Σήμερα θα θίξω ένα θέμα, που δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά που όσο να ‘ναι, μου έχει κάνει άσχημη εντύπωση. Στις 8 Αυγούστου, η ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπει πρώτη απ’ όλες τις χώρες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου (όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά) με τον Ηλία Ηλιάδη σημαιοφόρο της. Για όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, ο Ηλίας Ηλιάδης είναι τζουντόκα και χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας το 2004. Μπράβο στο παιδί για την τιμή που του γίνεται, αν και θα διαφωνήσω.
Δεν θα ασχοληθώ καν με το γεγονός ότι ο Ηλίας το 2004 δεν ήξερε λέξη ελληνικά, καθότι αθλητικό προϊόν κράτους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεν με αφορούν αυτά, ούτε τα κατακρίνω. Το παιδί είναι στην Ελλάδα, δηλώνει Έλληνας, αθλείται για λογαριασμό μας, βοηθά στην προβολή μας, πληρώνει εδώ, πληρώνεται εδώ, οπότε γιατί όχι.
Θα σταθώ στον τρόπο επιλογής του. Και μιας και εμάς τους μπασκετικούς (δημοσιογράφους, παράγοντες, αλλά και τον «πιστό» κόσμο του αθλήματος) μας ονομάζουν (επειδή απλώς... ζηλεύουν την αγάπη μας για το άθλημα) μασσωνεία, θα μιλήσουμε ως τέτοιοι σήμερα, κι ας μας κατηγορήσουν.
Η συνάντηση (στις αρχές Ιουλίου) για την επιλογή του σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής έγινε ως εξής: η ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), ο ΣΕΓΑΣ (ομοσπονδία στίβου) και η ομοσπονδία Τζούντο. Ο ΣΕΓΑΣ πρότεινε τη Φανή Χαλκιά και την Αθανασία Τσουμελέκα και η ομοσπονδία Τζούντο τον Ηλία Ηλιάδη. Η υποψηφιότητα της Χαλκιά απορρίφθηκε, γιατί η συμμετοχή της ήταν (και παραμένει) αμφίβολη, εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού, η υποψηφιότητα της Τσουμελέκα απορρίφθηκε επειδή η αθλήτρια είχε ενημερώσει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα προετοιμασίας της, θα ταξίδευε στο Πεκίνο μετά τις 10 Αυγούστου (αρκετοί αθλητές το κάνουν, ανάλογα με το πότε αγωνίζονται, η Αθανασία έχει και άσθμα, οπότε φοβήθηκε τη ρύπανση), οπότε έμεινε μόνος ο Ηλίας Ηλιάδης.
Εμένα η απορία μου είναι η εξής: γιατί στη συνάντηση κλήθηκαν και παρευρέθησαν μόλις 2 ομοσπονδίες; Στο Πεκίνο θα πάνε κι άλλοι αθλητές: μπάσκετ, πόλο, κανόε καγιάκ, κολύμβηση, άρση βαρών, κτλ. Για τις υπόλοιπες ομοσπονδίες δεν θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, αλλά το μπάσκετ γιατί απορρίφθηκε τόσο εύκολα; Και μην μου πείτε ότι είχαμε μπροστά μας το προολυμπιακό και δεν ήταν σίγουρο ότι θα προκριθούμε. Πρώτον, ήταν σίγουρο, δεύτερον και άλλες χώρες που συμμετείχαν στο προολυμπιακό περίμεναν να τελειώσει για να ορίσουν σημαιοφόρο.
Σε τελική ανάλυση, κάποιοι βολεύτηκαν από τη «δικαιολογία» ότι υπήρχε μπροστά προολυμπιακό και οι 12 διασημότεροι Έλληνες αθλητές αποκλείστηκαν από την επιλογή.
Την ώρα που στις 8 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου θα μπαίνει η Αργεντινή με τον Μανού Τζινόμπιλι σημαιοφόρο, η Κίνα με τον Γιάο Μινγκ, η Λιθουανία με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και η Γερμανία με τον Ντιρκ Νοβίτσκι (κι ενώ εκκρεμούν κι άλλες πιθανές μπασκετικές επιλογές), εγώ ήθελα να δω τον Θοδωρή Παπαλουκά, αρχηγό της εθνικής ομάδας μπάσκετ, να κρατάει την ελληνική σημαία. Της ομάδας που έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες συγκινήσεις σε βάθος χρόνου στους Έλληνες, της ομάδας που είναι στο υψηλότερο επίπεδο απ’ όλους τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές, της ομάδας που συγκινεί τους περισσότερους Έλληνες, απ’ όλα τα αθλήματα που γίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, της ομάδας που όλοι οι Έλληνες περιμένουν περισσότερο να δουν στο Πεκίνο. Και μιας και το ποδόσφαιρο είναι μια αστεία συμφωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μπάσκετ και ο στίβος (ο βασιλιάς) είναι κατ’ εξοχήν τα δύο αθλήματα που τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή του κόσμου.
Άμοιρη ευθυνών δεν είναι η ομοσπονδία μπάσκετ. Ίσα ίσα που είναι και ίσως η πλέον υπεύθυνη για ό,τι έγινε. Απλώς απείχε και αδιαφόρησε. Για ακόμη μία φορά.
Πριν κλείσω θα αναφερθώ στην κίνηση του Νοβίτσκι να βγει δημόσια και να ζητήσει να μπει εκείνος στο Στάδιο με τη γερμανική σημαία. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος αστέρας από την αρχή ήταν ξεκάθαρος: όνειρο ζωής. Και πλέον, αυτό ζει.
by Rasheed.
11 σχόλια:
Σίγουρα το μπασκέτ δικαιούται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημαιοφόρους. Ο Παπαλουκάς είναι όντως ο σωστός μιας και είναι από τους πιο επιτυχημένους και γνωστούς Έλληνες αθλητές (κρίμα που δεν τον πήραν ποτέ οι Γιαννακόπουλοι). Όπως κατά την άποψη μου και το πόλο δικαιούται τέτοια προνόμια καθώς έιναι πάντα εκεί και παίζει πάντα στους 5-6 πρώτους. Δε καταλαβαίνω το κόλλημα...
Υ.Γ Αν ήθελε κανείς ας έλεγε όχι στο Νοβίτσκι...
Υ.Γ. 2 Για το Childress. Μεταγραφή-αλλαγή εποχής... Σίγουρα όχι τόσο βαρύ όνομα όσο ο Ντομινικ, ούτε καν Byron Scott αλλά δεν νομιζω να έχει προτιμήσει παίκτης ΝΒΑ την Ευρώπη ο οποίος:
1) δεν έχει Ευρωπαικές παραστάσεις όπως οι Ντελφίνο Γκαρμπαχόσα
2) Στην καλύτερη του ηλικία
3) με ενεργή συμμετοχή όπως έγραψες rasheed,
4)Με όχι τοσο τραγική διαφορά στις απολαβές (όσα θα πάρει στον ΟΣΦΠ σε τρία θα τα έπαιρνε από τους Χωκς σε πέντε).
Και λέω: Έστω ότι εδώ πάρει κανά δύο πρωταθλήματα (απευκαταίο αλλά πιθανό), μία Ευρωλίγκα και την περνάει και ζάχαρη και κάτσει και μετά, δε θα μπουν και άλλοι στον πειρασμό? Δε θα σκεφτεί να αναζητήσει την τύχη του ο σούπερ παίκτης ο οποίος βολοδέρνει σε τελευταίες ομάδες του ΝΒΑ (πάντα μου έρχεται ο Ριτσμοντ στους κινγκς το 91-94). Έστω να το χρησιμοποιήσει και σα μοχλό πίεσης στους ιδιοκτήτες για να φτιάξουν καλύτερη ομάδα. Επίσης βλέπω όλο αυτό το μυστήριο σύστημα με restricted free agent και άλλες π@@@ριες να πάει για χόρτα... Μη σας πω ότι άμα πέσει και άλλο το δολάριο , θα αρχίζει να τρίζει και το σύστημα του salary cap.
ΥΓ3 Σε άρθρο του Sam Smith στο Hoopshype έλεγε ότι εδώ έχουμε πρόβλημα τρομοκρατίας... Ώρες ώρες αυτοί οι αμερικάνοι δεν έχουν συναίσθηση του τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο
Έίσαι σίγουρος πως θέλανε στην ΕΟΚ να μπει σημαιοφόρος ο Παπαλουκάς ;
Γιατί πέρσι σε κάτι ανάλογο που τον πρότεινε ο Κυριακού σαν ΕΟΕ, η ΕΟΚ τον άδειασε :-)
@haridimos: Όχι φίλε. Έχεις δίκιο. Η ΕΟΚ εδώ καιαρκετά χρόνια κάνει πόλεμο στο ίδιο το μπάσκετ. Και όταν λέω η ΕΟΚ εννοώ τους εξής δύο: τον πρόεδρό της και τον φίμπα γιούροπ.
@el pollo diablo: Κι εγώ θεωρώ ότι την άξιζε το μπάσκετ τη σημαία. Και το πόλο έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, αλλά όπως είπα... ασχολήθηκα στο άρθρο μόνο με τα του οίκου μας.
Η μετεγγραφή Τσίλντρες θα αποτελέσει πιθανότατα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία του μπάσκετ. Όλα αυτά που γράφεις είναι αλήθεια. Είναι χειρότερος από τον Ντομινίκ (μη γινόμαστε αστείοι όπως το προχθεσινό πρωτοσέλιδο του Πρωταθλητή) και από τον Σκοτ, εγώ σου λέω και από τον Έντι. Αλλά είναι ο πρώτος 25χρονος, βασικός, Αμερικανός παίκτης που κάνει αυτό το βήμα.
Και μέσω αυτού, οι υπόλοιποι βλέπουν ότι πλέον (με την πτώση του δολαρίου) στην Ευρώπη θα παίρνουν περισσότερα λεφτά. Και θα είναι άρχοντες. Είναι 4-5 ομάδες (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ, Κίμκι και 1-2 ισπανικές) που μπορούν να τους πληρώσουν. Και ίσως δούμε εδώ ονόματα που κανείς δεν φανταζόταν. Ας πούμε χτες βγήκε ο Ντουέιν Ουέιντ και είπε: "Για 30 εκ. δολάρια και την εφορία πληρωμένη, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρα να παίξω στην Ευρώπη". Αλλάζουν οι καιροί.
Ήδη στο NBA, οι ομάδες προσπαθούν να κάνουν αλλαγές στο σάλαρι καπ και να βγει νόμος ώστε να έχουν το δικαίωμα να ισοφαρίζουν προτάσεις και από ευρωπαϊκές ομάδες. Αλλά, ένα γενικό σχόλιο, η λίγκα είναι πολύ πίσω όσον αφορά τους νόμους. Οι παίκτες είναι δέσμιοι και όταν δουν την ευρωπαϊκή γλύκα, νομίζω ότι το ΝΒΑ θα βρεθεί προ τεράστιων εκπλήξεων. Ή θα αναγκαστεί σε μεγάλες αλλαγές.
Όσο για το άθρο του Σμιθ που λες, συμφωνώ απόλυτα, βγάζοντας το "ώρες-ώρες". Όσοι Αμερικάνοι δεν έχουν ιδία άποψη από Ευρώπη, ζουν στον κόσμο τους. Και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται.
Αλλά δες τι έγινε φέτος: ο Ντελφίνο πήρε λεφτά που στις Η.Π.Α. τα παίρνουν μόνο 20 παίκτες, ο Τσίλντρες με αυτό το συμβόλαιο θα ήταν στους 50 πιο ακριβοπληρωμένους, Αρτέστ και Μπάρμπερι το είπαν πέρσι στην πλάκα ότι σκέφτονται την Ευρώπη, Κιντ και Ουέιντ το είπαν τώρα σοβαρά. Αν δεν προβληματιστούν οι Αμερικάνοι... θα έχουν πρόβλημα. (Μην παω καν στο τι θα πάθουν στο Πεκίνο... χεχε)
Rasheed.
ekpliktiko to blog sas paidia tha gino taktikos anagnostis sas
@ανώνυμος: Φίλε σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
MOLIS EMATHA OTI KAI O KIRILENKO THA EINAI SHMAIOFOROS THS RWSIAS TELIKA EINAI POLOI OI BASKETMPOLISTES POY THA MPOUN PRWTOI STIS XWRES TOYS...
PAIDIA SYNEXISTE TO KALO ERGO SAS
@loukmosh: Φίλε, το μόνο... που καταφέρνεις είναι να μεγαλώνεις την μελαγχολία μας. Την οποία φαντάζομαι ότι συμμερίζεσαι κι εσύ.
Το είχα πει και προχτές ότι εκκρεμούν κι άλλες αποφάσεις για μπασκετικές λύσεις σε σημαιοφόρους κι έτσι ήταν.
Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Rasheed.
Εχει επικρατησει εθιμοτυπικα εδω και πολλα χρονια στην ΕΟΕ (λαθος κατα τη γνωμη μου, αλλα ετσι ισχυει), ότι ο σημαιοφορος της Ελλαδας θα είναι κάποιος που πηρε χρυσο μεταλλιο στους προηγουμενους Ολυμπιακους. Δηλαδη π.χ. στο Πεκινο κάποιος απο την Αθηνα, στην Αθηνα καποιος που ανεβηκε στο ψηλοτερο σκαλι του βαθρου στο Σιδνεϊ, κ.ο.κ.). Αυτο έγινε και τωρα. Δεν υπαρχει δολος ή κατι παρομοιο, ουτε πρεπει να σκεφτομαστε θεωρειες συνωμοσιας. Ισως ο μονος που φταει ειναι η ΕΟΚ που δεν την "εψαξε" κι οχι η ΕΟΕ που ακολουθησε μια παγια τακτικη, κοιτωντας βεβαια τους τυπους κι οχι την ουσια. Αυτα.
@ανώνυμος: Αγαπητέ θεωρίες συνωμοσίας δεν βλέπει κανείς. Προέκρινα την ευθύνη της ΕΟΚ κι έγραψα ότι ο Ηλιάδης ήταν χρυσός στην Αθήνα. Αν κάτι έχει επικρατήσει στις τάξεις της ΕΟΕ για 3-4 Ο.Α. δεν μου λέει κάτι, παρά μόνο ότι οι υπόλοιπες ομοσπονδίες δεν ενδιαφέρθηκαν να προωθήσουν τους αθλητές τους. Και πάλι επιστρέφουμε στις ευθύνες της ΕΟΚ, οπότε δεν βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι. Άλλωστε το αναφέρεις ότι δεν διαφωνείς.
Rasheed.
Το post μου αφορούσε μόνο την ερώτηση που έκανες, την οποία μάλιστα είχες και με bold, "γιατί στη συνάντηση κλήθηκαν και παρευρέθησαν μόλις 2 ομοσπονδίες;". Νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό σου ερώτημα. Επίσης, δεν είπα ότι εσύ κάνεις θεωρείες συνομωσίας και το αναφέρω αυτό επειδή μου φάνηκε σαν να τα... ψιλοπήρες. Είπα απλά ότι η εξήγηση είναι απλή και κατανοητή, έστω κι αν δεν μας αρέσει. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Από τους χρυσούς του 2004, Συρανίδης-Μπίμης δεν πάνε Πεκίνο, το ίδιο και η Τσουλφά, η Μπεκατώρου αγωνίζεται με άλλο πλήρωμα και σε άλλη κατηγορία (Ίνγκλινγκ) κάπου 500 χιλιόμετρα μακριά το επόμενο πρωί της τελετής έναρξης (η Κίνα δεν είναι Ελλάδα και οι αποστάσεις είναι τεράστιες) και η Τσουμελέκα λόγω άσθματος, αλλά και επειδή το αγώνισμά της είναι αργότερα, θα πάει στο Πεκίνο μετά την τελετή έναρξης. Στην Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται ότι έχουμε πολλά κόμπλεξ και στερεότυπα όσον αφορά τον αθλητισμό, όταν η ΕΟΕ διαδίδει αριστερά-δεξιά, ότι δεν θέλει επαγγελματίες αθλητές για σημαιοφόρους. Το θέμα είχε ξανατεθεί στο παρελθόν με τον Γιαννάκη, αλλά πάλι οι μπασκετικοί μίλαγαν σε... τοίχο. Δια της... ατόπου λοιπόν και επειδή δεν υπήρχε κανείς άλλος χρυσός Ολυμπιονίκης διαθέσιμος, επιλέχθηκε ο Ηλιάδης.Αυτά.
Υ.Γ. Επίσης, αν θες την άποψή μου, σημαιοφόρος στο Πεκίνο αν δεν "θέλουν" κάποιοι τον Παπαλουκά, θα μπορούσε να είναι η Πηγή Δεβετζή, η πιο σταθερή Ελληνίδα αθλήτρια σε όλα τα αθλήματα τα τελευταία 5-6 χρόνια, με χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Απλά το κορίτσι δεν είχε χρυσό Ολυμπιακό στην Αθήνα και το όνομά της δεν τέθηκε καν επί τάπητος. Γι' αυτό σου λέω ότι μιλάμε για "κολλημένα μυαλά" που πάνε βάσει πρωτοκόλλου και δεν κοιτάζουν την ουσία.
@ανώνυμος: Έχεις δίκιο, είναι γνωστά άλλωστε τα όσα λες. Πρόβλημά μου πάντα είναι η ΕΟΚ αφού πρώτα κοιτάμε το σπίτι μας και μετά έξω. Στην ερώτηση εννοούσα γιατί δεν πίεσαν οι υπόλοιπες ομοσπονδίες να είναι παρούσες, αλλά χαίρομαι για τη συζήτηση που ακολούθησε, καθώς επεξήγησες αρκετές πτυχές του θέματος. Από πλευράς στίβου συμφωνώ μαζί σου, η Δεβετζή θα έπρεπε να είναι σημαιοφόρος. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν τιμούν τους κατεξοχήν καλούς τους αθλητές.
Rasheed.
Δημοσίευση σχολίου