ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

«Αιώνιοι» σε κρίση


Με εμφανίσεις «καρμπόν» οι δύο «αιώνιοι» κέρδισαν τα σημερινά τους παιχνίδια, παρατείνοντας, όμως, τον προβληματισμό για την αγωνιστική τους κατάσταση αυτήν την εποχή, αφού οι δύο ηττημένοι της ημέρας δε θα ήταν άδικο να χαρακτηριστούν άτυχοι που έχασαν την ευκαιρία για μεγάλες νίκες.

Πολύ ενδιαφέρον ματς έγινε στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός ήταν μετριότατος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με απουσία καλών επιλογών και την μεγάλη αστοχία στα τρίποντα (κυρίως των Διαμαντίδη και Φώτση) να εκνευρίζει παρά την ευστοχία στα δίποντα. Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά και βλέποντας μια ομάδα κατώτερη αυτού που περίμενε απέναντί της, όσο περνούσε η ώρα και διατηρούσε το προβάδισμα άρχιζε και να πιστεύει στην έκπληξη. Τελικά, αυτό που αρκούσε στον γηπεδούχο ήταν ένα ξέσπασμα περίπου στα μισά της τέταρτης περιόδου.

Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, είχε λιγότερα λάθη και περισσότερες ασίστ, πολύ καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα, είχε 3 παίκτες σε πολύ καλή μέρα (με τον
Μπράιαντ να παίζει φορτωμένος με φάουλ από νωρίς), με κορυφαίο όλων τον Παπανικολάου που, με την πληθωρική του εμφάνιση, θύμισε παλιότερες εποχές και είχε απρόσμενη ευστοχία έξω από τα 6,25 και έκανε πολύ καλό rotation όσο είχε το προβάδισμα χρησιμοποιώντας 11 παίκτες για τουλάχιστον 7 λεπτά. Κυρίως, διατηρούσε το προβάδισμα σε μεγάλα χρονικά διαστήματα παρότι σούταρε 25 λιγότερες βολές (αξιομνημόνευτο το ότι ο Διαμαντίδης που είχε σουτάρει 10 βολές σε όλο το πρωτάθλημα, σούταρε σήμερα 9). Γιατί λοιπόν έχασε και δεν μπόρεσε να επαναλάβει κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει πέρυσι το Μαρούσι στο ΟΑΚΑ; Γιατί έπαιζε με τον Παναθηναϊκό και δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο καλό διάστημα που σίγουρα θα είχαν οι «πράσινοι» στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Για ακόμα έναν αγώνα ο Μπατίστ ήταν πολύ καλός με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σταθώ λίγο στο θέμα του Αντώνη Φώτση που έθιξα και την Πέμπτη. Θεωρώ τον «μπάτμαν» ίσως τον πιο ταλαντούχο Έλληνα παίκτη αλλά φέτος δεν έχει βρει τον εαυτό του. Στην τρίτη περίοδο τον είδαμε να σουτάρει 3 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα, τα δύο από αυτά διστάζοντας, ενώ σε επόμενη φάση μετά από άστοχο σουτ του Τόμπσον, ο Αντώνης είχε φύγει προς τον αιφνιδιασμό χωρίς να διεκδικήσει το μακρινό ριμπάουντ που κατέληξε κοντά στη θέση που ήταν. Ο Φώτσης μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά, αλλά ακόμα απέχει από τις πραγματικές του δυνατότητες. Αξίζει να δούμε αν, με την εμπειρία του, θα μπορέσει να ανεβάσει την απόδοσή του καθώς πλησιάζουμε στα κρίσιμα. Τέλος, δεν μπορούμε να μην ενημερώσουμε ότι την ώρα που η ομάδα του έπαιζε αγώνα για την Α1, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης συμμετείχε σε αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στον Άγιο Θωμά. Τελικά, είναι εν ενεργεία ή παλαίμαχος από φέτος;

Με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο, σε ένα ακόμα πιο ωραίο ματς, κέρδισε ο Ολυμπιακός το Μαρούσι. Οι «ερυθρόλευκοι», προερχόμενοι από μια εμφάνιση που τους προκάλεσε προβληματισμό έπαιζαν απέναντι στο φορμαρισμένο και, έτοιμο για όλα, Μαρούσι. Οι γηπεδούχοι, καλά διαβασμένοι, βρήκαν αρκετά εύστοχα μακρινά σουτ με τους Διαμαντόπουλο – Κις (που είχε και 8 ασίστ), εκμεταλλεύτηκαν την αποτελεσματικότητα των Μαυροκεφαλίδη – Καϊμακόγλου και ευτύχησαν να έχουν τον Γλυνιαδάκη σε μεγάλη μέρα να αποτελεί μεγάλο φόβητρο μες στα καλάθια μοιράζοντας 6 τάπες!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε χάρη στην τελευταία του περίοδο και στηριζόμενος σε 3 παίκτες: τον Έρτσεγκ που ήταν καλός στο διάστημα που το Μαρούσι απειλούσε να ξεφύγει, τον Παπαλουκά που έκανε πολύ δουλειά με διεισδύσεις και 8 ασίστ και, κυρίως, τον Γκριρ, που με 24 πόντους με 75% εντός παιδιάς, 5 κερδισμένα φάουλ και 3 ασίστ, ήταν ο καταλύτης για να φύγουν οι κόκκινοι με το διπλό. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ολυμπιακός πήρε μόνο μία φορά το προβάδισμα στον αγώνα, στο 81-82! Πάντως, για δεύτερο συνεχόμενο ματς έβγαλε ωραία επιθετικά plays, αλλά είχε χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα.

Πάμε να διευκρινίσουμε και τα θέματα που ανέκυψαν στα τελευταία δευτερόλεπτα: ο Παπαλουκάς κάνει διείσδυση και ο Μαυροκεφαλίδης του χτυπάει το χέρι, είναι φάουλ με το χέρι. Ο Χαραλαμπίδης ρίχνει το κορμί του πάνω στον Γκριρ, είναι φάουλ με το σώμα. Για τη δεύτερη βολή του Γκριρ ισχύουν τα εξής: τεχνική ποινή είναι όταν ο παίκτης σουτάρει με τρόπο που δυσφημεί το άθλημα (ο Γκριρ την έχασε μεν σκόπιμα, τη σούταρε με το γνωστό του στυλ δε, άρα είναι νόμιμο). Και αυτό που προκάλεσε απορία σε κάποιους: εάν η δεύτερη βολή δε βρει στεφάνη, δεν υπάρχει διεκδίκηση ριμπάουντ αλλά γίνεται επαναφορά της μπάλας από το πλάι (στην προκειμένη περίπτωση από το κέντρο επειδή το Μαρούσι είχε πάρει τάιμ-άουτ).

«Good night, and good luck»
by BEN

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασικά πιστεύω δεν είναι μόο η κρίση αλλά και η κούραση.Ο Παο δεν πήγε να παίξει με 1 προπόνηση απέναντι στην ΑΕΚ;

Age of Basketball είπε...

Δε θα' λεγα τόσο η κούραση, όσο η συγκέντρωση μετά τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που είχαν και οι δύο. Η κούραση είναις γενικώς δικαιολογία για παίκτες που παίζουν χρόνια τώρα χειμώνα-καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, όμως, έδειξαν μέτριο πρόσωπο απέναντι σε κατώτερους αντιπάλους. Και η διαφορά δυναμικότητας ΠΑΟ - ΑΕΚ είναι τέτοια που και με μία προπόνηση θα έπρεπε να φανεί.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Αντίθετα φάνηκε η παρέμβαση των διαιτητών η οποία ήταν καθοριστική και διαμόρφωσε το αποτέλεσμα, οδηγώντας τον ΠΑΟ συνεχώς σε βολές, δίνοντας και πολλά ανάποδα σφυρίγματα. Ο Διαμαντίδης χτύπησε όσες βολές όλη η ΑΕΚ και μια λιγότερη από ότι είχε χτυπήσει όλη τη χρονιά! Ο ΠΑΟ χτύπησε 55% περίπου περισσότερες βολές από τον μέσο όρο και η ΑΕΚ 47% λιγότερες! Που γίνονται αυτά; Μα, φυσικά, σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης...

Α, ξέχασα, με μια ακόμη ήττα ο ΠΑΟ θα ήταν σχεδόν "βέβαιο" ότι δεν θα μπορούσε να έχει πλεονέκτημα έδρας μέχρι τον τελικό των play-offs.

Τι συναρπαστικό πρωτάθλημα!!!
Τι καλό παράδειγμα για τη διάπλαση των νέων παιδιών!!!

Στέλιος

Ανώνυμος είπε...

"Τέλος, δεν μπορούμε να μην ενημερώσουμε ότι την ώρα που η ομάδα του έπαιζε αγώνα για την Α1, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης συμμετείχε σε αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στον Άγιο Θωμά. Τελικά, είναι εν ενεργεία ή παλαίμαχος από φέτος; "

Τον έδειχνε συνεχώς η TV, ήταν στον πάγκο με πολιτικά, κοντά στις θέσεις των προπονητών και όχι στην άκρη του πάγκου με τις ρεζέρβες. Άρα δεν ήταν ακριβώς "την ίδια ώρα". Πιο πριν ή πιο μετά.

Age of Basketball είπε...

Ήταν ακριβώς μετά (προς το τέλος του παο-αεκ), και ήταν ένας από τους λόγους που δεν ήταν δωδεκάδα και δεν έμεινε στα αποδυτήρια μετά το ματς με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά έφυγε.
Rasheed.