ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ο τραυματισμός του Διαμαντίδη


Η απογευματινή προπόνηση της Τρίτης επεφύλασσε μια άσχημη έκπληξη για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Ομπράντοβιτς είδε τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αποχωρεί με πόνους στον τετρακέφαλο. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τον τραυματισμό του παίκτη που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των «πρασίνων».

Αυτό που προκάλεσε τον πόνο στον Διαμαντίδη είναι μια θλάση στον τετρακέφαλο μυ του δεξιού ποδιού (αυτό δε θα το διαβάσετε σε άλλο site - είναι πληροφορία από το φυσικοθεραπευτή του Παναθηναϊκού), όπως διαπιστώθηκε από τη μαγνητική τομογραφία στη οποία υπεβλήθη. Η θλάση είναι μια ρήξη («σχίσιμο») του μυός, ποικίλου βαθμού. Ο τετρακέφαλος μυς είναι ο μυς του μηρού, πρόκειται για τη μεγάλη μυϊκή μάζα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού και λέγεται έτσι ακριβώς γιατί αποτελείται από τέσσερις «κεφαλές» (πρακτικά τέσσερα σώματα μυών που ενώνονται στην αρχή και το τέλος τους).

Μια θλάση προκαλείται συνηθέστερα από ένα άμεσο και δυνατό χτύπημα στην περιοχή. Τα συμπτώματα που δίνει είναι πόνος, ευαισθησία και «πρήξιμο» στην πλευρά του τραυματισμού και, σπανιότερα, μια αίσθηση κενού στο μυ. Ειδικά η θλάση του τετρακεφάλου προκαλεί ένα διάχυτο πόνο στην πρόσθια περιοχή του μηρού.

Το θέμα με τον Διαμαντίδη έχει δημιουργηθεί επειδή ένας τραυματισμός του τετρακεφάλου απαιτεί «σεβασμό» στην αντιμετώπισή του. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί γιατί μπορεί να επιδεινωθεί ή να υποτροπιάσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερη περίοδο ξεκούρασης ή, σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και χειρουργική επέμβαση (για παράδειγμα εάν προκύψουν αιματικοί θρόμβοι). Μια βιαστική επιστροφή στο 100% της προπόνησης είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσει υποτροπή ή επαναλαμβανόμενες μυϊκές θλάσεις, λόγω του ότι μπορεί να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός, ο οποίος δεν είναι τόσο εύκαμπτος όσο ο μυϊκός.

Οι βασικές αρχές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου τραυματισμού δεν είναι πολλές, αλλά πρέπει να ακολουθηθούν με προσοχή: Εάν ο πόνος είναι έντονος χορηγούνται ήπια αναλγητικά φάρμακα. Η άσκηση, σε χαμηλότερη ένταση από τη συνηθισμένη, θα πρέπει να ξεκινήσει αφού έχει υποχωρήσει ο πόνος. Η λεγόμενη αρχή RICE έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτού του προβλήματος. Η RICE συνίσταται στα εξής: Σχετική ξεκούραση (Relative rest – που σημαίνει ότι ο αθλητής μπορεί με συγκεκριμένες ασκήσεις, ήπιας έντασης, να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση όσο καιρό κρατάει η επούλωση του τραύματος), Τοποθέτηση πάγου στο τραυματισμένο σημείο (Ice), εφαρμογή πιεστικής περίδεσης (Compressive bandaging), ανύψωση του άκρου (Elevation – βοηθά αρχικά στο να μειωθεί ο πόνος).

Για έναν επαγγελματία, γυμνασμένο, αθλητή του επιπέδου (αναφερόμαστε σε φυσική κατάσταση) του Διαμαντίδη, ο χρόνος επιστροφής υπολογίζεται σε περίπου 10 ημέρες. Χρειάζεται, όπως ειπώθηκε ανωτέρω, προσοχή και σταδιακή επανένταξη σε πλήρεις ρυθμούς, αλλά σε αυτό το επίπεδο, και με το σημαντικό αγωνιστικό πρόγραμμα να «τρέχει», είναι σίγουρο ότι ο παίκτης μαζί με τους γιατρούς της ομάδας θα επανεκτιμούν καθημερινά την κατάστασή του.

Εάν η εξέλιξη είναι καλύτερη της αναμενόμενης, είναι πιθανό ο πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής να προλάβει και το πρώτο ματς με τη Σιένα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει στο μυαλό το πιθανότερο ενδεχόμενο, που είναι να απουσιάσει και από τα δύο παιχνίδια του ΟΑΚΑ, που άλλωστε απέχουν μόλις 7 και 9 ημέρες από την ημέρα του τραυματισμού. Πιθανώς, η χρησιμοποίησή του στα εντός έδρας ματς να εμπεριέχει κάποιο ρίσκο (για τους λόγους που ήδη αναφέραμε παραπάνω), αφού επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ναι μεν, ο Διαμαντίδης είναι ένας αθλητής εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, αλλά αυτός είναι ο δεύτερος – έστω ελαφρύς – τραυματισμός για τον «βιονικό» Έλληνα γκαρντ (είχε υποστεί και ένα ελαφρύ διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο στις 12 του Φλεβάρη – από εκεί και η φωτογραφία) μέσα σε διάστημα ενός μήνα και αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα δείγμα ότι χρειάζεται, επιτέλους, κάποιο χρόνο ξεκούρασης από τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις.

by Dr.Ball

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από το '04 o Διαμαντίδης παίζει συνεχώς χειμώνα-καλοκαίρι. Εγώ απορώ πως έχει πάθει μόνο μια θλάση και ένα διάστρεμμα. Πέραν του βιονικού σώματος, πιστεύω ότι κάνει καλή ζωή και επιπλέον σωστή κατανομή δυνάμεων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δε θα επιθυμούσα να γυρίσει βεβιασμένα και να πάθει καμία υποτροπή το παιδί. Οι αθλητές είναι πάνω από όλα.

Ανώνυμος είπε...

Λεγεται πως εφεραν ειδικο ιατρικο μηχανημα για να ειναι ετοιμος και στα 2 ματς.Dr Ball,ξερεις να μας πεις τι ειναι το μηχανημα και τι κανει;

Ανώνυμος είπε...

Dr

με αφορμή το άρθρο για τον τραυματισμό του Διαμαντίδη ήθελα να σε ρωτήσω αναφορικά και με το ακόλουθο άρθρο του πρωην γυμναστή του Μαϊκλ Τζόρνταν και νυν (;) του Κόμπε:
http://www.betsmart.gr/mainsite/modules/news/article.php?storyid=47963

Γίνεται κουβέντα αρκετή σε "καφενειακό" μπασκετικό επίπεδο για την έλλειψη μυικης μάζας του Διαμαντίδη στο πάνω μέρος του σώματος. Καφενειακά για το γεγονός ότι δεν έχει ποντίκια, εντυπωσιακους τρικεφαλους...

Που εκτιμάς ότι προκύπτει ο μυϊκός προσδιορισμός του Διαμαντίδη αναφορικά με το πάνω μέρος του σώματός του και επίσης

αν το καλό επίπεδο ελαστικότητας του συγκεκριμένου παίκτη, αν κρίνω από τα ανοίγματα στις διατάσεις του, μπορεί να συντελέσει σε μια ταχύτερη επιστροφή στο παρκέ;

Ακιλας

Age of Basketball είπε...

Λοιπόν,

@el pollo diablo: Έτσι ακριβώς είναι, έχει ελάχιστα διαλείμματα. Σίγουρα κάνει καλή ζωή. Εννοείται ότι ο ίδιος ο αθλητής είναι πάνω απ' όλα, αλλά νομίζω ότι αν παίξει θα είναι δική του απόφαση τελικά ανάλογα με το πώς θα νιώθει.

@Ανώνυμος: Δεν έχω κάποια ενημέρωση για μηχάνημα. Πιθανώς να πρόκειται για φυσικοθεραπευτική βοήθεια. Εάν θέλετε, αναφέρετέ μου πού το διαβάσατε για να το συζητήσουμε καλύτερα.

@Ακίλας: Κοιτάξτε, ο Τιμ Γκρόβερ αναφέρεται στον εμφανή μυϊκό όγκο, όπου ο Διαμαντίδης σαφώς μοιάζει να υστερεί έναντι Αμερικανών αθλητών. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι: 1ον, ο Διαμαντίδης έχει, αυτό που λέμε, μπασκετική δύναμη, δε νομίζω να τον έχει δει κανείς να υστερεί σε ένας εναντίον ενός, και 2ον, ο Γκρόβερ τον είδε σε μόλις 2 ματς όταν τα δήλωσε αυτά οπότε η κρίση του ήταν μόνο με βάση την εμφάνιση, στην οποία, ενίοτε, οι Αμερικανοί δίνουν όλη τη βάση. Όσον αφορά την "ελαστικότηα", δε νομίζω ότι θα τον βοηθήσει στο να επανέλθει από τη συγκεκριμένη θλάση, αλλά σαφώς τον βοηθά στη γενική του φυσική κατάσταση.

Να είστε καλά.
Dr.Ball