ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτοί που "βγήκαν από την ντουλάπα"


Κλείνοντας τη σειρά άρθρων που ξεκινήσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες με την ιστορία της Σέριλ Σουπς και του Τζον Αμίτσι, των σημαντικότερων αθλητών μπάσκετ που δήλωσαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, σκόπιμο είναι να αναφέρουμε και ποιοι άλλοι άνθρωποι από το χώρο του μπάσκετ έχουν δηλώσει κάτι αντίστοιχο. Ή μάλλον, ποιες άλλες, αφού, όπως θα δείτε, η λίστα απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες! Η πραγματικότητα ότι για τους άντρες μπασκετμπολίστες είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους ερωτικές προτιμήσεις, φανερώνει πόσο σημαντική ήταν η κίνηση του Αμίτσι, αλλά και τον δικαιώνει για τις περισσότερες δηλώσεις του.

Κάρολ Μπλαζετζόφκι: σπουδαία αθλήτρια και σήμερα τζένεραλ μάνατζερ στις Νιου Γιορκ Λίμπερτι και πρόεδρος της λίγκας του WNBA, παραδέχθηκε τη σεξουαλικότητά της, αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο, όταν κυκλοφόρησε ότι συζεί με τη σύντροφό της, Τζόις.

Μαράια Μπάρτον Νέλσον: σταρ του Στάνφορντ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, σήμερα συγγραφέας.

Έλεν Κάρολ: προπονητής μπάσκετ, δηλώνει: «αν δεν υπήρχαν γυναίκες ομοφυλόφιλες στον αθλητισμό δε θα υπήρχε και γυναικείος αθλητισμός».

Ντόρα Ντόουμ: επιλεγμένη ως μία από τις 15 καλύτερες μπασκετμπολίστιρες του UCLA όλων των εποχών, σήμερα δικηγόρος.

Πατ Γκρίφιν: έπαιξε μπάσκετ και χόκεϊ στο Μέριλαντ και ήταν προπονήτρια στο χάι-σκουλ. Σήμερα συγγράφει βιβλία με θέμα το σεξισμό και την ομοφυλοφοβία στον αθλητισμό.

Λίζα Αν Πλέμπαν: σήμερα προπονήτρια μπάσκετ στο κολλέγιο Σκίντμορ της Νέας Υόρκης, παλαιότερα στο Μοντκλέρ και στο Ίστερν Κόλετζ και Αντέλφι. Έχει οδηγήσει όλες τις ομάδες της σε κολεγιακά ρεκόρ.

Λόρεν Ράφιν: βασική για 3 χρόνια στο κολέγιο του Μάουντ Χόλιοκ. Το 2002 ξεκίνησε συζήτηση γύρω από τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε μια νεαρή ομοφυλόφιλη αθλήτρια να μπορέσει να αθληθεί σε ένα περιβάλλον που δέχεται τις ποικίλες σεξουαλικές προτιμήσεις.

Μισέλ Βαν Γκορπ: έπαιξε 6 σεζόν στο WNBA, τις 4 με τις Μινεσότα Λινξ. Η δήλωσή της στο περιοδικό Lavender, το 2004, ότι είναι ομοφυλόφιλη προκάλεσε ορισμένα σχόλια. Η ίδια δήλωσε ότι είναι περήφανη που είναι γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλη και ότι ποτέ δεν το έκρυψε.

Σου Ουίκς: έπαιξε 6 χρονιές στο WNBA με τις Νιου Γιορκ Λίμπερτι. Αποκάλυψε το 2002 ότι είναι ομοφυλόφιλη, χωρίς να θελήσει να δηλώσει οτιδήποτε άλλο.

Οι αθλητές που είχαν το θάρρος να κάνουν την αρχή μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για να ξεπεραστεί αυτό το στερεότυπο στο μπάσκετ, και γενικότερα στον αθλητισμό. Είναι αυτονόητο ότι η απόδοση και το ταλέντο ενός αθλητή δεν επηρεάζονται από τις ερωτικές του προτιμήσεις. Επηρεάζονται από την πίεση που του ασκείται στο να υποκρίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Οι φίλοι του μπάσκετ ενδιαφέρονται για την ομορφιά του αθλήματος και όχι για τις ανόητες προκαταλήψεις.

“Good night, and good luck”
by BEN

ΥΓ. Στη φωτογραφία είναι η Κάρολ Μπλαζετζόφκι (αριστερά) και η Μισέλ Βαν Γκορπ (δεξιά).
ΥΓ2. Ο τίτλος αναφέρεται στην Αμερικανική έκφραση για την περίπτωση: "come out of the closet".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο σας για το αρθρο σας! σε εναν χωρο οπου σκουπιδια σαν τον γεωργιου θεωρουνται δημοσιαγραφοι, ειναι ευεργετικο να λεει κανεις πραγματα που θα επρεπε να ειναι αυτονοητα!!!

Age of Basketball είπε...

Ευχαριστούμε πολύ! να είσαι καλά!
BEN