ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Τρελό ρεκόρ Ευρώπης!


Η Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 ήταν μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα για το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο (προηγμένο τουλάχιστον) μπάσκετ. Ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ έσπασε, παρασύροντας κοντά του και το ρεκόρ NBA.

Ήταν ο αγώνας Μερσίν-Φενερμπαχτσέ για το τουρκικό πρωτάθλημα, ο οποίος έληξε με νίκη 96-82 για τους γηπεδούχους. Στο ματς αυτό ο Κρίστοφερ Φράνκλιν Λόφτον έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ για περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε έναν αγώνα! Ο Λόφτον πέτυχε 47 πόντους, 39 εκ των οποίων με προσπάθειες για τρεις πόντους! Ναι, καλά διαβάσατε, ο Λόφτον είχε 13 τρίποντα σε 20 προσπάθειες. Ρεκόρ;

Ναι! Το προηγούμενο κατείχε ο Χένρι Ουίλιαμς της Μπενετόν Τρεβίζο, από την περίοδο 1998-99, όταν σε αγώνα των Ιταλών για το Σαπόρτα είχε 12/15 τρίποντα. Κανείς άλλος δεν είχε πετύχει ως τότε ή έκτοτε πάνω από 11 τρίποντα. Πιο κοντά έφτασε ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο όταν έπαιζε με τη Χιρόνα για το Eurocup της FIBA τον Φλεβάρη του 2007 εναντίον της Ντιζόν. Ο Εμετέριο είχε 10/11 τρίποντα, παραλίγο μάλιστα να σπάσει ένα άλλο ρεκόρ, αφού ξεκίνησε με 10/10. Ο Σαούλιους Στομπέργκας κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα τρίποντα χωρίς άστοχο σουτ σε ένα ματς με 9/9 σε έναν αγώνα που έμοιαζε με… πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά κανείς στην «Ένωση» δεν γέλασε. Ήταν 1η Απρίλη του 2001 και η Ταού Κεράμικα αγωνιζόταν στα ημιτελικά (τότε) της Ευρωλίγκας εναντίον της ΑΕΚ. Το πρώτο ματς είχε πάει στην ΑΕΚ με 75-74, αλλά δεν έμελλε να τελειώσει εκεί. Ο Δήμος Ντικούδης χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ με καλάθι εκπρόθεσμο όπως δείχνει το βίντεο του αγώνα, η Ταού έκανε ένσταση, δικαιώθηκε και το ματς επαναλήφθηκε (μετά το 2ο παιχνίδι όπου οι Βάσκοι κέρδισαν με 67-70), ενώ προφανώς και το παντοδύναμο ισπανικό λόμπι… βοήθησε στο παρασκήνιο. Η Ταού κέρδισε με 65-90 με τον Στομπέργκας να έχει 39 αλάνθαστους πόντους: 4/4 δίποντα, 9/9 τρίποντα και 4/5 βολές όντως στη… ζώνη του λυκόφωτος! Στον… αρχικό πρώτο ημιτελικό ο Στομπέργκας είχε 5 πόντους!

Όμως, ποιος είναι αυτός ο Λόφτον που με 47 πόντους, 12/15 τρίποντα, 3/5 δίποντα και 2/2 βολές, έσπασε το ρεκόρ του Χένρι Ουίλιαμς μετά από 10 ολόκληρα χρόνια; Ο 23χρονος Λόφτον φέτος παίζει την πρώτη του επαγγελματική χρονιά και απ’ ότι φαίνεται θα τον ακούμε για πολύ καιρό. Τελείωσε το κολέγιο του Τενεσί, έχοντας κάθε χρονιά πάνω από 13.2 πόντους και με ποσοστά στα τρίποντα που έφταναν το 46.5%. Έχει επιλεγεί από το NCAA, από το ESPN και από πολλούς, πολλούς άλλους φορείς, περιοδικά και δημοσιογράφους μέσα στις 2-3 καλύτερες πεντάδες του NCAA τις περασμένες χρονιές. Παραδόξως, ντραφτ δεν έγινε ποτέ, παρότι στο σάμερ λιγκ όπου εκλήθη ήταν αρκετά καλός, ενώ στο invitational tournament του Πόρτσμουθ (όπως λέει… μόνο με πρόσκληση) είχε 20.0 πόντους μέσο όρο. Τελικά κατέληξε στην Ευρώπη και τη Μερσίν για να πάρει στα χέρια του το ρεκόρ τριπόντων σε ένα αγώνα και να εξάψει σε όλους μας το ενδιαφέρον. Ο Λόφτον, πάντως, δεν το… σκέφτεται πολύ, αφού γενικά ως τώρα έχει 8.2 τρίποντα ανά αγώνα στην Τουρκία.

Και γιατί είπαμε πιο πάνω ότι τα 13/20 ήταν περισσότερα και από το ρεκόρ NBA (όσο αδόκιμη κι αν είναι η σύγκριση); Το ρεκόρ στο NBA κατέχουν ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Ντόνιελ Μάρσαλ. Ο Μπράιαντ είχε στις 7 Ιανουαρίου του 2003 12/18 εύστοχα τρίποντα εναντίον των Σόνικς (μάλιστα ξεκίνησε με 9/9) ενώ ο Μάρσαλ τον Μάρτιο του 2005 είχε 12/19 με τη φανέλα των Ράπτορς εναντίον των Σίξερς.

Πριν κλείσουμε αξίζει να αναφέρουμε και τα 10/13 ενός δικού μας παιδιού, του Πέτζα Στογιάκοβιτς, με τη φανέλα των Χόρνετς κατά των Λέικερς τον Νοέμβριο του 2007.

by Lord of the Stats

Υ.Γ.: Από σήμερα μπορείτε να συζητάτε με τους υπόλοιπους μπασκετικούς αναγνώστες μας, στο Age of Basketball Chat Room. Πληροφορίες εδώ.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμάμαι καλά και ο Γιάννης Γιαννόπουλος το 1987 είχε 12/19 τρίποντα σε αγώνα του Πανελληνίου με τον ΠΑΟΔ στην Κυψέληκωστς

Age of Basketball είπε...

Δεν έχεις και άδικο. Όντως ο Γιαννόπουλος έχει βάλει 12 τρίποντα και αυτό θεωρείται και το ρεκόρ στην Ελλάδα για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Κρίμα που του Ουίλιαμς είναι πιο διαφημισμένο στην Ευρώπη (αν και ήταν και πιο εύστοχος εκείνη τη βραδιά του). Αξίζει να αναφέρω και τα 19/27 τρίποντα του Γιώργου Κουρμέτζα, αλλά για το πρωτάθλημα της Α2 ΕΚΑΣΘ με τη φανέλα του Ιπποκλή. Ο Κουρμέτζς είναι ένας παίκτης που ξεκίνησε από το Δαναό μαζί με τον Ρεντζιά και έπαιξε και στην Α1 με τη φανέλα του Σπόρτιγκ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ο Γιαννάκης και ο Γκάλης, όταν έβαλαν 72 και 63 στο Ιωνικός Άρης, πόσα τρίποντα είχαν ρίξει? Αν και ο Νικ δεν ήταν και φαν.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Ο Γιαννάκης είχε 73 και ο Γκάλης 62 πόντους, αλλά το ματς Ιωνικός-Άρης ήταν το 1981, οπότε δεν υπήρχε τρίποντο! Η FIBA εισήγαγε το τρίποντο στις διοργανώσεις της το 1984. Ο Γιαννάκης είχε 29/40 δίποντα και 15/16 βολές σε εκείνο το ματς με 9 ριμπάουντ. Το ρεκόρ του Γιαννάκη στα τρίποντα είναι πάντως 9/11.

Ανώνυμος είπε...

Mea culpa. Φανταστείτε όμως να είχε!

Age of Basketball είπε...

Τότε ίσως και να χτυπούσαν... πάνω από 85-90 πόντους.