ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Κοινό ξεκίνημα, διαφορετικές δυνατότητες

Οι τέσσερις κατά τεκμήριο πιο αδύναμες ομάδες της Α1 μπαίνουν στη σεζόν με πρώτο στόχο την παραμονή, αλλά ορισμένες από αυτές θα προσπαθήσουν και κάτι καλύτερο, οπότε δε θα πρέπει εξαρχής να θεωρηθούν σίγουροι ουραγοί. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

ΑΙΓΑΛΕΩ
Το Αιγάλεω μπαίνει σε μία ακόμη σεζόν κυνηγώντας την έκπληξη. Και φέτος έχει ένα από τα αδύναμα ρόστερ της κατηγορίας, αλλά είναι μια ομάδα που έχει μάθει να μάχεται παρά τις αγωνιστικές, γηπεδικές και οικονομικές αντιξοότητες. Πιστό στο συνηθισμένο του στυλ τα τελευταία χρόνια, το Αιγάλεω ελπίζει και φέτος να έχει βρει έναν νέο σούπερ σκόρερ που θα «τραβήξει» την ομάδα στο πρόσωπο του Λιμάιρ Γκολντγουάιρ (18.6 πόντοι στη senior χρονιά του στο κολλέγιο). Ακόμη, από αυτούς που ήρθαν, ο Κρστις είναι καλός παίκτης, ο Σούλης μπορεί να δώσει πολλά, ο Γκιζογιάννης και ο Αγγελόπουλος είναι δύο φιλότιμοι ρολίστες.

Υπάρχουν άλλοι δύο καλοί Αμερικανοί, ο Πάτερσον, που γύρισε από πέρσι, και ο Μπρέισι. Προστέθηκε, επίσης, ο Θέμης Κουπίδης που, μετά από μια χαμένη χρονιά λόγω τραυματισμού, θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο του. Στην ομάδα έμειναν ο Μαγκουνής με τον Τοντόροβιτς, ενώ το ρόστερ συμπληρώνει ο Άκης Καλλινικίδης, αρχηγός και μορφή της ομάδας που θα προσπαθήσει με το πάθος του να παρασύρει τους συμπαίκτες του και να… δώσει απολαυστικές δηλώσεις στα μέσα!

Στην άκρη του πάγκου, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναμένεται και φέτος, παρά το δύσκολο έργο που έχει, να κάνει καλή δουλειά. Το τι θα καταφέρει, δύσκολο να προβλεφθεί.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ
Ο Κολοσσός φέτος έδωσε το χρίσμα του προπονητή σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες βοηθούς, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να σωθεί η ομάδα από νωρίς. Το ρόστερ ανανεώθηκε σχεδόν ολόκληρο και δεν είναι κακό. Από πέρσι έμεινε ουσιαστικά μόνο ο Ασημακόπουλος, αφού ο Τόντιτς τραυματίστηκε και θα χάσει σχεδόν όλη τη χρονιά.

Τρεις καλοί γκαρντ (Παπανικολόπουλος, Παντελιάδης, Βασίλιεβιτς), δύο αξιοπρεπείς και φιλόδοξοι Αμερικανοί φόργουορντ (Χάρις και Σμιθ) και τρεις ικανοί ψηλοί (Τσέρανιτς, Χαρίσης, Τζόγκο) αποτελούν τις μετεγγραφές που προκαλούν αισιοδοξία στην ομάδα της Ρόδου. Για τους Αμερικανούς οι συστάσεις είναι καλές και λένε ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για το σκοράρισμα αλλά και για άλλες δουλειές στο γήπεδο.

Ο Σφαιρόπουλος, στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής θα προσπαθήσει να περάσει τη δική του φιλοσοφία σε μία ομάδα που αποτελείται κυρίως από ρολίστες, αλλά που οι περισσότεροι είναι έμπειροι και αξιόλογοι. Λογικά, θα καταφέρει να αποφύγει, ίσως και νωρίς, τον υποβιβασμό.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Τα Τρίκαλα ανέβηκαν πανηγυρικά από την Α2 και επιχείρησαν να κάνουν κάτι που όλοι επιδοκιμάζουν αλλά ελάχιστοι επιχειρούν: κράτησαν τον προπονητή και τον κορμό των παικτών που ανέβασαν την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Έτσι, οι παίκτες που παίκτες που πάλεψαν για να ανεβάσουν την ομάδα (Κακλαμάνος, Κατσαρές, Γέρεμιτς, Χαρισμίδης, Λεπενιώτης, Μπογδάνος, Παπαβασιλείου, Φούντας, Φόρος, , Τσούτσος, Τσιάκας), αποτέλεσαν τη μαγιά γύρω από την οποία προστέθηκαν οι καινούργιες μετεγγραφές. Την όλη υπόθεση «χάλασε» ο κόουτς Γιάννης Τζήμας ο οποίος έφυγε φιλικά, επικαλούμενος προσωπικό θέμα.

Στο ρόστερ προστέθηκαν 6 παίκτες: 2 έμπειροι Έλληνες (Νικολαΐδης, Παπαχρήστου) που μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά ο Μάκης Νικολαΐδης έχει καθιερωθεί πια ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ της κατηγορίας, και 4 ξένοι. Ο γνωστός μας, και καλός γκαρντ, Ουίλιαμ Έιβερι, ένας «γυρολόγος» της Ευρώπης, ο Γκάρντνερ, ο 31χρονος Αμερικανός Κρις Μάσι και ο, επίσης γνωστός, Σάβο Τζιγκάνοβιτς, ένας αξιόλογος σέντερ που ξέρει πολύ καλά τη θέση του.

Το «κόλπο» που επιχείρησαν με τον Νέστορα Κόμματο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, κι έτσι, με τον Γιάννη Χριστόπουλο πλέον στον πάγκο, τα Τρίκαλα θα μπουν στην Α1 ως ένα υγιές σωματείο που θα προσπαθήσει για την παραμονή και έχει καλές πιθανότητες να την πετύχει.

ΚΑΒΑΛΑ
Λιγότερες από 24 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η Καβάλα θα είναι η 14η ομάδα της Α1! Αν ξεχάσουμε λίγο, πάντως, αυτά τα… ελληνικά φαινόμενα και μελετήσουμε την ομάδα που αναμένεται τελικά (μάλλον) να παρατάξει η νεοφώτιστη ομάδα, θα δούμε ότι θα είναι μια αξιόμαχη ομάδα.

Παρά τη συγχώνευση με το Πανόραμα, δεν «επιβίωσε» ουσιαστικά κανένας παίκτης από τις δύο ομάδες (έμειναν μόνο οι Κουμλέλης και Πενταζίδης) και έγιναν 11 μετεγγραφές, ενώ για τον πάγκο ήρθε ο Κώστας Πιλαφίδης, ειδικός για… επικίνδυνες αποστολές. Οι Έλληνες που ήρθαν είναι οι περισσότεροι έμπειροι και μπορούν να βοηθήσουν αρκετά: ο Γιάννης Γκαγκαλούδης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, οι Σπύρος Κέκελης, Νίκος Κούβελας θα προσθέσουν εμπειρία, ενώ ο Δημήτρης Λόλας και ο Βασίλης Αγγελακόπουλος θα έχουν θέση ρολίστα.

Η εξάδα των ξένων είναι αξιόλογη, αρχίζοντας από τους δύο Αμερικανούς που θα «τραβήξουν το κουπί»: ο Μπίλι Τόμας, περιφερειακός σκόρερ και ο Ουίλ Ντάνιελς, ένας πληθωρικός φόργουορντ με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα και τα ριμπάουντ. Οι τέσσερεις κοινοτικοί είναι δύο σέντερ (ο Σέρβος Πάντιτς και ο ταλαντούχος Καβαλιάουσκας) και δύο Γάλλοι πλέι-μέικερ (ο νέος Αμαγκού και ο πολύπειρος Ντιγμπέ, με σημαντική καριέρα, που κάποτε είχε θεωρηθεί το… next best thing των Γάλλων).

“Good night, and good luck”
by BEN

ΥΓ. Το άρθρο ανέβηκε νωρίτερα διότι το αφιέρωμα του Age of Basketball στην Α1 θα δημοσιοποιηθεί και στο sportnet.gr.
ΥΓ2. Συνεχίζετε να δηλώνετε συμμετοχή στο διαγωνισμό μας για να έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε τα δώρα!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και οσο πλησιάζουμε στην ... ουρά τόσο πιο γελοίο είναι το θέμα της σύγκρισης ΟΣΦΠ και ΠΑΟ με τους υπόλοιπους.Φαντάζεστε πχ τον ΠΑΟ να παίζει με όλα τα αστέρια με τα Τρίκαλα;
Η τον ΟΣΦΠ με τον Κολοσσό;
Διχως διάθεση υποτίμησης των μικρών ,η διαφορά των πρωτοπορων με τους υπόλοιπους ειναι όση και η μέρα με τη νύχτα.
Εδώ διαβάζω τις ειδήσεις οπως "Χωρις Βούισιτς και Μπορούσι με το Αιγάλεο ο Ολυμπιακός " ή "Διχως Σπανούλη απέναντι στο Μαρούσι ο ΠΑΟ" και πικρογελάω.

Πραγματικά εγώ πιστεύω πως οι δύο αυτές ομάδες αν θα κάνουν ήττες θα είναι από τα μεταξύ τους παιχνίδια.
Για αυτο και δεν καταλαβαίνω το λογο του πρωταθλήματος για τις δύο θέσεις.Ας παιξουν τελικο Κυπέλλου και πρωταθλήματος απο τώρα να τελειώνουμε.
Κρίμα γιατι στο πρωτάθλημα έπρεπε να μπορούν ολες οι ομάδες να διεκδικούν τίτλους και οχι μονο δύο.

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Μα δεν είναι λογικό; Αυτό γίνεται παντού στον κόσμο και σε όλα τα σπορ. Δεν γίνεται όλες οι ομάδες να παλεύουν για το πρωτάθλημα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κοντύνουν οι ισχυροί, αλλά κάτι τέτοιο δεν αρέσει σε κανέναν.

Ούτε το NBA δεν έχει καταφέρει με σάλαρι καπ και ντραφτ να εξισώσει τις ομάδες, όσο κι αν έχει προσπαθήσει.

Πάντως, το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο ισχυρό και ίσως είναι το πιο καλό του 21ου αιώνα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ισχυροποιηθεί πολύ, 5 ομάδες παλεύουν για την Ευρωλίγκα, η Ολύμπια είναι πολύ καλύτερη από πέρσι και από τις άλλες 6 κανείς δεν μπορεί να πάρει όρκο τι θα κάνει η καθεμία. Αγωνιστικά το πρωτάθλημα είναι καλό, αλλού υπάρχει το πρόβλημα.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως ενας από τους δημιουργούς του Age of Basketball θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από του αναγνώστες μας που το αφιέρωμα της Α1 είναι διαθέσιμο και σε άλλο σάιτ.

Για μένα αυτό δεν είναι σωστό, καθώς εφόσον η δουλειά έγινε εδώ για μας, θα έπρεπε να μείνει σε εμάς.

Όμως, όταν στο ζητάνε χάρη, πολλές φορές κι ας διαφωνείς το κάνεις. Συγγνώμη και επιφυλλασσόμεθα σε αποκλειστικότητα σύντομα.
Rasheed.