ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ομάδα μοντέλο...


Μπορεί ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα να είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες που έχουμε δει και να έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στη χώρα μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, όντας ένας από τους ξένους με τη σημαντικότερη προσφορά όλων των εποχών στην Α1, αλλά ως τζένεραλ μάνατζερ δεν αφήνει υποσχέσεις για μια ανάλογη καριέρα εκτός παρκέ.

Φέτος ο Μποντιρόγκα ήταν ουσιαστικά το νο.1 της Ρόμα και στις επιλογές του στηρίχθηκε η ιταλική ομάδα της πρωτεύουσας στην πλέον ελπιδοφόρο σεζόν για αυτήν τα τελευταία χρόνια. Οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα πραγματικά γεμάτο και καλοστημένο ρόστερ: Τζάαμπερ, Τζένινγκς και Τζιακέτι στο πλέι-μέικερ, Μπετσίροβτις, Ντε Λα Φουέντε, Ρέι, Γκαμπίνι και Ντατόμε στην περιφέρεια, Μπρέζετς, Χάτσον, Τζίλι και Τονόλι στη φροντ-λάιν. Επρόκειτο δηλαδή για ένα ρόστερ με τη σωστή αναλογία παικτών πρώτης γραμμής και ρολιστών και, κυρίως, με παίκτες για διάφορες δουλειές σε όλες τις θέσεις. Είχε επομένως η Ρόμα, εκτός του Τζένινγκς που ήταν ρίσκο αλλά με επικοινωνιακά οφέλη, 11 παίκτες με προϋπηρεσία στην Ευρωλίγκα!

Στον πάγκο βρισκόταν ο Γιάσμιν Ρέπεσα, ένας έμπειρος και σοβαρός προπονητής, που θεωρείται από τους πιο καλούς στη δουλειά του στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι έχει κατακτήσει 7 εθνικά πρωταθλήματα σε 4 διαφορετικές χώρες, αλλά και η δήλωση του Ιταλού διεθνούς ταλαντούχου σταρ Μπελινέλι ότι «ο καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ είναι ο Ρέπεσα». Το όλο μίγμα, λοιπόν, έμοιαζε λίαν ελπιδοφόρο και θα θυμάστε αυτά που γράφαμε στο Age of Basketball ότι η Ρόμα μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκας.

Το ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα ήταν εντυπωσιακό, αφού η Ρόμα μπήκε με ρεκόρ 5-1 και μεγάλο παράσημο το διπλό στη Βιτόρια επί της Ταού! Σε εκείνη τη φάση η Ρόμα έδειχνε φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο που θα της έδινε μια καλή κλήρωση στο δεύτερο γύρο. Εντούτοις, στο πρωτάθλημα η ομάδα δε ρόλαρε εξαρχής, με αποτέλεσμα κάποιες συνεχόμενες ήττες να οδηγήσουν τον Μποντιρόγκα στην απόφαση να απολύσει τον Ρέπεσα!

Ο Κροάτης προπονητής έφυγε με ρεκόρ στο πρωτάθλημα 4-5, αλλά έχοντας δείξει διαπιστευτήρια της δουλειάς του. Ποιο νόημα είχε λοιπόν η αλλαγή του; Με τη Σιένα να είναι ήδη στο 9-0 θα ήταν ανόητο οι ιθύνοντες της ομάδας να νομίζουν ότι η Ρόμα θα μπορούσε να διεκδικήσει το πλεονέκτημα έδρας, άρα μια ομάδα που θέλει να λειτουργήσει σε σοβαρό και υψηλό επίπεδο αφήνει ένα καλό ρόστερ με έναν καλό προπονητή να βρουν το ρυθμό τους ώστε να μπορέσει η ομάδα να φορμαριστεί την κατάλληλη στιγμή, στα πλέι-οφ δηλαδή, και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο.

Τι συνέβη με την αλλαγή του Ρέπεσα; Την ομάδα ανέλαβε ο «κολλητός» του Μποντιρόγκα, επίσης γνωστός μας, Νάντο Τζεντίλε, με καλά στοιχεία ως προπονητής αλλά άπειρος και χωρίς παραστάσεις από κοουτσάρισμα ομάδων τέτοιου επιπέδου. Ο Μποντιρόγκα, αν και πολύπειρος ως παίκτης, παρασύρθηκε από το σερί νικών της Ρόμα στο ιταλικό πρωτάθλημα (9 συνεχόμενες νίκες, με πιο εύκολο πρόγραμμα πάντως), αγνόησε το ότι η ομάδα του από πρώτη στον όμιλο εμφάνιζε σαφείς αδυναμίες σταδιακά στην Ευρωλίγκα, δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι ο Τζεντίλε θα ήταν υπερβολικά δύσκολο (έως αδύνατο) στην πρώτη του χρονιά, και αναλαμβάνοντας το Δεκέμβρη, να μπορέσει να φορμάρει την ομάδα στο κατάλληλο χρονικό σημείο, και επέμεινε σε αυτόν για προπονητή. Το παρασκήνιο, βέβαια, λέει ότι ο Μποντιρόγκα βλέποντας τον Τζεντίλε να πηγαίνει καλά στο πρωτάθλημα αποφάσισε να τον κρατήσει για όλη τη χρονιά με στόχο να φέρει στην ομάδα το καλοκαίρι τον άλλο φίλο του, Μπόγκταν Τάνιεβιτς, με τον οποίο υποτίθεται ότι τα είχαν συμφωνήσει οι δυο τους.

Τι αποτέλεσμα είχε για τη Ρόμα η επιμονή του Μποντιρόγκα; Η ομάδα μετά το αρχικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, γύρισε σε μία μέτρια συνέχεια λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου (ρεκόρ 7-5) και, όπως ήταν αυτονόητο σε ένα γυμνασμένο μπασκετικό μάτι, η Ρόμα απείχε πολύ από την καλύτερη της κατάσταση στο ξεκίνημα των πλέι-οφ. Τελικό αποτέλεσμα; Όχι μόνο η Ρόμα δεν μπόρεσε ούτε καν να διεκδικήσει καμία υπέρβαση στο πρωτάθλημα, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ, από την Μπιέλα, την έβδομη του πρωταθλήματος, με ρεκόρ 15-15 και γνωστότερους παίκτες τους Γιούρακ και Γκάρι!

Ο ηχηρός αποκλεισμός από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος (σε μία χρονιά που το ρόστερ της Ρόμα ανταγωνιζόταν αυτό της Σιένα τουλάχιστον σε βάθος), ήρθε για να συμπληρώσει την παταγώδη αποτυχία στην Ευρωλίγκα, τον «καθρέφτη» μιας ομάδας, όπου η Λοτομάτικα έγινε σάκος του μποξ, έχοντας με τον Τζεντίλε προπονητή ρεκόρ 2-8 με μέσο όρο ήττας τους 20 πόντους στο top-16 της Ευρωλίγκας!!!

Η φετινή χρονιά της Ρόμα είναι μια απόδειξη για το πώς μια ομάδα που ξεκινά με χίλιες προσδοκίες καταλήγει σε πλήρη αποτυχία και αφάνεια, οφειλόμενες αποκλειστικά σε λάθος επιλογές. Τις αποτυχίες πιστώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα που απογοήτευσε σε αυτά τα δύο χρόνια ως τζένεραλ μάνατζερ, όπου ούτε καν πλησίασε, σε καμία περίπτωση, το «χρυσό» άγγιγμα που είχε δείξει ως παίκτης.

“Good night, and good luck”

by BEN

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1)Τον κρατησε τον Τζεντιλε ως προπονητη η Ρομα.Γιατι;
2)Ο Χατσον οδευει προς Σιένα ,καλύπτοντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη τρύπα της ομάδας: τον αριθμό 5.

Unknown είπε...

επειδή δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς τα πράγματα σε μια ομάδα εκ του μακρόθεν, θα ήθελα να σε ενημερώσω πως ο Ρέπεσα είχε υποβάλει την παραίτηση του ουκ κ ολίγες φορές, ενώ μια φορά σε εποχή κρίσης στην ομάδα, δήλωσε άρρωστος και έμενε σπίτι μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα! Είχαν γεμίσει πάλι τα βρακιά του, όπως είχε πει κάποτε ένας "γνωστός μας".

Age of Basketball είπε...

@Σωτήρης: Επειδή αυτά που βγαίνουν προς τα έξω δεν είναι πάντα και όλη η αλήθεια θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι το άρθρο είναι πλήρες ως προς τους λόγους φυγής. Τώρα, από εκεί και πέρα, πιστεύεις ό,τι θες.
Rasheed.