ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κανένα επίπεδο...


Ουσιαστικά αδιάφορο ήταν το ματς στο Ελληνικό, καθώς, με συγχωρείτε, αλλά το αποτέλεσμά του ήταν αναμενόμενο. Υπήρχαν αυτοί που σκέφτονταν ήττα του Ολυμπιακού και μετά ήττα με Μαρούσι ή Πανελλήνιο για να χαθεί η πρώτη θέση, αλλά για μια ομάδα που έχει 21 νίκες σε 22 ματς ως τότε, είσαι αιθεροβάμων αν πιστεύεις ότι θα κάνει 2 ήττες σε 3 ματς. Με τη λογική και τη στατιστική δεν γίνεται.

Ο Πανιώνιος πάλεψε το ματς, το έχασε φυσιολογικά, γιατί ήταν χειρότερος και ήταν 6ος, είναι 6ος και θα μείνει 6ος ως το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Όχι δεν με τσίμπησε κάτι, μάλιστα τον αγώνα τον παρακολούθησα αδιάφορα έως… χαλαρά, καθώς πρώτον δεν πίστευα σε νίκη του γηπεδούχου, δεύτερον δεν θα σήμαινε κάτι η νίκη, θεωρώ ούτε καν για την 6η θέση. Ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά ότι φέτος έχει αυτό που του έλειπε άλλες χρονιές: τη στόφα του νικητή. Μπορεί να παίζει μέτρια, αλλά να παίρνει αυτό που θέλει ακόμη και με καλές ομάδες, όπως είναι αναμφίβολα ο Πανιώνιος. Βέβαια, ως εκεί (ο Πανιώνιος). Ο Ράτκο Βάρντα έρχεται και είναι πολύ καλός παίκτης για όσους δεν τον ξέρουν. Με σωστή χρησιμοποίηση μπορεί εύκολα να έχει στις καλές βραδιές του 20-10 σε πόντους και ριμπάουντ. Όμως έρχεται Απρίλιο και θα πρέπει να δέσει με μία ήδη έτοιμη ομάδα. Οι πληροφορίες λένε ότι αντικαθιστά τον Μπάξτερ λόγω τραυματισμού, εγώ θα κρατήσω μια επιφύλαξη μήπως ο Κένταλ είναι αυτός που αποχωρήσει. Θα δούμε σε 2-3 ημέρες τελικά. Ο Πανιώνιος, πάντως, βολεύει τον Βάρντα, καθώς θα είναι η πρώτη λύση στη ρακέτα. Μένει να δούμε αν θα τον εκμεταλλευτεί ο Τριφούνοβιτς.

Από το ματς θα σταθώ στο γεγονός ότι ο Τριφούνοβιτς θα πρέπει να συγκρατήσει τον Ντικούδη κάποια στιγμή που σουτάρει ανεξήγητα πολύ από το τρίποντο. Επίσης ο Μίτσοφ είναι μπασκετικός, αλλά εμφανώς εκτός ομάδας ακόμα. Τέλος, η τελευταία φάση του ματς δεν έβγαζε νόημα. Ο Ολυμπιακός σωστά είναι καλύτερη ομάδα και έκανε φάουλ όντας 2 πόντους μπροστά και έχοντας την ισοπαλία για «μαξιλάρι» σε περίπτωση που αστοχούσε στην τελευταία επίθεση. Ο Τριφούνοβιτς με χειρότερη ομάδα, γιατί επέλεξε στην ισοπαλία (που μετά τις βολές θα ήταν -2) να κάνει φάουλ για να έχουν επίθεση οι παίκτες του με την ψυχολογία ήττας (αν αστοχούσαν έχαναν, αλλιώς νιώθεις όταν είσαι 84-84 και αλλιώς στο 84-86) με 7 δευτερόλεπτα, αντί να παίξει 8 δευτερόλεπτα άμυνα, δεν ξέρω. Τελικά, προτίμησε coast-to-coast του Μάιλς και σουτ εκτός ισορροπίας από τα 5 μέτρα με δύο αντιπάλους πάνω του. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι, απλώς κουβέντα να κάνουμε θα έπρεπε ο Πανιώνιος να προτιμήσει την άμυνα και τη νίκη, αφού η παράταση επ’ ουδενί δεν τον συνέφερε στο ματς.

Το ξεπερνάω το ματς, αφού πρώτα αναφέρω ότι θεωρώ τη μετριότητα του Ολυμπιακού φυσιολογική: όταν καταφέρνεις κάτι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια είναι φυσιολογικό να αδειάσεις ψυχολογικά. Και συνήθως αυτό δεν σου βγαίνει στην… προπόνηση, αλλά στον πρώτο αγώνα (ιδίως αν αυτός είναι εκτός έδρας μακριά από τον κόσμο σου).

Ένα πουλάκι μου είπε (για να αλλάξω θέμα) ότι σε μια ομάδα οι παίκτες είναι απλήρωτοι σχεδόν 4 μήνες. Αυτό δεν έχει γραφτεί πουθενά, καθώς δεν έχει βγει προς τα έξω λόγω του πρότεροι έντιμου βίου του προέδρου. Πού είναι το περίεργο; Ο πρόεδρος ποτέ δεν αργούσε τις πληρωμές του ως τώρα, το πολύ 15-20 ημέρες. Πλέον κοντεύουμε τις… 120 ημέρες και οι παίκτες έχουν αρχίσει να… δείχνουν λίγο πιο αδιάφοροι. Ιδίως οι ξένοι. Ο πρόεδρος έμπλεξε με τη… διπλή ανάπλαση και η κατάσταση μοιάζει άσχημη προς στιγμήν. Να δούμε πώς θα αντιδράσουν το Σαββατοκύριακο όταν παίζουν το ματς που θα κρίνει αν θα μπουν στην τετράδα στην κανονική περίοδο. Γιατί σε τέτοιες καταστάσεις πώς θα αντιδράσει το… νηστικό αρκούδι είναι πάντα δύσκολο να το προβλέψεις.

Πριν κλείσω, θέλω να αναφερθώ στα όσα έγιναν στις Σέρρες. Μπορεί να μιλάμε για άλλο άθλημα, αλλά αυτό που θα σχολιάσω εμπίπτει του… οίκου μου και δεν θέλω να το αφήσω έτσι. Τα τραγελαφικά που διαδραματίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου είναι απαράδεκτα, αλλά και χαρακτηριστικά του επιπέδου του Έλληνα δημοσιογράφου, που κατά βάση είναι αγράμματος, αμόρφωτος, χωρίς παιδεία και χωρίς στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σε αυτό που κάνει και στα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται. Τέτοιοι επαγγελματίες, οι οποίοι σε κάθε άλλη προηγμένη χώρα του κόσμου θα περιθωριοποιούνταν, θα κατακρίνονταν και θα έμεναν άνεργοι, στην Ελλάδα είναι ο κανόνας και βασιλεύουν. Δυστυχώς, είναι και αυτοί δείγμα του καιρού και του επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί το ποιος είναι αυτός και το ποιον δέχεσαι για να σε ενημερώνει δείχνει πολλά και για το δικό σου επίπεδο. Όταν εξυψώνεις κάποιον φαιδρό και όταν τον δέχεσαι ως δημοσιογράφο σου, τότε έμμεσα δείχνεις τι σε καλύπτει στην ενημέρωση. Άρα, μειώνεις και τον εαυτό σου.

by Rasheed.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα το περιστατικό στις Σέρρες. Δεν τους συντηρούν και οι ομάδες τέτοιους ρεπόρτερ;

Age of Basketball είπε...

Ετσι είναι, οι ομάδες όχι μόνο τους συντηρούν, αλλά η οπαδική τάση των εφημερίδων συμβάλλει στη χαμηλού ποιότητος αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η ποιότητα είναι απίστευτα χαμηλού επιπέδου στο σύνολό της, γιατί δεν μπορούμε μόνο να ασχολούμαστε με 1-2 παραδείγματα.

Την ποιότητα αντικατοπτρίζει ο μέσος αθλητικός ρεπόρτερ, ο οποίος δυστυχώς δεν ξέρει να γράφει, δεν ξέρει ορθογραφία, δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο που δουλεύει, βάζει την οπαδική προτίμηση πάνω από τη δουλειά του, κτλ.

Αλλά αν είσαι καιρό στο μπλογκ μας, δες τη νοοτροπία ορισμένων αναγνωστών μέσω των σχολίων. Παρότι εδώ κρατούμε το επίπεδο (εννοώ στα σχόλια) απείρως υψηλότερα απ' ότι στα υπόλοιπα ελληνικά σάιτ, αν προσέξεις μετά από ντέρμπι κάποιες φορές αναγνώστες κατηγορούν (αδίκως αν με ρωτάς, αλλά και χαζά) εμάς για οπαδική προτίμηση. Αυτό δείχνει πώς έχεις μάθει τον άλλο να διαβαζει και να αντιλαμβάνεται την αθλητική δημοσιογραφία, η οποία στην Ελλάδα έχει δώσει τη θέση της σε οπαδική δημοσιογραφία. Και ως εκ τούτου έχει χαμηλό επίπεδο. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον λάκκο, αν και δεν νομίζω ότι θα γίνει ποτέ. Λείπει η παιδεία (δημοσιογράφων, ομάδων και αναγνωστών) αλλά και η σωστή δομή στην ελληνική κοινωνία, δομή τέτοια που να επιτρέπει υγιή ανάπτυξη του κάθε κλάδου, απομακρυσμένη από συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Αλλά ανοίξαμε μεγάλη κουβέντα και δεν είναι ούτε της παρούσης, ούτε το μπλογκ μας.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τις δικές σας προτιμήσεις ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να μαντέψω αν και ποια ομάδα υποστηρίζεται. Μπορώ να πω ότι σας διαβάζω καθημερινά και με ευχαρίστηση.
Ωστόσο χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω θεωρώ ότι είστε σε "πόλεμο" με την ομοσπονδία. Για να πω την αλήθεια στα περισσότερα θέματα συμμερίζομαι τις απόψεις σας και θεωρώ ότι έχετε δίκιο, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει μια προκατάληψη.

Age of Basketball είπε...

Φίλε, είμαστε σε "πόλεμο" με όποιον "πολεμά" το μπάσκετ.

Όσο για τον όρο ΠΡΟ-κατάληψη, δεν το δέχομαι με τίποτα και το καλύτερο θα ήταν να τον ανακαλέσεις. Η λέξη είναι προσβλητική γιατί σημαίνει "γνώμη διαμορφωμένη εκ των προτέρων από επηρεασμό και χωρίς μελέτη του θέματος". Εμείς έχουμε διαμορφώσει άποψη ΜΕΤΑ την ενασχόλησή μας με το χώρο του μπάσκετ, μιλάμε με επιχειρήματα και εκθέτουμε ακριβώς τα θέματα που μας ενοχλούν, ενώ αρκετές φορές προτείνουμε και λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ο όρος προκατάληψη μας αδικεί κατάφωρα και δε θα έπρεπε να το πεις ειδικά αφού λες ότι συμφωνείς στα περισσότερα μαζί μας.
BEN

Age of Basketball είπε...

Δεν ξέρω πώς άνοιξε η όλη συζήτηση για την ομοσπονδία, αφού δεν την αναφέρω στο άρθρο ή τα σχόλια. Πάντως, όπως έχω γράψει και παλιότερα, όταν κάποιος κάνει κάτι στραβό θα είμαστε εδώ να το πούμε όπως και όταν κάνει κάτι καλό. Με συγχωρείς, αλλά όταν αποκτήθηκε ο Καζλάουσκας έγραψα ότι η ομοσπονδία έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή, την ώρα που πολλά σάιτ είχαν βρει αφορμή για πόλεμο. Τώρα, όσον αφορά το αν επιτίθεμαι συχνά στην ΕΟΚ, ναι το κάνω, γιατί πιστεύω ότι ο Βασιλακόπουλος πλέον κάνει κακό στο μπάσκετ. Αλλά πιστεύω ότι σχολιάζω κάθε ενέργεια με επιχειρήματα και προσπαθώ να την αντικρούσω, δεν ρίχνω λάσπη σε κανέναν, άρα συμφωνώ με τον ΒΕΝ ότι δεν έπρεπε να μιλήσεις για προκατάληψη. Σε ευχαριστούμε που μας διαβάζεις.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Έλα τώρα... Πως δε ρίχνεις λάσπη? Τον Πλάθα και τα βελγικά πρωτοπαλίκαρά του, τους έχεις περάσει γενεές δεκατέσσερις...

Κατά τ'άλλα, στο θέμα με την ομοσπονδία έχετε δίκιο. Ο σωλήνας σκούριασε και, πλέον, θέλει άλλαγμα.

Axilleas είπε...

Τον όρο προκατάληψη τον παίρνω πίσω, συγγνώμη. Σίγουρα δεν εννοούσα πως χωρίς σκέψη και επιχειρήματα γράφετε ότι γράφετε. Αφού μάλιστα συνήθως συμφωνώ κι εγώ μαζί σας.
Απλώς ήθελα να πω πως αφού υπάρχει η μια άποψη πρέπει να παρουσιαστεί και η αντίθετή της. Γιατί μπορεί να έχετε δίκιο, μπορεί να ξέρω ότι έχετε δίκιο, ωστόσο πρέπει να ακούστουν και τα αντίθετα επιχειρήματα ώστε να τα συγκρίνουμε.
Στο μέλλον θα είμαι περισσότερο προσεκτικός με την ορολογία μου.