ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Άναψαν... φωτιές τα διπλά!


Εύκολη βραδιά είχε ο Άρης στο Αλεξάνδρειο, όπου με ένα θεαματικό ξέσπασμα στη δεύτερη περίοδο καθάρισε τον αγώνα. Το 22-0 που έκανε ο Άρης σε διάστημα 6,5 λεπτών ήταν κάτι σπάνιο για ομάδες ίδιου επιπέδου και κάτι συνάμα απαράδεκτο. Το Μαρούσι είναι καινούργια ομάδα και θέλει αρκετό χρόνο, όπως φαίνεται, για να δέσει και να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης, αλλά με παίκτες όπως ο Χαραλαμπίδης, ο Κις και ο Στίβενσον είναι απαράδεκτο να δέχεται τέτοια σερί χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Αναφέρω αυτούς τους 3 γιατί είναι οι κατεξοχήν παίκτες της ομάδας που μπορούν να πάρουν την μπάλα από το κέντρο και να παίξουν την επίθεση μόνοι τους. Δεν είναι λύση θα μου πείτε; Κι όμως. Όταν η ομάδα σου κολλάει τόσο, κάνεις ότι έκανες με τα παλιά αυτοκίνητα (ακόμη και με τα καινούργια το δοκιμάζουν οι περισσότεροι 1 φορά): Σπρώχνεις και βάζεις δευτέρα. Έτσι, αναλογικά, δίνεις την μπάλα στον καλύτερο σκόρερ σου να παίξει 2-3 επιθέσεις μόνος του, να κάνει 1-2 ντράιβ, να πάρει φάουλ για βολές, να ξεκολλήσεις από το ίδιο σκορ. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά πάντα αυτή ήταν η λύση. Όλα τα συστήματα του κόσμου να έχεις και να παίζεις πιο οργανωμένα από κάθε άλλον, θα έρθει η στιγμή που πρέπει να δώσεις σε κάποιον την μπάλα και να του πεις «παίξε μόνος σου». Και το Μαρούσι έχει τέτοιους παίκτες, αλλά παραδόξως δεν τους χρησιμοποίησε σε αυτόν τον ρόλο. Πήγε να σταματήσει την ανομβρία με ορθολογικούς τρόπους: η μπάλα στους ψηλούς, υπομονή και σύστημα. Τελικά, όταν το κατάφερε το σκορ ήταν 41-18 και το ματς είχε χαθεί. Η επιστροφή του δευτέρου ημιχρόνου δείχνει ότι το Μαρούσι είναι πολύ δυνατή ομάδα, αλλά και ότι κανείς δεν είναι έτοιμος ακόμη να παραμείνει σταθερός για 40 λεπτά. Μεγάλο κέρδος για τον Άρη ο Σπένσερ Νέλσον, που είχαμε γράψει από το καλοκαίρι ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ, αν και ακόμη δεν έχει βρει τον εαυτό του κοντά στο καλάθι. Ο Άρης στηρίζεται περισσότερο σε ατομικές προσπάθειες στην επίθεση, κάτι που έκανε και κατά την πρώτη περίοδο Ματσόν στην ομάδα. Θα του κοστίσει σε ματς με καλύτερες ομάδες, αλλά για τέτοια παιχνίδια, έχει παίκτες που μπορούν να τραβήξουν το σκοράρισμα, όταν ξέρουν ότι παίζουν ελεύθερα.

Στα Τρίκαλα η ΑΕΚ πήρε τεράστια νίκη, και δεν είναι λίγο αυτό που λέω. Βρέθηκε πίσω με 12 πόντους, ανέτρεψε το ματς, κράτησε το προβάδισμα στα τελευταία λεπτά όταν τα Τρίκαλα πίεζαν και πήρε δύο πολύτιμους βαθμούς. Τα Τρίκαλα είχαν την ευκαιρία, αλλά και οι δύο τελευταίες επιθέσεις τους ήταν λάθος. Η πρώτη πάσα μέσα στη ρακέτα δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από την άμυνα και 30 φορές να την ξαναδοκίμαζαν, ενώ μετά την επαναφορά έπρεπε να βγει σύστημα με σκριν, ώστε ο Νικολαΐδης να μη σουτάρει με παίκτη κρεμασμένο πάνω του. Όπως σωστά τόνισε κι ο BEN ένα απλό σύστημα με τριπλό σκριν και ρολάρισμα και των τριών παικτών θα άφηνε τον Νικολαΐδη ελεύθερο ή έναν από τους ψηλούς. Τίποτα δεν έγινε και ήρθε η ήττα.

Ο Πανελλήνιος έπαιξε μέτρια με την Καβάλα, που έδειξε ότι έχει καλό ρόστερ. Το 0-11 της Καβάλας στην τέταρτη περίοδο είναι καλό δείγμα για την ομάδα του Πιλαφίδη, αλλά η μετέπειτα καθίζηση είναι προς προβληματισμό. Αν όμως όλες οι ομάδες έχουν ελαφρυντικά επειδή είναι νωρίς στη σεζόν, η Καβάλα αγωνιστικά έχει τα περισσότερα, καθώς εδώ και 3 εβδομάδες οι παίκτες κάθονταν και περίμεναν αντί να παίζουν.

Τέλος, ο Κολοσσός στη Λάρισα πήρε τεράστιο διπλό. Με το πρόγραμμα που έχει η ομάδα της Ρόδου στο ξεκίνημα είχαμε γράψει για το φόβο να ξεκινήσει με 0-8 το πρωτάθλημα και μετά να έχει τεράστια προβλήματα ψυχολογίας και υπομονής. Αλλά μια εκτός έδρας νίκη επί ομάδας του επιπέδου της, επαναφέρει την ψυχραιμία στο στρατόπεδο των «θαλασσί». Όλα τα λεφτά και πάλι ο Στίβεν Σμιθ, που είναι λίρα εκατό για τον Σφαιρόπουλο και δείχνει παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας. Ο Σμιθ είχε 26 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 κερδισμένα φάουλ με 4/6 βολές, 8/15 δίποντα και 2/3 τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής και ήταν ο λόγος που κέρδισε η ομάδα του. Μοναδικός αστερίσκος, που φαίνεται εδώ και 2 εβδομάδες: πρέπει να συγκρατήσει τον υψηλό του εκνευρισμό κάθε φορά που δεν του δίνουν φάουλ, γιατί χάνει 1-2 επιθέσεις μετά.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Σε μια πολύ σημαντική μετεγγραφή προχώρησε ο ΠΑΟΚ, αποκτώντας τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς. Ο Μούλα είναι πιθανότατα ό,τι ζητούσε ο «δικέφαλος». Απίστευτα έμπειρος πλέι μέικερ, με μάτι για πάσα, καλό σουτ και ντράιβ. Μπορεί να είναι 34 χρονών, αλλά πέρσι είχε μια αρκετά καλή χρονιά. Αν την επαναλάβει και φέτος, ο ΠΑΟΚ αυτομάτως ανεβαίνει ένα επίπεδο αγωνιστικά.

7 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Επιτέλους και μία νίκη στο τέλος, αν και έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς (με τη διαφορά στους 10, τρία λεπτά πριν τη λήξη), η ΑΕΚ μπορούσε να το πάρει πιο εύκολα. Σε κάθε επίθεση και καλάθι τα Τρίκαλα. Πάλι καλά που ο Φλεβαράκης τους είπε ότι δε χρειάζεται να σκοράρουν παρά μόνο να παίξουν καλή άμυνα... :-)

Το παιχνίδι κρίθηκε στην απουσία και την παρουσία του Τόμπσον από το παρκέ. Η παρουσία του στο τέλος ήταν πολύ σημαντική (5/6 βολές, καλές άμυνες και κρίσιμα καλάθια, αν και πάλι την έκανε την πατάτα του στο τέλος) ενώ η απουσία του χρεώνεται στο Φλεβαράκη, καθώς στο πρώτο ημίχρονο ήταν απαράδεκτος. Αν δεν κάνω λάθος είχε 0 πόντους και 1 ασίστ ή κάτι τέτοιο. Επομένως, η αλλαγή του ήταν επιβεβλημένη και πολύ σωστή, αφού ναι μεν, οι αναπληρωματικοί δε σκόραραν αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αρνητικοί και οι επιθέσεις ήταν πιο ορθολογικές. Αν έμενε ο Τόμπσον και άλλο μέσα, μπορεί η διαφορά να έφτανε και τους 20 πόντους.
Ο Παπανικολάου είναι ηγετική μορφή, παρέσυρε την ομάδα, ενώ στο τέλος ο Χατζής αποδείχτηκε υπερπολύτιμος, με την εμπειρία του, όταν τα Τρίκαλα μείωσαν. Βέβαια και οι δύο δε βρέθηκαν σε καλή, επιθετικά, μέρα αλλά η συνεισφορά τους στην ομάδα δεν είναι μόνο πόντοι, κάτι βέβαια που είναι γνωστό και γι'αυτό ήταν μείζονος σημασίας η παραμονή τους.
Ο Βάντερπιλ τα'βγαλε τα λεφτά του και ελπίζω να σταθεροποιηθεί απο'δω και στο εξής -και προφανώς δεν εννοώ να είναι συνέχεια στους 10+ πόντους αλλά τουλάχιστον να μην είναι στους 0.

Τα Τρίκαλα δεν έχουν κακή ομάδα ενώ έχουν ορισμένους "τρελούς" παίκτες, όπως Νικολαΐδης και Έιβερι, οι οποίοι μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι μόνοι τους και ειδικά εκτός έδρας -την οποία ικανότητα των Τρικάλων να κερδίσουν εκτός έδρας ανέφερε και ο Φλεβαράκης στη συνέντευξη Τύπου. Από τους Έλληνες, θετικές εντυπώσεις μου άφησε ο Χαρισμίδης ενώ πιστεύω πως χρειάζεται άμεσα κάποιον κοινοτικό ή Αμερικανό που να κάνει τη διαφορά. Ποιος έχει κοινοτικό διαβατήριο, ο Μάσι ή ο Γκάρντνερ?

ΥΓ Ο Αγγέλου θα το έχανε το ματς άραγε...?

haridimos είπε...

Μεγάλη υπόθεση τελικά η παρουσία του ...Χριστόπουλου στον πάγκο των Τρικάλων :-)

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Έχεις δίκιο για τον Τόμπσον, αλλά και για το ότι η ΑΕΚ θα έπρεπε να κερδίσει τελικά πιο εύκολα. Και πάω στα... ουσιώδη:

Μπορεί να ονειρεύεσαι τον... Βάντερπουλ, αλλά στην ομάδα σου έχεις τον Κίκερπιλ. Ο Βάντερπουλ μπορεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τους 10, αλλά έχει σταματήσει το μπάσκετ. Πάντως, αν είχες τον Βάντερπουλ στα καλά του... θα χτύπαγες τετράδα.

Υ.Γ.: Χρειάζεται να ρωτάς κιόλας; Εσύ τι πιστεύεις;

@haridimos: Απλώς έγραψες. Από πέρσι τα λέω...

haridimos είπε...

Αγγέλου ?
Was ist das ?

Που κατοικοεδρεύουν τόσο αυτός όσο και έτερος προπονηταράς Λευτέρης Κακιούσης ;
Μήπως στα σπίτια τους ;

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΑΟΥ ΚΑΙ ΡΕΑΛ.ΔΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΣΟ ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ 2 ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ: ΕΔΩ ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ.

Patrick Star είπε...

Α, δεν ξέρω τι μου λέτε εσείς! Εγώ το άκουσα πολύ καλά απ'το στόμα του μοναδικού, του ανεπανάληπτου μπον βιβέρ και ζεν πρεμιέ της ελληνικής τηλεόρασης. Αυτός ποτέ δεν κάνει λάθος...

ΥΓ Με διψήφια διαφορά...

Age of Basketball είπε...

@haridimos: Δεν τον ξεχνάτε όμως... έχει αφήσει το στίγμα του.

@ανώνυμος: Είναι τραγελαφικό. Τα λέμε και στο άρθρο της Κυριακής.

@patrick star: Εγώ απ' την άλλη, ευτυχώς (για μένα) έβλεπα το ματς χωρίς ήχο στην οθόνη.
Rasheed.