ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ντέρμπι με... γκρίζα (ξανά) απόχρωση


Το ματς στον Άγιο Θωμά ήταν εκείνο που έκλεβε την παράσταση στο πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής και πράγματι ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Για ακόμη μία φορά οι διαιτητές… δεν ήταν, αλλά οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα στο παρκέ και πρόσφεραν δυνατές συγκινήσεις.

Το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ καλό, πολύ σκληρό και με άμυνες ατσάλι, αλλά χωρίς λάθη, αφού το Μαρούσι έκανε μόλις 6 και ο Άρης 7, κάτι που δείχνει και την ποιότητα του μπάσκετ που έπαιξαν οι δύο ομάδες. Ο Άρης κέρδισε ουσιαστικά γιατί επικράτησε πλήρως στα ριμπάουντ. Η πλάκα είναι ότι με το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στο θέμα του Σέκουλιτς, το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπάρχει ομάδα που να θέλει να πληρώσει για να τον πάρει, ο Άρης μένει με τον Μαυροβούνιο και φτιάχνει απίστευτη φροντ λάιν. Σέκουλιτς, Μπετς, Νέλσον, Αγαδάκος και Μπάρλος συνθέτουν μια απίστευτη και υψηλής ποιότητας φροντ λάιν, που θα τη ζήλευαν πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε και στο ματς με το Μαρούσι, όπου ο Άρης πήρε τον αγώνα από τους ψηλούς του. Μπορεί ο Κλαρκ να ήταν ο καλύτερος, μπορεί Αργυρόπουλος και Τσαλδάρης να βοήθησαν στο σκοράρισμα και την άμυνα, αλλά το παιχνίδι κρίθηκε στα 39-26 ριμπάουντ υπέρ του Άρη. Η διαφορά είναι τεράστια για αγώνα που κρίνεται στις τελευταίες φάσεις και είναι ο βασικός λόγος που ο Άρης κέρδισε. Οι 8 περισσότερες δεύτερες επιθέσεις που είχε ο Άρης (7-15 τα επιθετικά ριμπάουντ) του έδωσαν τεράστιο πλεονέκτημα στο ματς.

Μάλιστα, η ειρωνεία είναι ότι ο αγώνας έμελλε να κριθεί σε ένα ριμπάουντ, μάλιστα σε ένα χαμένο επιθετικό ριμπάουντ για τον Άρη. Ο Μαυροκεφαλίδης χαστούκισε την μπάλα και ήταν έτοιμος να αρπάξει το ριμπάουντ, αλλά ο Μπετς τον έσπρωξε καθαρά εκτός γηπέδου. Αποτέλεσμα, με το σκορ στο 65-68, αντί για δύο βολές στον Μαυροκεφαλίδη, είχαμε δύο βολές του Νέλσον και το 65-69 με λιγότερο χρόνο να απομένει. Το Μαρούσι δίκαια διαμαρτύρεται καθώς τέτοιες φάσεις κρίνουν ματς και ούτε εγώ μπορώ να πω ότι το σφύριγμα αυτό δεν έκρινε τον αγώνα. Δεν ήταν ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, αλλά ουσιαστικά αφαίρεσε από το Μαρούσι το δικαίωμα στη νίκη. Το θέμα είναι πώς θα μειωθούν τέτοια περιστατικά και πώς θα φύγουν από το μπάσκετ τόσο ακατάλληλοι διαιτητές. Αλλά επειδή μιλάμε για Ελλάδα, δύσκολα…

Μιας και είμαστε στο Μαρούσι, πρέπει να αναφέρω τα όσα έγιναν με την τιμωρία του Ελληνιάδη, την οποία θεωρώ τουλάχιστον γελοία. Ο Ελληνιάδης τιμωρήθηκε με 1 μήνα αποκλεισμό από τα γήπεδα για τις διαμαρτυρίες του στο ματς Κολοσσός-Μαρούσι. Η έκρηξη του Ελληνιάδη ήρθε όταν ο Καρακατσούνης ακύρωσε το καλάθι του Μαυροκεφαλίδη, το οποίο ξεκάθαρα μετρούσε. Η ΚΕΔ παραδέχτηκε ότι ο Καρακατσούνης ήταν άθλιος και τον τιμώρησε με 2 αγωνιστικές για τα λάθη του. Και ο αθλητικός δικαστής… έγραψε ιστορία με το σκεπτικό της απόφασης. Αναγνώρισε στον Ελληνιάδη «δικαιολογημένη αγανάκτηση κατά του διαιτητή» και τον τιμώρησε με… 1 μήνα. Δηλαδή αν ήταν… αδικαιολόγητη η αγανάκτηση, δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί σε γήπεδο μπάσκετ στη ζωή του;

Στα άλλα ματς, μεγάλης σημασίας η νίκη της ΑΕΚ επί των Τρικάλων, που ήλπιζαν να αποκτήσουν momentum μετά τη νίκη επί της Καβάλας. Τελικά, δεν το έκαναν και δεν αύξησαν τις ελπίδες τους για παραμονή. Ο Κίκερπιλ… έβγαλε το μισό του συμβόλαιο, αφού πρώτα με το λάθος στην προηγούμενη φάση είχε προλάβει να καταφέρει… να τον «λούσουν» όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ που μάθαιναν την εξέλιξη του ματς. Τελικά με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι ήταν εκείνος που τελείωσε το ματς και κράτησε την ΑΕΚ ξεκάθαρα μακριά από την Ολύμπια, ό,τι κι αν γίνει αύριο στη Λάρισα.

Στη Ρόδο, η ΑΕΛ έδειξε ότι παλεύει με 2 παίκτες, καθώς από τους 70 πόντους της Μεχία και Φράνσις είχαν τους 44, από τα 22/34 δίποντα είχαν 15/21 (7/7 ο Μεχία) και από τις 14/22 βολές της ομάδας είχαν 11/17, αλλά και 13 από τα 23 κερδισμένα φάουλ. Ο Αλιέβας έπαιξε 33 λεπτά, έδειξε ότι θα βοηθήσει, αλλά μετά τι; Ο Κόμματος βρέθηκε σε άσχημη μέρα, είχε 2/9 τρίποντα και 1/3 δίποντα και μετά… το χάος. Πώς μεταφράζεται αυτό μαθηματικά; Φράνσις 36 λεπτά, Μεχία 36 λεπτά, Αλιέβας 33 λεπτά, Κόμματος 32 λεπτά, Λαμπρόπουλος 36 λεπτά. Με 5 παίκτες δηλαδή και όλους τους υπόλοιπους να παίζουν συνολικά 26 λεπτά! Προφανώς το πείραμα «ομάδα που να στηρίζεται σε νέα ταλαντούχα Ελληνόπουλα, χωρίς 6 ξένους» απέτυχε παταγωδώς. Μαζί του και η ΑΕΛ.

Ο Κολοσσός απ’ την άλλη συνεχίζει το «βιολί» του και φτάνοντας τις 9 νίκες αποτελεί ένα πανέμορφο δημιούργημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έδειξε από φέτος κιόλας τις τεράστιες δυνατότητές του. Αν ο ΠΑΟΚ χάσει την Κυριακή, ο Κολοσσός θα ισοβαθμεί στην 6η θέση με το Μαρούσι!

Εύκολο απόγευμα στην Καβάλα για τον Πανελλήνιο, που καθάρισε τον αγώνα από πολύ νωρίς. Οι «Ολυμπιονίκες» δεν άφησαν περιθώρια στην Καβάλα και κράτησαν τον Άρη 1 βαθμό (και 2 νίκες όμως) μακριά τους στην 4η θέση.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις αλλαγές
(μέχρι 5/2) που έκαναν οι ομάδες της Ευρωλίγκας από την αρχή της χρονιάς σε σχέση με το ρόστερ που έχτισαν το καλοκαίρι. Αλλαγές και σε όσες συνεχίζουν, αλλά και σε εκείνες που αποκλείστηκαν από την κανονική περίοδο.

11 σχόλια:

haridimos είπε...

Δυστυχως το ματς στα Πατήσια δεν ήταν τηλεοπτικό κι έτσι όσοι δεν ήρθατε δεν είδατε το ρεσιτάλ προπονητικής του Βαγγέλη Αγγέλου.
Και μόνο το γεγονός πως με 2 τάϊμ-άουτ που υπήρχαν, στα τελευταία 2.5" αποφάσισε να κάνει επαναφορά ο Avery στερώντας από την ομάδα του τη δυνατότητα να σουτάρει ο καλύτερος παίκτης του για το καλάθι που θα τους έδινε είτε τη νίκη είτε την παράταση, αρκεί νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

ONTWS THN 5ADA PSILWN TOU ARI THA TIN ZHLEUAN POLLES OMADES ELPIZW META TIN PROSTHIKI TOU WRIGHT NA PAROUME K 1 KOINOTIKO PLAY KAI THA EIMASTE SUPER.
PISTEUETAI OTI THA VOITHISEI O WRIGHT? EGW TON GOUSTARW POLY SAN PAIXTI.

LOUKMOSH

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ Morrison στους Lakers.Πιστεύω πως είναι πολύ καλή προσθήκη.Αυτομάτως για μένα οι Lakers γίνονται το 1ο φαβορι για τιτλο στο NBA...

Age of Basketball είπε...

@haridimos: Σε ευχαριστώ προσωπικά γι αυτό που κάνεις κάθε βδομάδα που έχει ματς στο Σπόρτιγκ. Δεν μπορούμε δυστυχώς να είμαστε σε όλα τα γήπεδα, οπότε η συμβολή αυτή είναι καλοδεχούμενη!

@loukmosh: Δεν μπορεί να πάρει κοινοτικό πλέι χωρίς να διώξει κάποιον. Για μένα η λογική λέει να φύγει ο Γκάβελ, αλλά ο Άρης θέλει να πουλήσει τον Σέκουλιτς. Πάντως, αυτή τη στιγμή δύσκολα θα γίνει κάποια κίνηση.

Όσον αφορά τον Ράιτ αν με ρωτήσεις ποιον από τους τελευταίους (Ράιτ, Σκέιλς, Τέρι, Μάρσαλ) θεωρώ καλύτερο παίκτη, πιο σοβαρό, πιο συνεπή και πιο ικανό να βοηθήσει την ομάδα, μακράν είναι ο Ράιτ αυτός. Οπότε τη θεωρώ πολύ καλή κίνηση, ιδίως στη θέση ενός τόσο αφερέγγυου παίκτη όπως του Μάρσαλ.

Μην ξεχνάς ότι πήρες τον ηγέτη ισπανικής ομάδας που έπαιζε στην Ευρωλίγκα. Σε σχέση με τον παίκτη που είχε έρθει στον Άρη, είναι πιο ψημένος, πιο ώριμος, πιο καλός και πιο "Ευρωπαίος". Καλύτερη κίνηση τη δεδομένη στιγμή δεν θα μπορούσε ο Άρης να κάνει.

@ανώνυμος: Τον Μόρισον τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ως παίκτη και ως άνθρωπο, αλλά θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση είναι μετά από όσα πέρασε πέρσι με τον πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Και εγω εαν θα εδιωχνα καποιον για να παρω ενα κοινοτικο πλει μακερ ο Γκαβελ θα ηταν αυτός. Αν και πιστευω οτι δεν υπαρχουν λεφτα για αλλη προσθηκη. Οσο για τον πιο θα προτιμουσα απο τουσ 4 που ανεφερες νομιζω οτι και ο Σκειλς θα βοηθούσε γιατι ο Αρης θέλει ενα παιχτη με επιθετικό ταλέντο γιατι οπως εχετε αναφερει και απο τα αρθρα σας ο δεν εχουμε καλα plays οποτε χρειαζομαστε πολυ το ατομικο ταλεντο των παιχτων στην επιθεση.

LOUKMOSH

Patrick Star είπε...

Με Ταπούτο στο 5 έλεγε ο Φλεβαράκης χθες.. Τελικά αυτή η ομάδα είναι εφτάψυχη. :-)
Πάντως, φέτος είμασταν τυχεροί καθώς ενώ πέρυσι το Ρέθυμνο έπεσε με 9 νίκες, φέτος με 6-7 νίκες είσαι σωσμένος. Αν δεν πάρουν 2 ψηλούς και έναν πλέι ακόμα + να διατηρήσουν τον κορμό των 7-8 παικτών που υπάρχει ήδη, δε μας βλέπω καλά του χρόνου...

Αυτός ο Μόρισον ήταν σούπερ στο κολλέγιο αλλά ισχύει αυτό που λέτε, ότι δε φαίνεται να έχει επανέλθει από τον τραυματισμό του.
Συν τοις άλλοις, ούτε εξαιρετικό σούτ έχει, ούτε τη φοβερή άμυνα παίζει (υποτίθεται ότι γι'αυτό δεν έκανε στο Λάρι Μπράουν) άρα φέτος, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει.

Για τα επόμενα χρόνια, όμως, πιστεύω ότι μπορεί να εξελιχθεί. Ειδικά αν προορίζεται για τη θέση του Ουόλτον (team player, καλός πασέρ, κάτι που αρέσει στον Τζάκσον, αλλά εξέλιξη δεν πρόκειται να έχει. Αντίθετα, με το Μόρισον ελπίζεις να προκύψει κάτι καλό. Μπορεί να βγεί και χειρότερος, αλλά το ρίσκο είναι μικρό).

Age of Basketball είπε...

@Loukmosh: Ο Σκέιλς στην καλύτερή του μέρα είναι πιο δεινός σκόρερ από τον Ράιτ, έχεις δίκιο. Αλλά είναι ασταθής σχετικά, ψιλοτρελός (με την έννοια ότι ορισμένες φορες... το χάνει και κάνει σαν παρανοϊκός) και ως κλασικός Αμερικανός δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για την πάρτη του (θα θυμάσαι τη λευκή απεργία που έκανε στα τέταρτα δεκάλεπτα, όταν στο τρίτο δεν έπαιρνε 5 σουτ).

@Patrick star: Όντως φέτος θα σωθεί ομάδα με λιγότερες νίκες. Να δούμε τι θα γίνει του χρόνου με την ΑΕΚ.

Για τον Μόρισον συμφωνούμε. Έχει όντως πολύ καλές προοπτικές.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Κοιτώντας το Μερσιν-Φενέρ για να τσεκάρω την πρόοδο του παιχταρά Γκιριτσεκ (χάλια σε αυτό το ματς). Βλέπω ήττα της Φενέρ με πολλά και κοιτώντας τα στατιστικά της Μερσίν βλέπω ένα 47. Cristopher Franklin Lofton ο κύριος με 13/20 τρίποντα!

Ο μεγάλος Ρέτζι Μίλερ τα περισσότερα που έχει βάλει είναι 8. Ο ακόμα χαρισματικότερος σκόρερ Kobe Bryant έχει κάνει 12/18 (το οποίο παίζει να είναι και το ρεκορ του ΝΒΑ).

Θέλω περισσότερες πληροφορίες μήπως έχουμε ρεκόρ

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Φίλε... μας έφτιαξες! Αλλά... δεν θα απαντήσουμε τώρα. Αυριο το βράδυ σε άρθρο θα τα πούμε όλα! Υπομονή λοιπόν για 24 ώρες!
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται ότι ο τύπος πρέπει να συγκριθεί με παίκτες-σπεσιαλίστες που ανέδειξε η γραμμή του τριπόντου, όπως: Ιγκορ Κουντέλιν, Carlos Lisboa, Σλόμπονταν Σούμπoτιτς, Κώστας Βασιλειάδης κλπ.

ΥΓ. Θεωρώ ότι αν ο Βασιλειάδης έιχε παίξει εκείνη την εποχή, όπου το 2αρια ήταν 2αρια και τα 4αρια 4αρια, θα είχε κάνει τρομερή αίσθηση. Τώρα τρίποντα βαράει και το κάθε πικραμένο 4αρι (λεμε με Τελετοβιτς).

Ανώνυμος είπε...

Και με αφορμη το ονομα Κουντελιν θα ηθελα να ζητησω καποια αφιερωματα σε ξεχασμενους στους νεοτερους παικτες που ομως εμεις τους θυμομαστε πεντακαθαρα:
Καράσεφ-Κουντέλιν(η αμυνα ζωνη απεναντι τους εμοιαζε με ανεκδοτο),Μορκουνωφ και Φετισοφ(νομιζω ενας σκοτωσε την εθνικη μας σε ενα Euro),Ντανιλοβιτς,Τζορτζεβιτς
(καταπληκτικη τριπλα αυτο το παιδι),Κομαζετς,Πιτις(αλλος εκτελεστης) αλλα και στους δικους μας Σταυρακοπουλο,Κορφα,Βουρτζουμη,
Νακιτς,Μπέρι,Σοκ και Τάρπλευ.

Ξερω πως ειναι πολλοι αλλα δε σας φοβαμαι.Απλά πιστεύω είναι κρίμα γιατί πολλοί από αυτούς είναι ΠΟΛΥ καλύτεροι από τους σημερινούς απλά τότε δεν είχαν τοσο μεγάλη προβολή απο τα ΜΜΕ(το μπάσκετ ήταν μπάσκετ και οχι show business).
Ευχαριστώ,
Alex