητα να βγάζει τη μπάλα έξω γρήγορα όταν θα έκλειναν οι Ρώσοι πάνω του (για να σκοράρει ούτε λόγος). Για τον Κουφό δεν το γνώριζα ότι ήταν άρρωστος. Νόμιζα πως κι αυτόν λόγω ταχύτητας/απειρίας δεν τον εμπιστεύτηκε.

Για μένα το χτεσινό ματς συνοψίζεται ως εξής: Οι Ρώσοι σάρωσαν στα rebound και στον αέρα εξ' αρχής, η άμυνα μας δε δούλεψε καλά, το σκορ από τη ρακέτα περιορίστηκε (πλην Σόφο) και οι τάπες έριξαν το ηθικό μας. Αποτέλεσμα, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και στα μακρινά σουτ (που έτσι καταλήγουν άστοχα). Πάντως κι εγώ συμφωνώ ότι το κλειδί για την κακή άμυνα και τα χαμένα rebound (που έφεραν ως ντόμινο όλα τα υπόλοιπα) ήταν οι πολλές αλλαγές στα σκριν. Φοβηθήκαμε τόσο τα σουτ; Είναι γενικότερη πολιτική (έτσι μου φαίνεται) του Καζλάουσκας; Νομίζω πως στην προκειμένη μας κατέστρεψε και αποσταθεροποίησε την άμυνα μας.

Επίσης, έχετε δίκιο όσοι λέτε για την τελευταία επίθεση. "Η μπάλα στο Σπανούλη" και τίποτα άλλο. Και ο Ζήσης νομίζω είχε ένα ανοιχτό σουτ και δεν τα πήρε. Από τη μία ο Καζλάουσκας δε σχεδίασε κάτι, από την άλλη και οι παίκτες φοβήθηκαν και έψαχναν μόνο το Σπανούλη.

Μια τελευταία παρατήρηση, η ομάδα είχε υπερβολικό άγχος νομίζω, ενώ το ματς δεν έκρινε τίποτα. Μου φαίνεται κάπως ακατανόητο, και εκεί βάζω και στον Καζλάουσκας κακό βαθμό. Αν ήταν έτσι τώρα, τι θα γίνει με το άγχος του νοκ άουτ; Αλλά αν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν έχουμε προπονητή. Η αξία του είναι δεδομένη και θέλει χρόνο για να αλλάξει φιλοσοφία και να παρουσιάσει αυτό που θέλει. Για μένα και μια αποτυχημένη διοργάνωση δε θα με κάνει να πιστέψω ότι πρέπει (πχ) να φύγει ο Καζλάουσκας.

arisff

ΥΓ. Διέκρινα γενικότερα μια προστασία από τους διαιτητές. Αποκορύφωμα το επιθετικό στο Σπανούλη, αλλά νομίζω είχαμε κι άλλες φάσεις.

Age of Basketball είπε...

Συμφωνώ με τους περισσότερους φίλους, όπως και με τον arisff στα περισσότερα, απλώς η προσωπική μου άποψη είναι ότι με τη νίκη χτίζεις χαρακτήρα, ενώ με την ήττα απλώς χάνεις. Αν οι παίκτες έλεγαν "για την καρδιά της ομάδας" σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν γραφικοί και δε νομίζω ότι θα το ανέφεραν. Το ματς, πάντως, δεν ήταν φιλικό. Τα υπόλοιπα σχετικά θα τα πούμε στο σημερινό άρθρο, οπότε υπομονή μέχρι το βράδυ.

Για τον Σχορτσιανίτη, εγώ έχω εντελώς διαφορετική άποψη από όλα όσα γράφηκαν χθες και σήμερα. Ήταν αρκετά μέτριος. Όταν δεν παίρνεις σκορ από τη ρακέτα, δεν μπορείς παρά να ψέξεις αυτόν που πήρε τις περισσότερες προσπάθειες και δεν τις ολοκλήρωσε. Είναι αστείο να τον επιβραβεύουμε και από πάνω! Και για να το αναλύσω λίγο, ο Μπουρούσης είχε 4/11 δίποντα, 4/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 φάουλ, ενώ ο Σχορτσιανίτης 4/12 δίποντα, 5/9 βολές, 5 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 3 φάουλ. Με εξαίρεση τις αστείες τάπες που δέχθηκε ο Μπουρούσης, είναι λίγο κοντόφθαλμο να κατηγορούμε αυτόν και να επιβραβεύουμε τον Σόφο.

Όσο για τον Καζλάουσκας, εννοείται ότι δεν πρέπει να φύγει από μία διοργάνωση.

Τέλος, ας μη λέμε ότι το ματς δε χάθηκε στα ριμπάουντ (στο άρθρο αναφερθήκαμε βασικά στο πρώτο ημίχρονο), αφού ήταν 42-42, με την Ελλάδα να έχει 16 επιθετικά και τη Ρωσία 15.

BEN

Ανώνυμος είπε...

ena sxolio
to Lodz den proferetai Λοντζ αλλα οι Πολωνοι το λενε ΓΟΥΝΤΣ

Unknown είπε...

Αναφερόμουν στους δημοσιογράφους (σ.σ. δεν εννοώ εσάς) που θα έλεγαν για την καρδιά της ομάδας. Δε νομίζω να το έκαναν οι παίκτες, ειδικά σε τέτοιο βαθμό. Όπως και να'χει, δεν εννοούσα αυτούς.

Σωστό αυτό που λες για τη νίκη και το χαρακτήρα, αλλά όταν δεν έχεις τη σοφία να το κάνεις, σε βοηθάει αντ'αυτού το πάθημα (όταν γίνεται μάθημα).

Και τα στατιστικά που αναφέρεις για τους δύο ψηλούς μας δικαιολογούν αυτό που λες. Αλλά εμμένω στην ψυχολογία που δημιούργησαν με την παρουσία τους οι δύο ψηλοί μας. Ο μεν Μπουρούσης ενέπνεε ανασφάλεια, ο δε Σοφοκλής έδειχνε μεγάλη απειλή, παρότι έχασε δύο εξ'επαφής καλάθια. Αλλά για ένα ματς που η ψυχολογία (πάντα κατά τη γνώμη μου :P) έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο, αυτό κάνει διαφορά.

Όπως και να'χει, δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε! Τα λέμε στο επόμενο άρθρο...

arisff

ΥΓ. Δεν κατάλαβα τι λες στο τέλος. "Ας μη λέμε ότι το ματς ΔΕ χάθηκε στα rebound"; Μήπως ήθελες να γράψεις το αντίθετο;

Age of Basketball είπε...

Σωστά, το "δε" ξέφυγε, δεν το ήθελα στην πρόταση!
BEN

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον Μπουρούση και την απόδοση του, στα τελευταία ματς δεν έπαιξε παρά ελάχιστα για λόγους τακτικής έλεγαν, μήπως είχε-έχει κάποιο πρόβλημα;Ρωτάω δεν έχω κάτι υπόψιν μου.

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρησα πρόβλημα στο περιφαρειακό σουτ που θα τράβαγε λίγο την ομάδα όταν μπούκωναν οι ψηλοί. Ναι μεν δεν είχαμε ποτε΄τον κλασικό σουτερ αλλά ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρης, ακόμα και ο Βασιλόπουλος με τον Παπαλουκά αύξαναν τη συνήθη (μέτρια για τους δυο τελευταίους) ευστοχία τους έξω από τη γραμμή όταν τα σουτ αυτά είναι κρίσιμα για την αλλαγή της ροής του παιχνιδιού. Ο Πέρπε είναι μάλλον άπειρος ακόμα, ο Ζήσης εκτός κλίματος στο σκοράρισμα. Φώτσης, Σπανούλης μένουν, τους οποίους μπορεί να κλείσει ο αντίπαλος. Απογοητεύτηκα από τον Καλαμπόκη, δεν με νοιάζει αν αστοχούσε, το θέμα είναι να έπαιρνε σωστά την προσπάθεια.

Στην τελευταία επίθεση περίμενα να μην έχει τον Πρίντεζη μέσα αλλά τουλάχιστον κάποιον καλύτερο σουτερ από έξω στην θέση του, για να αυξήσει τις πιθανότητες για την παράταση.

Μπορεί η ήττα να ξυπνήσει, αλλά ακόμα ποιο σημαντικο θα ήταν αυτή η νέα ομάδα να μάθαινε το know how μιας ανατροπής, σημαντικότατο στοιχείο μεγάλης ομάδας. Για τον καζλάουσκας θα σχηματίσω καθαρή άποψη στην επόμενη διοργάνωση.

pdiablo

Stefanos είπε...

Εγώ πάντως όταν ο Σπανούλης "πήρε" το επιθετικό τον αποθέωσα, κι ας είδα στο replay ότι καθαρά τα πόδια του δεν πατάγαν κάτω. Στο live, παρ' όλα αυτά, μου φάνηκε σωστό σφύριγμα.

Όσο για τη γκρίνια με τα σουτ που (και πάλι) έχει ξεσπάσει, περσινά ξινά σταφύλια έχω να πω εγώ, κάθε φορά τα ίδια λέμε με τα σουτ, είτε έχουμε ορισμένους παίχτες είτε κάποιους άλλους. Ναι ο Ζήσης κόλωνε, αλλά ήταν στη χειρότερη μέρα του επιθετικά, ναι ο Καλαμπόκης κόλωσε, αλλά είναι ένας παίχτης που έχει περάσει χίλια μύρια κύματα να φτάσει ως εδώ και δε μπορεί να έχει τόσο εμπιστοσύνη στον εαυτό του πια κτλ.

Τι να κάνουμε, Πόποβιτς δεν έχουμε, δεν είχαμε ποτέ μετά τον Αλβέρτη και στην τελική δε θέλαμε και ποτέ, γιατί αλλιώς κάποιος προπονητής θα είχε δώσει μια ευκαιρία σε παίκτες σαν τον Βασιλειάδη και το Διαμαντόπουλο. Οπότε κλάιν μάιν και όποτε το ματς πάει στο τελευταίο τρίποντο μάλλον θα το χάνουμε (μια φορά το βαλέ!)

Ανώνυμος είπε...

Δε γκρινιάζω για το περιφερειακό σουτ, γιατί όντως ούτε στην προηγούμενη ομάδα ήταν κάτι δεδομένο (ίσως μόνο ο Σπανούλης έχει κάποια σταθερή ευστοχία από μέση απόσταση)-σόρι αν το έθεσα λίγο λάθος στην αρχή. Μιλάω για τρίποντα που μπαίνανε κόντρα στα συνήθη στατιστικά των παικτών που παίρνανε την προσπάθεια και ήταν κρίσιμα γιατί αλλάζαν την ψυχολογία τη δικιά μας και κόβανε τα πόδια στον αντίπαλο. Αυτό είχε γίνει πολλές φορές για να είναι σύμπτωση.

Για τον Καλαμπόκη, αν το δεις από την άλλη πλευρα, τώρα είναι η ευκαιρία του και πρέπει να την αρπάξει. Δεν πρέπει να διστάζει να πάρει τα σουτ που του αναλογούν. Μπορεί να τα χάσει, αλλά τουλάχιστον θα έχει "παίξει" σωστά.

Αντίθετα ο Ζήσης είναι φυσιολογικό να είναι πεσμένος τα τελευταία δυο χρόνια στην επίθεση. Αλλά παρόλα αυτά δε διστάζει να πάρει τις προσπάθειες που πρέπει, και ας τα "ακούει" από μας που τον βλέπουμε από τον καναπέ.

pdiablo