ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Αλληλογραφεί... με τον εαυτό του!


Πάνω που ετοιμαζόμασταν να αφήσουμε πίσω μας το θέμα του ΠΣΑΚ, μέχρι να γίνει κάτι ουσιαστικό, δεν… μπορέσαμε. Τη Δευτέρα η ΕΟΚ είχε συνάντηση με τα σωματεία της Α2, ώστε να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν τους παίκτες και αποτελούν αιτήματα του ΠΣΑΚ. Οι ομάδες αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ομοσπονδία να καλύψει εκείνη τα λεφτά για την ασφάλιση των παικτών, σε περίπτωση που δεν θα το κάνει η Πολιτεία. Η ΕΟΚ συμφώνησε, δηλαδή είπε… προφορικά ότι αν δεν ασφαλίσει η Πολιτεία με δικά της λεφτά τους εργαζομένους συγκεκριμένων εταιρειών (των ομάδων), τότε θα το κάνει η ίδια. Ούτε λόγος για τις υποχρεώσεις των ομάδων, βεβαίως, οι οποίες πιστεύουν ότι η μόνη τους υποχρέωση είναι να δίνουν στους παίκτες τις εμφανίσεις πριν από τα ματς.

Στη συνέχεια, εκεί που είχαμε νομίσει ότι το θέμα τελείωσε, γίναμε μάρτυρες άλλης μίας παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Αναφέρει το ρεπορτάζ: Η FIBA απέστειλε επιστολή στην ΕΟΚ, με την οποία τάσσεται ανοικτά μαζί της στην κόντρα της με την Πολιτεία και αναφέρει ότι πρέπει να διαφυλαχτεί το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Επίσης, η επιστολή λέει ότι αν τελικά η Πολιτεία «καπελώσει» την ΕΟΚ, τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΟΚ (και μαζί της η εθνική ομάδα) να διωχθεί από μέλος της FIBA, οπότε να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε καμία διεθνή διοργάνωσή της.

Εν ολίγοις η FIBA στην επιστολή της λέει ότι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να μπορεί να περιορίσει τον… αριθμό επιτρεπόμενων θητειών του κάθε προέδρου της Ομοσπονδίας, αλλά ούτε και θα πρέπει να μπλεχτεί στο θέμα της βίας στα γήπεδα μέσω κυρώσεων σε ομάδες (ό,τι είχε κάνει η Θάτσερ στην Αγγλία και έγιναν όλοι… Παναγίες δηλαδή). Αποτέλεσμα ενός από αυτά θα ήταν η αποβολή της Ελλάδας από τη FIBA.

Σίγουρα το διαβάσατε και είπατε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό και κανείς δεν μπορεί να παίζει έτσι με τόσο σοβαρά ζητήματα.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο πρόεδρος της FIBA Europe και πιθανότατα μελλοντικός πρόεδρος της FIBA, Γιώργος Βασιλακόπουλος, αποφάσισε να… κοινοποιήσει μια επιστολή στον εαυτό του, μόνο και μόνο για να τη δει ο Ιωαννίδης και να φοβηθεί και να την ακούσει ο κόσμος να προκληθούν εντυπώσεις. Εκτός αν πιστεύετε ότι η FIBA έπραξε στη συγκεκριμένη περίπτωση εν αγνοία και χωρίς τη συμβουλή (την καθοδήγηση ή την επιτήρηση αν προτιμάτε) του Βασιλακόπουλου. Προφανώς και όχι. Πάλι καλά που δεν την υπέγραψε αυτός και δεν την έστειλε στον εαυτό του! Τουλάχιστον την υπέγραψε ο Πάτρικ Μπάουμαν (γραμματέας) και την έστειλε στον… πρόεδρο της ΕΟΚ, δηλαδή όχι στον Βασιλακόπουλο, που είναι… απλό μέλος.

Βεβαίως, βλέποντας τους παίκτες να γιγαντώνονται και να σχηματίζουν οχυρό, η ΕΟΚ θέλει να προλάβει τα χειρότερα και να πάρει η μπάλα τα προνόμιά της.

Δεν διαφωνώ ότι θα πρέπει οι Ομοσπονδίες να έχουν ελευθερίες και να κανονίζουν μόνες τους τα του οίκου τους, αλλά η βία στα γήπεδα είναι κάτι που προφανώς κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί σοβαρά να λύσει. Οπότε χρειάζεται κάτι δραστικό, κι ας χρειαστεί (φερ’ ειπείν) να πέσει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στα ερασιτεχνικά (λέμε τώρα…) και να υπάρξουν τόσο εξοντωτικές ποινές για τους δράστες που κανείς δεν θα τολμήσει ξανά ούτε να σκεφτεί να κάνει κάτι (γελάτε;).

Βέβαια, η ΕΟΚ θέλει αυτοδιοίκητο αλλά θέλει και τα λεφτά της Πολιτείας στο θέμα της ασφάλισης, αφού θα καλύψει την ασφάλιση των παικτών μόνο αν η Πολιτεία αρνηθεί να το κάνει. Όπου μας βολεύει δηλαδή.

Το θέμα έχει πολύ ζουμί, τα συμφέροντα είναι τεράστια και το timing είναι πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Ο ένας (ΕΟΚ) έχει όλους τους παίκτες εναντίον του, ο άλλος (Πολιτεία) έχει τόσα πολλά καυτά θέματα, που αν ανοίξει μέτωπο και στο μπάσκετ, θα πονέσει πολύ. Άρα, η λογική λέει ένα κόκκαλο στους παίκτες και ένα στην Ομοσπονδία. Της Ομοσπονδίας λίγο μεγαλύτερο και με σος μουστάρδας πάνω… Ειδάλλως, ο FIBA Europe έχει έτοιμη την επόμενη επιστολή. Για το καλό του μπάσκετ πάντα, έτσι;

by Rasheed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: