ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Χρονιά αποτυχημένη, καλοκαίρι κρίσιμο


Το πρωτάθλημα τελείωσε και ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τον έλεγχο προόδου και των πρώτων τεσσάρων ομάδων της Α1. Η αναφορά μας θα ξεκινήσει από τον Άρη που τερμάτισε στην 4η θέση και θα συνεχιστεί προς τα πάνω.

Μπορεί από κάποια οπτική γωνία η φετινή χρονιά του Άρη να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη; Η απάντηση είναι όχι. Βγάζω το Κύπελλο από τη μέση, καθώς εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να επιτύχεις από τη στιγμή που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν κληρωθούν αντίπαλοι πριν τον τελικό. Όμως, ο Άρης απέτυχε σε όλους του τους στόχους και το χειρότερο είναι ότι έχασε τα πάντα στην έδρα του, στο Αλεξάνδρειο.

Στην Ευρώπη, ο Άρης αγωνίστηκε στο Eurocup και στην αρχή της χρονιάς οι στόχοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Ο Τζεβελέκης είπε ότι ο Άρης το χρωστά στην ιστορία του να είναι στο final-8, ενώ στην ομάδα μιλούσαν ακόμη και για τελικό. Όμως, η σεζόν ήταν απογοητευτική, καθώς ο Άρης έμεινε εκτός συνέχειας από την πρώτη κιόλας φάση της διοργάνωσης. Παρότι ξεκίνησε με 3 νίκες στον όμιλο, κερδίζοντας και τον Πανελλήνιο εκτός έδρας, στον δεύτερη γύρο δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα ροζ φύλλο. Έχασε από την ουσιαστικά αδιάφορη Μπνέι Χασαρόν την τελευταία αγωνιστική στο Ισραήλ, ενώ το ματς που του κόστισε την πρόκριση ήταν η ήττα από τον Πανελλήνιο στο Αλεξάνδρειο την 5η αγωνιστική.

Τότε πέρασε μια περίοδο κρίσης η ομάδας, αποφασίστηκαν αλλαγές και έγιναν δύο σημαντικές κινήσεις. Ήρθε ο Άντριου Μπετς, αλλά και ο Μπρέισι Ράιτ. Ο Μπετς χρειάστηκε 2-3 εβδομάδες για να επανέλθει από την πολύμηνη αποχή του από τα παρκέ, αλλά μετά ήταν ογκόλιθος στη ρακέτα, για να γίνει μάλιστα ο πρώτος παίκτης του οποίου το συμβόλαιο ανανεώθηκε. Ο Άγγλος ήταν καταπληκτικός στη σειρά με το Μαρούσι, μακράν ο καλύτερος παίκτης του Άρη.

Αντιθέτως, ο Μπρέισι Ράιτ δεν βοήθησε καθόλου. Άργησε πάρα πολύ να ενταχθεί στην ομάδα, έκανε περίπου 2 μήνες από τη στιγμή που ήρθε στον Άρη μέχρι το πρώτο του ματς, ενώ και στον κρισιμότερο αγώνα της χρονιάς κρέμασε την ομάδα του, όντας επισήμως τραυματίας, αλλά ανεπισήμως σε σιωπηλή τιμωρία, καθότι εμφανίστηκε στο Αλεξάνδρειο λίγο πριν το τζάμπολ. Αποτυχημένη μετεγγραφή που
χρεώνεται στον Ματσόν και κόστισε στον Άρη πολύ, καθώς στην περιφέρεια οι «κίτρινοι» δεν είχαν πολλά κορμιά και τους έλειπε σκορ.

Στην Α1 η αποτυχία ήρθε και πάλι στο Αλεξάνδρειο. Ο στόχος ήταν ένας, η Ευρωλίγκα. Η ομάδα είχε χάσει με τον Χέρμπερτ το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ήθελε να επανέλθει εκεί. Με αυτό το σκοπό χτίστηκε ο φετινός Άρης και γι’ αυτό το λόγο επέστρεψε ο Ματσόν στην ομάδα.

Όμως, παρότι ο Άρης στην κανονική περίοδο πέτυχε πλήρως το στόχο του που ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης και το πλεονέκτημα στους μικρούς τελικούς, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Το Μαρούσι στους μικρούς τελικούς τον κέρδισε στο Αλεξάνδρειο και τον οδήγησε για ακόμη μία χρονιά στο Eurocup. Ο Ματσόν έλεγε σε κάθε ήττα στον Άγιο Θωμά, ότι ο Άρης όλη τη χρονιά πάλευε για το πλεονέκτημα έδρας και αυτό του έφτανε να προφυλάξει. Δεν τα κατάφερε όμως και δεν ευθύνεται κανείς άλλος γι’ αυτό παρά μόνο οι παίκτες και ο προπονητής.

Το καλοκαίρι είναι πολύ κρίσιμο, καθότι οι «κίτρινοι» ήταν σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον χρεώνονται δεύτερη αποτυχημένη χρονιά στη σειρά. Αυτό έχει οικονομικό αντίκτυπο, καθώς θα λείψουν τα έσοδα της Ευρωλίγκας, αλλά έχει και αντίκτυπο στις επιλογές, την ψυχολογία και την υπομονή της διοίκησης. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η διοίκηση φέτος το καλοκαίρι, που ο Άρης αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ο Ματσόν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μείνει, ορισμένοι παίκτες θα είναι πιο δύσκολο να πειστούν να συνεχίσουν χωρίς το δέλεαρ της Ευρωλίγκας, το μπάτζετ θα είναι μικρότερο, οι μετεγγραφές λιγότερες, και ο Άρης θα πρέπει να κινηθεί πολύ έξυπνα ώστε του χρόνου να επιτύχει τους στόχους του. Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι παρά τους πρωτοκλασάτους ξένους που είχε, ο Άρης υπολειπόταν σε ελληνικό έμψυχο δυναμικό του Αμαρουσίου φέτος, κάτι που θα είναι αρκετά δύσκολο να καλύψει χωρίς την Ευρωλίγκα. Όμως, στην αγορά υπάρχουν πολλοί καλοί και φτηνοί Έλληνες παίκτες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν επίπεδο τον «αυτοκράτορα» του χρόνου. Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί η διοίκηση, καθότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Άρης θα χρειαστεί 4-6 μετεγγραφές σημαντικών παικτών.

by Rasheed.

21 σχόλια:

aba είπε...

Poioi einai oi "πολλοί καλοί και φτηνοί Έλληνες παίκτες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν επίπεδο τον «αυτοκράτορα» του χρόνου"?

Prospatho na bro kapoion kai den brisko. Poious exeis sta upopsin?

Age of Basketball είπε...

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο Άρης δεν έχει επαφές με κάποιον από αυτούς ακόμα, ή τουλάχιστον δεν το ξέρω εγώ: Καλλινικίδης, Νικολαΐδης, Τσιάρας, Κυρίτσης, Καλαμπόκης, Ταπούτος, Χαρίσης, Χαραλαμπίδης, Βουγιούκας, αλλά και αρκετοί άλλοι.
Rasheed.

Unknown είπε...

Μερικές ενστάσεις:

Όταν μιλάς για πρωτοκλασσάτους ξένους, ποιους εννοείς; Εφόσον ο Αρης από το δεύτερο γύρο και μετά έπαιξε ουσιαστικά με έναν ξένο, να υποθέσω ότι συμπεριλαμβάνεις και τους κοινοτικούς; Εκ των οποίων ένας ήταν ο Γκαβέλ (πρωτοκλασσάτος?) και μια θέση έμεινε κενή...

Δεύτερον, αναφορικά με τους Έλληνες. Ο Ταπούτος χρόνια τώρα (παρότι δηλώνεται αρειανός) δεν έρχεται στον Άρη, όπως και ο Παπαμακάριος. Ο Τσιάρας επίσης ήταν στόχος φέτος, δεν ήρθε, ούτε έκανε κάποια ιδιαίτερα καλή χρονιά. Ο Νικολαϊδης (Πρόδρομος, ή κάνω λάθος;) και ο Κυρίτσης δε νομίζω ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ περισσότερο από τον Ηλιάδη, που κι αυτός είναι ζήτημα αν μπορεί να προσφέρει σε αυτό το επίπεδο και με δεδομένο ότι η ομάδα δεν θέλει να δώσει υπερβολικά πολλές προσπάθειες σε ένα παίκτη (όπως απαιτούν οι τρεις αυτού του στιλ) που δεν είναι και καλός αμυντικός. Ο Καλλινικίδης επίσης δε νομίζω να μπορεί να ανεβάσει επίπεδο...

Ο Βουγιούκας αν δεν κάνω λάθος ανήκει ακόμα στον Ολυμπιακό, οπότε πρέπει πρώτα να μείνει ελεύθερος και μετά βλέπουμε (και τι θα ζητήσει...). Ο Χαραλαμπίδης (κοντός περιφερειακός) είναι όντως πολύ καλός παίκτης, αλλά παίζει σε θέση που ο Άρης δεν πονάει (ενώ σε άλλες θέσεις σφαδάζει).

Έναν έναν που τους έπιασα δηλαδή, μόνο ο Καλαμπόκης νομίζω ότι όντως θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαιτέρως. Οι αρκετοί άλλοι Έλληνες ποιοι είναι;!

ΥΓ. Αν μιλάμε για τον αντικαταστάτη του Αγαδάκου, οκ, αλλά αυτό είναι σα να κλέβεις εκκλησία. Ή για τρίτο πλέι στη θέση του Αργυρόπουλου, αλλά και πάλι προέχουν άλλα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Ολοι αυτοι οι ελλνηες θα δωσουν πραγματα, μακαρι να παερι ο Αρης οποιον μπορει απο αυτους. ειναι παικτες που εχουν αποδειξει την αξια τους παιζοντας στην ελλαδα.
Ρασιντ τι ξεριες, θα μεινιε ο Κλαρκ; δε νομιζω οτι βρισκεις ευκολα καλυτερο παικτη σε αυτο το επιπεδο.

aba είπε...

Καλλινικίδης: Tha mporouse, an kai me tin parousia Mparlou-Skordili den nomizo oti xreiazetai. An meinei kai o Nelson, i thesi 4 einai kalumeni. An episis erthei 4-5ari sti thesi tou Agadakou, pali to 4 moiazei plires.

Νικολαΐδης: Edo sumfonoume.

Τσιάρας: Perusi den irthe logo kase. Fetos profanos tha einai pio fthinos. Omos meta tin xronia pou ekane, to skeftomai an mporei na paixei se auto to epipedo (tha ithela mia gnomi sxetika me auto).

Κυρίτσης: Den nomizo oti einai fthinos. I KAE exei deixei (periptosi Papamakariou) oti upologizei kai ta 20 xiliarika akomi.

Καλαμπόκης: Den nomizo oti einai fthinos. Idios meta to perasma apo Italia.

Ταπούτος: Edo sunfonoume.

Χαρίσης: Polloi traumatismoi fetos kai den xero an tha mporesei na epanelthei se upsilo epipedo. Exei kai kapoia xronakia stin plati, opote to kinitro gia basket einai meiomeno (theoro).

Χαραλαμπίδης: Giati na thelei na fugei apo Marousi i na min paei Panellinio? (opos akougetai)

Βουγιούκας: Exei sumbolaio me Osfp.

Koinos, opos to blepo o Aris tha mporouse na strepsei to endiaferon tou se Νικολαΐδη, Ταπούτο. Den blepo oute pollous, oute fthinous Ellines (prosopika). Gia mena, opos eida tin omada, xreiazetai enas poiotikos assos na eleutherosei ton Clark apo ta kathikonta tou play oste na mporesei na apodosei stin thesi pou tou tairiazei (sto 2). Episis, xreiazetai enas kalos psilos sti thesi tou Agadakou (kati se Francis skeftomoun pou prepei na einai kai oikonomikos).

Ανώνυμος είπε...

Vlepw lete oloi oti o Bougioukas exei symbolaio me osfp? Diladi alitheia pisteyete oti tou xronou tha einai ston olympiaco o Bougioukas? Aytpo edeikse h fetini xronia? Edw dothike daneikos o Meyrokefalidis, o Bougioukas tha meinei gia na paizei brosta apo ton Bourousi mipws? Bougiouka ston Ari me ta xilia!

Yparxoun Ellines gia metagrafi i daneismo arkei na kinithei i omada.Egw etsi to vlepw.

Gian.

BAGI είπε...

ola kala ftaine oi paiktes ,o matson, persi oi filathloi kai oi diikisi tipota ,fetos o aris eixe to 7o batzet kai vgike 3os, ti perimename diladi kapia pio akrivi kai pliris omada den tha mas kerdize pios ftaiei oi paiktes fysika oxi otan i omada XREIAZETAI ENISXYSI kai ferneis ton mpets (poli kalos) den dioxneis ton seku ayto den einai enisxisi einai antikatastasi i kano lathos.Gia persi pianou epilogi itan o gordonas diki mou oxi pali i apotyxia pou xreonetai kai para tin apotyxia ego fetos xanapiga sto pale gia na do gavel kai arguropoulo.Telos panton gia tou xronou ti kapou diavasa gia meiosi batzet otan o panelinios thelei opion paikti yparxei stin agora to marousi einai euroleage o aris prepei na rixei fraga allios oute 4os tou xronou

Age of Basketball είπε...

Απαντάω γενικά, αφού όλοι το ίδιο θέμα συζητάμε. Ξένους θεωρώ... όσους δεν είναι Έλληνες. Πρωτοκλασάτοι ξένοι είναι οι Κλαρκ, Ράιτ, Νέλσον, Μπετς, οι οποίοι είναι παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας.

Όσον αφορά τους παίκτες, αν δεν μπορείς να φτάσεις στον Καλαμπόκη, που αρκετοί τον λέτε ως ακριβό, τότε πας σε πιο φτηνούς όπως ο Νικολαΐδης ή ο Καλλινικίδης, που είναι παίκτες που χρειάζεται ο Άρης. Η περιφέρεια του Άρη φέτος ήταν γυμνή, ο Ηλιάδης από τον Γενάρη και μετά έκαν 2 καλά ματς, αν ο Άρης δεν οχυρωθεί και του χρόνου, δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα.

Όσον αφορά τον Βουγιούκα, δύσκολα θα μείνει ελεύθερος, αλλά ακόμη πιο δύσκολα θα είναι στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Το να πάρεις έναν τέτοιο παίκτη δανεικό δεν είναι άσχημο. Μην κοιτάτε τη φετινή χρονιά, δείτε τι έκανε πέρσι που είχε χρόνο συμμετοχής.

Όταν δεν υπάρχουν λεφτά πρέπει να προκρίνεις φτηνότερες λύσεις. Αλλά δεν είναι καλοί μόνο οι ακριβοί παίκτες. Οι περιπτώσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον Αρη είναι πολλές, τον Άρη που θέλει οπωσδήποτε πλέι μέικερ, 2-3αρι, κι έναν ψηλό και μιλάω για το φετινό του ρόστερ, χωρίς να φύγει κανείς, που θα φύγουν.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Rasheed μπορεί να μην έχουμε μπάτζετ,μπορεί να μην μπορούμε ούτε καν 3οι να βγούμε αλλά τόσο χαμηλά να παίρνουμε δανεικούς από οσφπ και παο δεν έχουμε φτάσει ακόμα

Δεν θα τους κάνουμε εμείς παίκτες και να ξαναφεύγουν κάτω.Ας τους δίνουν στα υποκαταστήματα τους.Εχει και η ξεφτίλα ένα όριο

Age of Basketball είπε...

Φιλε έχουμε τελείως διαφορετική θεώρηση για τον αθλητισμό, το μπάσκετ, και το τι αποτελεί ξευτίλα και τι όχι.
Rasheed.

aba είπε...

Ego pali nomizo oti den theloun na dosoun se emas daneikous. Oute o PAO, oute o Osfp. Kano lathos?

Ανώνυμος είπε...

Ντάξει πάνε πέστο αυτο στους Αρειανούς που πληρώνουν είτε εισιτήριο διαρκείας είτε εισιτήριο σε κάθε ματς και ενισχύουν την οικονομική κατάσταση της ΑΡΗΣ ΚΑΕ.

Πάνε πέστους ότι έχουν λάθος θεώρηση για τον αθλητισμό και το μπάσκετ

Unknown είπε...

Rasheed μίλησες για έλληνες που θα ανεβάσουν το επίπεδο, γι' αυτό και έλαβες αυτές τις απαντήσεις (από όλους). Το ότι δεν είναι μόνο οι ακριβοί έλληνες καλοί είναι σίγουρο ότι ισχύει, με μεγαλύτερη (φετινή και για τον άρη) απόδειξη το Μπάρλο.

Αναφορικά με τους ξένους, έχεις δίκιο, αλλά πρέπει να βγάλεις το Ράιτ, όχι επειδή δεν είναι πρωτοκλασσάτος (ίσα ίσα,είναι και ο καλύτερος),αλλά γιατί ουσιαστικά δε βοήθησε σχεδόν καθόλου.Άλλωστε είναι πολύ πιθανό να ήταν διαφορετική η εξέλιξη του τελευταίου τριλέπτου με αυτόν, θυμίζω το παρόμοιο περσινό παιχνίδι με (και στο) Μαρούσι που το πήρε ουσιαστικά μόνος του, μετά την καταστροφή και την απώλεια της διαφοράς που είχε καταφέρει ο Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά τους δανεικούς, υποτίθεται ότι ως Άρης ευελπιστείς να χτίσεις ομάδα. Γενικώς ο θεσμός των δανεικών, εκτός αν πρόκειται για (πολύ) πιτσιρικάδες, με βρίσκει εντελώς αντίθετο, γιατί υποσκάπτει το μεγάλο ζητούμενο του σύγχρονου μπάσκετ, την ομοιογένεια.

Πάρε παράδειγμα το φετινό Μαρούσι, που θα χάσει (τουλάχιστον) τη μισή front line του. Το να έχεις ένα καλό παίκτη και να εύχεσαι να μην κάνει και...τρομερές εμφανίσεις για να μη σου τον πάρουν πίσω, είναι όντως ξεφτίλα (όπως λέει και ο ανώνυμος από πάνω). Και δε μιλάμε για ομάδες που έχουν στόχο να μην πέσουν ή να βγάλουν όπως όπως τη χρονιά, αλλά για ομάδες που θέλουν να σταδιοδρομήσουν (στην ευρωλίγκα) και πρέπει να χτιστούν σε βάθος χρόνου.

Και τέλος, το να στηρίζεις αυτό το σύστημα (των δανεικών) είναι σα να στηρίζεις και το σύστημα που σε καταστρέφει. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μαζεύουν πολλούς παίκτες που δε χρειάζονται, με αποτέλεσμα (και να μην παίζουν,αυτό κάνει κακό και στους ίδιους, βλ Βουγιούκα,Βεργίνη,Σάκοτα) να γίνονται δυσεύρετοι οι καλοί έλληνες, και να ανεβαίνουν απαγορευτικά και τα κασέ τους. Ας ξεχάσουμε τον Άρη. Συμφωνείς εσύ με αυτή την πρακτική;
Arisff

Age of Basketball είπε...

(Σχόλιο 1 από 2): Όταν δεν βγαίνεις Ευρωλίγκα, κρατάς όλο σου το ρόστερ, παίρνεις έναν παίκτη και βγεις, τότε ο παίκτης αυτός σε αλλάζει επίπεδο. Αυτό σημαίνει η φράση κι έτσι τη χρησιμοποίησα.

Κανείς δεν σας είπε ότι ο Άρης πρέπει να γεμίσει το ρόστερ του με δανεικούς. Όμως, ένας δανεικός είναι όπως ένας κοινοτικός. Μόνο που δεν πιάνει θέση ξένου, αλλά απλώς ενισχύει την ομάδα. Αφήστε που αν δεν επιστρέψει στην παλιά του ομάδα έχεις πάντα περισσότερες πιθανότητες να τον υπογράψεις.

Όσο για το Μαρούσι, μόνο τον Μαυροκεφαλίδη είχε δανεικό, οπότε αν χάσει τη φροντ λάιν του δεν έχει σχέση με αυτό το θέμα.

Τον Ράιτ τον έβαλα, όπως λέτε κι εσείς, λόγω ονόματος, καθότι δεν υπολείπεται των άλλων. Ασχέτως του αν βοήθησε, που για μένα είναι αποκλειστικά ευθύνη του Ματσόν που κράτησε έναν παίκτη και τον πλήρωνε για να μην παίξει καθόλου.

Ο Άρης χάνει τους στόχους του Τετάρτη και βγαίνει Πέμπτη και λέει ότι κάνει περαιτέρω μείωση του μπάτζετ. Πώς θα σταθείς στην Α1 αν θες να επιστρέψεις στην Ευρωλίγκα; Εγώ δεν είμαι ρεαλιστής; Αν δεν έχεις λεφτά για να πάρεις ξένους, δεν έχεις λεφτά για να πάρεις Έλληνες, τότε αν δεν πάρεις και κάποιον δανεικό, πώς θα πορευτείς; Δεν ευθύνομαι εγώ για ούτε την κακή διαχείριση του μπάτζετ, ούτε για το μικρό μπάτζετ του Άρη. Όταν βγαίνει η διοίκηση και μιλάει με τον τρόπο που μιλάει, τότε, δεν φταίνε όσοι προτείνουν λύσεις στα πλαίσια αυτά.

Το αν τον Άρη θέλω ή όχι να τον δω μεγάλο ξανά, το αν με έχει κουράσει η ντεμί κατάσταση, το αν με πλήγωσαν τα μαύρα χρόνια που η ομάδα δεν κατέβαινε να παίξει καν, δεν το διαπραγματεύομαι. Οπότε μην μου πουλάτε αρειανοσύνη αν αυτό υπονοεί το σχόλιο με τα λεφτά από τα εισιτήρια. Την ομάδα σου τη στηρίζεις επειδή το θες. Όχι επειδή το θέλω εγώ, ούτε για να μου λες μετά να μην μιλάω επειδή πας στο γήπεδο.

Όμως, θυμηθείτε πού ήταν ο Άρης πριν από 8 χρόνια. Ήταν στο σπίτι του την ώρα που είχε αγώνα με το Μαρούσι για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κανείς επενδυτής δεν έχει ενδιαφερθεί για την ομάδα. Για να μην φυτοζωεί χρειάζεται εξωτερικά έσοδα. Και για να έρθουν είναι απαραίτητη η Ευρωλίγκα. Σε ποιο κανάλι βλέπαμε φέτος τον Άρη στην Ευρώπη; Όμως, αν δεν ανεβάσεις το μπάτζετ μετά από μια αποτυχημένη χρονιά, πρέπει να βρεις άλλους τρόπους, πιο ριζικούς για να σταθείς στα δυο σου πόδια και να μπορείς να νιώσεις σιγουριά για να κινηθείς στην αγορά.

(συνέχεια παρακάτω)

Age of Basketball είπε...

(Σχόλιο 2 από 2): Οι δύσκολοι καιροί χρειάζονται καινοτόμα μέτρα, ακόμη και για ομάδες με περηφάνια. Αν προσπαθήσετε να με πείσετε ότι ο οπαδός του Άρη γελάει με το Μαρούσι που είχε τον Μαυροκεφαλίδη δανεικό και τον πέταξε εκτός Ευρωλίγκας, και η περηφάνια του θα πληγωνόταν αν είχε έναν παίκτη δανεικό και όχι τώρα που απέτυχε παταγωδώς η ομάδα, δυστυχώς δεν πείθομαι. Κι εδώ πάει η τελείως διαφορετική θεώρηση για το μπάσκετ, που είπα στον φίλο πιο πάνω. Για μένα στο μπάσκετ υπάρχεις για να κερδίζεις. Για κανέναν άλλο λόγο. Κι αν βρεις έναν τρόπο που να σε βοηθάει να το κάνεις, τότε οφείλεις να το κάνεις. Η ιστορία δεν θα γράψει "το Μαρούσι βγήκε Ευρωλίγκα, αλλά είχε τον Μαυροκεφαλίδη δανεικό και δεν πιάνεται", θα γράψει "το Μαρούσι βγήκε Ευρωλίγκα". Τελεία.

Αν έχεις λεφτά να αγοράσεις τον Πελεκάνο με θεωρείς ηλίθιο να σου πω... παρ’ τον δανεικό; Όμως αν είναι να αφήσεις τη θέση κενή και να σου λείπει παίκτης, τότε δεν ξέρω τι κερδίζεις.

Το αν θέλουν να δώσουν παίκτες στον Άρη, που λέει ένας φίλος, είναι άλλη ιστορία. Άλλο το δεν θέλω κι άλλο το δεν θέλουν. Όντως για τον Άρη θα είναι πιο δύσκολο να πάρει παίκτες από τους αιώνιους για δανεικούς (αν κινηθεί, που δεν το πιστεύω). Κι αυτό γιατί λόγω του ονόματός του θα είναι πάντα ο τρίτος πόλος στο ελληνικό μπάσκετ. Γι' αυτό και όταν γράφω τον λέω "αυτοκράτορα", γι αυτό και όταν κάποιος σχολιάζει γιατί τον λέω έτσι αφού έχει πάρει πρωτάθλημα από την προηγούμενη χιλιετία απλώς τον θεωρώ άσχετο με το άθλημα και δεν ασχολούμαι.

Όμως, ο Άρης δεν έχει έσοδα. Πώς θα πάει ψηλά; Φέτος είχε μισό ρόστερ (για μένα έλειπαν 3-4 παίκτες για να θεωρηθεί πλήρες), προσπάθησε με τους ξένους, την έδρα και τον απίστευτο κόσμο, αλλά δεν άντεξε ως το τέλος. Δεν έφτανε αυτό. Αν ρίξει κι άλλο το μπάτζετ, θα τα καταφέρει του χρόνου; Με συγχωρείτε αλλά εγώ θεωρώ μεγαλύτερη ντροπή το να αποτύχω στους στόχους μου, παρά το να πάρω έναν παίκτη δανεικό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ωχ! Έχει ανάψει η κουβέντα. Όλα καλά, εγώ ένα δεν καταλαβαίνω. Ο Ρασίντ είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που έχουν δηλώσει αρειανοί και το υποστηρίζουν με τα κείμενά τους. Ίσως ο μόνος μη θεσσαλονικιός που είναι έτσι. Οι περισσότεροι λένε 2-3 λεξεις για να ξεμπερδέψουν και δεν ασχολούνται καν.

Ίσως τα έχω λάθος και τον έχετε λιώσει εδω και δυο μερες στα σχόλια επειδή κι εσείς ξέρετε ότι ασχολείται με τον αρη και τον παίρνει στα σοβαρά. Εδώ έγραψε ένα άρθρο κανονικό κι άλλα 3 στα σχόλια.

Πάντως, μάλλον εδώ το έχετε κάνει στέκι των αρειανών επειδή βλέπετε ότι κάποιος ασχολείται με τον αρη, που δεν το κάνουν πουθενά αλλού.

Δεν θα μπω στη συζήτηση περί δανεικών, συμφωνώ με τη φιλοσοφία του ρασιντ ότι η ομάδα υπάρχει για να κερδίζει με κάθε τρόπο. αγωνιστικά εννοείται. ελπίζω ο αρης να βελτιωθεί τα επομενα χρονια, οχι γιατί με νοιάζει, αλλά γιατί είναι μία από τις 2-3 ομάδες που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τις ισορροπίες λόγω ονόματος και κόσμου. όμως χωρις λεφτά δεν πας πουθενα.
Πέτρος

Age of Basketball είπε...

Φίλε το τι ομάδα είμαι είναι γνωστό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι το θέμα των παιδιών ούτε θα έπρεπε να είναι. Ότι πολλοί δημοσιογράφοι όπως λες φέρονται στον Άρη συγκαταβατικά λες και... όλοι έχουμε λίγο Άρη μεσα μας αλλά από τις κανονικές ομάδες είμαστε κάτι άλλο, είναι γνωστό και γελοίο.

Εδώ δεν είναι στέκι του Άρη, είναι στέκι του μπάσκετ. Και αυτό έχουν κάνει τα παιδιά που μπήκαν να ανταλλάξουμε απόψεις. Αν προσέξετε έχουμε 17 με αυτό σχόλια στο άρθρο και δεν έχω μπλοκάρει κανένα. Αυτό δείχνει ποιότητα συζήτησης. Να διαφωνείς δεν είναι κακό. Προάγει τη συζήτηση.

Υπάρχει μια φιλοσοφική ρήση που λέει, αν έχεις δύο ανθρώπους που συμφωνούν σε όλα, τότε ο ένας είναι περιττός.

Καλά κάνουν και γράφουν τη γνώμη τους, από την αρχή το είχαμε πει ότι το θέλουμε στο Age of Basketball μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια (όπως γίνεται εδώ). Στο τέλος ούτε εγώ ούτε αυτοί θα επιλέξουμε τους παίκτες.
Rasheed.

Keekee είπε...

Και νόμιζα ότι μόνο εμένα εκνεύριζε αυτό το υφάκι το συγκαταβατικό που έχουν οι περισσότεροι δημοσιογραφοι που το παίζουν λες ο αρης ειναι μνημείο που δεν αξίζει να γουστάρουμε ούτε να βρίζουμε.

Εγώ σέβομαι το ρασίντ ασχετα του τι ομάδα είναι, ας ήταν και... δάφνη. Τον σέβομαι γιατί σέβεται τον άρη.

Unknown είπε...

Κατ' αρχάς, αφού (ίσως) χρειάζεται, να πω ότι δεν έχω την παραμικρή εμπάθεια με τον Rasheed, ούτε να τον πρήξω θέλω, ίσα ίσα εκτιμώ την άποψη του (και κυρίως τις αναλυτικές απαντήσεις στα σχόλια), ακόμη κι αν σε κάποια πράγματα διαφωνώ. Βέβαια αν είναι αρειανός ή όχι δεν έχω ιδέα (δεν τον διάβαζα από παλιά) και δεν έχει καμία σημασία γι' αυτά που γράφω.

Επί του θέματος, το Μαρούσι χάνει τη μισή front line του γιατί εκτός από το Μαυροκεφαλίδη εξ' αιτίας των καλών εμφανίσεων χάνει και το Γλυνιαδάκη. Κάτι που γίνεται ελαφρά τη καρδία και κανείς δε λέει κουβέντα. Αν μετά από μια καλή - επιτυχημένη χρονιά του Άρη, δύο από τους καλύτερους (κατά τη γνώμη μου οι καλύτεροι, νεαροί σε ηλικία, και οι πιο σταθεροί) παίκτες έφευγαν, θα γινόταν χαλασμός κόσμου. Ενώ τώρα δεν ανοίγει ρουθούνι, θεωρείται φυσικό επακόλουθο να διαλυθεί η ομάδα (εφόσον αυτό συνεχιστεί). Γιατί αν κάποιος ακόμα ξεχώριζε, θα πήγαινε κι αυτός σε ΠΑΟ - ΟΣΦΠ με συνοπτικές διαδικασίες. Τουτέστιν, δε χάνει τη μισή front line εξ' αιτίας του δανεισμού (δεν το διευκρίνισα πριν),αλλά εξ' αιτίας της γενικότερης νοοτροπίας. Αυτό θα γινόταν με τον Άρη; Κι αν όχι, ο λόγος είναι άλλος από το κύρος του συλλόγου και τη νοοτροπία;

Μιλάμε με θαυμασμό για το Μαρούσι, αλλά με αυτό το δεδομένο και με ένα φυσιολογικό για το σύλλογο budget, η ομάδα δε βγαίνει ευρωλίγκα. Αυτό θα το άντεχε ο Άρης; Να πάει στα προκριματικά, αλλά επειδή ο ένας ψηλός είναι δανεικός και ο άλλος έκανε καλή χρονιά θα φύγουν (για άλλη ελληνική ομάδα!) και θα αφήσουν ίσως και γυμνή την ομάδα; Ή πιστεύετε ότι θα βρεθούν αντάξιοι αντικαταστάτες; Άρα ας περιμένουμε λίγο πριν πούμε ότι η ιστορία έγραψε "το Μαρούσι βγήκε ευρωλίγκα". Οκ, ο θεσμός των προκριματικών μπορεί να μην ίσχυε. Αλλά το πόσο θα σταθεί η ομάδα, μετράει. Βέβαια όπως έγινε ως τώρα, δε θα γίνει και καμιά μεγάλη φασαρία αν το Μαρούσι τελικά δεν προκριθεί ή γεμίσει ήττες μέσα έξω στους ομίλους.

Επιπλέον, θα ήθελα και μια απάντηση στο ερώτημα αν η τακτική των δανεικών και των ομάδων φυτωρίων σε βρίσκει σύμφωνο. Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω το δανεισμό μεταξύ ομάδων που υποτίθεται μπορεί να διεκδικήσουν τον ίδιο στόχο (το Μαρούσι έφτασε ημιτελικά κυπέλλου και πρωταθλήματος). Μου κάνει κάτι σε δήλωση υποτέλειας.

Έχω την απαίτηση από τον Άρη να διεκδικεί παιχνίδια (και σειρές ακόμα) απέναντι στον Οσφπ και τον Παο, όχι λόγω της μακρινής ένδοξης ιστορίας, αλλά λόγω της πρόσφατης πονεμένης, όπου με μέτρια ομάδα (αρκετά κατώτερη του επιπέδου της ευρωλίγκας) ή γεμάτη προβλήματα, πήρε πολλά παιχνίδια και ακόμα και τίτλους (κύπελλο 1998 και 2004). Όπως είχα την απαίτηση (όχι να περάσει, ας είμαστε ρεαλιστές) να πάρει ένα παιχνίδι από τον παναθηναϊκό στη σειρά των ημιτελικών, για τον ίδιο λόγο.

Τέλος, μιλάμε για λύση σε μια ομάδα με τα προβλήματα που (σωστά) ανέφερες. Η λύση της ομοιογένειας και του σταθερού κορμού δεν είναι η καλύτερη και η πιο εφικτή; Πόσο εύκολα όμως παντρεύεται αυτό με το δανεισμό του Πελεκάνου και του Βουγιούκα; Όσον αφορά τον παίκτη που θα αλλάξει την ομάδα επίπεδο, αυτός είναι ένας βασικός άσσος (που δε νομίζω να υπάρχει στην ελληνική αγορά και για τα οικονομικά του Αρη).Δεδομένου ότι η άλλη μεγάλη έλλειψη (τεσσαροπεντάρι) μπορεί να καλυφτεί αρκετά πιο εύκολα από την αμερικανική αγορά, πως ο δευτεροκλασάτος έλληνας στη θέση 2-3 θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα; Δε μπορώ να το καταλάβω...
Arisff

Ανώνυμος είπε...

Popo, mou fainetai oti ta sxolia einai epanalipsi einai i mitera tis mathisews! Olo ta idia diavazw vre paidia, an den diavazete prosektika ta sxolia tou allou pws tha ekfrasete nea gnwmi? Aplws epanalamvanete pali osa lete. Sorry
Gian.

ADAM είπε...

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ, Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΣΟ , ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΛΑΡΚ ΣΑΝ 2 , ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΜΑΤΑΛΟΝ , ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΑΙΣΕΒΙΤΣ . ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΗΛΙΑΔΗΣ ΜΠΕΤΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΑΓΑΔΑΚΟΣ ΜΠΑΡΛΟΣ .ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΙΟ ΠΟΛΥ . ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΞΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ 2 ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΛΑΡΚ Η ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ 1 Ο ΚΛΑΡΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΛΑ. ΑΚΟΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΜΑΔΑ. ΟΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΦΙΧΤΗ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ. ΕΔΩ Ο ΚΟΟΥΤΣ ΜΑΤΣΟΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΓΑΛΗ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ . ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΤΩΝ.