ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΜηχανΆΚΗΣ πολυτελείας!


Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδεχτήκαμε την 18η αγωνιστική. Οι περισσότεροι αγώνες της ημέρας εκ προοιμίου φαινόταν ότι θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της κατάστασης των αντιπάλων.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η πιο σημαντική νίκη της ημέρας ήταν αυτή του Αιγάλεω στην έδρα του επί του ΠΑΟΚ. (Ακολουθεί παιάνας στον Άκη Καλλινικίδη) Ο Άκης Καλλινικίδης, αρχηγός της ομάδας, έχει φέτος πάρει το Αιγάλεω από το χεράκι και το οδηγεί στην παραμονή στην κατηγορία. Είναι, για μένα, ο καλύτερος Έλληνας παίκτης που δεν έχει παίξει σε ομάδα τετράδας. Έχει χρόνια ακόμη μπροστά του και δεν ξέρω ποια ομάδα της Α1 έχει τέτοιο παίκτη στη θέση του (ας αφήσουμε τους «αιώνιους» στην άκρη, αν και αυτό ακόμη σηκώνει συζήτηση). Μεταξύ μας, το ματσάκι με τον ΠΑΟΚ μόνος του το πήρε. Με 14 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ και αλάνθαστος (!) ο Καλλινικίδης ήταν «όλα τα λεφτά». Αν προσθέσετε και τις εύστοχες βολές στο τέλος της παράτασης που ουσιαστικά έκριναν τη νίκη, να πώς το Αιγάλεω έμεινε στην Α1. Γιατί το Αιγάλεω… έμεινε στην Α1. Πλέον είναι 3 βαθμούς πάνω από την ΑΕΛ και την έχει κερδίσει με 34 πόντους διαφορά, άρα 4 νίκες. Θα μου πείτε είναι και τα Τρίκαλα (προφανώς θα χάσουν από τον Παναθηναϊκό), αλλά ας είμαστε σοβαροί, θέλουν 3 νίκες παραπάνω (τουλάχιστον, αν πάρουν τη διαφορά) από το Αιγάλεω σε 7 αγώνες. Εδώ δεν έχουν κάνει 3 νίκες σε ολόκληρη τη χρονιά ως τώρα.

Ο ΠΑΟΚ προβληματίζει και θα συνεχίσει να προβληματίζει ως το τέλος του πρωταθλήματος. Η ομάδα αδειάζει, το κίνητρο αρχίζει να εκλείπει και θα αρχίσουμε πάλι τις συζητήσεις περί αξιοπιστίας και δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής, βέβαια, ο ΠΑΟΚ κρατάει τα προσχήματα, όσο κι αν έχει αποδυναμωθεί (αισθητά) σε σχέση με πριν από 2 μήνες. Έχει προλάβει να σώσει την κατηγορία, αλλά πλέον η οκτάδα είναι δύσκολη υπόθεση (και η 6η θέση που ουσιαστικά δίνει ελπίδες συνέχειας στα πλέι οφς, απατηλό όνειρο).

Η ΑΕΛ με το Μαρούσι, ουσιαστικά έπαιζε τα ρέστα της. Και… τα έχασε. Δίκαια, όμως, και θα δείτε πού αναφέρομαι. Το Μαρούσι μπήκε άσχημα στην αρχή, αλλά μετά φαινόταν ότι ήταν μια κλάση πάνω. Είχε απαντήσεις, έπαιξε ανά διαστήματα καταπληκτική άμυνα, μπόρεσε να στηριχτεί στους ώμους του Στίβενσον και ουσιαστικά πέρασε με τον αέρα καλύτερης ομάδας. Ακόμη ονειρεύεται τετράδα και δεν έχει λόγο να μην το πιστεύει. Βέβαια, αν μείνει εκτός, δεν ξέρω μήπως είναι καλύτερα να τερματίσει 6ο, αφού δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα προτιμούσε 2 ταξίδια στο Αλεξάνδρειο από δύο στην Κυψέλη.

Το «δίκαια» που είπα πιο πάνω πήγαινε στον Βαγγέλη Αλεξανδρή που είπε ότι είναι «άδικο αυτό που συμβαίνει», εννοώντας τον τρόπο που χάνει η ομάδα του τα ντέρμπι (το Σάββατο στο 66-62 έχασε 4 βολές και μια επίθεση και μετά έφαγε τρίποντο). Δυστυχώς για την ΑΕΛ, δεν είναι άδικο. Ομάδα που χτίζεται χωρίς ουσιαστικά επενδύσεις, δεν μπορεί να σταθεί. Δεν είναι κακό το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται. Η ΑΕΛ είναι ένα επίπεδο κάτω. Παίζει με 3 παίκτες και από την περασμένη εβδομάδα και με τον Αλιέβας. Είναι λογικό όταν βγάζουν 35 λεπτά μέχρι το τελευταίο δίλεπτο να μην έχουν καθαρό μυαλό και κουράγιο τότε.

Στο Αλεξάνδρειο ο Άρης έκανε κάτι που το θεωρούσα πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο. Θα μου πείτε ότι βρήκε απέναντί του και την καταλληλότερη ομάδα της Α1. Δεκτό. Κατάφερε να κρατήσει την Ολύμπια στους 46 πόντους και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να κερδίσει. Μπορεί το μπάσκετ που παίχτηκε να μην ήταν ζηλευτό, αλλά χωρίς ουσιαστικά περιφέρεια, πλην του Κλαρκ, πώς αλλιώς να κέρδιζε. Στηρίχτηκε στην άμυνά του και στο γεγονός ότι η Ολύμπια δεν θέλει να τρέχει. Και κέρδισε. Η Ολύμπια την πάτησε καθώς ήταν προφανές ότι έπρεπε να ανεβάσει το ρυθμό του αγώνα, αλλά ποιος να κατηγορήσει τους παίκτες με όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπαρτζώκας είπε ότι θα μείνει, αλλά είναι πιθανό να φύγουν ακόμη και όλοι οι ξένοι. Και όπως είπε πιο πάνω, πάλι θα λέμε για αξιοπιστία και δικαιοσύνη. Και θα έχουμε και δίκιο. Και κάτι άσχετο, μιας και το έφερε η κουβέντα. Αφορά διαφοράς συμπεριφορών. Ο Ματσιγιάουσκας τρέχει τον Ολυμπιακό στα δικαστήρια για 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δεν «δούλεψε» ποτέ, έχοντας πάρει ήδη 4,5 εκατομμύρια… τα οποία επίσης δεν είχε δουλέψει. Αποφάσισε, εν πλήρη γνώσει του μη γελιέστε με τις δακρύβρεχτες δηλώσεις, να χάσει μια ολόκληρη χρονιά καριέρας μήπως και μπορέσει και πάρει λεφτά από τον Ολυμπιακό. Όχι λεφτά που του χρωστούσαν, αλλά λεφτά που θα έπαιρνε τις… επόμενες χρονιές. Απ’ την άλλη, ο Σβεν Σούλτζε παίζει εδώ και 4 μήνες απλήρωτος και δεν το ήξερε κανείς. Είχε μιλήσει με τους συμπαίκτες του, του είχαν πει ότι η διοίκηση είναι συνήθως συνεπής στο τέλος και δεν έκανε θέμα σε καμία στιγμή. Τώρα που όλα δείχνουν ότι θα χάσει τα λεφτά του, λεφτά που είχε δουλέψει, είπε την Πέμπτη: «Αυτά συμβαίνουν. Η ομάδα δεν ήθελε να έχει προβλήματα προφανώς και να μείνουμε απλήρωτοι. Θέλω να παίξω στο Αλεξάνδρειο, έχω ακούσει πολλά και θέλω να αγωνιστώ εκεί». Τεράστια διαφορά νοοτροπίας…

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έκανε περίπατο, έπαιξε 20 λεπτά αρκετά καλό μπάσκετ και 20 λεπτά ήταν χαλαρός, αντίστοιχα στα… ζυγά και μονά δεκάλεπτα. Δεν χρειάστηκε να πιεστεί, οι παίκτες έπαιξαν όλοι, σκόραραν όλοι και γενικά δείχνει να έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Μπορεί να μην έχει πιάσει ακόμη τη μαγική απόδοση, αλλά αν με ρωτάτε, αυτή την εποχή πιστεύω ότι και οι δύο «αιώνιοι» θα είναι στο Βερολίνο, αν συνεχίσουν στο δρόμο που δείχνουν τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ότι είναι.

Άφησα για το τέλος το ματς της ΑΕΚ στην Κυψέλη. Για ακόμη μία φορά πρέπει να υποκλιθώ στον Φλεβαράκη και τους παίκτες του. Από το αρχικό -14 ο Πανελλήνιος επέστρεψε, όπως άλλωστε αναμενόταν. Πέρασε μάλιστα μπροστά, αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει. Η ΑΕΚ είναι μακράν η πιο περίεργη ομάδα του πρωταθλήματος. Το μείγμα εμπειρίας και ταλέντου που δοκιμάστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό μπάτζετ μπορεί να είναι ασταθές (όπως έχει δείξει η ιστορία), αλλά είναι απίστευτα επιτυχημένο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με τέτοια ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ πιθανό να χάσει την οκτάδα. Και θα είναι τεράστια επιτυχία ακόμη κι αν απλώς παίξει 2 ματς με έναν από τους «αιωνίους».

Έδειξε πάλι χαρακτήρα πολύ καλής ομάδας, ήταν ώριμη και σωστή παρά τα λάθη (με αποκορύφωμα το… κατέβασμα της μπάλας από τον Χατζή, που ήταν τόσο αργό ώστε να μπερδέψει μέχρι και τους διαιτητές, οι οποίοι σφύριξαν παράβαση 8 δευτερόλεπτων όταν είχαν περάσει… 10) και είναι 7η αυτή τη στιγμή πανάξια.

by Rasheed.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1)Ο Παοκ εχασε τον αγωνα για μενα γιατι στηριχτηκε κυριως στη βασικη πενταδα.Στο τελος του κανονικου αγωνα φαινοταν πως ηταν κουρασμενοι οι παικτες.Λαθος του Καλαφατακη κατ'εμε.
2)Τωρα με την κριση θα βαρεσουν κανονι πολλες ομαδες.Κριμα.Τουλαχιστον η συγχωνευση ΑΕΛ με Ολυμπιας θα φερει και του χρονου μια ομαδα στην Α Εθνικη απο τον καμπο.
3)Τωρα ειναι ΜΑΚΡΑΝ η καταλληλη εποχη για ψωνια.Παικτες οπως ο Σουλτζε,ο Γιονσεν(απο ΠΑΟΚ) ,ο Κομματος κά δεν πρέπει να μένουν ελεύθεροι απο ομάδες που ψάχνονται σε παικτες και δεν εχουν προβλήματα.Ομαδες οπως ο Πανελληνιος,ο Πανιώνιος,ο Αρης,το Μαρούσι ακόμα και οι 2 αιώνιοι(ίσως και ο Κολοσσός) πρέπει να το εκμεταλλευθούν.Αν οχι φετος του χρονου τουλάχιστον .
4)Κριμα να παιζουν περιφερειακες ομάδες με διοικητικη σταθεροτητα οπως ο Πανιωνιος,ο Παοκ κά με άδειες κερκιδες για τα δεδομένα τους.Πραγματικά κρίμα.Τουλάχιστον ας βάλουν μέσα τους μπόμπιρες να φτιάξουν και οπαδούς.
5)ΝΑ προτεινω να γινει τελικος Κυπελλου με γεματο γηπεδο αλλα ΜΟΝΟ με σχολεια οπως στο ΒΟΛΛΕΥ;

aba είπε...

"...το Μαρούσι... Ακόμη ονειρεύεται τετράδα και δεν έχει λόγο να μην το πιστεύει. Βέβαια, αν μείνει εκτός, δεν ξέρω μήπως είναι καλύτερα να τερματίσει 6ο, αφού δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα προτιμούσε 2 ταξίδια στο Αλεξάνδρειο από δύο στην Κυψέλη."

Na upotheso oti auto simainei pos blepeis stin triti thesi Panellinio kai stin tetari Ari?

Tha ithela ena sxolio sxetika me triti kai tetarti thesi panta anaforika me Ari kai Panellinio. Giati gia mena den paizei kamia alli omada na mpei tetrada. Mexri stigmis den eblepa pos mporouse o Aris na bgei 3os stin kanoniki periodo, alla tora meta tin itta tou Panelliniou (nomizo einai gegonos oti kanei koilia o Panellinios) arxizo kai exo kapoies elpides gia triti thesi tou Ari.

haridimos είπε...

Με βάση το πρόγραμμα της συνέχειας,
ο Άρης θα κάνει από 16 έως 21 νίκες
ο Πανελλήνιος από 14 μέχρι 20
Ο Πανιώνιος από 12-19 (ή 13-20 αν δικαιωθεί στο ΑΣΕΑΔ)
το Μαρούσι από 14-17

Λογικά ο Αρης θα μπει τρίτος.

όσο για την ομάδα μου τα πήγε πολύ καλά χθες - το σχόλιο μου είναι εδώ
http://vasilissa.blogspot.com/2009/02/blog-post_15.html

Patrick Star είπε...

Η ΑΕΚ έχει κάνει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις εκτός έδρας (π.χ. με Παναθηναϊκό), επομένως δεν είναι περίεργο που χτύπησε το ματς, ούτε βεβαίως το πολύ καλό ξεκίνημά της.
Το πρόβλημα είναι το τελείωμα (όπως με τον Πανελλήνιο στον πρώτο γύρο, όταν, μάλιστα, έδειχνε να ελέγχει το ρυθμό και ξαφνικά έπαθε black out) καθώς δεν έχει πολλές λύσεις στον πάγκο.
Όταν, όμως, ο Άντερσεν βάζει 8 πόντους, ο Ταπούτος παίζει μπάσκετ, τότε ακόμα και αν ο Χατζής είναι σε τραγική βραδιά (βέβαια ο Νέμεθ έπαιξε και γι'αυτόν), ο Φλεβαράκης αποκτά περισσότερες λύσεις.
Ο Άντερσεν επιθετικά μπορεί να βοηθήσει αφού είναι αρκετά καλός μες στο καλάθι και όταν αξιοποιείται σωστά βάζει αρκετούς πόντους, αναλογικά με το χρόνο συμμετοχής του. Το κακό είναι ότι αμυντικά δεν... Τουλάχιστον όταν είναι μέσα, ας γίνεται σημείο αναφοράς στην επίθεση, κάτι που έγινε χθες. Γιατί διαφορετικά είναι ένα περιφερόμενο κούτσουρο...

Ο Τόμπσον δε μου άρεσε, αλλά ευτυχώς έβαλε κάποια ελεύθερα σούτ. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σαν παίκτης, ωστόσο τα μειονεκτήματά του φαίνονται περισσότερο όταν δεν έχει κάποιον να το βοηθήσει-ξεκουράσει στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ειδικά αυτός ο Κυριακόπουλος χθες ήταν...

Για τον Καλλινικίδη συμφωνώ με ό,τι λέτε και θα τον ήθελα στην ΑΕΚ του χρόνου (σιγά μην γίνει, άλλωστε όλα τα λεφτά πρέπει να πάνε στο ποδόσφαιρο και να δούμε τι θα κάνει ο Βοριάς με τον Τίγρη και τον Γουίνι). Άλλωστε, εκείνο που λείπει από την ΑΕΚ -εκτός από τις επιπλέον λύσεις- είναι μερικοί αθλητικοί παίκτες που να δώσουν ενέργεια στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, άντε πίεσε εσύ στα 3/4 με Τόμπσον, Νέμεθ, Παπανικολάου, Ταπούτο και Δορκοφίκη (μην βάλω και το Χατζή μέσα και γίνει χαμός)...

Patrick Star είπε...

Και κάτι ακόμη:

"Ο Hardin αν μάθει μπάσκετ θα παίξει NBA!!"

Τάδε έφη Δημήτριος Χατζηγεωργίου, στη χθεσινή περιγραφή του αγώνα Αιγάλεω-ΠΑΟΚ...
Και ερωτώ: Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει "Αν (ή όταν, δεν έχει σημασία) μάθει μπάσκετ θα παίξει NBA" ?
Δηλαδή, λέμε για έναν παίκτη ότι πρέπει να βελτιώσει το σούτ (π.χ. αυτό λέγαμε για τον Παπαλουκά), την άμυνα (π.χ. Βασιλειάδης), τη φυσική του κατάσταση (π.χ. Σόφο), να μάθει να ποστάρει (π.χ. Μπουρούσης) κ.ο.κ.
Αλλά να μάθει μπάσκετ? Δηλαδή, τον πήραμε από την οικοδομή, θα του μάθουμε μπάσκετ (στα 23 παρακαλώ, ευτυχώς που του το θύμησε ο Λημνιάτης) και θα πάει NBA? Ok...

Ανώνυμος είπε...

ασχετο τι "λολο" καλαθι εβαλε ο τζονσεν στο τελος κτες....απιστευτο
το θεωρω καλυτερο και απο του ταπουτου για την σημασια που ειχε αλλα και για τον τροπο που μπηκε...


γιωργος

Ανώνυμος είπε...

μπορειτε να μου κανετε συγκριση του Μασιγιάουσκας με τον Μάρμπερι σε ορους ηθικης και στασης;

ακιλασ

Age of Basketball είπε...

Παιδιά, με συγχωρείτε που άργησα να απαντήσω. Λοιπόν, πάμε στα γρήγορα:

@ανώνυμος: Μακάρι να γινόταν ο τελικός με σχολεία μόνο, αλλά δεν πρόκειται. Όσο για τον ΠΑΟΚ, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, έχει κόσμο, αλλά όχι διοικητική σταθερότητα.

@aba: Βασικά το έγραψα με βάση την ως τώρα βαθμολογία γιατι θεώρησα ότι αν άρχιζα τα... "να βγει 5ο αν ο αρης βγει 3ος και 6ο αν βγει 4ος γιατι ποιος προτιμάει..." θα μπέρδευα όποιον το διάβαζε. Η λογική λέει ότι ο Πανελλήνιος πάει για 3-4 ήττες, ενώ ο Άρης για 2-3. Οπότε είναι πιθανό ο Άρης να πάρει την 3η θέση. Ας περιμένουμε. Και έχεις δίκιο, ο Πανελλήνιος όντως κάνει κοιλιά.

@patrick star: Για τον ζεν πρεμιέ δεν θα μπω καν στον κόπο. Ο τύπος είναι από άλλο ανέκδοτο. Για την ΑΕΚ συμφωνώ, για τον Καλλινικίδη, ο ίδιος μου είπε την Κυριακή ότι θα πήγαινε μόνο σε Μαρούσι, Αρη, Πανελλήνιο ή Πανιώνιο. Αλλά αυτά αλλάζουν.

@Γιώργος: Κάθε όμορφο καλάθι είναι ευχή για το πρωτάθλημα. Δεν έτυχε να δω του Τζόνσεν δυστυχώς.

@Ακίλας: Δεν είναι απόλυτα ευφαρμόσιμο αυτό. Ο Μάρμπερι είναι είδωλο, παγκόσμιας εμβέλειας! Προσκυνάμε.

Πιο σοβαρά τώρα: Οι νόμοι (για συμβόλαια και μετεγγραφές) σε NBA και Ευρώπη είναι τελείως διαφορετικοί, και γενικώς είμαι πλήρως προκατειλημμένος με το καθεστώς ομηρίας κάτω από το οποίο παίζουν οι παίκτες στο NBA, οπότε όποιος "χτυπάει" τους ιδιοκτήτες με κάνει να... χαίρομαι.

Τώρα αν με ρωτάς αν ο Μάρμπερι είναι ο φραγκοφονιάς του NBA και ο Μάτσας ο φραγκοφονιάς της Ευρώπης, ναι έτσι είναι. Και οι δύο προτίμησαν να μην παίξουν μπάσκετ για τα λεφτά. Μόνο που ο Αμερικανός ήταν απόλυτα τυπικός μέχρι να τεθεί εκτός ομάδας, ενώ ο Μάτσας έκανε 2 κουτσουκέλες το καλοκαίρι (προπονήθηκε με άλλη ομάδα, επέστρεψε τραυματίας χωρίς να έχει ενημερώσει). Αυτή ειναι η διαφορά τους και αυτό που έδωσε το πάτημα στον Ολυμπιακό, κάτι που δεν έχουν οι Νικς.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι ο Μάρμπερι θα τα πάρει τα λεφτά του.

Η τρίτη και σημαντικότερη για μένα, ότι ο Μάρμπερι ήρθε προ τετελεσμένου τον Οκτώβριο, όταν οι ομάδες είχαν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και δεν θα έβρισκε αλλού συμβόλαιο τέτοιο, καθώς κανείς δεν είχε τότε χώρο στο σάλαρι καπ, ενώ ο Μάτσας ενημερώθηκε από τον Ιούνιο ότι δεν υπολογίζεται. Αυτό πιστεύω ότι κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον για μένα.

Βέβαια, αν το πας απλά με τα γεγονότα, αμφότεροι προτίμησαν να κάθονται και να πληρώνονται παρά να παίζουν μπάσκετ.
Rasheed.

Patrick Star είπε...

Λογικό που σκέφτεται έτσι ο Καλλινικίδης. Σε μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί θέλει να πάει, να παίξει Ευρωλίγκα.
Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να πάει σε ομάδα με διοικητική αβεβαιότητα.
Άλλωστε, όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι και ο Καλλινικίδης σίγουρα έχει τραβήξει πολλά στο Αιγάλεω...

Από τις 4 ομάδες που ανέφερες, νομίζω ότι η σειρά προτίμησης πρέπει να είναι: Άρης, Πανελλήνιος, Μαρούσι, Πανιώνιος (ανάλογα πάντα με το ποια ομάδα παίζει στην Ευρωλίγκα και φυσικά το οικονομικό).
Αλλά καθαρά αγωνιστικά, νομίζω ότι ταιριάζει σε ομάδα με την αγωνιστική φιλοσοφία του Άρη και του Πανελληνίου, με τη διαφορά ότι είναι σημαντικό για κάθε παίκτη να παίξει στον Άρη.

ΥΓ Καλά, αυτά που κάνει ο Σακίλ δεν υπάρχουν!! Φοβερός ο τύπος!! Εντάξει, μπορεί κανείς να τα θεωρήσει καραγκιοζιλίκια, αλλά αυτό είναι το all star game, ένα show.