ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Κι άλλο χτύπημα...


Ολοκληρώθηκε και η 3η αγωνιστική, με τον μόνιμο αστερίσκο της ξευτίλας για το ματς της Καβάλας. Η Κυριακή είχε δύο αγώνες μόνο, αλλά ο ένας από αυτούς θα κάνει καιρό να ξεχαστεί.

Όλοι έχουμε πει ή έχουμε ακούσει τη φράση (απευθυνόμενη προς διαιτητές): πώς σφυρίζεις έτσι, το δείχνει και η τηλεόραση το ματς. Νομίζω ότι αυτή η φράση συμπυκνώνει όλο το νόημα του ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος. Ή ίσως είμαι πολύ «απαλός» στον χαρακτηρισμό μου. Στο ματς ΑΕΚ-Πανιώνιος είχαμε προφανή αλλοίωση αποτελέσματος και, βεβαίως, αλλοίωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Αυτό επηρεάζει περίπου… 12 ομάδες. Δηλαδή, όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος πλην του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Συγχαρητήρια στον κύριο Μαστραφτσή και τον κομισάριο του ματς για το κατόρθωμα. Οι μισές ομάδες είναι αδικημένες έναντι του Πανιωνίου με τον οποίο έχουν τους ίδιους στόχους, ενώ οι άλλες μισές είναι ευνοημένες έναντι της ΑΕΚ. Προφανώς, η ΑΕΚ είναι αδικημένη και ο Πανιώνιος ευνοημένος. Δεν έχει καμία σημασία αν ο Πανιώνιος διαμαρτύρεται για σφυρίγματα της τελευταίας περιόδου, ή για την τεχνική ποινή στον Τσβέτκοβιτς. Αυτά είναι σφυρίγματα αγώνα, ο ένας θα πει ότι αν τον έβρισε καλά του έκανε, ο άλλος θα πει, να καταλάβεις τον παίκτη όταν έχει άγχος και το αίμα του βράζει. Αλλά άλλο μια διαφορετική εκτίμηση, άλλο μια αδικία στο ματς και άλλο… ένα καλάθι μετά το τέλος του αγώνα!

Το ότι η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς στην παράταση είναι άσχετο και βεβαίως σχεδόν αδύνατο. Έχει χειρότερο ρόστερ από τον Πανιώνιο και τη συγκεκριμένη στιγμή βρέθηκε με την ηρεμία της διασαλευμένη και την αίσθηση αδικίας να πνίγει τους παίκτες της. Δεν μπορούσαν να κερδίσουν στην παράταση.

Για όσους δεν είδαν το ματς και απορούν τόση ώρα τι με τσίμπησε, ο Καλαμπόκης έκανε ντράιβ, πέρασε τον Δορκοφίκη και… το ματς τελείωσε. Μετά από περίπου 8 δέκατα με 1 δευτερόλεπτο ο Καλαμπόκης πέφτει πάνω στον Χατζή που του κάνει εμφανές φάουλ. Λεπτομέρεια: ο αγώνας έχει ήδη τελειώσει. Ο Μαστραφτσής παίρνει πάνω του το σφύριγμα και λέει «εμπρόθεσμο το φάουλ», πάει στη γραμματεία, ρωτά τον κομισάριο που συμφωνεί «εμπρόθεσμο το φάουλ». Όλη η Ελλάδα στην τηλεόραση βλέπει ότι είναι λάθος, όλο το γήπεδο στρέφεται προς τα δημοσιογραφικά, σε λίγο μαθαίνουν και οι 2.000 της ΑΕΚ ότι ήταν εμφανώς εκπρόθεσμο, οπότε έχουμε… 10.000.000 Έλληνες να ξέρουν ότι ένα σφύριγμα είναι λάθος, την κάμερα να μπορεί να το αποδείξει, τον ΑΝΤ1 να δείχνει το ματς και… 2 άτομα να επιμένουν για το αντίθετο! Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται το instant replay, αλλά ακόμη και να μην έχει επιβληθεί ο κανονισμός, ας πρωτοτυπούσε ο Μαστραφτσής και ας ζητούσε να δει το βίντεο στα δημοσιογραφικά. Ας ρωτούσε αν βαριόταν να φτάσει μέχρι εκεί. Το γεγονός ότι δεν το έκανε μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί δόλος κατά της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ έκανε ένσταση, αλλά όσοι ξέρουν την προϊστορία θα φαντάζονται ότι η απάντηση είναι πως αφού τελείωσε το ματς δεν αλλάζει κάτι, επειδή δεν μπορεί να θεωρηθεί το βίντεο ως απόδειξη (δηλαδή… μην πιστεύετε στα μάτια σας, πιστεύετε στον Μαστραφτσή). Θα πρωτοτυπήσει ο αθλητικός δικαστής και θα δώσει πίσω λίγη από τη χαμένη του αξιοπρέπεια στο ξεφτιλισμένο φετινό πρωτάθλημα; Γελάσατε;

Όμως, η διαιτησία ήταν κακή και στο άλλο ματς της ημέρας. Εκεί που ο Ολυμπιακός είχε φτάσει τη διαφορά στους 21 πόντους και όλοι… βαριόμασταν και περιμέναμε να τελειώσει το ματς, ήρθαν οι δύο απαράδεκτες τεχνικές ποινές σε Μπουρούση και Βούισιτς να φέρουν τους Ολυμπιακούς σε κατάσταση εμφράγματος. Όχι γιατί απειλήθηκε η εξέλιξη του αγώνα ή ο πιθανός νικητής. Αυτό δεν γινόταν να αλλάξει παρότι μείωσε η Ολύμπια. Αλλά γιατί παίκτες όπως ο Βούισιτς (και ο Παπαλουκάς και ο Μπουρούσης) αξίζουν περισσότερου σεβασμού από άγνωστους διαιτητές που απλώς θέλουν να γίνουν… μούρες. Δεν θα φτάσω καν στην τεχνική ποινή στο Γιαννάκη, την οποία επίσης θεωρώ παράλογη, αφού ο Δράκος φώναζε… στον Βασιλόπουλο και όχι στους διαιτητές. Ο καλός διαιτητής φαίνεται και από αυτά. Τέλος πάντων, μικρό το θέμα, απλώς για να συμπληρώσουμε την εικόνα για την τεράστια πλειοψηφία των διαιτητών στην Ελλάδα. Περιμένουμε (χωρίς ιδιαίτερη αγωνία είναι η αλήθεια) την απόφαση του αθλητικού δικαστή για την ΑΕΚ και κρατήστε το ματς, για να δούμε πόσο θα επηρεάσει τη βαθμολογία στο τέλος του πρωταθλήματος. Το χειρότερο σενάριο; Να μπει ο Πανιώνιος με έναν βαθμό διαφορά (ή σε ισοβαθμία) στην τετράδα και να υποβιβαστεί η ΑΕΚ με έναν βαθμό διαφορά (ή σε ισοβαθμία).

by Rasheed.

Υ.Γ.: Η βρώμα στο θέμα της ξευτίλας δεν έχει τελειωμό. Ερώτηση: είναι αλήθεια ότι πρόεδρος οργανωτικής αρχής πρωταθλήματος (ποιας άραγε;) θα πάρει λεφτά από τις διαφημίσεις του γηπέδου (όντας μέτοχος στην εταιρεία εκμετάλλευσης) αν η Καβάλα παίξει στην Α1 και γι’ αυτό το θέμα δεν τελειώνει, αλλά μέχρι και το Υπουργείο έχει ζητήσει εγγράφως συγγνώμη (για την καθυστέρηση) σε μια ύστατη προσπάθεια να παίξει η Καβάλα στην Α1;

4 σχόλια:

Patrick Star είπε...

Ποτέ, μα ποτέ, δε θα καταλάβω γιατί δε χρησιμοποιούν το βίντεο σε τέτοιες περιπτώσεις. Άλλο είναι να το χρησιμοποιείς στη διάρκεια του παιχνιδιού και άλλο όταν λήγει το παιχνίδι, ή ακόμα και το δεκάλεπτο. Δεν υπάρχει εξέλιξη μετά, οπότε η απόφαση που θα πάρεις με βάση το βίντεο δεν επηρεάζει τη συνέχεια.
Επειδή όμως έγινε και αγώνας και μάλιστα πολύ καλός -από πλευράς εξέλιξης δηλαδή, γιατί από θέαμα δεν έλεγε και πολλά- έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

1.) Ο Πανιώνιος ήταν καλύτερος σήμερα και έδειξε ότι είναι ομάδα τετράδας. Μην ξεχνάμε την κούραση που είχε και την απουσία του Ζορόσκι.

2.) Η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει πιο ορθολογικές επιλογές στην επίθεση (π.χ. να μην σουτάρει τρίποντα υπό πίεση, έχοντας 15 δευτερόλεπτα ακόμα για τη λήξη της επίθεσης).
Επίσης, θα μπορούσε να δοκιμάσει να τρέξει, ειδικά όταν έπαιζε και ο Ταπούτος, ο οποίος είναι φανερά εκτός ρυθμού και ομάδας-συστημάτων, επομένως μόνο σε ανοιχτό γήπεδο μπορούσε να κάνει κάτι.

3.) Με 6 παίκτες δεν κάνεις τίποτα, ειδικά απέναντι σε τέτοια ομάδα. Αργότερα θα γίνουν 7, όταν ο Ταπούτος μπει στο κλίμα, αλλά και πάλι δεν κάνεις τίποτα. Χρειάζεται πλέι και σέντερ οπωσδήποτε. Λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε...

4.) Δεν ξέρω τι έγινε ακριβώς με τον Καλαμπόκη και έκανε αυτές τις χειρονομίες, αλλά φαντάζομαι ότι κάποιοι από την εξέδρα τον έβριζαν όταν πήγε στις βολές και ενδεχομένως σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όμως... Πριν από τα σκηνικά στο τέλος, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή και δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει τίποτα στον κόσμο που πήγε στο γήπεδο. Το γεγονός ότι υπάρχουν 10-20 βλάκες που σε βρίζουν, που χειρονομούν εναντίον σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσεις όλο το γήπεδο στον αέρα, ειδικά όταν βλέπεις πως υπάρχει ένταση λόγω της τελευταίας φάσης. Ξέρω, άνθρωποι είναι κι αυτοί και μάλιστα τους δικαιολογώ όταν εξοργίζονται κάποιες φορές. Αλλά σήμερα δεν υπήρχε λόγος και δε γίνεται να λέμε να μην υπάρχουν έκτροπα στα γήπεδα, να μην πετάνε αντικείμενα και μετά εσύ, ο αθλητής, να πηγαίνεις και να προκαλείς το πλήθος. Σε τελική ανάλυση, αυτοί είναι κάποιοι τύποι που πληρώνουν 10-20 ευρώ για μπουν μέσα και εσύ παίρνεις 150 χιλιαρικάκια -μπορεί και παραπάνω- για να παίξεις. Αν δεν μπορεί να κρατήσει ένας αθλητής την ψυχραιμία του, πως έχει κανείς την απαίτηση να την κρατήσουν 1.000 οπαδοί, που δε φημίζονται για την, ας πούμε, ευγένειά τους.
Ψιλά γράμματα, αλλά ορισμένοι αθλητές δείχνουν πως τελικά είναι χαζοί. Κυριολεκτικά χαζοί όμως... Γιατί, ξαναλέω, η αντίδραση αυτή δε δικαιολογείται. Τι να πουν δηλαδή και οι Γιαννάκης, Διαμαντίδης, Ομπράντοβιτς, Παπαλουκάς κλπ που σε κάθε αγώνα ακούνε τα χειρότερα?

Age of Basketball είπε...

@patrick star: Για το θέμα του βίντεο προφανώς και έχεις δίκιο. Κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει, ιδίως όταν μπορεί μόνο να βοηθήσει το άθλημα και όχι να το πειράξει για κανένα λόγο.

Στα άλλα θα σταθώ σε δύο σημεία: Πρώτον, ο Πανιώνιος πρέπει να συνηθίσει την κούραση, γιατί η χρονιά (μέχρι τον Γενάρη αν δεν περάσει) θα είναι μεγάλη και δύσκολη γι αυτόν, αφού μεσοβδόμαδα θα έχει κάθε εβδομάδα ένα ντέρμπι (ή μια βαριά ήττα ας μην κρυβόμαστε).

Η ΑΕΚ θα πρέπει να ματώνει σε κάθε ματς της. Αυτό θα είναι το ρόστερ της, δύσκολα να πάρει παίκτη, αλλά δεν έχει χαθεί η χρονιά. Έχει πολύ δρόμο μπροστά.

Και τέλος, συμφωνώ και για τον Καλαμπόκη. Τον δικαιολογώ που έχασε την ψυχραιμία του, άνθρωπος είναι, είναι λογικό να εκνευρίζεται, αλλά θα έπρεπε να έχει την ωριμότητα να μην ανοίξει διάλογο με την εξέδρα με τέτοιο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χειριστείς ένα θέμα. Παράδειγμα ο Τσίλντρες στο Αιγάλεω που σε όλο το ματς... συνομιλούσε με έναν οπαδό, αλλά χωρίς να ξεφύγει από τα όρια. Ο Καλαμπόκης ξέφυγε.

Η αντίδραση των οπαδών (προφανώς όχι όλων, αλλά των 30-40 που χαλάνε κάθε γήπεδο) ήταν άσχημη και κατακριτέα, αλλά αναμενόμενη. Δεν εννοώ ούτε τις βρισιές, ούτε τις φωνές, ούτε τα σφυρίγματα. Εννοώ μόνο τα αντικείμενα.

Δεν μπορώ να φτάσω στη "μαγική" ατάκα που είπε ο συνάδελφος στο Αρης-ΟΣΦΠ στο ποδόσφαιρο όταν τον Λέτο σε κόρνερ χτύπησε ένα ρολό χαρτί: "Ρολό χαρτί; Μικρό το κακό"! Δεν γίνεται να κάνουμε διαχωρισμό σε τι χτυπάει τον παίκτη... χαρτί, ξύλο, πέτρα, μαχαίρι, φωτοβολίδα... Τότε χαθήκαμε τελείως.

Τέλος πάντων, ο Καλαμπόκης θα έπρεπε σε εκείνο το σημείο του ματς να είναι πιο ήρεμος από τον κόσμο, όχι να προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

H λέξη ξευτίλα (που μάλλον ορθως την έχετε γράψει έτσι γιατί προέρχεται από το ευτελής και είστε από τους λίγους που την γράφουν έτσι) είναι λίγο λόγια και ως εκ τούτου δεν είναι αρκετά επιθετική και δεν ταιριάζει πλήρως με τη βρώμα... Ως εκ τούτου καλύτερη περιγραφή της κατάστασης θα ήταν ξεφτίλα (μη σας πω ξεφτύλα) με το φ παχύ...

Αυτό το πανηγυράκι με τη διαιτησία στην ελλάδα (και στα δύο λαοφιλή σπορ) έχει παραγίνει. Αλλά τι φταίνε και οι διαιτητές. Τους έχουν δώσει οι παράγοντες την εντύπωση ότι αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιου και συμπεριφέρονται ως τέτοιοι. Και δεν είναι τα λάθη και τα σπρωξίματα. Αυτά γίνονται παντού. Είναι ότι οι κακές διαιτησίες έχουν γίνει ο κανόνας. Ποιος ο λόγος να δείξεις ότι δε μασας σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός θα το έχανε μόνο αν δεν κατέβαινε στο γήπεδο. Μήπως για να το δείξεις στους ανώτερους σου ή στον κόσμο? Και συνήθως όταν η φάση είναι βαριά και ο αδύναμος πάει να αποκλείσει το μεγαθήριο από τον τελικό τοτε ...κοκοκο. Επαναλαμβάνω πάντου και πάντα ο δυνατός θα έχει την εύνοια και μπράβο στους διαίτητες που δεν έχουν τέτοια κολλήματα. Αλλά πως να το κάνουμε, όσο πιο πολύ τσαμπουκά πουλάς σε τελειωμένα ματς, τόσο πιο δουλικός θα φανείς όταν θα στραβώσει το ματσακι και ο δυνατός θα χρειαστει τα σφυριγματάκια του.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Έτσι είναι φίλε. Συμφωνούμε. Όσο πιο μάγκας το παίζεις σε ματσάκια που δεν έχουν σημασία, τόσο πιο πολύ καρφώνεσαι ότι στέλνεις... βιογραφικό και κάνεις σήμα για εκδούλευση. Δυστυχώς.

Για την ΑΕΚ, τα είπες και μόνος σου... Πλούσια η ελληνική γλώσσα, αλλά το είδε όλη η Ελλάδα και σε βίντεο το κατόρθωμα του Μαστραφτση... Και η μεγαλύτερη ξευτίλα είναι ότι κανείς δεν θα τιμωρηθεί.
Rasheed.