ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Το Μαρούσι στα σαλόνια!


Με έναν τρομερό αγώνα έκλεισε η σειρά του Αμαρουσίου με τον Άρη, αλλά και ολόκληρη η φετινή χρονιά, αφού το ματς στο Αλεξάνδρειο ήταν το τελευταίο της Α1 για τη σεζόν 2008-09. Μάλιστα, το παιχνίδι αυτό σήμανε και την πρόκριση του Αμαρουσίου για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Άρης ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Όταν παίζεις στην έδρα σου, μπροστά σε 5.000 κόσμο ο οποίος έχει δημιουργήσει απίστευτη ατμόσφαιρα και προηγείσαι με 70-59 μόλις 4:34 πριν το τέλος, τότε πρέπει να καθαρίσεις το ματς και να μην απειληθείς καν στο τέλος. Αντ’ αυτού, ο Άρης επέτρεψε στο Μαρούσι ένα 0-10 σε διάστημα 2:26 μέχρι το 70-69. Μετά, η ψυχολογία είχε αλλάξει, το βάρος ήταν στους παίκτες του Άρη, που αίφνης λύγισαν από το άγχος, που δικαιολογημένα είχαν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Για το φάουλ του Τσαλδάρης στο τέλος δεν ξέρω αν διαφωνώ. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι δεν δικαιώθηκε, καθότι ο Άρης έχασε το ματς. Επίσης, έκανε φάουλ σε έναν παίκτη που στην κανονική περίοδο ήταν ο πιο εύστοχος του πρωταθλήματος με 89%. Όμως, ο Χαραλαμπίδης έχασε τη μία βολή, ο Άρης είχε επίθεση για να πάρει το ματς, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια. Ο Ματσόν δεν ήθελε επίθεση για την ομάδα του, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Βλέποντας τους παίκτες του να έχουν μείνει με 1 πόντο για 4 λεπτά ήξερε πόσο βαριά ήταν τα χέρια τους και εμπιστευόταν περισσότερο το πάθος τους στην άμυνα, παρά την ηρεμία τους στην επίθεση. Λογικό είναι αυτό. Όπως λογικό ήταν και το γεγονός ότι μετά έδωσε την μπάλα στον Κλαρκ. Σε τέτοια σημεία δίνεις την μπάλα στον καλύτερο σκόρερ σου και «ζεις ή πεθαίνεις» μαζί του. Ο Κλαρκ αστόχησε στο ντράιβ, όπως και σε άλλα 3 τρίποντα στα τελευταία 3 λεπτά, αλλά δεν έχει νόημα να ρίξουμε την ήττα στον Κλαρκ (που σε τελική ανάλυση όλοι ξέραμε ότι θα έπαιρνε τις επιθέσεις στο τέλος κι αν δεν τις έπαιρνε θα λέγαμε… γιατί δεν σούταρε ο Κλαρκ). Σίγουρα, ο Αμερικανός έχει μερίδιο ευθύνης για τον αποκλεισμό, αλλά αυτή βαρύνει εξίσου όλη την ομάδα και τον Ματσόν. Στην ομάδα και τον Ματσόν χρεώνεται επίσης και η κακή επιλογή (όπως αποδείχτηκε) του Μπρέισι Ράιτ, αφού ο Άρης πήρε έναν ξένο που ουσιαστικά δεν τον βοήθησε καθόλου και τον "κρέμασε" και στο κρισιμότερο παιχνίδι.

Το Μαρούσι πήγε στο Αλεξάνδρειο στο παιχνίδι που το γήπεδο «έκαιγε» στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και έδειξε αυτό που δείχνει και που έχουμε παρατηρήσει όλο το χρόνο. Ομάδα ήρεμη που ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο και δύσκολα "χάνεται" σε ένα ματς. Εκμεταλλεύτηκε τον οίστρο του Στίβενσον και το άγχος του Άρη στην αρχή, κόλλησε και δέχτηκε 0-16 αλλά δεν παράτησε το ματς, έμεινε πίσω με 58-50, αλλά πλησίασε στο 61-59, έμεινε πίσω με 70-59, αλλά ισοφάρισε σε 71-71. Και τελικά κέρδισε. Κατόρθωμα.

Το παιχνίδι ήταν οριακό, όπως ακριβώς το περιμέναμε και το Μαρούσι ήταν ένα κλικ καλύτερο στις λεπτομέρειες από τον Άρη. Οι δύο ομάδες είναι ισοδύναμες και μας χάρισαν μια τρομερή σειρά, πιθανότερα την καλύτερη σειρά μικρών τελικών που έχουμε δει ποτέ.

Οι διαιτητές έκαναν αρκετά λάθη, αλλά δεν θεωρώ ότι έκριναν το αποτέλεσμα. Το Μαρούσι έκανε πιο πολλά λάθη (14 έναντι 9), αλλά ήταν και πιο ομαδικό στην επίθεση (14 ασίστ έναντι 8).

Πλέον, ο Άρης έχει πρόβλημα, καθώς όλοι στην ομάδα θεωρούσαν βέβαιη την επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Αυτό δείχνουν και οι κινήσεις του Άρη στο πλευρό του Οικονομίδη σχετικά με την απευθείας ή όχι πρόκριση στους ομίλους (σηκώνει μεγάλη συζήτηση το θέμα, αν πρέπει η 3η ελληνική ομάδα να περνάει κατευθείαν στους ομίλους). Τώρα, θα περιοριστεί ξανά στο Eurocup, κάτι που σημαίνει μειωμένο μπάτζετ και την επόμενη σεζόν. Αμέσως, η διατήρηση παικτών όπως ο Νέλσον είναι πολύ δύσκολη, ενώ και οι μετεγγραφές θα είναι λιγότερες.

Το αντίθετο συμβαίνει με το Μαρούσι, που βγαίνοντας Ευρωλίγκα, θα ζήσει του χρόνου το δικό του όνειρο, θα κοντραριστεί στο ανώτερο επίπεδο και πιθανότερα έσωσε και την παρτίδα, καθώς ο Βωβός μάλλον μένει.

Το κατόρθωμα του Αμαρουσίου δεν είναι μικρό, αν αναλογιστεί κανείς πόσα έχει περάσει η ομάδα το τελευταίο τρίμηνο, το γεγονός ότι χτυπήθηκε από τραυματισμούς στη σειρά των μικρών τελικών (ο Μαυροκεφαλίδης παίζει εδώ και μια βδομάδα ουσιαστικά απροπόνητος και αυτό φαίνεται, ο Μαυροειδής έχασε δύο ματς), το γεγονός ότι ο Κις ουσιαστικά έχει… τυπική παρουσία και άκρως επαγγελματική, καθώς τόσο καιρό αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα η οικογένειά του στις Η.Π.Α. με τον παίκτη απλήρωτο, αλλά και, βεβαίως, το γεγονός ότι χρειάστηκε να σπάσει έδρα για να πάρει την 3η θέση.

Η επόμενη μέρα θα βρει τον Άρη να γλείφει τις πληγές του και το Μαρούσι να πετάει στα σύννεφα. Όμως, αμφότεροι θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι γιατί μπροστά τους περιμένει πολλή δουλειά, αν και του χρόνου θα ξεκινούν από διαφορετική βάση.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Αμελήσαμε να το πούμε τις προηγούμενες ημέρες, αν και αφορά τους μεγάλους τελικούς. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έδωσε ρεσιτάλ σχολιασμού στους τελικούς, κάνοντας μακράν το καλύτερο σχόλιο που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια σε ελληνική αναμετάδοση αγώνα. Μακάρι να τον ακούσουμε ξανά ή αν βρει δουλειά σε πάγκο, ο αντικαταστάτης του να είναι παρόμοιου επιπέδου.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ρασιντ αφου αφησε τους παικτες ελευθερους το Μαρουσι,πως θα μεινει ο Βωβος;

Ανώνυμος είπε...

Σαν τώρα θυμάμαι τις ανακοινώσεις του πανιωνιου και του μαρουσιού για συνωμοσίες και μασόνους που θέλουν να βγάλουν τον ΑΡΗ 3ο..Κοιτα να δεις όμως πως έρχονται τα πράματα ε?

Μέχρι χθες πίστευα ότι το ''ελληνικό μπάσκετ'' θέλει τον ΑΡΗ 3ο τον οσφπ 2ο και τον παο 1ο.Για τους 2 τελευταίους επιβεβαιώθηκα.Κολλούσε για λίγο ο παο πάρε ένα σφύριγμα που στο τελική δεν διαμορφώνει αποτέλεσμα αλλα σε σπρώχνει ρε παιδί μου σε ξεκολλάει.

Χθες στο Παλέ η διαιτησία ήταν 49-51.Οχι ότι ήθελε να αδικήσει τον ΑΡΗ ή να ευνοήσει το μαρούσι.Αλλά για να δείξει ότι δεν μασάμε από έδρες και εκεί που μας παίρνει το παίζουμε μάγκες,ενώ αλλού σκυβουμε κεφάλι

Δίκαια το μαρούσι βγαίνει ευρωλίγκα και μπράβο του.Δεν με ενδιαφέρει ότι δεν έχει κόσμο,δεν έχει δυναμική,χρήματα πολλά γενικότερα κάτι να ξεχωρίζει.Ετσι πρεπει να λειτουργεί το άθλημα.

Αν χαίρομαι για κάτι είναι ότι για 2η συνεχόμενη χρονια το ελληνικό μπάσκετ θα έχει ως 3ο εκπρόσωπο (πίσω απο την βιτρίνα των 2 πλουσίων) την πραγματική του εικόνα.Μια ομάδα άοσμη,άχρωμη,με 100 ατομα,χωρίς κανένα λόγο υπαρξης,που δεν έχει να προσφέρει κάτι ούτε αγωνιστικά ούτε απο άποψη ατμόσφαιρας

Οσο για την ομάδα μου κλείνει φέτος ένα μεγάλο κεφάλαιο με μια ακόμα αποτυχία.Δύσκολοι καιροί προβλέπονται και θα αντέξουμε πολλοί από εμάς..

Διάβαζα χθες για το κλάμα του βωβού,ότι λύγισε και δεν άντεξε αυτός που απειλούσε ότι θα αφήσει ανεργους ανθρώπους των 600ευρω που δουλέυουν στα γραφεία και χαμηλόμισθους μπασκετμπολίστες αν δεν γίνει το mall στον βοτανικό.Αλλά είναι δεμένος συναισθηματικά με το μαρούσι,ξέχασα,και δεν το χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα.ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.Αμα η ....... ήταν χρυσός αυτή η χωρα θα ήταν η πλουσιότερη στον κόσμο χαλάρά

ΥΓ Η ομάδα μου πήρε τεχνική δεν ξέρω και εγώ για ποιον λόγο και ο ελληνιάδης χθες που ειρωνευόταν την 3άδα των γκρί σε κάθε τάιμ άουτ τίποτα.Σεβασμός?Φόβος?Δεν ξέρω..

ΧΑΜΗΛΑ,ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ..

RedDragon είπε...

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το Μαρούσι, το παιχνίδι το έχασε ο Άρης κ δεν το κέρδισε το Μαρούσι.
Ήταν σεμινάριο για το πως να χάσεις ένα ματς στο οποίο κερδίζεις 11 πόντους 3 λεπτά πριν το τέλος έχεις το μομέντουμ του αγώνα κ 5χιλ κόσμο στις κερκίδες υπέρ σου.
Και η ευθήνη βαραίνει τον προπονητή.

Ερώτηση: Το Μαρούσι με 64 εισητήρια μέσο όρο πώς μπορεί κ έχει μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Άρη; Από που έχει έσοδα; Ως εταιρεία μπαίνει μέσα κάθε χρόνο;

Apostolis είπε...

Kata tin apopsi mou o Aria gia na anevei ksana ekei pou theloume oi filoi tou xreiazetai kati epanastatiko oso afora ton tropo pou doulevei h dioikhsh kai erxontai ta esoda...Kati pou profanws den tha einai h perpatimeni stin Ellada.

Apo tin stigmi pou den exoume to montelo tou enos poly megalou ependiti tha prepei na vroume alles piges gia esoda... ekei prepei katarxin na doulepsoume eksipna kai ta alla tha erthoun.

Efkolo safws den einai... alla me mesovezikes lyseis tha exoume metria apotelesmata.

Kai afto den exei na kanei me to xthesino apotelesma. To xthesino tha borouse na simvei tou xronou, opou kai pali to idia tha legame kai tha fovomastan (pisogirisma, avevaio mellon klp...)

Axilleas είπε...

Το Μαρούσι αν και Ολυμπιακός πάντα το συμπαθούσα και πάντα με προβλημάτιζε, το υποστήριζα καθώς το θυμάμαι από παλιά να παίζει καλό μπάσκετ ενώ δεν έχω αναμνήσεις από τον Άρη όταν έπαιρνε πρωταθλήματα καθ' ότι μικρός. Όμως πάντα αναρωτιόμουν αν μια ομάδα χωρίς φιλάθλους έχει θέση στην Α1. Σύμφωνοι στην Α1 παίζουν οι καλύτερες ομάδες αλλά επίσης οι ομάδες συνηθίζεται να παίζουν για τους φιλάθλους τους δεν ξέρω....
Θυμάμαι πάω καμιά φορά σε έναν ξάδελφο στο Μαρούσι και του λέω πάμε να δούμε το Μαρούσι και αυτός αδιαφορεί λες και ζει σε άλλη πόλη, δεν την νιώθει καν σαν ομάδα του...

haridimos είπε...

Αξια τριτο το Μαρούσι.
Δικαίωση για τον κώουτς Σούλη (πιστευω πως και φετος ειναι ο προπονητης της χρονιας).

ο Άρης αυτοκτόνησε...
Στο 70-59 με 4-4'30 να λήξει, κανεις αργες επιθεσεις, η μπάλα μέσα για να πάρεις φάουλ, βολές και η σεμνη τελετή λήγει..

Age of Basketball είπε...

Οι παίκτες είναι ελεύθεροι μόνο και μόνο για να μην χρωστάει ο επόμενος πριν αναλάβει την ομάδα. Αν μείνει ο Βωβός, όλοι όσοι ήταν να συνεχίσουν θα συνεχίσουν.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ Ο Λ Ο Ι ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ 1000% ΓΙΑ ΤΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΝΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΣΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΟ Κ ΓΕΜΑΤΟ ΓΝΩΣΗ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΡΕΙ ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΒΑ.

LOUKMOSH

sterk είπε...

Αν το mall στο βοτανικό οριστικά και αμετάκλητα δεν γίνει (όπως όλα δείχνουν) τότε ο Βωβός σίγουρα δεν θα μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το Μαρούσι. Η εταιρία του έχει 120εκ σε δάνεια μόνο για το mall τα οποία μπορεί να την οδηγήσουν ακόμα και σε λουκέτο.

Το να βρεθεί "επενδυτής" για ομάδα χωρίς κόσμο όταν ομάδες σαν τον Άρη με κόσμο και καθαρό ισολογισμό δεν μπορούν να βρουν, μου φένεται χλωμό. Άρα ο 3ος εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στη euroleague θα είναι τελείος ανίσχυρος, σε αυτό βέβαια ευθύνη έχει ο Άρης και μόνο ο Άρης