ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Jaaberless...


Πλέον είμαστε δύο εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ και όλες οι ομάδες έχουν στήσει το βασικό κορμό τους, προσπαθώντας να δουν τις τελευταίες πινελιές στη δωδεκάδα που θα κάνουν τη διαφορά στο τουρνουά της Πολωνίας. Όλες; Όχι βεβαίως.

Η Βουλγαρία κατάφερε να χάσει τον καλύτερό της παίκτη, τον αστέρα της και σκόρερ της, 15 μέρες πριν το Ευρωμπάσκετ.

Ο Ιμπραήμ Τζάαμπερ δεν θα είναι στην Πολωνία, καθώς ειδοποίησε την ομάδα ότι δεν θα συμμετέχει στην προετοιμασία, μιας και ξεκινάει το Ραμαζάνι και δεν μπορεί να τρώει ή να πίνει οτιδήποτε από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου έως τις 19 Σεπτέμβρη.

Γενικώς δεν είμαι ακραίος στις αντιδράσεις μου όσον αφορά τον μπασκετικό χώρο, αλλά νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι το πιο ηλίθιο που έχω ακούσει ποτέ. Οι μισές ιστοσελίδες έλεγαν ότι ο Τζάαμπερ αποφάσισε να φύγει, οι άλλες μισές ότι του το είπε ο Γκέρσον. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αφού το συζήτησαν και είδαν ότι ο παίκτης δεν ήταν σίγουρο ότι θα άντεχε τόσα ματς σε τόσες ημέρες τηρώντας το ραμαζάνι.

Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία. Η ομάδα έπαιρνε στην προετοιμασία της έναν μουσουλμάνο, όπως είναι γνωστό και… πασιφανές ότι είναι ο Τζάαμπερ, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε πριν από 3 βδομάδες να κοιτάξει το ημερολόγιο για να δει πότε είναι το ραμαζάνι ώστε να συζητήσει με τον παίκτη. Ο παίκτης έμπαινε στο Γολγοθά της προετοιμασίας εθνικής ομάδας και μετά στη συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ, που είναι διοργάνωση με καθημερινούς αγώνες, αλλά δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή ότι θα συνέπιπτε… με το Ραμαζάνι.

Ήρθε, λοιπόν, η 21η Αυγούστου και ο Τζάαμπερ… σταμάτησε να τρώει και να πίνει. Και όχι επειδή δεν του άρεσε αυτό που είχε μαγειρέψει ο σεφ της εθνικής εκείνη την ημέρα. Κι έτσι η Βουλγαρία κατάφερε να πετάξει στα σκουπίδια όλο το βασικό στάδιο προετοιμασίας της, συν τα πρώτα φιλικά της. Παγκόσμια πρώτη, μοναδική στιγμή στην ιστορία του μπάσκετ.

Βέβαια… οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Τζάαμπερ δεν θυμήθηκε έτσι ξαφνικά το ραμαζάνι, αλλά ότι θύμωσε και το χρησιμοποίησε για να θέσει εαυτόν εκτός εθνικής. Δεν μπόρεσα να επαληθεύσω κάτι τέτοιο, πάντως. Ο λόγος που το υποστηρίζουν αυτό είναι ότι πέρσι ο Τζάαμπερ είχε παίξει 5 ματς με την εθνική κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Βέβαια, αυτό δεν λέει κάτι για το αν το τηρούσε ή όχι.

Ο Γκέρσον ψάχνει παίκτη, περιφερειακό, που να μπορέσει να μπει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στο ρόστερ. Όουενς και Ρόουλαντ οι υποψήφιοι, αλλά θα πρέπει… να «ψήνονται» κιόλας. Το μόνο θετικό για τον Ισραηλινό είναι ότι οι ομάδες ξεκινούν προετοιμασία αυτόν τον καιρό, οπότε δεν θα τους πάρει από τις παραλίες. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το «όχι» θα ήταν βροντερό, παρότι έχουν υποχρέωση να παίξουν (για να βγάλουν την εκδούλευση του διαβατηρίου).

Οι Κροάτες φέτος το είχαν πάρει σοβαρά το θέμα. Έστειλαν ομάδα μέχρι και στους μεσογειακούς όπου πήραν το χρυσό με περίπατο με 9 παίκτες από την προεπιλογή της κανονικής εθνικής. Βέβαια, στους μεσογειακούς μπορεί να έστειλαν, στην Πολωνία δεν ξέρω… Ο Τόμας είναι ο 4ος που τραυματίζεται και μάλλον αυτός χάνει την πρώτη φάση του τουρνουά. Οι Πρκάτσιν, Ρούντεζ και Ρόζιτς… απλά δεν προπονούνται, αλλά μάλλον το Ευρωμπάσκετ θα το προλάβουν.

Οι Πολωνοί πανηγυρίζουν που ο Μάρτσιν Γκόρτατ δεν είχε κάτι σοβαρό τελικά, καθώς ο βασικότερος λόγος που ήταν στην εθνική είναι για να συγκρατούν τον Λόγκαν. Του λένε «πρέπει να δίνεις την μπάλα και στον Μάρτσιν, παίζει NBA, μη σουτάρεις μόνο εσύ». Χωρίς Γκόρτατ, ο Λόγκαν θα έκανε τη φράση «one man show» κυριολεξία.

Βέβαια, είχαμε και τους κλασικούς «θέλω να παίξω αλλά βαριέμαι να κάνω προετοιμασία», με τον Μένσα Μπόνσου να σπάει όλα τα ρεκόρ, δηλώνοντας ότι θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά και ότι… δεν ξέρει πότε θα πάει για προετοιμασία. Όλα αυτά στις 16 Αυγούστου.

Τέλος, οι Γάλλοι είναι μια ανάσα από την Πολωνία, με μοναδικό εμπόδιο μπροστά τους τους Βέλγους, που έκαναν την απίστευτη υπέρβαση. Οι Βέλγοι εξαφάνισαν με 23 πόντους διαφορά τους Βόσνιους (!) και μετά κέρδισαν στην Πορτογαλία (με την ψυχή στο στόμα και με τους Πορτογάλους να χάνουν δύο επιθέσεις νίκης στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα) και πήραν την απίστευτη πρόκριση. Οι Βόσνιοι δεν μπορούν να το πιστέψουν, αλλά μεταξύ μας, δεν τους φταίει κανείς άλλος. Ας μην άφηναν τη δική τους δουλειά σε τρίτους (Μπαϊράμοβιτς: «Δεν πειράζει που χάσαμε. Και πάλι πιστεύω ότι θα βγούμε πρώτοι. Οι Βέλγοι δεν θα κερδίσουν στην Πορτογαλία»). Στερνή μου γνώση…

by Rasheed.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το Τζάαμπερ και το ραμαζάνι να πω ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Ολάζουον τηρούσε ευλαβικά το Ραμαζάνι, αλλά αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενα του, όχι μόνο δεν τον κούραζε, αλλά τον έκανε να ωριμάσει σαν άνθρωπο. Γι' αυτό ήταν ο 2ος καλύτερος παίχτης εκείνη την εποχή και σταμάτησε τα νούμερα που έκανε στις αρχές της δεκαετίας.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο να προσέχεις τι γράφεις γιατί σχετίζεις μια θρησκεία με ένα παιχνίδι. Ξέρεις σε παρακολουθούμε και μουσουλμάνοι

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος2: Τελευταία φορά: Διαβάζετε τα άρθρα πριν σχολιάζετε και μην γράφετε άσχετες βλακείες.

Το σχόλιό σου δείχνει ότι δεν διάβασες το κείμενο προσεκτικά, καθώς δεν υπάρχει ούτε μια λέξη προσβλητική προς τον μουσουλμανισμό. Το άρθρο σχολιάζει πράξεις ατόμων αν δεν το διάβασες.

Το ότι συμπεραίνεις αυθαίρετα ότι εγώ είμαι χρυστιανός και έχω πρόβλημα με άλλη θρησκεία δείχνει ότι εσύ είσαι προκατειλημμένος. Επίσης, το Age of Basketball είναι μπασκετικό σάιτ, οπότε δεν θα επιτρέψω να γίνει βήμα για ανταλλαγή στείρων και μισαλλόδοξων θρησκευτικών απόψεων από καμία πλευρά.

Το σχόλιό σου επιτράπηκε απλώς και μόνο για να αναφερθεί αυτό, αλλά και για να σου επισημάνει ότι θα πρέπει να διαβάζεις πριν σχολιάζεις. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις το ύφος και το επίπεδο του σάιτ, τότε προφανώς δεν είναι για σένα. Απλά τα πράγματα.

Να είσαι καλά και άλλη φορά να προσέχεις πριν γράψεις.
Rasheed.

Stefanos είπε...

Καλησπέρα στα πλήθη, κάθομαι και βλέπω το ματσάκιον εναντίον της Σερβίας και έχω να κάνω ένα σχόλιο για το Στράτο Περπέρογλου.

Ήδη πριν (απο)μείνει το μόνο μας τριάρι πίστευα ότι είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο σαν παίχτης, και ειδικά για τη θέση που παίζει (επιπρόσθετα, πιστεύω ότι ποτέ δε θα γίνει κάτι σημαντικό στο "3").

Η καλή (και σίγουρα όχι εξαιρετική) χρονιά που είχε στον ΠΑΟ ήταν καθαρά αποτέλεσμα Ζοτς, που τον έκανε παίχτη όπως φυσικά πριν από αυτόν τον Γουΐνστον ή τον Νίκολας και δεκάδες ακόμα μέτριους ρολίστες (ή μονόπαντους παίχτες).

Βλέπω τώρα την απόδοσή του στο ματς (εντάξει, δεν κρίνω καθ' όλο από ένα μισοημίχρονο, ένα σχόλιο κάνω) και ρωτάω: Πού ακριβώς αυτός είναι καλό τριάρι; Πού βοηθάει στην επίθεση; Πού είναι τα τρίποντά του, τα ποστ του, τα μισμάτς του και οι διεισδύσεις του; Πουθενά δεν είναι και για μένα δεν έχουμε κανένα τριάρι στην Πολωνία, όπερ σημαίνει δυσκολία στην είσοδο ακόμα και στην 8άδα.

Προσθέτω ότι θεωρώ ότι η ομάδα φέτος υπερπροστατεύεται από παντού (επαγγελματίες και χομπίστες δημοσιγράφους), εξαιτίας των ελλείψεων. Δεν είναι ντροπή να βγούμε 8οι, ούτε και έκπληξη φυσικά με το φετινό ρόστερ.
Ελπίζω πάντα στο χρυσό φυσικά και παρακολουθώ την προσπάθεια των παιδιών.

Unknown είπε...

Μην υπερβάλλουμε, έχει καλό ρόστερ και φέτος η εθνική ελλάδος.

Οι απουσίες είναι σπουδαίες και τις θεωρούμε τέτοιες για δύο (μόνο) λόγους κατά τη γνώμη μου: Πρώτον γιατί καλομάθαμε τόσα χρόνια να μη λείπει κανείς ή σχεδόν κανείς - κάτι που η Λιθουανία πχ σπάνια το έχει. Δεύτερον, όχι γιατί είναι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας (που μπορεί και να είναι), αλλά γιατί παίζουν στην ίδια θέση που είναι και η πλέον νευραλγική.

Οι απουσίες πχ του Φώτση και του Μπουρούση θα ήταν εξίσου σπουδαίες, αλλά η ομάδα θα επηρεαζόταν αρκετά λιγότερο. Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω. Εκτιμώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα ανταποκριθούν ο Σπανούλης και ο Καλάθης στον άσσο, και όχι αν ο Περπέρογλου βγάλει μάτια στο 3. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτούμε ότι η εθνική ελλάδος δεν είχε τριάρι ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια.

Αλλάζει φιλοσοφία η ομάδα κι αυτό που βλέπουμε στα φιλικά είναι ακόμα η αρχή, δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει. Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, που ξέραμε από το πρώτο φιλικό. Η φετινή ομάδα είναι λιγότερο αξιόπιστη, αλλά πιο απρόβλεπτη και σίγουρα το ταλέντο δεν της λείπει.

Φέτος έχω δει πράγματα που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια: Αντίπαλος παίκτης συχνά να διασχίζει με άνεση την ελληνική άμυνα. Αλλά και δραστικά μειωμένα νεκρά διαστήματα στην επίθεση, με πιο γρήγορο ρυθμό, ακόμη και χωρίς τους δύο βασικούς πλέι μέικερ και ενώ είμαστε ακόμα στο δέσιμο καινούριας ομάδας. Συνεπώς έχει μέλλον ακόμα μέχρι να δούμε που θα καταλήξει η ισορροπία...

arisff

Age of Basketball είπε...

Παιδιά, επειδή θα γράψουμε για την εθνική σύντομα, θα προτιμήσω να μην τα πω εδώ και τα ξαναπώ στο άρθρο. Όποτε θα γράψω μια και καλή στο κείμενο. Ελπίζω να μην έχετε πρόβλημα.
Rasheed.