ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ήταν... Χόμα(ν)


Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Ζάγκρεμπ από μια από τις πλέον μέτριες ομάδες της Ευρωλίγκας. Τα ελαφρυντικά πολλά, νέα ομάδα, πολλές μετεγγραφές, παίκτες που δεν έχουν βρεθεί, απουσίες Βασιλόπουλου και Σχορτσιανίτη, σκληρή η έδρα των Κροατών, αλλά ας είμαστε σοβαροί: ό,τι κι αν πούμε η Τσιμπόνα είναι ομάδα για 20 πόντους.

Μετά το ματς ο Παπαλουκάς είπε ότι η έδρα της Τσιμπόνα είναι πολύ σκληρή και σπρώχνει την ομάδα προς τη νίκη. Ναι, δεν διαφωνώ, αλλά μιλάμε για την Τσιμπόνα με ρόστερ τον Χόμαν, τον Πρκάτσιν, τον Κους και τον Βούκουσιτς. Όχι την Ταού ή την ΤΣΣΚΑ, την Μπαρτσελόνα ή τη Σιένα, έδρες στις οποίες είναι πολύ πιθανό να κληθεί να παίξει ο Ολυμπιακός. Αν δεν μπορείς να κερδίσεις στην Κροατία μια ομάδα που έχει ένα από τα 5-6 χειρότερα ρόστερ στη διοργάνωση, πού θα μπορέσεις;

Η βραδιά είχε φανεί από την αρχή άσχημη. Ο Τεόντοσιτς και ο Έρτσεγκ έπαιζαν λες και έβλεπαν πρώτη φορά στη ζωή τους μπάλα μπάσκετ, σε μια εμφάνιση που πραγματικά δεν έχει νόημα. Κακοί ήταν και οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά οι δύο Σέρβοι πουλούσαν την μπάλα χωρίς λόγο συνεχώς.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν επίσης εκτός φόρμας. Η επιμονή στον Τσίλντρες (από την αρχή της σεζόν φαίνεται) ήταν αναίτια και αδικαιολόγητη. Αφού ο Αμερικανός ήταν τόσο κακός, βγάλ’ τον. Αν μπορέσει έστω ένας να μου δικαιολογήσει γιατί ο Τσίλντρες, με βάση την απόδοσή του, έμεινε στο παρκέ 34 λεπτά, θα κλείσω το blog και θα ανοίξω το… Age of Football.

Άλλη ατυχής έμπνευση ήταν η απόφαση πάνω που η ομάδα είχε αρχίσει να μειώνει να βγάλει τον Παπαλουκά και να βάλει στο ματς τον Τεόντοσιτς. Από το 68-63 πήγαμε στο 76-66. Δεν άντεχε ο Παπαλουκάς να παίξει άλλα 3 λεπτά; Δεν νομίζω, αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν πάρε τάιμ άουτ (είχε μόλις πάρει ο Περάσοβιτς) για να έχει 2 λεπτά ξεκούρασης. Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με 11 πόντους διαφορά και ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με… 12 πόντους. Απαράδεκτο. Και ο Γιαννάκης έκανε την πρώτη αλλαγή 7 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με τη διαφορά να μην πέφτει από τους 15. Μέχρι τότε περίμενε να δει αν θα… ξυπνήσει ο Τεόντοσιτς και αν θα μπορέσει να μην πουλήσει την μπάλα ο Έρτσεγκ.

Το πλέον ανησυχητικό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι φάνηκε να μην έχει άμυνα. Τον έχουμε δει φέτος, υπάρχουν φορές που βραχυκύκλωνε τον αντίπαλο. Άρα τι έφταιξε; Είναι η Τσιμπόνα από… άλλο πλανήτη; Προφανώς όχι. Η μόνη διαφορά ήταν ο Βασιλόπουλος. Αν η ομαδική άμυνα και η αμυντική εικόνα του Ολυμπιακού βασίζονται σε βαθμό άνω του 90% στον Παναγιώτη Βασιλόπουλο τότε υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα.

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός δεν έχασε τίποτα και μπορεί να λέει, όπως ο Παναθηναϊκός, ότι καλύτερα που έχασε τώρα παρά μετά. Μάλιστα καλύτερα που έχασε από ομάδα που δεν θα χτυπήσει την 1η θέση του ομίλου, παρά από Μακάμπι ή Μάλαγα. Αλλά δεν θα έπρεπε να χάσει. Η διαφορά των δύο αιωνίων είναι ότι αμφότεροι έπαιξαν άθλια αυτή την εβδομάδα, αλλά με αντιπάλους παρόμοιας δυναμικότητας, ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 10 πόντους, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε με 9. Αυτή είναι η διαφορά του σταθερού κορμού που έχει ο Παναθηναϊκός και των 20 αλλαγών το χρόνο που κάνει εδώ και 4 χρόνια ο Ολυμπιακός.

Στα άλλα ματς, η Μακάμπι είδε το Χάρο με τα μάτια της, αλλά στο τέλος ο Μπιρενμπόιμ δικαιώθηκε απόλυτα. Το σύστημα βγήκε στην εντέλεια: είπε ο Έφι «Αρόγιο παίξε μόνος εναντίον όλων» και έτσι έγινε. Δικαιολογημένα ένιωθε μάγκας μετά ο Μπιρενμπόιμ που κέρδισε τη Λε Μαν.

Στην Ισπανία, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ κακοποίησαν το μπάσκετ χωρίς οίκτο, αλλά η ΤΣΣΚΑ, ακόμη κι έτσι, είναι καλύτερη ομάδα και κέρδισε. Η Ρεάλ πρέπει να αλλάξει προπονητή, καθώς σε παιχνίδι όπου μπήκαν συνολικά 112 πόντοι, κατάφερε στο τελευταίο πεντάλεπτο να μη βρεθεί σε απόσταση αναπνοής ενώ έπαιζε στην έδρα της.

Η Σιένα έκανε μεγάλο δώρο στον Παναθηναϊκό, αφού αν η Μπαρτσελόνα περνούσε από την Ιταλία, η 1η θέση του ομίλου είχε τελειώσει. Με εκπληκτικό σερί 15-2 το 43-51 έγινε 58-53 και το μομέντουμ άλλαξε. Με έναν Ντόμερκαντ σεληνιασμένο.

Μεγάλη νίκη και για τη Φενέρ, που είναι αρκετά έμπειρη ομάδα και με καλό προπονητή για να μην τιμωρήσει τις απουσίες και το κακό μπάσκετ της Μπανταλόνα. Η 1η θέση του ομίλου της Ταού δεν έχει τελειώσει… Τι μένει από το ματς; Ο Γιασιάιτις κάνει ντράιβ για να πάρει τον αγώνα και τι κάνει; Τρώει τάπα από τον πιο κοντό παίκτη της διοργάνωσης! Τους δύο παίκτες χωρίζουν 37 ολόκληρα εκατοστά: ο Γκριν είναι 1.65 και ο Γιασάιτις 2.02. Υπάρχει λέξη που να είναι το αντίθετο του… clutch; Και επίτηδες να το έκανε ο Λιθουανός αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Αλλά τα κατάφερε…

Στη Σλοβενία η Ρόμα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση. Και με τον Μπετσίροβιτς φέτος να έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό.

Τι άλλο μένει από την αγωνιστική; Μα, μια ακόμη μαγική αναμετάδοση του Παπαδογιάννη: "Ο Αλφόνσο Ρέγιες, αδερφός του Φελίπε, πρέπει να έχει σταματήσει το μπάσκετ, αν δεν παίζει σε καμιά ομάδα μικρότερης κατηγορίας". Μαγεία. Εξηγώ: μάθαμε ότι ο Ρέγιες ή έχει σταματήσει ή παίζει ακόμη. Θαύμα, θαύμα! Για την ιστορία, ο Ρέγιες σταμάτησε τον Μάιο του 2007 παίζοντας το 2006-07 στην Μπρεογκάν.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Δυστυχώς κάποια προβλήματα μας αναγκάζουν να αναβάλουμε τη δημοσίευση της 3ης αγωνιστικής του Age of Basketball Champion. Η αγωνιστική θα ανέβει και θα πάει όπως πάντα στα δεξιά το Σάββατο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά σκεφτόμουνα πολύ παρόμοια πράγματα την ώρα που έβλεπα το παιχνίδι(αν και η γυναίκα μου με αμφισβητούσε όταν φώναζα με το Γιαννάκη!). Η ομάδα έστρωσε όταν μπήκε ο ΘΠ αφού ο Μίλος ήταν καθαρά εκτός παιχνιδιού. Μετά ήταν και ο Erceg. Ίσως αυτό που κάνει ο ΠΓ (δηλαδή να μην βγάζει αμέσως κάποιον που κάνει 2-3 λάθη) να έχει μακροχρόνια ωφέλη (εμπιστοσύνη κτλ) αλλά μπορεί να χαθούν παιχνίδια όπως το ψεσινό. Δεν είναι απόλυτο ότι ΠΡΕΠΕΙ να μοιράζονται τον χρόνο ισότιμα όλοι οι παίχτες όλα τα παιχνίδια. Ψες ο ΘΠ και ο Μπουρούσης έπρεπε να έβγαζαν από 35 λεπτά.

Άνθος

Age of Basketball είπε...

@Ανθος: Όντως έτσι είναι, αυτό πιστεύω κι εγώ. Ο Γιαννάκης ως τώρα έχει 10 παίκτες που σε κάθε ματς παίζουν από 15-25 λεπτά και τον Τσίλντρες που παίζει 30. Δεν αφήσει κάποιο παίκτη μέσα ακόμη κι αν μοιάζει σε μεγάλη μερα. Να δούμε αν θα το αλλάξει, αλλά όπως λες την Πέμπτη έτσι έπρεπε να γίνει.
Rasheed.

haridimos είπε...

Davor Kus rulz :-)