ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Όνειρα θερινής νυκτός...


Έρχονται τα πλέι οφς στο ΝΒΑ οπότε αυτή θα ήταν μια λογική στιγμή να αναλύσουμε τις ομάδες που θα φτάσουν εκεί, τα διασταυρώματα, τις πιθανότητες, το δρόμο γενικά μέχρι τον πρωταθλητή. Όμως… δεν. Αφού αναφέρω το φορ-πιτ που έκαναν οι Μαϊάμι Χιτ στο πρωτάθλημα των τσιρλίντερ, θα μιλήσω σήμερα (επιτρέψτε μου) για ένα… όνειρο. Μια ευχή όπως την αναφέρουν στο Ντάλας.

Κάποιοι ίσως θα έχετε καταλάβει ήδη περί τίνος πρόκειται. Πρόκειται για το επερχόμενο καλοκαίρι και τις διαθέσεις του Σακίλ Ο’ Νιλ όσον αφορά το πού θα συνεχίσει την καριέρα του.

Πρόσφατα, ο Ο’ Νιλ δήλωσε ότι το Ντάλας «είναι η αγαπημένη» του πόλη στο NBA και ότι πολύ θα ήθελε να παίζει στο Ντάλας. Εκεί ο ουρανός είναι πιο γαλανός, το γρασίδι πιο πράσινο, τα κορίτσια πιο όμορφα, τα πουλάκια τραγουδάνε πιο γλυκά, το φαγητό έχει καλύτερη γεύση, οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερο μπάσκετ και οι πρόεδροι είναι διατεθειμένοι να του φτιάξουν σπίτι από δολάρια. Για τα δύο τελευταία έχει απόλυτο δίκιο, στα άλλα… το συζητάμε.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο ο Σακ ήταν στο Ντάλας για τον αγώνα των Μάβερικς με τους Σανς και αυτό που έλεγε συνεχώς σε φίλους ήταν ότι οι Μάβς είναι «στη λίστα με τις ομάδες που θα ευχόμουν να έπαιζα». Πολλοί μετέφρασαν τη στάση του (έμεινε μια μέρα παραπάνω στο Ντάλας και κάθε βράδυ ήταν σε κλαμπ) σαν διάθεση να φύγει από το Φίνιξ για το Ντάλας. Ένας φίλος του είπε σε αμερικανικά σάιτ: «Δεν το κρατάει μυστικό στον κύκλο του αυτό. Μόλις τελειώσει η σεζόν θα το ακούσετε όλοι».

Θα επιχειρήσω κάποιες σκέψεις πάνω στις πιθανότητες της κίνησης αυτής, κίνηση που είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα.

Ο Μαρκ Κιούμπαν και ως επιχειρηματίας και ως πρόεδρος έχει αποδείξει ότι δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα σε μια επένδυση, αλλά του αρέσει αυτό που κάνει να βγάζει κέρδος αμέσως. Στις επιχειρήσεις αυτό μεταφράζεται σε πώληση πολλών εξ αυτών μόλις του βγάλουν κέρδος, τακτική που του είναι ιδιαίτερα προσφιλής, στην ομάδα σε μετεγγραφές τύπου Τζέισον Κιντ. Δεν ενδιαφέρεται να αδειάσει χώρο στο σάλαρι καπ, τον νοιάζει μόνο να δώσει στον Ντιρκ δαχτυλίδι. Συμφωνούμε. Καιρός είναι να το αποκαταστήσει το παλικάρι.

Ο Σακίλ απ’ την άλλη έχει πει σε όλους τους φίλους του και… σε κάνεναν δημόσια ότι λατρεύει το Ντάλας και ότι θέλει Ντάλας βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε. Οι Σανς θέλουν να φύγει ο Σακίλ, καθώς ούτε αυτός τους πάει ούτε αυτοί μπορούν να τον πάνε κάπου. Φταίει ο Σακ; Σηκώνει συζήτηση αυτό, αλλά για την πλέον αποτυχημένη ομάδα στην ιστορία των ομαδικών σπορ μάλλον δεν… φταίει ο Ο’ Νιλ.

Άρα, αν θέλουν τον διώχνουν, αν θέλουν τον κρατάνε; Όχι ακριβώς. Ο Σακίλ είναι το νούμερο 1 του πρωταθλήματος πλέον από πλευράς μεγέθους. Είναι ο «legendary center» πια, αυτός που κανείς δεν τολμά να αγγίξει. Είναι 37 χρονών, κάνει μια απίστευτη χρονιά σε μια τελείως τρελή (αγωνιστικά) ομάδα και το ένα του χέρι έχει βαρύνει από… 4 δαχτυλίδια. Άρα, κάνει ό,τι θέλει αυτός. Και οι Σανς το ξέρουν. Αν πει «φεύγω» τότε παίρνει τα 20.000.000 που προβλέπει το συμβόλαιό του για του χρόνου και έφυγε. Και θα πάει όπου θέλει.

Σημείωση: ο Σακίλ έχει ήδη πει ότι θα παίζει ως τα 40, άρα… απ’ έξω απ’ έξω λέει
ότι θέλει επέκταση. Υπάρχει πρόεδρος στο NBA που να είναι διατεθειμένος να του δώσει 2-3 χρόνια επέκταση για 40-60 εκατομμύρια ακόμα; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Ναι, ο Κιούμπαν. Φτιάχνει μια απίστευτα ελκυστική ομάδα στον κόσμο, κλειδώνει τα πλέι οφς για 2-3 χρόνια και κυνηγάει τον τίτλο. Άρα, γιατί όχι; Ο Κιούμπαν έχει δείξει ότι τα… νεανικά πειράματα είναι για άλλους, όχι για εκείνον.

Κι ποιος θα φύγει; Μια πρώτη ματιά στο ρόστερ των Μάβερικς μιλάει για τον Έρικ Νταμπίερ (άντε επιτέλους, στο καλό και να μας γράφεις), τον οποίο οι Μάβερικς ουσιαστικά θα έπρεπε να… πληρώσουν για να τον δώσουν. Έχει δυο χρόνια συμβόλαιο και αν φύγει μαζί με τον Τζος Χάουαρντ τον οποίο (κακά τα ψέματα) κανείς δεν πάει στο Ντάλας, ή τον Τζέρι Στακχάουζ, τότε οι Σανς το ερχόμενο καλοκαίρι αδειάζουν το μισό συμβόλαιο του Σακ στο σάλαρι καπ.

Βέβαια, μπορεί να φύγει και… μόνος του και τα υπόλοιπα να πάνε σε χρηματικά ανταλλάγματα (το… να πληρώσουν για να τον δώσουν που λέγαμε). Αυτό σημαίνει εν ολίγοις Κιντ, Τέρι, Χάουαρντ, Νοβίτσκι, Σακίλ πεντάδα για το Ντάλας. Αλλά και το Κιντ, Τέρι, Στακχάουζ, Νοβίτσκι, Σακίλ εμένα δεν με… χάλαγε καθόλου. Ας μην κρυβόμαστε, οι Μάβερικς ένα σέντερ θέλουν ώστε να μην παίζει πεντάρι όλο το χρόνο ο Νοβίτσκι, να μην χρειάζεται στα πλέι οφς να μαρκάρει αυτός τους αντίπαλους σέντερ, να μη φθείρεται με φάουλ και να μη θέλει φιάλη οξυγόνου για να βγάλει τη χρονιά. Ο Σακ μπορεί να κάνει κάθε σέντερ… γιο-γιο σε σειρά 7 αγώνων. Ιδίως αν δίπλα του έχει ένα τεσσάρι που καθιστά τη φράση «βοήθειες στον ψηλό από το φόργουορντ» ανέκδοτο γιατί απαγορεύεται να μένει μόνος. Ποιος θα βοηθάει; Ο σέντερ στο μαρκάρισμα του Νοβίτσκι, ή ο φόργουορντ σε αυτό του Σακίλ;

Βεβαίως, κάθε μετεγγραφή είναι πολύ πιο εύκολη στα λόγια απ’ ότι στην πράξη. Και μπορεί ο Σακίλ να έχει στο μυαλό του το Κλίβελαντ και να χρησιμοποιεί το Ντάλας, ακόμη κι αν αυτό μοιάζει ακραίο. Εδώ και μια εβδομάδα Σακίλ και Κιούμπαν έχουν πιάσει… κουβεντούλα στο Twitter και ανταλλάσουν… κομπλιμέντα. Μένει να δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Στο Age of Basketball πάντως στηρίζουμε απόλυτα την κίνηση και θα την χαιρετήσουμε θερμά άπαξ και γίνει πραγματικότητα.

by Rasheed.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

nai,nai,NAIIIII!tha einai metegrafi pou tha allaksei tis isoropies anisoropa..an kai sigoura,pera apo Clevelad,uparxoun ki alles omades pou automatos tha ginotan favori gia titlo me ton Diesel(tha goustara Bulls..ti paixtoura autos o Rose??).
paides,tha ithela na analusete se kapoio mellontiko post kai tin periptosara pou legetai Phoenix:
lete na ftaiei ontos to klima???
meshuggener

pdiablo είπε...

Αν δεν υπήρχε το οι "Γερμανοί ξέρουν καλύτερο μπάσκετ" (και μια επιφύλαξη για τα φράγκα) όλα τα άλλα μπορεί να τα βρει καλύτερα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Άρα για το ξανθό παλικάρι γίνεται όλος ο ντόρος.

Άντε οι αρραβώνες και μετά να περάσουν και βέρα.

Οι μπουκάλες οξυγόνου είναι μόνιμο αξεσουάρ του Νοβίτσκι, χειμώνα (Νταμπίερ) καλοκαίρι (Ρόλερ Φέμερλινγκ και το κακό συναπάντημα)....

Κάποιοι παίκτες γεννιούνται σε λάθος χώρα

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα θα ειναι μεγαλη ανασα για τον Ντιρκ αν ερθει ο Σακ.Αλλα μ το σαλαρυ πως θα τ βολεψουν??Οκ ερχεται ο Σακ και δν χαλαει τπτ στο σαλαρυ?/εχουν χωρο?Παντως εχω ικανο τον Κιουμπαν ν διωξει χωρις δευτερη σκεψη Χαουαρντ Τερρυ για ν φερει οποινδηποτε