ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ο τελικός των καλύτερων


Σήμερα ξεκινούν οι τελικοί στην ACB που αποτελεί πιθανότατα το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Τα πλέι-οφ στην Ισπανία κύλησαν χωρίς εκπλήξεις, στην τετράδα βρέθηκαν οι τέσσερις ομάδες με το κατά τεκμήριο σημαντικότερο όνομα τα τελευταία χρόνια και στον τελικό θα αναμετρηθούν οι δύο αναμφισβήτητα καλύτερες ομάδες της χώρας φέτος, η Ταού και η Μπαρτσελόνα.

Το πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα των Βάσκων, αφού ήταν πρώτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 28-4, ενώ οι Καταλανοί είχαν 26-6. Οι δύο ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά η μία την άλλη αφού έχουν συναντηθεί ξανά τη φετινή σεζόν, ούτε λίγο… ούτε λίγο (!), 9 φορές! Σε αυτούς τους 9 αγώνες (2 για το πρωτάθλημα, 1 για το Σούπερ-καπ, 1 για το Κύπελλο, 5 για την Ευρωλίγκα) η Ταού προηγείται με 6-3. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η Ταού έχει κερδίσει όλα, ανεξαιρέτως, τα ματς που έχουν παίξει μεταξύ τους για τις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ για την ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Μπαρτσελόνα υπερίσχυσε στη σειρά των 5 αγώνων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πρέπει να δίνουμε και υπερβολική σημασία στο πλεονέκτημα έδρας, αφού από τα 7 μεταξύ τους ματς μέχρι τώρα που έγιναν στην έδρα κάποιας από τις δύο, στα 3 σημειώθηκε νίκη εκτός έδρας!

Η Ταού μπορεί να νιώθει ότι έχει πάρει τον αέρα της Μπάρτσα στην Ισπανία, αλλά οι Καταλανοί θα μπουν στη σειρά με τον αέρα της ομάδας που υπερίσχυσε στην προηγούμενη σειρά 5 αγώνων, που συνηθίζουμε να λέμε ότι πάντα βγάζει νικήτρια την καλύτερη ομάδα. Οι διαφορές σε πρόσωπα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς είναι +1 παίκτης για την Ταού, που πρόσθεσε στο ρόστερ της τον Αμερικανό Τζον Λούκας, ο οποίος ωστόσο δε δείχνει να έχει ουσιαστική προσφορά φέτος, και -1 παίκτης για την Μπαρτσελόνα που είδε τον Λιούμπος Μπάρτον, μια σημαντική εναλλακτική λύση, να τραυματίζεται στον αχίλλειο και να αποχωρεί από τους τελικούς.

Οι δύο ομάδες έχουν πλούσια ρόστερ με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της ηπείρου, ενώ στους πάγκους από τη μία βρίσκεται ο έμπειρος Ντούσκο Ιβάνοβιτς και από την άλλη, η αποκάλυψη της φετινής σεζόν, Χαβιέ Πασκουάλ. Από άποψη διακριθέντων, η Ταού έχει τον πρώτο σκόρερ (Ρακόσεβιτς) και τον τρίτο σε ασίστ (Πριτζιόνι) του πρωταθλήματος, ενώ η Μπαρτσελόνα τον τρίτο (Ιλιασόβα) και τον πέμπτο (Βάθκεθ) σε ριμπάουντ. Ο Ρακόσεβιτς ήταν MVP της ACB για το μήνα Νοέμβριο, ενώ ο Βάθκεθ για το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, η Ταού είδε 6 φορές κάποιον παίκτη της να ανακηρύσσεται καλύτερος παίκτης της αγωνιστικής, ενώ η Μπαρτσελόνα 3 φορές.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πού θα κριθούν οι αγώνες, αφού οι δύο ομάδες μοιάζουν με «λερναίες ύδρες» με πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ταού, ενώ έχει τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, έχει 4 παίκτες (Ρακόσεβιτς, Σπλίτερ, Μάικλ, Τελέτοβιτς) με διψήφιο μέσο όρο πόντων (και 6 με πάνω από 8.2), αλλά η Μπαρτσελόνα μοιάζει να έχει περισσότερους παίκτες που μπορούν να κάνουν μια σημαντικότερη «έκρηξη» στο σκοράρισμα (Ναβάρο, Λάκοβιτς, Μπαζίλε, Άντερσεν, Ιλιασόβα).

Το σίγουρο είναι ότι Ταού και Μπαρτσελόνα ήταν οι καλύτερες ομάδες της χώρας, και δύο από τις έξι καλύτερες της Ευρώπης, και θα προσφέρουν κάποιους από τους ωραιότερους εθνικούς τελικούς στην ήπειρο.

“Good night, and good luck”

by BEN

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλα παιχνιδια αναμενονται
Θα καταφερει ο Παθκουάλ να εμποδισει την αναπτυξη του παιχνιδιου της Ταού;
Θα καταφέρει ο Ιβάνοβιτς να μπλοκάρει το inside game της Μπαρτσελόνα;
Μια συγκλονιστική σειρά αρχίζει

ΥΓ.Δε θα ειναι μειονεκτημα για τις ισπανικες ομαδες να τελειωνουν τοσο αργά τις υποχρεώσεις τους;

aba είπε...

File Ben / Rasheed, mipos mporeis na sxoliaseis tis exelixeis ston Ari? Isos me ena arthro aurio?

Euxaristo.

Ανώνυμος είπε...

Μπα(ρ)τσα με το καλημέρα λοιπόν

haridimos είπε...

πολύ ωραίο ματσάκι το χθεσινό.

Age of Basketball είπε...

Ωραίο όντως το παιχνίδι.

@aba: Θα τα πούμε με τον Άρη. Κάτσε να προχωρήσουν λίγο οι εξελίξεις.
Rasheed.