ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Μπάσκετ; Τι είναι αυτό;


Στο ευρύτερο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο FIBEA Europe έκανε δηλώσεις για το θέμα που καίει κάθε νοήμονα Έλληνα μπασκετόφιλο: τον προπονητή της εθνικής ομάδας.

Και τι είπε; «Αυτή την εποχή η εθνική ομάδα δεν έχει αγώνες. Θα αποφασίσουμε για τον προπονητή όταν έρθει ο καιρός, πριν την προετοιμασία της εθνικής ομάδας».

Από τη φράση αυτή δύο είναι τα συμπεράσματα: 1ον ο τύπος δεν ξέρει τι λέει, ή δεν θυμάται λόγω ηλικίας. Πριν από ένα μήνα δεν είχε πει ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας και δεν πρόκειται να αλλάξει μια επιτυχημένη συνταγή; Ότι η εθνική είναι στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ, ότι έχασε μόνο από τη χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004, αυτή του 2008 και την παγκόσμια πρωταθλήτρια και ότι τώρα «πάμε ως έχουμε για το χρυσό στην Πολωνία»;

Δεν τον πιστέψατε όταν τα έλεγε; Κακό του κεφαλιού σας, ο τύπος πάντως τα είπε. Και μετά από ένα μήνα τα ξέχασε. Τι μεσολάβησε μέχρι τώρα από τότε; Μόνο το γεγονός ότι ο προπονητής της εθνικής ομάδας πήρε το μέρος των διεθνών στην κόντρα με τους καρεκλοκένταυρους της ομοσπονδίας. Γιατί το έκανε; Οι παίκτες είναι το μπάσκετ; Οι παίκτες κερδίζουν τα χρυσά; Δεν το κάνει ο Βασιλακόπουλος; Ε όχι…

Και το 2ο συμπέρασμα: ο τύπος είναι άσχετος με το μπάσκετ. Σε τρομάζει λίγο η ιδέα ότι ο άνθρωπος που ηγείται του ελληνικού μπάσκετ τόσα χρόνια, που είναι πλέον η κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, εκείνος που μια μέρα θα γίνει η κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ, έχει τόση σχέση με το άθλημα, όση ένας σωλήνας με τη μπασκέτα (το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;). Βέβαια, δεν σε τρομάζει πολύ, γιατί μέσα σου το ήξερες, το υποψιαζόσουν, είχες όλες τις ενδείξεις και το μυριζόσουν, το είχες ψυλλιαστεί βρε παιδί μου, πώς να το κάνουμε.

Κάτι είχες καταλάβει τόσο καιρό, όταν με κάθε του απόφαση γύριζε το μπάσκετ 15-20 χρόνια πίσω (στην καλύτερη περίπτωση), όταν ήσουν χαρούμενος γιατί μέσα από αυτόν βρήκες την πρώτη προσπάθεια για δημιουργία χρονομηχανής, αφού έβλεπες πώς θα έπρεπε να ήταν το μπάσκετ του 1980 με αποφάσεις που εκείνος έπαιρνε τον 21ο αιώνα.

Αλλά και… «η εθνική δεν έχει αγώνες τώρα και δεν χρειάζεται προπονητή. Όταν έρθει ο καιρός, τότε θα αποφασίσουμε»; Ρε φίλε, μας δουλεύεις; Απλά ερωτήματα που χτυπούν σαν Ιάπωνες καμικάζι πιλότοι το μυαλό μας: ποιος θα επιλέξει τους παίκτες; Πώς θα τους επιλέξει; Πού θα τους έχει δει; Από DVD θα κάνει την προεπιλογή; Γιατί χαίρω πολύ τους 8-10 σίγουρους και η γιαγιά μου θα ήξερε να τους καλέσει, αλλά τους υπόλοιπους 10; Ή δεν πειράζει; Θα του τους πείτε εσείς; Αν είναι ξένος, όπως τόσο εύκολα αφήσατε να διαρρεύσει πριν από 2-3 εβδομάδες; Ποιους θα ξέρει πλην τους παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και υπό συνθήκες (μόνο αν έχει… τρέλα ή έχει κληρωθεί μαζί τους στην Ευρώπη) κάποιους από αυτούς των Άρη, Αμαρουσίου, Πανιωνίου, Πανελληνίου; Θα τον καπελώσετε κάνοντας την προεπιλογή αμέσως μετά την πρόσληψή του; Ή θα του δώσετε κασέτες να διαλέξει από αυτές ποιους θέλει, λες και διαλέγει ξένο για σύλλογο; Με τα παιδιά που παίζουν στο εξωτερικό ποιος θα μιλήσει; Ποιος τα παρακολουθεί; Στις Η.Π.Α. ποιος θα πάει; Με τον Κουφό ποιος θα μιλήσει; Θα του πεις… «έλα εσύ και βλέπουμε ποιος είναι προπονητής»; Και στη Γιούτα το ίδιο θα πεις; Το πρόγραμμα ποιος θα το βγάλει; Πότε θα το βγάλει; Ο Γιαννάκης μπόρεσε πέρσι τελευταία στιγμή να το κάνει (παρά τις γελοιότητες που έκανες μέχρι να ανακοινώσεις ποιος είναι προπονητής), θεωρείς ότι μπορεί ο καθένας να το κάνει τον Ιούνιο; Και κυρίως: το σύστημα της ομάδας ποιο θα είναι;

Ή… το μπάσκετ είναι παιχνίδι, σιγά μη χρειαζόμαστε και συστήματα; Αν κρατήσεις το Γιαννάκη (λέμε τώρα) αυτό λύνεται, αλλά αν πάρεις άλλον, πότε θα προλάβει να δει τους παίκτες και να αποφασίσει ποια φιλοσοφία παιχνιδιού πρέπει να έχει η εθνική; Ποιο θα είναι το αγωνιστικό της προφίλ; Ή όλα αυτά θα γίνουν σε 3 εβδομάδες προετοιμασίας, την ώρα που παράλληλα θα… διαλέγει και δωδεκάδα; Θα αποφασίζει την Πέμπτη για το σύστημα και θα το λέει Παρασκευή στους παίκτες; Θα αναγκαστεί ο καινούργιος να παίξει τα συστήματα με τη φιλοσοφία του προηγούμενου λόγω έλλειψης χρόνου; Κι αν ναι, γιατί δεν κρατάς τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της εθνικής ομάδας; Νομίζεις ότι για να σταθεροποιηθείς στις καλύτερες ομάδες μπορείς να κάνεις μια ομάδα μοντέλο να μοιάζει με τα πρωταθλήματα που στήνεις εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και τη FIBA; Είσαι γελασμένος.

Γνώμη μου είναι ότι τον Γιαννάκη στην παρούσα φάση δεν μπορεί κανείς να τον αντικαταστήσει χωρίς να φάει μεγάλη σφαλιάρα η εθνική. Όμως, δεν αποφασίζω εγώ. Και η απόφαση πρέπει να παρθεί τώρα και όχι τον… Ιούνιο.

by Rasheed.

12 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Πω πω πω, χείμαρρος!!! Ε, τα είπες όλα, ο τύπος είναι απίθανος, τι να λέμε! Αν έχει τα κότσια, να διώξει τώρα το Γιαννάκη. Αλλά είναι κότα λυράτη, γι'αυτό δεν το κάνει. Περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες. Περιμένει... Ίσως ένα ντέρμπυ, ίσως να το βγάλει ο Γιαννάκης από τη δύσκολη θέση - εξαναγκασμένος σε παραίτηση.

Ο Γιαννάκης με όλα τα καλά και τα στραβά είναι ο πιο επιτυχημένος -όπως λες κι εσύ- και σίγουρα ο καταλληλότερος. Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί μια αλλαγή. Αλλά όχι έτσι.
Όπως και να'χει πάντως, το μέρος του σωλήνα δεν το παίρνω. Αυτός είναι ο "κακός" στην όλη υπόθεση και το ξέρουν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, γράψατε... Καιρό είχατε να χώσετε και είχα αρχίσει να φοβάμαι ότι σας φοβησαν ή σας πλεύρισαν.

Και τρελό γέλιο το άρθρο.

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Κάποια στιγμή θα γίνει η αλλαγή. Αλλά να γίνει για τους σωστούς λόγους. Όχι γιατί ο Γιαννάκης είναι ο στον Ολυμπιακό και δεν γουστάρει ο Γιαννακόπουλος.

Για μένα ο ιδανικός θα ήταν ο Ίβκοβιτς: ο μοναδικός που ξέρει τόσο καλά όλους τους Έλληνες παίκτες, το πρωτάθλημα, είναι προπονητής που κανείς δεν θα τολμήσει να μην σεβαστεί. Αλλά... μας πρόλαβαν.

Πάντως, θεωρώ ότι η εθνική πρέπει να συνεχίσει με Γιαννάκη για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα. Και μετά βλέπουμε ανάλογα με την πορεία που θα έχουν άλλοι προπονητές ως τότε.

@ανώνυμος: Η αλήθεια είναι ότι μας πλεύρισαν... αλλά μας έταξαν πολλά λεφτά και δεν πιστέψαμε ότι θα τα παίρναμε. Ζητήσαμε ως εγγύηση τις επιταγές του ΟΠΑΠ, αλλά μας είπαν ότι δεν γίνεται, αλλά θα πάρουμε τα λεφτά όπως και όλοι οι παίκτες της Α2. Έτσι, χάλασε η συμφωνία.

Όσο για να μας φοβίσουν, είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ξέρουν ότι χρειάζεται ένα από τα εξής για να φοβηθούμε και να μη λέμε τα πράγματα όπως είναι: να μας πουν ότι θα επιστρέψουν το τρίο Χέρμπερτ, Ουάσινγκτον, Τέρι στον Άρη, τον Άκερ στον Ολυμπιακό ή τον Μάλκοβιτς στον Παναθηναϊκό. Και δύο-τρία άλλα, που είναι τόσο τρομακτικά που δεν τολμάω καν να τα αρθρώσω σε λόγο. Να είσαι καλά και εμείς... θα χώνουμε όποτε χρειάζεται.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχνάτε δύο βασικά πράγματα.

1)Αυτός ο "τύπος" έκανε τον αγαπημένο σας Γιαννάκη προπονητή.

2)Σ'αυτόν τον "τύπο" οφείλετε και εσείς το ότι σήμερα έχετε μπασκετικό μπλογκ και ίσως ζείτε κιόλας δεν το γνωρίζω από το μπάσκετ.

Είναι τουλάχιστον ντροπή εσείς οι υπέρμαχοι των κόσμιων εκφράσεων και του ήθους να εκφράζεστε έτσι.
Εκτός κι αν σας πλεύρισαν αλλά ...από την άλλη πλευρά.

Φυσικά και δεν περιμένω να δημοσιεύσετε το ποστ μου, γιατί έχετε επιλεκτική ευαισθησία.
Καλά ...πλευρίσματα!!

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Το δημοσιεύω, καθώς είναι αστείο. Τόσα ξέρεις τόσα λες. Η ημιμάθεια και η μερική άγνοια για ορισμένα θέματα είναι χειρότερα απ' ολα. Περαστικά.

Για την προσωπική επίθεση, από άτομα τέτοιου επιπέδου, τέτοια περιμένει κανείς μόνο.
BEN & Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποκλιθούμε όλοι στο μέγα Βασιλακόπουλο! Ας του αποδώσει επιτέλους η ιστορία αυτά που του αξίζουν! Ας προστεθεί δίπλα στο όνομά του το πρόθεμα "Καίσαρ"!

Κι εσείς στο blog βάλτε πάνω αριστερά τη φωτογραφία του με τη λεζάντα "Μεγάλοι ευεργέται"!

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Ντροπή σου κι εσένα όπως και σε μας.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Οι παράγοντες και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία γιατί πάντα "γινόντουσαν" υπό τις συνθήκες και όχι επειδή είχαν κάποιο όραμα. Αυτοί που είχαν όντως όραμα τους έτρωγε η μαρμάγκα (Καποδίστριας, Τρικούπης) ή τους χάλαγε το "σύστημα" (Α. Παπανδρέου). Π.χ. από τον "εθνάρχη" Καραμανλή όλοι θυμούνται την μεταπολίτευση (όπου μετά τη χούντα είχε τρελό πλεονέκτημα) αλλά ξεχνούν την ψηφοφορία των δέντρων. Κάπως έτσι γίνεται και στον αθλητισμό.

Ο Βασιλακόπουλος, όπως και όλοι οι παράγοντες-πολιτικοί, για να είναι εκεί τόοοοσα χρόνια, ανεξάρτητα με το πως ξεκίνησε, συμβαίνουν τα εξής:
1) Ακόμα και να ήταν ο πιο ριζοσπάστης παράγοντας των 80's, σίγουρα έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του
2) Σίγουρα ενδιαφέρεται για την προσωπική του προβολή
3) Εξυπηρετεί ένα σύστημα που ζει από αυτόν και όχι από την ευρύτερη οικογένεια του μπασκετ
4) Έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις
5) Εν πάσει περιπτώσει, δε διαφέρει σε τίποτα από γνωστούς πολιτικούς που είναι χρόνια στο κουρμπέτι και συνήθως κάθε "ανανεωτική" προσπάθεια ξεκινάει από αυτούς.

Ο προβληματισμός μου είναι ότι, όταν θα φύγει, ο διάδοχος του δεν πρέπει να είναι ...Ιζνογκουντ. Και ένας δεύτερος προβληματισμός μου έιναι ότι πολλοί πέφτουν στη λούμπα να τον επικροτούν ή να τον κατακεραυνώνουν ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζουν (το blog δε το κάνει). Να θυμάστε ότι ο κάθε Β. δε θα διστάσει να αλλάξει πλώρη όταν διαπιστώσει ότι άλλαξαν τα κόζα. Προκαλώντας μαζικό κωλοτουμπισμό...

Εν πασει περιπτώση, για το Γιαννάκη άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν περί παγκου εθνικής. Έχει ο Β. την άποψη ότι ο Γιαννάκης δεν έχει να προσφέρει άλλο? Καλώς. Ευχαριστήρια ανακοίνωση και κοιτάμε την επόμενη μέρα... Όμως εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο Β. δεν ενδιαφέρεται για το μπάσκετ αλλά για τον εαυτό του. Η "αναίτια" απομάκρυνση του Γιαννάκη τώρα μπορεί να του προκαλέσει ζημιά στο "ιματζ" και να χαλάσει τις ισορροπίες. Αν όμως αυτό γίνει ωστέ να φανεί υπαίτιος ο Γιαννάκης, τότε η απομάκρυνση θα επιβάλλεται και ο μεγάλος ηγέτης θα πάρει άλλη μια σθεναρή απόφαση για το καλό του μπάσκετ...

ΥΓ1. Υπάρχει ένα όνομα για το οποίο τρέφω απεριόριστο σεβασμό και τον οποίο θεωρώ από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελλάδος την τελευταία 20ετία: Γκάλης... Άμα το πάμε έτσι, ο Βασιλακόπουλος πρέπει να έχει ένα εικόνισμα του Νικ και να προσεύχεται κάθε πρωί σε αυτόν, γιατί αυτός τους έβαλε στο χάρτη (και στο Γιαννάκη βέβαια-λιγότερο κατά την άποψη μου).
ΥΓ 2. Έχω την εντύπωση ότι η απομάκρυνση του Γιαννάκη θα γίνει όταν 1) παραιτηθεί ο ίδιος 2) Υπάρξει κάποιος "τσακωμός" μεταξύ των παικτών της εθνικής ή μεταξύ παικτών προπονητή.
ΥΓ 3. Άντε γιατί καιρό είχα να γράψω σεντόνι

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Συμφωνούμε απόλυτα. Όπως γράφω και στο άρθρο το θέμα είναι η αλλαγή να γίνει έγκαιρα.

Πάντως, έχεις δίκιο για τους λόγους που ο Βασιλακόπουλος το παίζει "choke artist". Περιμένει τη λύση από αλλού για να μη φανεί ότι χτυπάει τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ.

Όσο για το εικόνισμα... δεν ήθελα να το γράψω πριν, αλλά έτσι είναι. Αν είναι να κάνει κάποιος εικόνισμα σε κάποιον είναι μόνο στον Γκάλη. Ο Γιαννάκη έρχεται δεύτερος, με τον FIBA Europe να είναι πολύ χαμηλότερα από την 3η θέση. Ο παραγοντισμός στην Ελλάδα μόνο πληγή είναι.

Το μπάσκετ θα υπήρχε και χωρίς Γκάλη, Γιαννάκη, Βασιλακόπουλο, λόγω των διαφημίσεων και των χρημάτων που ούτως ή άλλως θα εισχωρούσαν στο χώρο τη δεκαετία του 1990. Απλώς χωρίς τους δύο πρώτους θα ήταν χειρότερο, πιο άδειο και πιο φτωχό, ενώ χωρίς τον τρίτο θα ήταν καλύτερο. Ό,τι είχε κάνει στις αρχές το έχει προ πολλού διαλύσει και αντιστρέψει με τις κινήσεις των τελευταίων 10 χρόνων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ο πρώτος ανώνυμος μήπως ήταν ο Συρίγος για κοιτάξε το έχω έγκυρες πληροφορίες.χαχαχα

Όσο για τον Νικ τι να πούμε απλά θεός κρίμα που δεν ήθελε να συνεχίσει στο μπάσκετ (από οποιδήποτε πόστο) σίγουρα χάσαμε απο τον παραγκωνισμό του.

Loukmosh

Age of Basketball είπε...

@loukmosh: Φαντάζομαι εννοείς το δεύτερο ανώνυμο... λες;

Όσο για τον Γκάνγκστερ... τεράστιος.
Rasheed.

haridimos είπε...

Μιλάς για το μπαμπά ή το γιο ;
:-)