ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Εις το επανιδείν παιχταρά!


Όταν ήρθε στην Ελλάδα πολύ λίγοι τον είχαν ακούσει, ακόμη λιγότεροι τον είχαν δει να αγωνίζεται και κανείς σχεδόν δεν ήξερε τι παίκτη θα βλέπαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Στίβεν Σμιθ ουσιαστικά ξεκίνησε την καριέρα του στην Ευρώπη από τον Κολοσσό. Τυπικά δεν είναι έτσι, καθώς έχει αγωνιστεί σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά που αποφάσισε να την ξεκινήσει στην Ευρώπη.

Πλησιάζοντας τα 26 ο Σμιθ αποφάσισε να κάνει το άλμα προς την Ευρώπη και μέχρι την Κυριακή ήταν απόλυτα δικαιωμένος από την επιλογή του. Όμως, η χρονιά που έπρεπε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεγάλη μετεγγραφή, δεν τελείωσε όπως θα ήθελε ο παίκτης. Μάλλον τελείως αντίθετα. Την Κυριακή 8 Μαρτίου, ο Στίβεν Σμιθ στο ματς του Κολοσσού με τον Ολυμπιακό έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα και θα αναγκαστεί να μείνει εκτός γηπέδων για 6 μήνες, ενώ κανείς δεν ξέρει από τώρα αν όταν επιστρέψει θα είναι υγιής και πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ξεπεράσει τον ψυχολογικό φόβο τέτοιου τραυματισμού.

Μπορεί οι Έλληνες φίλαθλοι και οι φίλοι του Κολοσσού να τον θεωρούσαν μάννα εξ ουρανού, αλλά ο Σμιθ δεν… έπεσε από τον ουρανό. Στις 4 χρονιές (2002-06) στο κολέγιο του Λα Σαλ είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του από την αρχή. Στη ρούκι σεζόν είχε 14.4 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο σε 20 αγώνες. Τη δεύτερη χρονιά είχε 17.1 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ σε 30 αγώνες.

Τα νούμερά του ανέβηκαν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, αφού την 3η του χρονιά είχε 21.0 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.4 κλεψίματα σε 39 ματς, ενώ στα ίδια κυμάνθηκε και τη σίνιορ σεζόν του: 19.7 πόντους, 7.9 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.1 κλεψίματα ανά αγώνα (28 ματς) με 49% εντός παιδιάς.

Πώς μεταφράστηκαν αυτές οι επιδόσεις στο κολέγιο; Στην all-rookie ομάδα της Atlantic 10 την πρώτη χρονιά, στην καλύτερη πεντάδα και παίκτης της χρονιάς και το 2004-05 και το 2005-06 στην Atlantic 10, ενώ το collegeinsider το 2006 τον είχε στην καλύτερη πεντάδα όλου του NCAA.

Παραδόξως δεν έγινε ντραφτ στο NBA και σε αυτό μέτρησε εν μέρει το ύψος του (2.03) και το γεγονός ότι δεν ήταν ούτε τριάρι ούτε τεσσάρι ξεκάθαρα. Βέβαια… ντραφτ έχει γίνει κάθε καρυδιάς καρύδι και προφανώς χώραγε ένας τέτοιος παίκτης. Έγινε ντραφτ στο USBL και στο CBA και η καριέρα του δείχνει ότι το μόνο που ήθελε ήταν να παίξει στο NBA. Δοκίμασε στα καμπ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και των Φιλαντέλφια Σίξερς, τους οποίους έπεισε να τον υπογράψουν με το μίνιμουμ. Εκεί το 2006-07 αγωνίστηκε μόλις σε 8 ματς και τον Γενάρη έφυγε. Έπαιξε στο NBDL για λίγο για να κλείσει τη χρονιά στην Κάχα Σαν Φερνάντο της Ισπανίας, την οποία ενίσχυσε για 6 αγώνες στο τέλος της σεζόν. Μην έχοντας περάσει παλιότερα τον Ατλαντικό, ουσιαστικά δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί ποτέ.

Ξανά σάμερ λιγκ είχε το πρόγραμμα του καλοκαιριού του 2007, αφού ο Σμιθ δεν σκεφτόταν την Ευρώπη. Στη συνέχεια, Ατλάντα Χοκς, αλλά μόνο στην προετοιμασία και έφυγε για τη Ριέτι. Στην Ιταλία είχε 9.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα με 51% στα δίποντα σε 12 ματς. Το καλοκαίρι του 2008, καθώς ετοιμαζόταν για την… ίδια πορεία, ήρθε η πρόταση του Κολοσσού και τότε κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρόσφερε με την κίνησή του τη μεγαλύτερη ατραξιόν στο πρωτάθλημα της Α1 για το 2008-09.

Σε 21 ματς με τη φανέλα του Κολοσσού, ο Σμιθ είχε 18.3 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 1.2 κλεψίματα με απίστευτα ποσοστά, 52% στα δίποντα, 49% στα τρίποντα και 78% στις βολές. Μέχρι την 21η αγωνιστική είναι ο 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος, 2ος σε κερδισμένα φάουλ, ενώ είναι και ο παίκτης που έχει πατήσει τα παρκέ της Α1 φέτος περισσότερο από κάθε άλλον, 706 λεπτά, δηλαδή 33,5 λεπτά ανά αγώνα (μέσα σε όλα τα στατιστικά είναι και το… μισό ματς με τον Ολυμπιακό, αφού ο Σμιθ τραυματίστηκε στο πρώτο μισό του αγώνα).

Έμεινε κάτω από τους 10 πόντους μόνο σε δύο από τα 21 παιχνίδια που έπαιξε, με ΑΕΛ και Πανελλήνιο. Είχε 14 φορές πάνω από 15 πόντους και σε 7 από αυτά τα ματς πάνω από 20 πόντους.

Ο Κολοσσός (που και μετά τον τραυματισμό του Σμιθ έδειξε το ήθος που έχει ως σωματείο) έχασε τον ηγέτη του, δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στην προσπάθειά του για οκτάδα, η Α1 έχασε μια από τις μεγάλες ατραξιόν της, αλλά ο Στίβεν Σμιθ είναι εκείνος που καλείται να ξεπεράσει έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό για να επανέλθει δριμύτερος.

Ήδη από τον Γενάρη (!) υπήρχαν περισσότερες από 10 ομάδες ανά την Ευρώπη, που τον περιτριγύριζαν για να τον πείσουν να φορέσει τη φανέλα τους του χρόνου. Μπορεί η μεγάλη μετεγγραφή να μην έρθει όπως ακριβώς τη φανταζόταν εκείνος, μπορεί να χρειαστεί να αποδείξει και πάλι ποιος είναι, μπορεί η σεζόν να είχε πρόωρο τέλος, αλλά ελπίζουμε ότι σε 6 μήνες ο Σμιθ θα είναι και πάλι στα παρκέ (μακάρι αυτά να είναι τα... ελληνικά) κάνοντάς μας να αναφωνήσουμε για το ταλέντο του. Όπως ακριβώς και φέτος.

by Rasheed.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο αρθρο παιδια εχει μπει στα favorites
Υ/Γ 1 Μηπως ξερετε ποιες ομαδες ενδιαφερθηκαν για αυτον?

Υ/Γ 2 Bασικα εινα πιο ψηλος απο 2.03 πρεπει να ειναι γυρω στα 2.05 με 2.06 οχι οτι εχει μεγαλη σημασια...

τελος παντων γνησιος σκορερ με πλουσιο ρεπερτορια και σουταρε φοβερα + το γεγονος οτι προσφερε πολυ θεαμα στο βενετοκλειο


γιωργος

Age of Basketball είπε...

@Γιώργος: Φίλε όλα τα άρθρα του AoB θα πρέπει να ειναι στα favorites!

Και πιο σοβαρά τώρα: ο Σμιθ πρέπει να είναι 2.05-2.07 αλλα χρησιμοποίησα την επίσημη μέτρηση της FIBA που τον έχει 2.03... Αλλά όλα αυτά είναι σχετικά, όπως ότι ο Μπουρούσης είναι 2.10 ας πούμε.

Για τον Σμιθ ξέρω ότι υπήρχαν 2 ομάδες από οκτάδα Ισπανίας και 2-3 Ιταλικές σίγουρα. Επίσης, οι ρωσικές του uleb.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

(Δεν μπορώ να περιμένω το ποστ για την Ευρωλίγκα πρέπει να τα βγάλω από μέσα μου τώρα...)

ΕΛΕΟΟΟΟΣ!!!!

Ήταν που η τσσκα θα ήταν χαλαρή και η τσιμπόνα θα πήγαινε για το γόητρο

Ήταν που η ρόμα ήταν αδιάφορη και η Παρτιζάν φορμαρισμένη.

Ηταν που η Σιένα ταξίδευε χωρίς Σέντερ και πλεή μέηκερ στην Τουρκία

Ήταν που ο βασικός λόγος να δούμε το ματς Φενερ-Σιένα ήταν το τελευταίο παιχνίδι του παιχταρά Γκίριτσεκ. Και κάποιος τυχάρπαστος Τανιεβιτς αποφασίζει τον αποκλεισμό του 1 ώρα πριν από το παιχνίδι. Και ανήμπορος να το μαθαίνω από τον -γουστάρω με τρέλα να σε ξενερώσω- πάτρικ.

Ήταν γενικότερα το γεγονός ότι κάποιοι τυχάρπαστοι Douglas, Gomis, Finley και δε συμμαζέυεται κατέστρεψαν ορθολογικές προβλέψεις με βάση την κατάσταση και τη φόρμα ορισμένων παικτών και ομάδων....

Και ξανά

ΕΛΕΟΟΟΟΟΣ!!!

Άνθο και Kong ελπίζω οι ομάδες σας να μιζεριάσανε σήμερα. Γιατί σε κανονικό παιχνίδι των 150+ δε σας κερδίζω ούτε σε δυο αγωνιστικές..

Καλή σας μέρα...

ΥΓ Με τον παναθηναικό δε θα ασχοληθώ... ήταν μια πολύ περιέργη μέρα.... Έβριζα τον Νίκολας που τα έβαζε επειδή τον είχα πουλήσει, χαιρόμουνα με το τραγικό παιχνίδι του Σπανούλη και του Πέκοβιτς τους οποίους κάποιοι από σας τους έχουνε :-) και παρακαλούσα, αφού η ρόμα είχε κερδίσει, να μην το βάλουν στο τέλος γιατί γενικώς δε με συνέφερε η παράταση....
Δε μπόρεσα να δω το ματς σαν οπαδός του Παναθηναικού.

Patrick Star είπε...

Δεν περίμενα να το πω ποτέ αυτό, αλλά στενοχωρήθηκα για τον πόγιο. Δεν του αξίζει ένα τέτοιο τέλος (μιλάω πάντα για την ομάδα στο private league, η άλλη απλά δεν υπάρχει).
Αν και είχε τον Τουρκσάν, οπότε κάτι γίνεται δεν ξέρεις ποτέ...

Χίλιες κατάρες κι από μένα στο Νίκολας, στο Σπανούλη που ξέχασε να σουτάρει και στον Μπατίστ που έπαιξε καλά και πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Πέκοβιτς.

Τέλος, αρκετοί από τους τυχάρπαστους είχαν την τιμή να τους επιλέξω, απλά ήταν σε, ας το πούμε, ακατάλληλες ομάδες...

ΥΓ Εγώ την περίμενα τη νίκη της Ρόμα. Η Παρτιζάν είχε αδειάσει κατά κάποιο τρόπο, δεν πίστευαν σε νίκη της Μάλαγα και η Ρόμα θα ήθελε να κλείσει τη χρονιά με μια νίκη (όχι ότι βελτίωσε την εικόνα της έτσι, αλλά για το γόητρο).