ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Τον θυμάσαι; - Ρέτζι Θίους


Στο άκουσμα του ονόματος του Ρέτζι Θίους (ή Ρίτζι Θίους) ως φιλοξενούμενου της στήλης, πολλοί θα απορήσουν. Ο Θίους (51, 2.01) είναι προπονητής στους Σακραμέντο Κινγκς από το καλοκαίρι του 2007. Όμως, αυτό δεν τον συνδέει με την Ελλάδα. Έκανε τεράστια καριέρα στο NBA, διάρκειας 13 χρόνων, που τελείωσε με πολλές διακρίσεις. Όμως, ούτε αυτή τον συνδέει με την Ελλάδα. Επίσης πέρασε μια χρονιά στη Βαρέζε (τότε Ρέιντζερ). Προφανώς, ούτε αυτό τον συνδέει με την Ελλάδα. Το όνομα του Ρέτζι Θίους γράφτηκε στα κατάστιχα του ελληνικού μπάσκετ σε έναν και μόνο αγώνα.

Ήταν ο Μάιος του 1993 όταν στον τελικό του Κυπέλλου επρόκειτο να αγωνιστούν ο Άρης με τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης είχε αρκετά καλό ρόστερ, αλλά από όλους θεωρούταν αουτσάιντερ μπροστά στον παντοδύναμο Παναθηναϊκό. Ο Άρης είχε Γιαννάκη και δίπλα του Σούμποτιτς, Άντερσον (Μίτσελ ή πιο γνωστός ως Τζέι Τζέι), Γάσπαρης, Πετσάρσκι, Λυπηρίδης, Βουρτζούμης, Ιωάννου, αλλά και Αγγελίδης, Μισούνοφ, Τάρπλεϊ (δεν έπαιξε στον τελικό). Στον πάγκο του ο Σβι Σερφ, που δύο μήνες νωρίτερα είχε οδηγήσει τον Άρη στο Κύπελλο Ευρώπης, κερδίζοντας την Εφές στο Τορίνο με 50-48, για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Άρη.

Ο Παναθηναϊκός είχε βεβαίως τον Νίκο Γκάλη και δίπλα του τους Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Αλβέρτη, Σοκ, Οικονόμου, Μυριούνη και Γκέκο. Στον πάγκο, ο περίφημος Παβλίσεβιτς.

Ο Άρης σε μία… απονενοημένη προσπάθεια να αλλάξει τη διαφαινόμενη μοίρα του αποφάσισε να κάνει το «κόλπο γκρόσο» και να φέρει για ένα ματς στην Ελλάδα έναν γίγαντα του μπάσκετ, τον Ρέτζι Θίους, εντελώς μυστικά. Ο Θίους ήρθε… βετεράνος (είχε ήδη σταματήσει το μπάσκετ ένα χρόνο) και απροπόνητος. Έπαιξε στον τελικό, πέτυχε 9 πόντους, αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα του Άρη που έχασε με 96-89. Ο Γιαννάκης είχε 30 πόντους και ο Άντερσον 23, αλλά από την άλλη ο Γκάλης πέτυχε 36 και ο Κόμαζετς 30.

Όμως, γιατί δεν… φείδομαι κομπλιμέντων για τον Θίους; Η καριέρα του ήταν απίστευτη, όπως θα διαπιστώσετε μετά από μια γρήγορη ματιά σε αυτή. Κολέγιο πήγε στο UNLV (Πανεπιστήμιο Νεβάδα, Λας Βέγκας). Εκεί είναι ένας από τους μόλις 6 παίκτες στην ιστορία του κολεγίου, του οποίου η φανέλα έχει αποσυρθεί (έγινε το 1997). Στο κολέγιο έμεινε δύο χρονιές (1976-78) υπό τις οδηγίες του Τζέρι Ταρκάνιαν.

Το καλοκαίρι του 1978 επιλέχθηκε στο νούμερο 9 του ντραφτ από τους Σικάγο
Μπουλς. Στην πρώτη του χρονιά ήταν δεύτερος στην ψηφοφορία για το «Ρούκι» της χρονιάς. Με τους Μπουλς έλαβε μέρος σε δύο all-star game, το 1981 και το 1983. Στο Σικάγο έμεινε από το 1978 μέχρι το 1984, έχοντας την καλύτερή του χρονιά το 82-83 με 23.8 πόντους, 5.9 ασίστ, 3.7 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα. Καμιά χρονιά του στους Μπουλς δεν έπεσε κάτω από τους 16.3 της ρούκι σεζόν του. Τη σεζόν 1983-94 έπαιξε 31 ματς (έχοντας 8.7 πόντους, αλλά έχοντας συμμετοχή μόλις 19 λεπτά, αφού ο νέος κόουτς των Μπουλς πίεζε τη διοίκηση για την ανταλλαγή. Το 1984 (στα μισά της σεζόν) δόθηκε ανταλλαγή στους Κάνσας Σίτι Κινγκς (αργότερα Σακραμέντο Κινγκς), όπου έπαιξε μέχρι το καλοκαίρι του 1988. Η ανταλλαγή του δεν άρεσε στον κόσμο του Σικάγο, για τους οποίους ο Θίους ήταν ο αγαπημένος τους παίκτης. Με τους Κινγκς δεν είχε ποτέ λιγότερους από 16.4 πόντους (το 1984-85), ενώ στην τελευταία του σεζόν εκεί είχε 21.6 πόντους και 6.3 ασίστ. Μετά έπαιξε ένα χρόνο (1988-89) στους Χοκς, και από ένα στους Ορλάντο Μάτζικ και Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Καμία σεζόν του στο NBA δεν είχε λιγότερους από 15.8 πόντους ανά αγώνα (όσους είχε τη σεζόν όπου έπαιξε τη μισή στο Σικάγο και τη μισή στο Κάνσας Σίτι). Τελείωσε την καριέρα του με 18.5 πόντους μέσο όρο, 6.3 ασίστ, 3.3 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα σε 1.026 ματς.

Ο Ρέτζι Θίους είναι ένας από τους μόλις 2 παίκτες στην ιστορία του NBA που είναι ψηλότεροι από 1.99 (6΄6΄΄ στο αμερικανικό σύστημα) και τελείωσαν χρονιά με περισσότερες από 750 ασίστ. Το έκανε το 1985-86 (9.5 ασίστ ανά αγώνα). Ο μοναδικός άλλος παίκτης στην ιστορία είναι προφανώς ο τεράστιος Μάτζικ Τζόνσον.

Ο Ρέτζι Θίους είναι ένας από τους μόλις 7 παίκτες στην ιστορία του NBA που τελείωσε την καριέρα του με περισσότερους από 19.000 πόντους (19.105 για την ακρίβεια) και περισσότερες από 6.000 ασίστ (μοίρασε 6.453). Οι άλλοι έξι είναι ο Τζόν Χάβλιτσεκ, ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Τζον Στόκτον, ο Γκάρι Πέιτον, ο Κλάιντ Ντρέξλερ και ο Τζέρι Ουέστ.

Κατορθώματα τεράστια ομολογουμένως. Το καλοκαίρι του 1991 ο Θίους είχε ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Ο ίδιος ήθελε πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του (1ος σκόρερ της ομάδας την περασμένη χρονιά), αλλά οι Νετς δεν αποφάσιζαν να το κάνουν. Τότε ήρθε η αστρονομική πρόταση της Βαρέζε, η οποία πρότεινε στον Θίους 4 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 3 χρόνια. Για έναν παίκτη που έβγαλε 100.000 δολάρια στη δεύτερη του σεζόν, συνολικά 5.650.000 δολάρια σε όλη την καριέρα του στο NBA (13 χρόνια) και καμία σεζόν πάνω από 800.000 δολάρια (το 1987-88) τα 1.300.000 δολάρια της Βαρέζε ήταν τεράστιο νούμερο. Οι Νετς προς τιμήν τους μόλις άκουσαν την προσφορά των Ιταλών άφησαν τον Θίους ελεύθερο να παίξει στην Ευρώπη, αφού πρώτα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο. Στην Ιταλία το 1991-92 (και όχι το 1992-93 όπως συχνά μπερδεύονται ορισμένοι) με τη φανέλα της Ρέιντζερ (τότε) Βαρέζε, ο Ρέτζι Θίους είχε σε 30 αγώνες τους εξωφρενικούς μέσους όρους των 29.3 πόντων, 5.4 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ. Μετά σταμάτησε το μπάσκετ, έπαιξε έναν αγώνα τον Μάιο του 1993 με τον Άρη και στη συνέχεια για 10 χρόνια ασχολήθηκε με την ηθοποιία και ανάλυση αγώνων στην τηλεόραση. Ύστερα έγινε προπονητής, για να βρεθεί από το καλοκαίρι του 2007 στο τιμόνι των Σακραμέντο Κινγκς.

Νίκος Κουσούλης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμει ότι είχα εκπλαγεί που θα πήγαινε στην Ελλάδα ένας παίχτης που είχα σε πόστερ στο δωμάτιο μου από το ΝΒΑ εκείνο τον καιρό...

Παιδιά την πάθατε όλοι με το Fantasy όπως και εγώ που μπήκα σήμερα να κάνω τις αλλαγές μου και είδα ότι η αγωνιστική ξεκίνησε την Δευτέρα?? Και έχω 3-4 τραυματίες !@$#!@%!!

Άνθος

Patrick Star είπε...

Για το fantasy το γνώριζα, καθώς πάντα έχω στο μυαλό μου ότι η αγωνιστική μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Βέβαια, δεν ξεκίνησε Δευτέρα αλλά χθες.

Από την άλλη και που άλλαξα τους παίκτες μου, τι κατάφερα? Τραυματίστηκε ο Σισκάουσκας...
Αν είχαν βάλει την αγωνιστική κανονικά, την Τετάρτη, δε θα τον είχα αγοράσει. Γιατί η ειρωνεία εκεί βρίσκεται, ότι τον αγόρασα χθες...