ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Καυγάς φοιτητών ή διεθνές διπλωματικό επεισόδιο;

Το περιστατικό της 4ης Μαΐου του 2008 σε ένα κλαμπ κοντά στο πανεπιστήμιο του Μπινγκχάμπτον έχει φτάσει στο σημείο να πάρει διαστάσεις διεθνούς διπλωματικού επεισοδίου. Θα πάρω τα πράγματα με τη σειρά, για να διαλευκάνω τις λεπτομέρειες για όσους δεν έχουν σφαιρική άποψη του θέματος.

Τα ξημερώματα της 4ης Μαΐου σε ένα κλαμπ στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται το εν λόγω πανεπιστήμιο, οι περισσότεροι σπουδαστές γιόρταζαν το επερχόμενο τέλος της χρονιάς. Τα πράγματα, όπως πάντα, ξέφυγαν από το μέτρο όταν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά έκαναν την εμφάνισή τους.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο 22χρονος Μπράιαν Σταϊνάουερ (1.68 ύψος, 61 κιλά), τελειόφοιτος στο κολέγιο, παρενόχλησε σεξουαλικά την Μελίσα Καρτάτζινα (αναφέρουν ότι την… χούφτωσε απαλά στους γλουτούς), που βρισκόταν στο κλαμπ με το αγόρι της, Σάνελ Σόφτικ. Τότε, ο 20χρονος Μιλάντιν Κοβάτσεβιτς, φίλος του ζευγαριού και παίκτης μπάσκετ του κολεγίου (με αθλητική υποτροφία), όρμησε στον Σταϊνάουερ και άρχισε να τον χτυπά μέχρι που τον άφησε αναίσθητο και σε κώμα στο έδαφος.

Στη συνέχεια ο Κοβάτσεβιτς (2.06 ύψος, 118 κιλά) συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυ
λακή, όπου παρέμεινε για σχεδόν δύο μήνες. Ο δικαστής όρισε την εγγύηση στα 100.000 δολάρια, η μητέρα του παίκτη, μαζί με έναν Σέρβο διπλωμάτη βρήκαν τα χρήματα και ο Κοβάτσεβιτς αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη, αφού πρώτα αναγκάστηκε να παραδώσει το διαβατήριό του. Όμως, μέσα σε 72 ώρες, ο διπλωμάτης (Ιγκόρ Μιλόσεβιτς) εξέδωσε νέο διαβατήριο στον Κοβάτσεβιτς με το οποίο διέφυγε παράνομα στη Σερβία, όπου και βρίσκεται τώρα. Οι Η.Π.Α. ζητούν την έκδοση του Κοβάτσεβιτς από τη Σερβία, ενώ η Σερβία ζητάει να της παραδώσουν οι Αμερικάνοι την υπόθεση, ώστε ο Κοβάτσεβιτς να δικαστεί στη χώρα του.

Το όλο θέμα άρχισε να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν η Χίλαρι Κλίντον εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του γραφείου της, στην οποία καλούσε όλες τις εταιρείες που είναι χορηγοί στο σέρβικο πρωτάθλημα μπάσκετ, να αποσύρουν τις χορηγίες τους μέχρι να εκδοθεί ο Κοβάτσεβιτς στις Η.ΠΑ.. Η ανακοίνωση είχε ως παραλήπτες τις AND-1, Efes Breweries, Hemofarm International και Basicnet Spa: «Οι εταιρείες δεν πρέπει να υποστηρίζουν τη σέρβικη ομοσπονδία μπάσκετ μέχρι να απομακρυνθεί ο Μίλαντιν Κοβάσεβιτς από τα γήπεδα του μπάσκετ και να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στις Η.ΠΑ. αμέσως».

Ο Σταϊνάουερ ήταν σε κώμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά έχει πλέον αρχίσει να συνέρχεται και οι πληροφορίες μιλούν για σταδιακή πλήρη ανάρρωση.

Τώρα που έχουμε όλοι μια ιδέα για το πώς παρουσιάστηκε το θέμα, ας δούμε και μερικές άλλες πτυχές του που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές, ο Μπράιαν Σταϊνάουερ ήταν μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του πάρτι. Η σεξουαλική του επίθεση στην κοπέλα ήταν… ελαφρώς πιο βαριά απ’ ότι γράφτηκε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο φίλος της κοπέλας μπήκε στη μέση, αλλά ο Σταϊνάουερ τον χτύπησε με κουτουλιά στο κεφάλι. Τότε ήταν που παρενέβη ο Κοβάτσεβιτς και απώθησε τον Σταϊνάουερ, ο οποίος όμως τον χτύπησε, με αποτέλεσμα ο νεαρός Σέρβος να τον ρίξει κάτω και να τον χτυπήσει κάμποσες φορές με κλοτσιές στο στέρνο και το κεφάλι.

Όταν ήρθε η αστυνομία, ο φίλος της κοπέλας έβγαλε… την ουρά του απ’ έξω και ο Κοβάτσεβιτς οδηγήθηκε στο κρατητήριο, όπου κρατήθηκε για 7 ημέρες χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο ή την οικογένειά του, μετά από μαρτυρίες ότι χτύπησε τον Σταϊνάουερ όσο ήταν στο πάτωμα.

Το κουβάρι ξετυλίχτηκε σταδιακά για να φτάσουμε στα όσα σας γράφω πιο πάνω (τα οποία η οικογένεια του Σταϊνάουερ σχολίασε: «Όποιος κι αν ξεκίνησε τον καυγά, ό,τι κι αν έκανε στην αρχή ο Μπράιαν, είναι απάνθρωπο να τον χτυπάς όταν είναι στο πάτωμα») και στην τελική διαφυγή του Σέρβου από τις Η.Π.Α..

Οι Η.Π.Α. έχουν πολιτική να μην εκδίδουν Αμερικανούς πολίτες στις άλλες χώρες προκειμένου να δικαστούν, ενώ ζητούν και απαιτούν προφανώς το αντίθετο από όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Πέρα από το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό, που είναι σίγουρα τραγικό, καθώς ένα παιδί πέρασε ήδη 5, και θα περάσει κι άλλους, μήνες στο νοσοκομείο, κι ένα άλλο είδε τα όνειρά του να καταστρέφονται, το θέμα έχει πάρει διεθνείς προεκτάσεις.

Η Χίλαρι Κλίντον έκανε μια δήλωση που, από όποια πλευρά κι αν τη δει κάποιος, είναι επιεικώς απαράδεκτη, καθώς για ένα μεμονωμένο περιστατικό ζητάει την τιμωρία της σερβικής ομοσπονδία και του σερβικού πρωταθλήματος, καθοδηγώντας (ή συμβουλεύοντας, ή διατάζοντας αν θέλετε) πολυεθνικές εταιρείες να αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα! Θα μου πείτε, ως τι η Κλίντον βγήκε και μίλησε; Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ότι θα νομίζαμε όλοι: η οικογένεια Σταϊνάουερ έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Κλίντον!

Σε τελική ανάλυση, το τραγικό γεγονός, ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ανάμεσα σε έναν 20χρονο κι έναν 22χρονο, σε ένα μπαρ, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, που κατέληξε σε καυγά. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε καν γιατί ο Σταϊνάουερ θέλησε να τα βάλει με τον σχεδόν 30 πόντους ψηλότερο και 60 κιλά βαρύτερο Κοβάτσεβιτς, ούτε γιατί ο Σέρβος "το έχασε" και χτύπησε άσχημα τον συμφοιτητή του. Είναι παιδιά, ενδεχομένως χαζά, που θα τιμωρηθούν για ό,τι έκαναν. Αυτό που ξεχωρίζει είναι γιατί θα έπρεπε τα αμερικανικά μέσα και η Κλίντον, να ανάγουν το περιστατικό σε διεθνές επεισόδιο Η.Π.Α.-Σερβίας με προεκτάσεις στο σύνολο του σερβικού μπάσκετ;

by Rasheed.


Υ.Γ.: Στο θέμα της απεργίας που κήρυξε ο ΠΣΑΚ την Παρασκευή παρουσιάσαμε δύο συνεντεύξεις, του Νίκου Λινάρδου και του Νάσου Γαλακτερού. Θα ακολουθήσουν προφανώς κι άλλες για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ μας, ο τύπος τρελό... κτήνος! 2.06 και 118 κιλά; Και είναι 20 χρονων; Εγώ πάντως δεν θα πείραζα τις φίλες του.

Στην τελική, το θέμα δεν θα ενδιέφερε κανέναν αν είχε δείρει Αμερικανός Αμερικανό, έτσι δεν είναι;

Αλλά δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από αυτούς... Γιατί να μην βομβαρδίσουν τη Σερβία μέχρι να βρουν πυρηνικά ή τον Κοβάτσεβιτς;

Age of Basketball είπε...

@ανώνυμος: Κάπως έτσι είναι, εννοώ για την παρέμβαση της Κλίντον. Όσο για τον Κοβάτσεβιτς... μάλλον ξέχνα τον. Μην σου μπαίνουν ιδέες, γιατί μετά από αυτό πολύ δύσκολα έως αδύνατο να παίξει διεθνές μπάσκετ (ακόμη και τη φυλακή να γλιτώσει).
Rasheed.