ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Πίκρα...


«Πέντε… Ποιος; Ο Σπανούλης, ο Θεός…»: Δεν ξέρω αν ο Ιωάννου σκεφτόταν κάτι όταν είπε αυτή την ηλίθια ατάκα στο τέλος του ματς, αν εννοούσε ότι ο Σπανούλης ήταν ο Θεός ή ότι ο Θεός έπρεπε να μεσολαβήσει για να πάρει η Ελλάδα τον αγώνα. Και τα δύο είναι… απαράδεκτα. Πρώτον, ο Σπανούλης προφανώς και δεν είναι ο Θεός γιατί αν ήταν θα είχαμε πάρει 2-3 χρυσά παραπάνω. Δεύτερον, αν χρειάζεται ο Θεός για να κερδίσεις μια ομάδα 5,5 ατόμων, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Η Ελλάδα παραμένει πολύ καλή ομάδα. Μία από τις πέντε καλύτερες του κόσμου. Όμως, όταν τις επόμενες 4 ημέρες οι υπόλοιπες τέσσερις θα παλεύουν για ένα μετάλλιο, εμείς θα τους βλέπουμε από την τηλεόραση. Δεν είναι σωστό να ισοπεδώσουμε τα πάντα, την τεράστια προσπάθεια των παιδιών, την ικανότητα της ομάδας να λειτουργεί όπως ο φοίνικας μέσα στον αγώνα και να αναγεννάται από τις στάχτες τις, ούτε και τα όσα μας έχει χαρίσει λίγο-πολύ αυτή η δωδεκάδα. Όμως, δεν το βλέπω επίσης σωστό να μην αναφέρουμε τα λάθη που έγιναν, τους παίκτες που φάνηκε ότι λείπουν (ο Λάζος), το ότι η εθνική ομάδα τερμάτισε στην ίδια θέση που είχε τερματίσει και μια πολύ χειρότερη ομάδα πριν από 4 χρόνια. Κι αν τότε ήταν επιτυχία, τώρα είναι αποτυχία. Τρία ντέρμπι, τρεις ήττες. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε πιο διεξοδική ανάλυση στο καλοκαίρι της εθνικής, τώρα θα επιμείνουμε περισσότερο στον προημιτελικό.

Η ήττα από τους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους 2004 δεν είναι ντροπή, ούτε αδύνατο να συμβεί. Η ήττα από τους μισούς χρυσούς Ολυμπιονίκες του 2004 είναι κάτι που προβληματίζει. Η Ελλάδα έπρεπε να κερδίσει. Επιβαλλόταν να κερδίσει. Το ματς δεν το κέρδισε η Αργεντινή, ο τεράστιος Ντελφίνο και η παρέα του, αλλά το έχασε η Ελλάδα. Τρεις ήταν οι βασικοί υπαίτιοι: ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Βασίλης Σπανούλης. Οι δύο γκαρντ έκαναν ένα απίστευτα κακό παιχνίδι, με τον Γιαννάκη να μην αποφασίζει να τους βγάλει από το παρκέ (για να τελειώσει και το παραμύθι των υπανάπτυκτων φυλλάδων για την εθνική ομάδα του Ολυμπιακού). Ο Γλυνιαδάκης δεν πάτησε ποτέ παρκέ, ο Πελεκάνος το ίδιο (δεν θα αναφέρω τον Πρίντεζη γιατί δεν ήταν έτοιμος), κι έτσι απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε με 9 παίκτες, η εθνική έπαιξε κι αυτή με 9. Εκ των οποίων δεν έπαιξε κανείς καλά. Ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης δεν ήξεραν πού πατούσαν και πού βρίσκονταν στην τρίτη περίοδο, ο Τσαρτσαρής μπήκε δυνατά, αλλά μετά επέστρεψε στη μετριότητα, ο Βασιλόπουλος και ο Φώτσης (ο καλύτερος της ελληνικής ομάδας) έκαναν από ένα τραγικό λάθος (το άστοχο κάρφωμα ο ένας, την τάπα ο άλλος), η άμυνα της Ελλάδα έμπαζε από παντού. Κανένα ζον πρες, κανένα νταμπλ τιμ, καμία σωστή βοήθεια, αλλάζαμε παίκτες στα σκριν και πάντα κάποιος σούταρε μόνος του. Ο Μπουρούσης βγήκε χωρίς λόγο στο τέλος, ο Ζήσης έπαιξε λίγο χωρίς κανέναν λόγο, αφού ήταν ο καλύτερος των περιφερειακών, ο Παπαλουκάς έκανε άλλο ένα μετριότατο παιχνίδι.

Το ματς χάθηκε, κυρίως, γιατί πολλά πράγματα που έπρεπε και περιμέναμε να γίνουν δεν έγιναν ποτέ. Τα γράφαμε από χθες: ο Τζινόμπιλι έπρεπε να παιχθεί με βοήθειες, επιλέξαμε να τον παίξουμε man-to-man και δεν είχε πρόβλημα να ολοκληρώσει διεισδύσεις ή να βάλει 6 τρίποντα! Ο Ντελφίνο βρέθηκε σε μεγάλη μέρα και θα έπρεπε να είχε βρεθεί μες στον αγώνα τρόπος αντιμετώπισής του για να του κόψει τη φόρα. Μπορεί οι δύο ψηλοί (Σκόλα-Ομπέρτο) να μην έκαναν τη ζημιά, ωστόσο, η Ελλάδα παρασύρθηκε σε κοντό σχήμα (δε δοκιμάσαμε ποτέ 2 σέντερ μαζί) που δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Από την πλευρά των Ελλήνων, τα περισσότερα που περιμέναμε από τον Διαμαντίδη δεν ήρθαν ποτέ, αφού ο Δημήτρης ολοκλήρωσε έτσι το χειρότερό του τουρνουά με τη φανέλα της Εθνικής. Η μεγάλη επιμονή σήμερα του Γιαννάκη στον Σπανούλη δεν έφερε ποτέ αποτέλεσμα, αφού ο Έλληνας γκαρντ ήταν μέτριος στο σκοράρισμα και τα σημαντικά του λάθη δεν ήταν τόσο το τελευταίο σουτ (που ήταν μια κακή επιλογή, αφού σαφώς θα έπρεπε να είχε πάει σε διείσδυση), όσο τα 5 λάθη του στο 3ο δεκάλεπτο, έστω και αν ο διαιτητής τον αδίκησε με τα δύο επιθετικά φάουλ που δεν του έδωσε. Στον αντίποδα, ο Ζήσης έπαιξε πολύ λιγότερο και από το μισό χρόνο των άλλων γκαρντ, αλλά δεν ήταν σε κακή μέρα, καθώς σε 14 λεπτά είχε 0 λάθη, 2/4 σουτ και 3 ασίστ. Θα έπρεπε να του είχε δοθεί και άλλος χρόνος. Περιμέναμε την άνοδο του Τσαρτσαρή, ο οποίος, όμως, ενώ φάνηκε βελτιωμένος, έκανε μοιραία λάθος πάσα στα τελευταία δευτερόλεπτα, δείχνοντας ότι δεν έπρεπε να είχε βγει ο Μπουρούσης, που θα έπρεπε να είχε πάρει και πιο πολλές πάσες.

Τι μένει; Η 5η θέση μαζί με μια πίκρα στα χείλη. Η 5η θέση, που είχε πάρει ο Αλβέρτης και ο Παπανικολάου, σε μια εθνική πολύ πιο ανώριμη και με λιγότερες εννοείται δυνατότητες.

Η Ελλάδα δεν έγινε κακή ομάδα σε ένα βράδυ. Έδειξε ξανά στοιχεία μεγάλης ομάδας, που μόνο αυτή έχει. Επέστρεψε 5 φορές στο ματς από πίσω, παρά το γεγονός ότι ήταν σε κακή μέρα, έδειξε ότι είναι καλύτερη από τους Αργεντινούς, αλλά έχασε επειδή δεν πρόσεξε πώς θα αγωνιστεί σε ένα ματς που θα μπορούσε από την αρχή να φέρει στα μέτρα της.

by BEN & Rasheed.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα, άξιζε κάτι παραπάνω αυτή η ομάδα. Όχι φυσικά λόγω εμφανίσεων στο τουρνουά αλλά λόγω εμφανίσεων από το 2004 και μετά. Έστω την τρίτη θέση...

Υπάρχουν ευθύνες και ελπίζω να έχουν το σθένος να τις αναλάβουν αυτοί που πρέπει να τις αναλάβουν. Όχι απλά για να ικανοποιήσουμε τη...γκρίνια μας αλλά για να επιβεβαίωσουν για μια ακόμη φορά τον χαρακτήρα τους!

Ανώνυμος είπε...

simera xasame giati aplws den pexame kala kai giati i 5 pextes pou exi i argentini ine kaliteri apo tous dikous mas.dikea perna i argentini kai dikea pame spiti mas giati se simantiko pexnidi me dinates omades ta teleutea 3 xronia ta xasame olakai nikisame para mono mikromesees omades.anwrimotita tou vasilopoulou pou pige gia karfwma mprosta apo 2 pwxtes kai apo ton spanouli pou pige na pexi ton hrwa me triponto enw xriazomastan diisdisi.elpizw meriki na stamatisoun ta megala logia gia nikes megales kai idietera enantiwn twn amerikanwn.euxi mou na nikisi i lithouania tin ispania etsi wste i ispani na minoun xwris metalio kai na to kerdisoun i argentini.teliki katataxi.usa,lithouania.argentini.

Ανώνυμος είπε...

Eπειδή θέλω να βλέπω τα πράγματα πάντα από την θετική τους πλευρά, θα πω ότι η εθνική ήταν, ε΄ναι κ θα είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο!Πολλοί θα βγουν κ θα ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ όλη την ομάδα αλλά μια ήττα δεν ξεγράφει τα όσα ΜΕΓΑΛΑ έχει κάνει αυτή η ΟΜΑΔΑ!!!Ξέρουν τι λάθη έκαναν κ είμαι σίγουρη ότι θα βελτιωθούν.Η ανάλυση σας ήταν απολύτως αντικειμενική.Δεν ΣΤΑΥΡΩΣΕ κανέναν.Αντιθέτως με όσα είμαι σίγουρη ότι θα πουν διάφοροι.Όπως γράψατε κ εσείς, η Εθνικη στην κακή της μέρα επέστρεψε 5 φορές στο ματς κ τελικά το έχασε στο τελευταίο καλάθι.Η Εθνική είναι μεγάλη ΟΜΑΔΑ.Αποτελείται από αθλητές κ προπονητές ΠΡΟΤΥΠΑ κ νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ αυτά που γράφουμε γι αυτούς.Ευχαριστώ πολύ για τον σεβασμό κ την αντικειμενικότητα που έχετε σ'αυτά που γράφετε για την ομάδα κ ΣΥΓΝΩΜΗ για το ΤΕΡΑΣΤΙΟ μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

poli swsta ta eipate!!o pelekanos poso epaixe ,1 lepto?o papaloukas polu metrios epishs se olh tn olumpiada...krima!o giannakhs prepei na sunexiei i oxi sto pagko?egw lew nai!pws to vlepete?apla rwtaw giati tha pesoun olh panw tou twra!...poia i apopsh sas gia ton coach?poies i euthines tou?

sheepfish

Thanassis είπε...

Κρίμα παίδες κρίμα...

Εχω ερωτήσεις:
Ο Λάζος που κολλάει βρε παιδιά? Μόνοι σας λέτε (και συμφωνώ απόλυτα) πως από τα 4 guard που έχουμε, τα 2 (Σπανούλης & Διαμαντίδης) δεν μπορούσαν σήμερα και ο Παπαλουκάς ήταν μέτριος. Άρα τι μένει? Μόνο ο Ζήσης ο οποίος δεν έπαιξε και πολύ ώρα (κακώς ίσως).
Οντως δεν παίξαμε με 2 ψηλούς μαζί. Αναρωτιέμαι όμως αν θα μας βοηθούσε αυτό αμυντικά. Είχαμε δεδομένο πρόβλημα στη περιφέρεια και τα 3ποντα έπεφταν βροχή. Με 2 ψηλούς μάλλον θα ήταν χειρότερα. Επιθετικά ίσως βοηθούσαν, αλλά νομίζω πως το ματς δεν το χάσαμε από την επίθεσή μας αλλά από την άμυνα.

Θανάσης

haridimos είπε...

Επιλογή του Γιαννάκη ήταν να πάρει Γλυνιαδάκη, Πελεκάνο & Πρίντεζη. Και εντάξει ο τελευταίος έκανε και καλό πρωτάθλημα, οι άλλοι δυο ήταν από μετριότατοι (Ανδρέας) μέχρι τραγικοί (Μιχάλης).

Με Κακιούζη, Λάζο θα ήταν αλλοιώς τα πράγματα αφού θα είχαμε περισσότερους παίκτες να στηριχτούμε.

Συμφωνώ με την κριτική σου - πιστεύω πως εμείς κάναμε δώρο τη νίκη στους Αργεντινους.

El Pollo Diablo είπε...

Το "πίκρα" πιστεύω είναι αντιπροσωπευτικό.... Επίσης λόγω τις πίκρας που προφανώς έχετε σας βρίσκω λίγο υπερβολικούς με Σπανούλη και Διαμαντίδη. Και ο Παπαλουκάς τα ίδια χάλια ήταν. Και ο Ζήσης μέχρι σήμερα δε βλεπόταν. Εγώ δε μπορώ να τους κρίνω επειδή δεν έπαιξαν. Και οι φυσικές αντοχές έχουν όρια. Πιστεύω ότι και ο Γιαννάκης με την επιμονή τους σε αυτούς τους έκαψε και τους εξέθεσε. Θα μου πείτε έχει και άλλους? Για να τους ξεκουράσει λίγο παραπάνω σίγουρα έχει. Αλλιώς δεν έχει νόημα να καυχιόμαστε για το βάθος της ομάδας μας.

Ο hernadez αφήνει στο στις θέσεις 1 τον prigioni (36') και μετά στις θέσεις 2-3-4 κάνει τράμπες με Τζινόμπιλι (33' αλλα βιονικός) Ομπέρτο (30') και κρατάει τους Νοτσιόνι (23') και Ντελφίνο φρέσκους (27') ο οποίος μας κάνει και τη ζημιά. Αριστος στη διαχείριση με δεδομένο ότι κοιτούσε τον πάγκο του και ήθελε να βάλει τα κλάματα. Πως το είχε πει ο Κίσσινγκερ? The absence of alternatives clears the mind marvelously

Παπ. Διαμ. Σπαν. έχουν σύνολο 94 λεπτά. Δηλαδή θα ενάμισι δεκάλεπτο παίζουμε με τρεις κοντούς που δεν είναι ενάμισι αλλά 3 γιατί μπαίνει και ο Ζήσης κανά 15 λεπτο. Θα μου πείτε ωραία το συνηθίζει ο Γιαννάκης. Αλλά το μόνο καθαρο τριάρι (Βασιλόπουλος) που έχεις το βάζεις μόνο για δέκα λεπτά (και άλλα 10 τεσσάρι). Τα γιαλαντζι σου τριάρια (Πελεκάνος λόγω αθλητικών προσόντων και Φώτσης ) τα ξεχνάς και ο Φώτσης παίζει τεσσάρι μόνιμα (συμφωνώ απόλυτα ότι έπρεπε να δούμε Τσαρτσαρή Μπουρούση και άλλα "ψηλά" σχήματα) Πέρα από το ότι το βάρος το μοιράζονται τρεις κυρίως, "καις" έναν από τους καλύτερούς σου χειριστές για τριάρι για σχεδόν τρία δεκάλεπτα. Παιδιά συγνώμη αλλά αυτό το έχω ξαναδεί στον φετινό παναθηναικό, ο οποίος ομολογουμένως είχε αρκετά προβλήματα.

Οι ψηλοί πάλι επειδή έιχαν ένα καλό ροτέησιον και ο Φώτσης έκανε πολύ καλό παιχνίδι, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα από τους Ομπέρτο - Σκόλα.

Βέβαια για να πούμε και τους στραβού το δίκιο το παιχνίδι κρίθηκε στα παλαβά καλάθια του Ντελφίνο και δεν μπορώ να πω ότι κάτι πήγε ιδιαίτερα στραβά από μας. Απλά κάποιες λεπτομέρεις (μα τι κλισέ!), λόγω ενδεχομένως έλλειψης συγκέντρωσης και κούρασης κόστισαν. Αλλιώς όσα και να έβαζαν οι Ντελφίνοι θα περνάγαμε και αυτό στην τελική είναι που πονάει περισσότερο.

Age of Basketball είπε...

Λοιπόν, ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω με λίγα λόγια σε όλους.

@the glove: Έτσι είναι. Ας ελπίζουμε ότι τις επόμενες χρονιές η ομάδα θα πάρει αυτό που της αξίζει.

ανώνυμος1: Ο Βασιλόπουλος σωστά έκανε την κίνηση, απλώς έπρεπε να ελέγξει το κορμί του λίγο παραπάνω ή να πάει σε λέι απ. Για τον Σπανούλη κι εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να πάει σε λέι απ, αλλά αν έμπαινε το τρίποντο θα τον αποθεώναμε είναι αλήθεια. Δεν έχει κερδίσει μόνο μικρομεσαίες ομάδες η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

ανώνυμος2: Σε ευχαριστούμε για την αναγνώριση. Εδώ δεν θα σταυρώσουμε την ομάδα που πήρε χρυσό το 2005, ασημένιο το 2006, 4η θέση το 2007 και μπορεί του χρόνου να πάρει πάλι χρυσό. Η Ελλάδα είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αυτό δεν αλλάζει.

sheepfish: Ο Πελεκάνος δεν αγωνίστηκε καθόλου στο ματς. Αφού ρωτάς, θα απαντήσω: Ο Γιαννάκης για μένα πρέπει να συνεχίσει στην εθνική. Για μένα η περίοδο 1999-2003 δεν είναι τόσο μακρυά. Η επιτυχία από την παταγώδη αποτυχία είναι πολύ κοντά. Και το έχουν νιώσει πολλοί προπονητές: Δενδρινός, Ιωαννίδης, Πετρόπουλος. Ο Γιαννάκης είναι ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία της ομάδας. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην μείνει, εκτός από οπαδικές μικρότητες. Όσο για τις ευθύνες του, για μένα όταν χάνεις φταίνε 13 άτομα. Δώδεκα παίκτες και ο προπονητής. Όπως και το ίδιο όταν κερδίζεις. Μοιρασμένες είναι, κυρίως εστιάζονται σε κάποιες αμυντικές λεπτομέρειες με τους Αργεντινούς.

Thanassis: Θεωρώ ότι ηττηθήκαμε από την άμυνα και από το τρίτο δεκάλεπτο, όπου Διαμαντίδης, Σπανούλης και Παπαλουκάς ήταν πολύ κακοί. Όσο για τον Λάζο, στο δεύτερο μέρος με την Αργεντινή ήταν εμφανές ότι από την Ελλάδα έλειπε ένας ψηλός για να ακουμπήσει πάνω του η μπάλα και να ξεκουραστεί η περιφέρεια. Και αυτό κόστισε.

@haridimos: Κι εγώ πιστεύω ότι δώσαμε το ματς που έπρεπε να το πάρουμε. Ο Λάζος αποχώρησε εκείνος δεν ήταν επιλογή του Γιαννάκη. Ο Κακιούζης δεν ξέρω αν θα βοηθούσε. Δεν το πιστεύω, αλλά μπορεί να έχω και άδικο...

el pollo diablo: Δεν είπαμε ότι Διαμαντίδης και Σπανούλης είναι κακοί παίκτες. Ούτε ότι ο Παπαλουκάς έπαιξε καλύτερα. Αλλά για το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν δεν φταίει ο Γιαννάκης. Κανείς από τους δύο δεν έπαιξε πάνω από 33 λεπτά σε κάποιο ματς, οπότε δεν δικαιολογείται να έχουν καεί από τη χρησιμοποίησή τους. Απλώς βρέθηκαν εκτός φόρμας. Η εθνική θα συνεχίσει να βασίζεται στα παιδιά αυτά.

Οι ψηλοί όντως πήγαν καλά, αλλά θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, αν είχαν παίξει μαζί ας πούμε Σόφο και Μπουρούσης.

Οι λεπτομέρειες όντως κόστισαν. Εκείνο το πεντάλεπτο με τα λάθη στην 3η περίοδο και μερικά λάθη στην άμυνα. Και δεν μιλάω για τα σουτ του Ντελφίνο, που έμπαιναν υπό απίστευτη πίεση.

Όπως λες, η Αργεντινή έκανε πολύ καλή διαχείριση και κέρδισε το ματς από τον πάγκο, αφού εμείς παρασυρθήκαμε. Δυστυχώς, νομίζω ότι την Παρασκευή δεν θα έχουν ανάσες (και αυτό θα τους βγει σε αστοχία).
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο νου βλέποντας το παιχνίδι ήταν ότι τελικά δεν είχαμε υπεροχή στο θέμα του βάθους. Και εμείς με 6-7 παίζαμε. Στο θέμα των ψηλών όπου υπολόγιζα ότι θα χτυπούσαμε το παιχνίδι, θα ήθελα να πω κάτι που δεν αναφέρθηκε. Τον Σόφο. Πιστεύω ότι ο ΠΓ δεν του έδωσε κανένα ρόλο σε αυτό το τουρνουά. Τον χρησιμοποίησε ελάχιστα και χτες ήταν φανερό ότι οι Αργεντίνοι είχαν πλάνο να βγάλουν από το παιχνίδι τον Σόφο. Αν προσέξατε, όποιος ήταν δίπλα στον Σόφο έπεφτε κάτω. Το έκαναν 4-5 φορές και ήταν φανερός ο στόχος τους. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτοί τον υπολόγιζαν αλλά ο ΠΓ δεν τον άφησε μέσα. Έπρεπε να παίξουμε για 5-6 επιθέσεις με τον Σόφο να μαζέψει αυτά τα φάουλ. Και μετά με τον Μπουρούση. Αφού οι guards ήταν χάλια, έπρεπε να ακουμπήσουμε την μπάλα κάτω από τα καλάθια.

Σκεφτήτε ότι παρόλα τα χάλια μερικών παιχτών και τα απανωτά λάθη, το απίστευτο παιχνίδι του Delfino, μπορούσαμε να κερδίσουμε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Και αυτό λέει πολλά αλλά οι 2 ήττες μας άφησαν τρίτους οπότε τελικά η κλήρωση σε δύσκολο όμιλο μας στοίχισε αντί να βοηθήσει στα σταυρώματα.

Κάτι τελευταίο. Νομίζετε ότι ήταν οδηγία του ΠΓ να πάμε για τρίποντο? Διότι ξέρουμε όλοι ότι στο τελευταίο time-out σίγουρα θα τους έβαλε κάτω τα 2-3 πιθανά σενάρια.

Ευχαριστώ,
Άνθος

Age of Basketball είπε...

Φίλε Άνθο έχεις δίκιο: στηριχθήκαμε σε λίγους παίκτες και δεν δόθηκαν ευκαιρίες στο Σοφοκλή. Το ότι θα μπορούσαμε να τους κερδίσουμε έστω και να δεν πάιξαμε καλά, είναι αυτό που μας "πληγώνει".

Δεν ξέρω αν ήταν εντολή του Γιαννάκη. Πιθανώς να ήταν εντολή του να ξεκινήσει η επίθεση από τον Σπανούλη, αλλά αν προσέξεις τη φάση θα δεις ότι ο Παπαλουκάς ήταν δίπλα του και ίσως περίμενε μια ενδεχόμενη πάσα για κάποιο δικό του ντράιβ. Ενίοτε, όποια και αν είναι η εντολή του προπονητή, μετράει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ενός παίκτη μέσα στον αγώνα, ακόμη και αν καταλήξει να κάνει λάθος. Απλώς σε τόσο κρίσιμα παιχνίδια θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός.
BEN

Patrick Star είπε...

Το άρθρο επί της ουσίας, με βρίσκει σύμφωνο.
Οι ευθύνες που αναλογούν στο Γιαννάκη είναι μεγάλες. Προφανώς και του αναλογούν ευθύνες λόγω του ρόλου του, αλλά έκανε πολλά λάθη από την αρχή μέχρι το τέλος. Το χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι έκανε λάθος σχεδιασμό και αυτό φάνηκε από το πως χρησιμοποίησε τους παίκτες.

Δεν τον κατηγορώ για παράδειγμα που δεν εμπιστεύτηκε περισσότερο το Ζήση γιατί όπως προανέφερε και ο elpollodiablo είχε ένα κάκιστο τουρνουά μέχρι χθες και δεν ήξερες τι να περιμένεις από αυτόν.
Δεν τον κατηγορώ που δεν έβγαζε το Σπανούλη γιατί πολύ απλά δεν ήξερε ποιον να βάλει.
Και δεν ήξερε ποιον να βάλει γιατί ξέμεινε από λύσεις. Από τη στιγμή που ο Ζήσης παρουσιαζόταν τόσο κακός του ήταν πολύ δύσκολο να τον εμπιστευτεί.
Θα μου πείτε, ποιον να έπαιρνε? Αλλά εδώ πήρε Γλυνιαδάκη, ο Τσαλδάρης το χαλούσε?

Συμφωνώ με Άνθο περί Σόφο, έπαιξε ελάχιστα, το οποίο δικαιολογείται μόνο εάν δεν ήταν σε θέση να παίξει περισσότερο.

Αυτό που γράψατε για το Ντελφίνο ήταν πολύ σωστό, το είχα απορία καθώς βλέπαμε το ματς, γιατί δεν έβαλε κάποιον πάνω του να το "σαπίσει" λίγο στο ξύλο. Και ειδικά ο Πελεκάνος για αυτόν το ρόλο ήταν ο ιδανικός - πάντα σε σχέση με αυτούς που είχαμε. Κοίτα να δεις που μου έλειψε ο Χατζηβρέττας...

Το αποκορύφωμα βέβαια, ήταν η χρησιμοποίηση μόλις 9 παικτών -στην ουσία 8 καθώς ο Σόφο ουσιαστικά δεν έπαιξε- αχρηστεύοντας το πλεονέκτημα που είχαμε. Και εκεί καταλαβαίνεις ότι αυτούς που πήρε, δεν τους πίστεψε ποτέ. Και αυτό ήταν ένα πισωγύρισμα γιατί το 2006 έπαιζαν όλοι ενώ φέτος δε συνέβη το ίδιο. Υπήρχαν απουσίες αλλά ίσως τα φετινά αποτελέσουν μια καλή αφορμή για να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Η έλλειψη σουτ είναι ολοφάνερη -δεν ήταν βέβαια ο λόγος που χάσαμε χθες- ενώ και κάποιοι παίκτες ίσως χρειάζονται ξεκούραση, έστω για 1 καλοκαίρι.

Οι σημαντικότερες αλλαγές όμως, πρέπει να γίνουν στο τεχνικό επιτελείο και δεν εννοώ το Γιαννάκη.
Ο Γιαννάκης δεν είχε καλό τουρνουά και καλό θα ήταν να σκεφτεί αν θέλει να συνεχίσει στην εθνική. Η απόφαση αυτή θα βαραίνει τον ίδιο και κανέναν άλλο. Εάν επιθυμεί να συνεχίσει καλώς, εάν όχι, πάλι καλώς.

Ό,τι και να αποφασίσει πάντως, πιστεύω πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο τεχνικό τιμ. Επειδή ο Γιαννάκης δε θα είναι για πάντα προπονητής στην εθνική, ίσως θα έπρεπε να φέρουν νέα πρόσωπα στην ομάδα, να μάθουν την ομάδα καλά και μετά από 1-2-3 χρόνια να αναλάβουν τη θέση του προπονητή.
Πάντως, αυτοί που είναι τώρα δε με πείθουν...

ΥΓ Ο Γιαννάκης στο 78-75 -όταν έκαναν επίθεση οι Αργεντίνοι για το 80-75- φώναζε "παράτα". Φαντάζομαι ότι θα το προτιμούσε, καθώς λογικά κάπου θα έμεναν από δυνάμεις οι Ντελφίνο και Τζινόμπιλι. Το γαμώτο της υπόθεσης, είναι ότι ο Σπανούλης είχε πολύ χώρο για το ντράιβ...

Age of Basketball είπε...

Φίλε patrick star, στα περισσότερα συμφωνούμε, όπως τα γράφουμε άλλωστε και στο άρθρο. Ο Γιαννάκης σαφώς έχει ευθύνες, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και ότι παίκτες-κλειδιά δε βρέθηκαν σε καλή φόρμα. Ίσως να χρειάζονται ξεκούραση όπως λες.

Για το τεχνικό τιμ, στο blog θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει ο Γιαννάκης. Ο αποκλεισμός δεν αλλάζει το ότι είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Εθνικής και τις καλές του σχέσεις με τους παίκτες. Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε σημαντικά ονόματα να αποτυγχάνουν στον πάγκο της Εθνικής, τα γράφει και ο Rasheed πιο πάνω. Από εκεί και πέρα, ίσως πράγματι χρειαστούν αλλαγές στο τεχνικό τιμ.

Δεν το συζητώ ότι το χθεσινό ματς, εκεί που έφτασε στο τέλος, έπρεπε να προσπαθήσουμε να το πάμε στην παράταση.
BEN

Ανώνυμος είπε...

Η ομάδα πήρε αυτό που άξιζε την 5η θέση, αφού είχε 0-3 στα σοβαρά παιχνίδια. Τα λάθη είναι πολλά και προπονητικά και των παικτών καλά έκανε και δεν πήρε Λάζο Κακιούζη κλπ οι άνθρωποι είναι δεινόσαυροι πολύ αργοί για το σύγχρονο μπάσκετ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω στην ομάδα είναι ότι δεν έχει ρόλους συγκεκριμένους δεν γίνεται μια ομάδα να παίζει με 12 jordan χρειάζεται και τον pippen και τον rodman και τον paxson ακόμη και τον longley. κλασσικό παράδειγμα Βασιλόπουλος αφού δεν το κατέχεις πάει να κάνει κάρφωμα και στην επόμενη φάση πάει κάνει κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ στη ζωή του και του ήρθε να το δοκιμάσει... o Batman τα αθλητικά του προσόντα τα έχει για να καρφώνει στην Αγκόλα και ο Διαμαντίδης αν ο αντίπαλος δεν φοράει κόκκινα και να γράφει ολυμπιακός πάνω δε σουτάρει καν. είμαστε πίσω σε νοοτροπία σε αθλητικά προσόντα και πάμε να πάρουμε το παιχνίδι με αέρα και με την ελληνική λεβεντιά...ειδικά τελευταίο δεκάλεπτο. είναι η καλύτερη εθνική μετά από τη καλή με Galis Φάνη Φασούλα κλπ αλλά θέλει λίγο ταλέντο ακόμη στους ψηλούς (Κουφός σε 2 χρόνια) και μια μπασκετική ταυτότητα και όχι οι ψευτοπαγίδες με τους κουλούς αντιπάλους δεν είναι μπασκετική ταυτότητα.

Age of Basketball είπε...

@τασος: Φίλε μου, θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μπασκετική ταυτότητα. Απόδειξη είναι ότι την αναγνωρίζουν (την ταυτότητα) όλοι οι αντίπαλοί της.

Είχαμε ένα μέτριο τουρνουά, δεν χρειάζεται να κρεμάμε τους παίκτες μας. Ο Διαμαντίδης και ο Βασιλόπουλος είναι από τους πιο χαρισματικούς στην Ευρώπη. Όσο για τα αθλητικά προσόντα, δεν νομίζω ότι μας λείπουν.

Για τη φάση με το χαμένο κάρφωμα, όντως θα έπρεπε ο Βασιλόπουλος να πάει σε λέι απ, αλλά αυτά συμβαίνουν. Θυμίσουν το 1995, τον 7ο αγώνα πλέι οφ ανάμεσα σε Ιντιάνα και Νέα Υόρκη (τελικό 97-95 οι Πέισερς). Ο Πατ Γιούιν παίρνει την μπάλα στην κορυφή, βλέπε ανοιχτό διάδρομο κάνει ντράιβ, αλλά αντί για κάρφωμα επιλέγει λέι απ και αστοχεί, χάνοντας την τελευταία ευκαιρία των Νικς και της καριέρας του για τίτλο. Συμβαίνουν και στους καλύτερους αυτά.

Όσο για τη συζήτηση που άνοιξε για το τι είπε ο Γιαννάκης, από τις δηλώσεις του εγώ κατάλαβα ότι κάλυψε τον Σπανούλη, που έκανε τρίποντο, ενώ εκείνος είχε ζητήσει δίποντο. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω.
Rasheed.

Age of Basketball είπε...

Παιδιά, επειδή πολλοί γράφετε για τον Σοφοκλή και τη χρησιμοποίησή του, να ξέρετε ότι το παιδί ήταν εκείνο που δεν μπορούσε να παίξει παραπάνω. Δεν ήταν ευθύνη του Γιαννάκη. Εκτός από το ότι ήταν ανέτοιμος, είχε και πρόβλημα στο καλάμι, προφανώς από την επιβάρυνση των κιλών τόσο καιρό.
Rasheed.