ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Το Age of Basketball μπορείτε πια να το βρείτε στη διεύθυνση www.ageofbasketball.net μαζί με το πλήρες αρχείο του. Το παρόν blog δεν θα ανανεωθεί ξανά. Σας περιμένουμε στην Εποχή του Μπάσκετ, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μπάσκετ στη χώρα, με την πληρέστερη Αθλητιατρική Πύλη στο ελληνικό διαδίκτυο!

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Θυμάστε; Ήταν 5 Απρίλη...


Η 5η Απριλίου μπορεί φαινομενικά να είναι μία… αθώα ημερομηνία, αλλά αν την κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα δούμε ότι κρύβει μέσα της πολλά σημαντικά μπασκετικά γεγονότα. Όλα είναι γνωστά, αλλά τα περισσότερα δεν θα θυμόμασταν καν ότι έγιναν τέτοια ημέρα. Ας δούμε τι κρύβει αυτή η… άκρως μπασκετική ημέρα του χρόνου:

Στις 5 Απριλίου του 1967 ο Ουίλτ Τσάμπερλεν μαζεύει 41 ριμπάουντ σε αγώνα της Φιλαντέλφια με τη Βοστόνη για τα πλέι οφ του NBA. Ήταν ο τρίτος αγώνας των τελικών της Ανατολής, τον οποίο οι Σίξερς κέρδισαν με 115-104. Τα 41 αυτά ριμπάουντ αποτελούν μέχρι και σήμερα ρεκόρ σε αγώνα πλέι οφ. Σύμπτωση: στη δεύτερη θέση είναι τα 40 του Μπιλ Ράσελ, από το 1958… στον 3ο αγώνα των τελικών της Ανατολής ανάμεσα στη Φιλαντέλφια και τη Βοστόνη! Το απόλυτο ρεκόρ έχει ο Τσάμπερλεν με 55 (πάλι κατά των Σέλτικς) από το 1960, σε αγώνα πάντως που οι Φιλαντέλφια (τότε) Ουόριορς έχασαν.

Στις 5 Απριλίου του 1984 ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ προσπερνάει τον Ουίλτ Τσάμπερλεν για έναν πόντο και, φτάνοντας τους 31.420 γίνεται ο 1ος σκόρερ στην ιστορία του NBA. Ο αγώνας ήταν κατά των Γιούτα Τζαζ στο Λας Βέγκας. Ο Τζαμπάρ πήρε την μπάλα από τον Μάτζικ Τζόνσον και δοκιμάζοντας το περίφημο σκάι-χουκ του, την έστειλε στο διχτάκι περνώντας έτσι τους 31.419 πόντους του Τσάμπερλεν. Ο Τζαμπάρ είναι ακόμη ο 1ος σκόρερ στην ιστορία του NBA, έχοντας φτάσει τους 38.387 πόντους.

Στις 5 Απριλίου τους 1990 ο Τζον Στόκτον φτάνει τις 1.000 ασίστ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αριθμός ρεκόρ για την ιστορία του NBA. Εκείνη τη σεζόν ο Στόκτον σταμάτησε στις 1.134 ασίστ έχοντας και τον καλύτερο μέσο όρο στην καριέρα του με 14.5 ανά αγώνα. Είναι ένας από τους μόλις 3 παίκτες στην ιστορία του NBA που έχουν δώσει περισσότερες από 1.000 ασίστ σε μία χρονιά (οι άλλοι δύο είναι ο Αϊζάια Τόμας και ο Τέρι Πόρτερ). Ο Στόκτον είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει 7 χρονιές, εκ των οποίων οι 5 είναι συνεχόμενες (ρεκόρ NBA) από το 1987-88 μέχρι το 1991-92.

Για να πάμε και στα δικά μας, η 5η Απριλίου σημαίνει πολλά και για κάποιους άλλους:

Στις 5 Απριλίου του 1988 ο Άρης αγωνίζεται στο πρώτο φάιναλ φορ Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στη Γάνδη. Τον τίτλο παίρνει η Τρέισερ Μιλάνο, κερδίζοντας στον τελικό τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο Άρης, του Γκάλη και του Γιαννάκη τερματίζει 4ος. Ο Άρης είχε χάσει στον ημιτελικό με 87-82 από την Τρέισερ του Μακάντου (σημείωσε 39 πόντους), έχοντας πρώτο σκόρερ τον Γκάλη (28 πόντοι) και καλούς τους Σούμποτιτς (23 πόντοι) και Γιαννάκη (15 πόντοι), ενώ στον μικρό τελικό ο «αυτοκράτορας» έχασε από την Παρτιζάν με 105-93. Ξένος του Άρη εκείνη τη χρονιά ήταν ο Γκρεγκ Ουίλτζερ.

by Lord of the Stats

4 σχόλια:

El Pollo Diablo είπε...

Άσχετο ,με τα παραπάνω... Μιας και στην επικαιρότητα ξέσπασε ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο ντόπινγκ (και έχουν μείνει όλοι με το στόμα άνοιχτο, σαν αθώες παρθένες) θα ήθελα κάποια στιγμή από τον Dr. Ball να κάνει ένα ποστ για το θέμα. Όχι πολλά πράγματα, περισσότερο μια καταγραφή για την φαρμακευτική υποστήριξη που έχουν αθλητές (του μπάσκετ μιας και αυτός είναι ο άξονας του μπλογκ) και που κυμαίνονται τα όρια της νομιμότητας καθώς και για τυχόν αντενδείξεις σκευασμάτων - φαρμάκων κτλ. (μάλλον πολλά είναι, άντε μπορείτε και δύο ποστ). Γιατί πάλι θα ακούμε κορώνες και αναθέματα, αλλά πάλι δε θα γνωρίζουμε πέντε βασικά πράγματα για το τι ακριβώς είναι η ντόπα και τι παρενέργειες έχει.

ΥΓ. Δεν περιμένω το ποστ να αναφέρεται σε σημερινές μεθόδους, παρά περισσότερο σε 5-10 χρόνια πριν, όπου λογικά θα υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες. Εξάλλου το μόνο που αλλάζει είναι η τεχνολογία.
ΥΓ 2. Αν λόγω πίεσης χρόνου και λοιπών άλλων υποχρεώσεων δεν είναι εφικτό, το κατανοώ.

Age of Basketball είπε...

@el pollo diablo: Καλά έκανες και το ανέφερες. Λοιπον, παρακάμπτω τον L.o.t.S. μιας και το θέμα είναι άλλο και λέω: θέλαμε να το κρατήσουμε μυστικό, αλλά αφού το έθιξες θα το πω. Το Age of Basketball ασχολείται εδώ και λίγο καιρό με το θέμα από όλες τις πλευρές του και κάποια στιγμή θα ανοίξει τον φάκελο ντόπινγκ, με αναλυτικό και μεγάλο αφιέρωμα. Απλώς δεν μπορώ να υποσχεθώ πότε θα είναι αυτή η στιγμή. Ίσως πάει για μετά το καλοκαίρι. Όμως το θέμα δουλεύεται ήδη εδώ και 1-2 μήνες.

Χαιρόμαστε που κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με εσάς.

Όσο για το θέμα που έσκασε, ναι, ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Κάθε φορά τα ίδια έχουμε, κανείς δεν το περιμένει... Και μήπως περιμένεις να παραιτηθεί κανείς για το θέμα; (Δεν εννοώ τον Ιακώβου...)
Rasheed.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός που θα έπρεπε να παραιτηθεί, έχει "παραιτηθεί" εδώ και αρκετό καιρό για τις υψηλές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν πιάνεται ντοπαρισμένη μια ολόκληρη Εθνική ομάδα (11 στους 14 αθλητές) προφανώς και ο πλέον ηλίθιος καταλαβαίνει ότι η φαρμακευτική...ενίσχυση δεν ήταν ιδέα των αθλητών. Και όποιος δεν είχε παρωπίδες όλα αυτά τα χρόνια μπορούσε να καταλάβει ότι κανένα άθλημα δεν είναι πλέον αθώο (δυστυχώς ούτε το δικό μας) και ότι όποιος δεν ντοπάρεται δεν έχει ελπίδες διάκρισης σε Ολυμπιάδα. Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι μα όλοι οι (πρωτ)αθλητές ψάχνονται συνεχώς για "βοηθήματα" που απλά δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί και όποιος νομίζει ότι ανακάλυψε την Αμερική (όπως όλοι οι ψευτοδημοσιογράφοι των δελτίων ειδήσεων) απλά ζει ή παριστάνει πως ζει σε έναν άλλο κόσμο.

Age of Basketball είπε...

@katsam: Έχεις δίκιο, δυστυχώς. Το ντόπινγκ και τα βοηθήματα είναι πλέον μέρος του αθλητισμού και δεν έχει κανε΄να νόημα να το παίζουμε έκπληκτοι όταν κάτι συμβαίνει. Εξάλλου, "εμείς" δεν θέλουμε τους NBAερς να παίζουν 100 ματς το χρόνο; Τους Ευρωαπίους παίκτες μεγάλων ομάδων άλλα τόσα; Του ποδοσφαιριστές π.χ. στην Αγγλία καμια 80αριά με 100 ματς επίσης; Ή ακόμη και τους πρωταθλητές στον στίβο να φέρνουν αποτελέσματα;

Δεν λέω ότι φταίει ο κόσμος, αλλά αφού όλοι το ξέρουμε το θέμα, γιατί να κάνουμε ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε;
Rasheed.