ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Σχεδόν Ευρωμπάσκετ...


Ολοκληρώθηκαν (για φέτος) τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2009, το οποίο θα γίνει μάλλον στην Πολωνία. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ξέρουμε σχεδόν όλες τις φιναλίστ και μάλλον το μέρος που θα γίνει το τουρνουά (σαν αναμετάδοση του Παπαδογιάννη ακούγεται…).

Ο FIBA Europe είδε το έκτρωμά του, συγγνώμη, το δημιούργημά του να ολοκληρώνεται για ακόμη μία χρονιά και πλέον, η Ευρώπη ετοιμάζεται για το ραντεβού των 16 καλύτερων χωρών της στο μπάσκετ.

Όπως μετά από κάθε προκριματική φάση, υπήρχαν αυτοί που χαίρονται, αυτοί που «κλαίνε» και οι αδιάφοροι. Αδιάφοροι ήταν οι 7 που είχαν προκριθεί από πέρσι, δηλαδή οι 7 πρώτοι του περασμένου Ευρωμπάσκετ: Ρωσία, Ισπανία, Λιθουανία, Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία και Σλοβενία. Αυτοί ήξεραν ότι θα είναι στο επόμενο τουρνουά (το οποίο θα γίνει μάλλον στην Πολωνία, εκτός αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί οικονομικά η χώρα, οπότε τότε θα έρθει στην Ελλάδα, κάτι που θα κριθεί τον Οκτώβριο μάλλον).

Από τα προκριματικά πέρασαν η Σερβία, η Τουρκία η Μεγάλη Βρετανία και τα Σκόπια (οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων τους), αλλά και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι, δηλαδή η Λετονία, το Ισραήλ και η Βουλγαρία. Σε αυτούς προσθέστε και τη γηπεδούχο Πολωνία.

Έτσι, έχουμε τις 15 από τις 16 ομάδες, αλλά για να μάθουμε και την 16η θα ταλαιπωρηθούμε, καθώς το σύστημα του Βασιλακόπουλου προβλέπει κι άλλο προκριματικό γύρο. Αυτός θα γίνει του χρόνου τον Αύγουστο (το Ευρωμπάσκετ ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου) με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βοσνίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου. Μία από αυτές (που θα σχηματίσουν 2 ομίλους των τριών με τους δύο πρώτους να παίζουν τελικό πρόκρισης) θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ.

Από τον προκριματικό γύρο, οι τέσσερις τελευταίες, Τσεχία, Ουγγαρία, Ουκρανία και Εσθονία, θα παίξουν πρόσθετο προκριματικό γύρο ώστε να… αποφύγουν την πρόκριση… στη Β κατηγορία. Οι δύο τελευταίες αυτού του τουρνουά θα υποβιβαστούν, ενώ την ίδια στιγμή θα ανέβουν δύο από τη Β Κατηγορία, οι οποίες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του… 2011. Δηλαδή, αν μια χώρα της δεύτερης κατηγορίας βγάλει μια καλή φουρνιά, θα χάσει 4 χρόνια μέχρι να λάβει μέρος σε διεθνή διοργάνωση (πρώτα Ευρωμπάσκετ, αλλά και το δικαίωμα μέσω αυτού να παλέψει για πρόκριση σε Ολυμπιακούς ή Μουντομπάσκετ). Μέχρι πριν από δύο χρόνια, αυτό ίσως ακουγόταν ακραίο σενάριο, αλλά ποιος πιστεύει ότι το Μαυροβούνιο των Γερέτιν, Πέκοβιτς, Ντρόμπνιακ, Κόλεβιτς, Βράνιες, Κουκ, Σκεπάνοβιτς, Ντάσιτς, Κόλιεβιτς, Όστοϊτς, Μπάκιτς, Μπόγκαβατς, κ.α., δεν έχει θέση στο Ευρωμπάσκετ; Το Μαυροβούνιο, αν προκριθεί από τη Β Κατηγορία φέτος (όπου προφανώς είναι αήττητο) θα έχει δικαίωμα το 2010 να παίξει προκριματικά για να περάσει στο Ευρωμπάσκετ του 2012, όπου προφανώς παίκτες όπως ο Ντρόμπνιακ (37 τότε) δεν θα παίξουν. Άλλο ένα θαυμαστό κατόρθωμα του Βασιλακόπουλου, που παλεύει βασανιστικά να κάνει το μπάσκετ όσο πιο αντιεμπορικό μπορεί. Και δυστυχώς, τα καταφέρνει.

Για να επιστρέψουμε στην Α Κατηγορία, αυτοί που κλαίνε είναι προφανώς οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Οι Ιταλοί περνούν μια παρατεταμένη περίοδο κακών τουρνουά (σας θυμίζει κάτι;) καθώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουν ρόστερ για να περάσουν σε Ευρωμπάσκετ; Μπελινέλι, Μαντσινέλι, Μπαζίλε, Μπαρνιάνι, Μαρκονάτο, Σοράνια, Γκαλινάρι, Κροσάριολ Μπουλέρι, μπορεί να μην είναι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο, αλλά θα μπορούσαν να παίζουν στα Ευρωμπάσκετ και να τερματίζουν σε καλές θέσεις.

Απ’ την άλλη, οι Γάλλοι έκαναν ολόκληρο θέμα να πείσουν τον Πάρκερ να κατέβει, εκείνος μάλωνε ένα ολόκληρο καλοκαίρι με τους Σπερς, ο Ντιαβαρά μάλωνε συνεχώς με τους Χιτ, τελικά τα κατάφεραν, ήρθαν, έπαιξαν και αποκλείστηκαν. Ευτυχώς, ο Μισέλ Γκομέζ ανέλαβε την ευθύνη. Δηλαδή αντιμετώπισε τις Λευκορωσία, Τουρκία, Ουκρανία με ρόστερ με 3 NBAερς και κατάφερε να τελειώσει με ρεκόρ 3-3 και να αποκλειστεί! Και μετά σχολίαζε που ο Ντιαβαρά έχασε το τελευταίο σουτ στο ματς με τους Τούρκους και η ομάδα του έχασε. Το ότι δεν μπόρεσε να κερδίσει τους Ουκρανούς, δεν είναι θέμα…

Πλέον, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν η μία… την άλλη. Μόνο η μια θα περάσει στο Ευρωμπάσκετ, εκτός κι αν οι… λοιπές δυνάμεις κάνουν την έκπληξη.

Αξίζει πριν κλείσουμε να αναφερθούμε στη Σερβία που έκανε το πρώτο βήμα, με ρόστερ ανάγκης. Τουλάχιστον έτσι ελπίζει ο Ίβκοβιτς, που του χρόνου εννοείται ότι θα έχει γενική επιστράτευση. Και όποιος πει όχι στον Ντούντα, θα μπει σε μαύρη λίστα. Ήδη ο Πέτζα φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την επιστροφή στην εθνική.

Και μια λέξη για τους Βούλγαρους, με τον Γκέρσον να κάνει το κόλπο γκρόσο πετώντας τους Ιταλούς έξω. Ο Πίνι μπορεί στον Ολυμπιακό να μην… την πάλευε και να εκνεύριζε πάρα πολύ κόσμο με το κοουτσάρισμά του, αλλά εκεί έδεσε και κατάφερε κάτι μοναδικό. Πλέον, περιμένει την ακύρωση του κανονισμού που επιτρέπει μόνο σε έναν Αμερικανό να παίζει στην εθνική, ώστε με πεντάδα Κλαρκ, Μπλάκνεϊ, Τζάαμπερ, Ουέσον και Τζάκσον… να πάει για να πάρει το Ευρωμπάσκετ! Βέβαια, η FIBA είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο γιατί θα μόλυνε την καθαρότητα των εθνών και το όλο νόημα των εθνικών ομάδων. Τώρα γιατί οι Γάλλοι έχουν γαλλοποιήσει νόμιμα κάθε Αφρικανό που χτύπησε ποτέ του μπάλα μπάσκετ, γιατί οι Ιταλοί πήραν Ευρωμπάσκετ με τους Φούτσκα, Μάγιερς και Νταμιάο, γιατί εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε εθνική με τους Νεστέροβιτς, Τόμιτς, Μπαζάρεβιτς, Τάρλατς, Βούκσεβιτς, Στογιάκοβιτς, κτλ, αν το κυνηγούσαμε λίγο, είναι άσχετο με τη συζήτηση…

Και κάτι τελευταίο για… να ευθυμήσουμε. Το ξέρετε ότι υπάρχει και Γ κατηγορία; Μάλιστα! Οι ομάδες αυτής της κατηγορίας, αν ποτέ ξεκολλήσουν από την αφάνεια, ασχοληθούν με το μπάσκετ και βγάλουν κάποια καλή φουρνιά παικτών, θα χρειαστεί να περιμένουν… 6 χρόνια για να παίξουν σε Ευρωμπάσκετ. Δύο για να ανέβουν στη Β, δύο για να ανέβουν στην Α και δύο για να πάρουν την πρόκριση σε Ευρωμπάσκετ. Μια ολόκληρη καριέρα δηλαδή! Μαγικό σύστημα.

by Rasheed.

Υ.Γ.: Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει και στο Facebook! Ο λόγος για το group που είναι αφιερωμένο στον Χρήστο Τσέκο! Chris “Alitaras” Tsekos και τα μυαλά στα κάγκελα, για τους… πολύ μυημένους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο και πυκνογραμμένο άρθρο! Έχω να σχολιάσω τα εξής:
Αγγλία στο Ευρωμπάσκετ. Μήπως θα δούμε και την Ινδία στο Μουντιάλ; Πάντως αν τυχόν κατέβουν οι Γκόρντον και Ντενγκ, τότε μαζί με τον Άντριου
Μπετς οι Άγγλοι θα έχουν μια αξιόμαχη ομάδα. Κρίμα που δεν έδωσαν την υπηκοότητα και στον Αzubuike (το γράφω στα Αγγλικά γιατί δεν ξέρω πώς διαβάζεται στα ελληνικά), ενώ το δικαιούται, αφού τουλάχιστον αυτός έχει γεννηθεί στην Αγγλία. ΄Οχι σαν τον Μπαζάρεβιτς, ο οποίος έπαιρνε σε κάθε χώρα και διαφορετική υπηκοότητα! Ρώσος, που έπαιξε στην Τουρκία σαν Τούρκος και στην Ελλάδα ως Έλληνας. Θεός!
Για τους περισσότερους ΠΑΟΚτσήδες ο Βασιλακόπουλος αποτελεί κόκκινο πανί, ακριβώς επειδή δεν επέτρεψε στο Στογιάκοβιτς να παίξει στην Εθνική, την ίδια στιγμή που άφηνε ορθάνοικτη την πόρτα για τον Τσακαλίδη-Λέντκοφ.
Γνώμη μου είναι ότι ο Γκέρσον θα ταίριαζε στο ΝΒΑ. Σωστός σόουμαν!
Kαι για να μη γινόμαστε πολλοί κακοί, οι περισσότεροι Γάλλοι μπασκετμπολίστες είναι γεννημένοι στη Γαλλία, απλά είναι παιδιά μεταναστών.
Πάντως αν αφαιρεθεί το Ευρωμπάσκετ από την Πολωνία θα είναι δείγμα υποβάθμισης, αφού παρότι έχουν προβλήματα και με τη διοργάνωση του
Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2012, εκεί προσπαθούν να κρατήσουν στα χέρια τους τη διοργάνωση, ενώ και ο Πλατινί τους στηρίζει. Στο μπάσκετ δε μου φαίνονται τόσο ζεστοί να πράξουν το ίδιο.
Και κλείνοντας το σεντονάκι μου, δε
μπορώ παρά να βροντοφωνάξω "Είναι ατζαμής και τσαμπουκάς, ο Τσέκος ο αληταράς"! Η πιο συμπαθής αμπάσκετη φιγούρα της Α1 σίγουρα έχει μείνει στις καρδιές των απανταχού μπασκετόφιλων, και ειδικά αυτών του ΠΑΟΚ!

Μίλτος

ΥΓ. Κοιτώντας τη βιογραφία του, είδα ότι έπαιξε και στο Μουντομπάσκετ του 1994, μαζί με Παπαπέτρου και Μυλωνά! Μάλλον σε ατομικό επίπεδο τουλάχιστον έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε οι Έλληνες παίκτες!

Age of Basketball είπε...

@Μίλτος: Καλά, ο Μπαζάρεβιτς ήταν περίπτωση. Ο τύπος είχε... έναν παππού σε κάθε χώρα.

Όσο για τις εθνικές, όντως υπερέβαλα λίγο με τους Γάλλους, αλλά λίγο. Είναι πολλές οι γαλλοποιήσεις. Οι Άγγλοι θα προσπαθήσουν και για μεγαλύτερη επιστράτευση του χρόνου. Ίσως βρουν κι άλλοι... αγγλικές ρίζες.

Η Πολωνία έχει προβλήματα. Δεν είναι λάθος αυτό που λες, απ' την άλλη, απ' το να μη γίνει καλό Ευρωμπάσκετ, καλύτερα να γίνει αλλού. Και μεταξύ μας... δεν θα μας χαλάσει καθόλου να γίνει στην Αθήνα. Ούτε αγωνιστικά, ούτε για άλλο λόγο. Τα γήπεδα είναι έτοιμα και γνωστά, ο κόσμος θα "ψηθεί" το Σεπτέμβριο και η εθνική θα παίζει με 20.000 δικούς της κάθε μέρα. Αλλά θα δούμε...
Rasheed.